Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΑΦΟΥΛΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οι αγρότες είναι εξαγριωμένοι

- Τι σας οδήγησε στην απόφαση για το πανθεσσαλικό αγροτικό συλλαλητήριο στις 28 Νοέμβρη στη Λάρισα;

- Οι αγρότες έχουν φθάσει πλέον στα όρια της ανέχειας. Δεν μπορούμε πια να ζήσουμε και κινδυνεύουμε να ξεσπιτωθούμε από τα χρέη. Οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας έχουμε χάσει πενήντα δισεκατομμύρια εισόδημα, μόνο στα δύο τελευταία χρόνια... Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη από ποτέ άλλοτε, καθώς όλες οι καλλιέργειες πάνε κατά διαόλου! Τα καρπούζια τα πετάξαμε, τα στάρια τα πουλήσαμε σε εξευτελιστικές τιμές, 10 ως 15 δραχμές φθηνότερα κι από την περσινή τιμή, και το ίδιο γίνεται με το καλαμπόκι. Δεν έχουμε από πού να κρατηθούμε και ο κόσμος έχει αγριέψει, δεν ανέχεται άλλο την κοροϊδία.

- Ομως, ο υπουργός Γεωργίας, από τη Λάρισα μάλιστα, δήλωσε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εισοδηματικές ενισχύσεις στους αγρότες, δεν το επιτρέπουν τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού. Πώς το σχολιάζετε; - Οι δηλώσεις του Τζουμάκα, απλώς, με κυνικό τρόπο, υπογραμμίζουν την προεκλογική απάτη σε βάρος των αγροτών. Γιατί, π.χ., τότε έλεγαν για μείωση του κόστους, για ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς - μετά ανακάλυψαν τα δάνεια για να συμπληρώσουν τις προκαταβολές, αντί να στηρίξουν το εισόδημά μας! Αφού κορόιδεψαν τους αγρότες για να κλέψουν την ψήφο τους, έρχονται τώρα, ωμά και προκλητικά, και μιλάνε για κλέφτες αγρότες, λες και δεν είναι η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και της ΝΔ προηγούμενα, που χαϊδεύει τους εμπορομεσάζοντες και τους κομπιναδόρους εκκοκκιστές βαμβακιού. Τώρα, αντίθετα, πάνε να μας βάλουν και καινούρια χαράτσια με την ασφάλιση κλπ. Να το ξέρετε, ο κόσμος είναι εξαγριωμένος, γιατί κατάλαβε ότι τον εξαπάτησαν. Σ' όλα τα χωριά και οι ΠΑΣΟκοι και οι νεοδημοκράτες τούς βρίζουν και ξεσηκώνονται για μεγάλους αγώνες. Κατάλαβαν πως η κυβέρνηση και τα κόμματα που υποστηρίζουν την ΕΟΚ γίνονται νεκροθάφτες της γεωργίας και των αγροτών και πως ο ενωμένος αγώνας είναι μονόδρομος για τη σωτηρία μας. Γι' αυτό η απόφαση όλων των Ομοσπονδιών ήταν ομόφωνη για τα συλλαλητήρια και οι ωμές και προκλητικές δηλώσεις Τζουμάκα καταδικάστηκαν από όλους τους αγρότες και από τις τοπικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες.

- Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση είναι απόλυτα αρνητική για μέτρα υπέρ των αγροτών και, μάλιστα, άρχισε να συκοφαντεί από πριν τους αγώνες σας. Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις νέες δυσκολίες;

- Ας το καταλάβουν, επιτέλους, η κυβέρνηση και οι κολαούζοι της, ότι οι συκοφαντικές επιθέσεις εξοργίζουν τους αγρότες περισσότερο και θα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, δε μας έχει μείνει παρά ο δυναμικός αγώνας για να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και της γεωργικής παραγωγής. Ξέρουμε πως χρειάζονται μεγάλοι αγώνες, συντονισμένοι και δυναμικοί. Γι' αυτό και παλεύουμε να δυναμώνουμε την ενότητα, για συντονισμό και κλιμάκωση των αγώνων. Ακόμα, επιδιώκουμε το συντονισμό και τη συμπαράταξη και με τους άλλους εργαζόμενους - εργάτες, επαγγελματίες και εμπόρους - οι οποίοι πλήττονται το ίδιο σκληρά με μας, για να είναι πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες μας, που γίνονται για τα κοινά συμφέροντα.

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ