Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Εμμονή στις αμφισβητήσεις

Η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να αμφισβητεί το καθεστώς βράχων και βραχονησίδων του Αιγαίου και καλεί την Ελλάδα σε έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο

Αμετακίνητη σε θέσεις, που θέτουν υπό αμφισβήτηση το καθεστώς βράχων, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο εμφανίζεται η τουρκική κυβέρνηση και, με δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ, καλεί την Ελλάδα σε έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, που ακολουθεί η Αγκυρα, εντάσσουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών το τουρκικό διάβημα διαμαρτυρίας για την τοποθέτηση ελληνικής φρουράς στη βραχονησίδα Φαρμακονήσι.Στο διάβημα αυτό, απάντησε η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι αντικείμενο προς συζήτηση η τοποθέτηση δυνάμεων ασφαλείας σε ελληνικό νησί.

Η ανταλλαγή διαβημάτων μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας προήλθε μετά από επεισόδιο που δημιουργήθηκε την περασμένη Κυριακή, όταν δύο Τούρκοι δουλέμποροι αποβίβασαν 10 λαθρομετανάστες στη νησίδα Φαρμακονήσι που βρίσκεται κοντά στη Λέρο. Οι δουλέμποροι έγιναν αντιληπτοί από την ελληνική φρουρά στο νησί, αφού είχαν αποβιβάσει τους λαθρομετανάστες και ήταν έτοιμοι να αποπλεύσουν προς τα τουρκικά παράλια. Από τα πυρά της ελληνικής φρουράς, σκοτώθηκε ο ένας δουλέμπορος και τραυματίστηκε ο δεύτερος.

Η τουρκική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να υπενθυμίσει τις αμφισβητήσεις της για το καθεστώς των νησίδων, που, σύμφωνα με την άποψή της, δεν είναι ξεκαθαρισμένο από Διεθνείς Συνθήκες, διαμαρτυρήθηκε για το επεισόδιο, υπογραμμίζοντας τη δυσφορία της για την τοποθέτηση ελληνικής φρουράς.

Στην Αθήνα, πηγές της κυβέρνησης, σχολιάζοντας την κίνηση της Αγκυρας, επισήμαναν πως "η Τουρκία πρέπει να απολογηθεί για το δουλεμπόριο που συνεχίζεται και τόνιζαν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει το θέμα παρουσίας δυνάμεων ασφαλείας σε ελληνικά νησιά".

Την ίδια στιγμή που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών "οικοδομούσε" την τακτική που σκοπεύει να ακολουθήσει, ενόψει των διπλωματικών διαβουλεύσεων, που εξελίσσονται με στόχο την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών σε επιδιαιτησία, η Τανσού Τσιλέρ, σε δηλώσεις της σε αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα, υπογράμμιζε:

Πρώτον ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τη σύνδεση μεταξύ των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ και ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Δεύτερον,επανέλαβε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αναζητήσει τρόπους επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων μέσω διαλόγου, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς να αποκλείει ένα μηχανισμό επιδιαιτησίας.

Τρίτον,υπογράμμισε πως προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις είναι η αντιμετώπιση ως σύνολο όλων των προβλημάτων.

Με άλλα λόγια, όπως σημείωναν διπλωματικοί κύκλοι, η Τανσού Τσιλέρ επανέλαβε με έντονο τρόπο το τουρκικό αίτημα για έναν εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην επιδιαιτησία το σύνολο των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Παραβάσεις - παραβιάσεις

Μετά από ένα διάστημα δύο βδομάδων ύφεσης, χτες παρατηρήθηκε σειρά παραβάσεων κανόνων της εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, παρατηρήθηκαν 8 παραβάσεις και 19 παραβιάσεις, ανατολικά της Ρόδου και μεταξύ Ιου και Σάμου.

Οι παραβάσεις και παραβιάσεις έγιναν από πολεμικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων ήταν και τουρκικά, που συμμετείχαν στη ΝΑΤΟική άσκηση "Νηρηίς" και χαρακτηρίζονται από κύκλους του υπουργείου Αμυνας ως "συνήθης δραστηριότητα", στην οποία δε σημειώθηκε καμία εμπλοκή.

Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ