ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΟΥ ΤΑ ΟΠΛΑ ΣΑΣ

Το ΝΑΤΟ διατάζει, η ελληνική κυβέρνηση εκτελεί. Το παλαιότερο "Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας",που έλεγαν μεταπολεμικά με περισσή δουλοπρέπεια στα ξένα αφεντικά τους οι εδώ τοποτηρητές τους, σήμερα παραφρασμένο, αν δεν κρατούσαν τα προσχήματα, θα μπορούσε να λέει: "Σύμμαχοί μας, ιδού τα όπλα σας".Ο λόγος για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση το οποίο έρχεται σε εφαρμογή των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων για εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Πραγματικά χρειάζεται περισσό θράσος από την κυβέρνηση και από τους άλλους αρμόδιους που χειρίζονται τα ζητήματα των νέων εξοπλισμών, για να ισχυρίζονται ότι οι αγορές αυτές, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ακριβά και υψηλής τεχνολογίας όπλα, υπαγορεύονται από τις ανάγκες αμυντικής θωράκισης της χώρας απέναντι στην τουρκική απειλή, όταν έρχεται το ίδιο το ΝΑΤΟ και τους διαψεύδει κατηγορηματικά. Στην κυριολεξία τους ξεγυμνώνει. Τις προηγούμενες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας ΝΑΤΟική έκθεση στην οποία περιγράφονται, μάλλον φωτογραφίζονται, οι νέες αγορές που εξήγγειλε η κυβέρνηση και λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους.

Εδώ και μήνες άρπαζαν κάθε ευκαιρία που έδινε η τουρκική προκλητικότητα, για να τονίσουν ότι υπάρχει ανάγκη νέων "αγορών του αιώνα" για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας. Κατέβαζαν αριθμούς για το πόσα π.χ. αεροπλάνα, πλοία, υποβρύχια, πυραύλους, ιπτάμενα ραντάρ και ιπτάμενα τάνκερ διαθέτει η Τουρκία και πόσα λιγότερα διαθέτει η Ελλάδα και άρα χρειάζεται να αποκατασταθεί η ισορροπία δυνάμεων. Το έδαφος προετοιμάστηκε κατάλληλα. Ακολούθησε η ανακοίνωση από την κυβέρνηση του νέου εξοπλιστικού προγράμματος. Αυτό όμως που δεν είπαν, είναι ότι οι νέοι εξοπλισμοί όχι μόνο έχουν τη σφραγίδα της έγκρισης από το ΝΑΤΟ αλλά στην ουσία έρχονται σε εφαρμογή δικών του κατευθύνσεων. Η ΝΑΤΟική έκθεση είναι αποκαλυπτική.

Δε λέει βέβαια τίποτα περισσότερο από αυτό που επίμονα και με κάθε ευκαιρία καταγγέλλει το ΚΚΕ, ότι οι νέοι εξοπλισμοί δεν εξυπηρετούν τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Οτι το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα δυναμώνει την εξάρτηση της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τη συμμετοχή στους τυχοδιωκτισμούς της ΝΑΤΟικής Τάξης Πραγμάτων στη νοτιοανατολική πτέρυγα, από κοινού με την Τουρκία. Στην ουσία οι εξοπλισμοί αυτοί είναι το άρμα για να συρθεί η Ελλάδα σε ό,τι πιο επικίνδυνο και τυχοδιωκτικό ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την περιοχή.

***

Η ΝΑΤΟική έκθεση το λέει ανοιχτά. Τα επιτελεία του ΝΑΤΟ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το λεγόμενο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Λέει ότι η αναδιάρθρωση του Ελληνικού Στρατού αποβλέπει σαφώς στη συγκρότηση των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ. "Τα παρόντα σχέδια, τονίζεται στην έκθεση, αντανακλούν την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης του Στρατού Ξηράς και συνεχίζουν ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού". Επιβεβαιώνει ότι ο εκσυγχρονισμός του Πολεμικού Ναυτικού εντάσσεται στα πλαίσια της διεύρυνσης των ορίων του ΝΑΤΟ προς την Αν. Μεσόγειο: "Τα σχέδια για το Ναυτικό, αναφέρεται, θα ανταποκριθούν σε μεγάλο βαθμό στις συνεισφορές που προβλέπονται από τους στόχους δύναμης, περιλαμβανομένων και των στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών, των πολυεθνικών αμφιβίων δυνάμεων MCM για τη νότια περιοχή. Θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν πρόοδο προς μια διευρυμένη ικανότητα και θα προσφέρουν μια πολύτιμη συμβολή στη συμμαχική δομή δυνάμεων".

Στην υπηρεσία των δυνάμεων ταχείας επέμβασης και οι νέοι εξοπλισμοί της Πολεμικής Αεροπορίας: "Τα σχέδια της Αεροπορίας, τονίζεται στην έκθεση, θα ανταποκριθούν στη συμβολή προς την ομάδα αεροπορικής μεταφοράς". Επίσης με τα όσα γράφονται στην ίδια ΝΑΤΟική έκθεση, επιβεβαιώνονται τα όσα κατά καιρούς έχουν καταγγελθεί περί πυρηνικής ομηρίας της Ελλάδας. Οπως αποκαλύπτεται, 12 από τα 40 υπό παραγγελία μαχητικά τύπου F - 16 της νέας αγοράς, θα απαρτίσουν, μέσα στο 1997, τη Μοίρα των πυρηνικών βομβαρδιστικών, η οποία θα εδρεύει στον Αραξο.

***

Το ΝΑΤΟ λοιπόν κερνάει, το ΝΑΤΟ πίνει, αλλά ο ελληνικός λαός πληρώνει τους εξοπλισμούς. Ο φαύλος κύκλος της εξάρτησης και της υπερχρέωσης της χώρας για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, διαρκώς διευρύνεται. Το ΝΑΤΟ είναι αυτό που στήνει το επικίνδυνο παιχνίδι της έντασης με την Τουρκία και του ανταγωνισμού των εξοπλισμών. Εξοπλισμών που σύμφωνα με τα σχέδιά του προορίζονται για τις δικές του ανάγκες. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η νοτιοανατολική πτέρυγα αυτής της "λυκοσυμμαχίας", που την απαρτίζουν Ελλάδα και Τουρκία, είναι η πιο καλά εξοπλισμένη και ετοιμοπόλεμη. Είναι η αιχμή του δόρατος της "νέας τάξης" σε μια περιοχή "υψίστης προτεραιότητας" για τη συμμαχία. Οσο για τις πραγματικές ανάγκες της εθνικής άμυνας της Ελλάδας, αυτές προσφέρονται μόνο για εσωτερική κατανάλωση από την κυβέρνηση, αφού καμία σχέση δεν μπορεί να έχει η προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας με τους τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Το ΝΑΤΟ λοιπόν κερνάει, το ΝΑΤΟ πίνει, αλλά ο ελληνικός λαός πληρώνει τους εξοπλισμούς. Ο φαύλος κύκλος της εξάρτησης και της υπερχρέωσης της χώρας, για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, διαρκώς διευρύνεται. Το ΝΑΤΟ είναι αυτό που στήνει το επικίνδυνο παιχνίδι της έντασης με την Τουρκία και του ανταγωνισμού των εξοπλισμών


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΑΦΟΥΛΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οι αγρότες είναι εξαγριωμένοι

- Τι σας οδήγησε στην απόφαση για το πανθεσσαλικό αγροτικό συλλαλητήριο στις 28 Νοέμβρη στη Λάρισα;

- Οι αγρότες έχουν φθάσει πλέον στα όρια της ανέχειας. Δεν μπορούμε πια να ζήσουμε και κινδυνεύουμε να ξεσπιτωθούμε από τα χρέη. Οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας έχουμε χάσει πενήντα δισεκατομμύρια εισόδημα, μόνο στα δύο τελευταία χρόνια... Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη από ποτέ άλλοτε, καθώς όλες οι καλλιέργειες πάνε κατά διαόλου! Τα καρπούζια τα πετάξαμε, τα στάρια τα πουλήσαμε σε εξευτελιστικές τιμές, 10 ως 15 δραχμές φθηνότερα κι από την περσινή τιμή, και το ίδιο γίνεται με το καλαμπόκι. Δεν έχουμε από πού να κρατηθούμε και ο κόσμος έχει αγριέψει, δεν ανέχεται άλλο την κοροϊδία.

- Ομως, ο υπουργός Γεωργίας, από τη Λάρισα μάλιστα, δήλωσε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εισοδηματικές ενισχύσεις στους αγρότες, δεν το επιτρέπουν τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού. Πώς το σχολιάζετε; - Οι δηλώσεις του Τζουμάκα, απλώς, με κυνικό τρόπο, υπογραμμίζουν την προεκλογική απάτη σε βάρος των αγροτών. Γιατί, π.χ., τότε έλεγαν για μείωση του κόστους, για ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς - μετά ανακάλυψαν τα δάνεια για να συμπληρώσουν τις προκαταβολές, αντί να στηρίξουν το εισόδημά μας! Αφού κορόιδεψαν τους αγρότες για να κλέψουν την ψήφο τους, έρχονται τώρα, ωμά και προκλητικά, και μιλάνε για κλέφτες αγρότες, λες και δεν είναι η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και της ΝΔ προηγούμενα, που χαϊδεύει τους εμπορομεσάζοντες και τους κομπιναδόρους εκκοκκιστές βαμβακιού. Τώρα, αντίθετα, πάνε να μας βάλουν και καινούρια χαράτσια με την ασφάλιση κλπ. Να το ξέρετε, ο κόσμος είναι εξαγριωμένος, γιατί κατάλαβε ότι τον εξαπάτησαν. Σ' όλα τα χωριά και οι ΠΑΣΟκοι και οι νεοδημοκράτες τούς βρίζουν και ξεσηκώνονται για μεγάλους αγώνες. Κατάλαβαν πως η κυβέρνηση και τα κόμματα που υποστηρίζουν την ΕΟΚ γίνονται νεκροθάφτες της γεωργίας και των αγροτών και πως ο ενωμένος αγώνας είναι μονόδρομος για τη σωτηρία μας. Γι' αυτό η απόφαση όλων των Ομοσπονδιών ήταν ομόφωνη για τα συλλαλητήρια και οι ωμές και προκλητικές δηλώσεις Τζουμάκα καταδικάστηκαν από όλους τους αγρότες και από τις τοπικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες.

- Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση είναι απόλυτα αρνητική για μέτρα υπέρ των αγροτών και, μάλιστα, άρχισε να συκοφαντεί από πριν τους αγώνες σας. Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις νέες δυσκολίες;

- Ας το καταλάβουν, επιτέλους, η κυβέρνηση και οι κολαούζοι της, ότι οι συκοφαντικές επιθέσεις εξοργίζουν τους αγρότες περισσότερο και θα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, δε μας έχει μείνει παρά ο δυναμικός αγώνας για να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και της γεωργικής παραγωγής. Ξέρουμε πως χρειάζονται μεγάλοι αγώνες, συντονισμένοι και δυναμικοί. Γι' αυτό και παλεύουμε να δυναμώνουμε την ενότητα, για συντονισμό και κλιμάκωση των αγώνων. Ακόμα, επιδιώκουμε το συντονισμό και τη συμπαράταξη και με τους άλλους εργαζόμενους - εργάτες, επαγγελματίες και εμπόρους - οι οποίοι πλήττονται το ίδιο σκληρά με μας, για να είναι πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες μας, που γίνονται για τα κοινά συμφέροντα.

Γ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ