Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Κάτω τα χέρια απ' τους εργάτες"

Δυναμική απάντηση των οικοδόμων με τη χτεσινή τους μεγάλη συγκέντρωση και πορεία

Δυναμική απάντηση έστειλαν χτες το βράδυ οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές στους μηχανισμούς του παρακράτους που προσπαθούν με απρόκλητες τρομοκρατικές ενέργειες να κάμψουν τους αγώνες της εργατικής τάξης. Η χτεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και η πορεία προς τη Βουλή φανέρωσε ότι τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες ατσαλώνουν και δυναμώνουν το λαϊκό κίνημα. Ατσαλώνουν τη θέληση του λαού για αντίσταση και αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά και αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας.

Το πάθος, ο παλμός και η αποφασιστικότητα που ήταν έκδηλα στη χτεσινή κινητοποίηση, δείχνουν ξεκάθαρα ότι το εργατικό και λαϊκό κίνημα - που δεκαετίες τώρα έχει περάσει από φωτιά και σίδερο - είναι αποφασισμένο να παλέψει και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του. Να δώσει τη μάχη για να ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο για την εργατική τάξη και τούτο τον τόπο.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Δ. Βανδώρος,ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: "Η συγκεκριμένη τρομοκρατική ενέργεια δεν έχει στόχο μόνο το Συνδικάτο Οικοδόμων, αλλά ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα, τη νεολαία και τις λαϊκές δυνάμεις που δεν υποχωρούν και δεν υποστέλλουν τη σημαία του αγώνα. Εχει στόχο, συνέχισε, όλους αυτούς που συνεχίζουν να προβάλλουν και να αγωνίζονται για τα ιδανικά, τα οράματα και τα μηνύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη. Αυτούς τους αγωνιστές, κατέληξε, που στη φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου διέψευσαν τις Κασσάνδρες και ανέτρεψαν τα σχέδια ντόπιων και ξένων αντιδραστικών κύκλων, που χρόνια τώρα επιδιώκουν να ξεμπερδέψουν με το Πολυτεχνείο και τα μηνύματά του".

Στη συνέχεια ο Δ. Βανδώρος υπογράμμισε ότι "τέτοιες ενέργειες σε βάρος του Συνδικάτου είναι συνέχεια των προσπαθειών που κάνουν οι διάφοροι μηχανισμοί για να τρομοκρατήσουν το λαϊκό κίνημα, να το απονευρώσουν, να το υποτάξουν για να περάσουν τα αντιλαϊκά, αντεργατικά τους σχέδια. Μπροστά στην κλιμάκωση των αγώνων του λαού μας, συνέχισε, ο μηχανισμός που διαθέτει η ολιγαρχία του πλούτου προσπαθεί με τρομοκρατικές ενέργειες να βάλει φραγμό στην ανάπτυξη του μετώπου αντίστασης και διεκδίκησης που αναπτύσσεται, να σπάσει τους δεσμούς του νεολαιίστικου κινήματος με το εργατικό κίνημα". Ο Δ. Βανδώρος επισήμανε ότι "η εργατική τάξη δεν τρομοκρατείται με τέτοιες ενέργειες, αντίθετα δυναμώνει τη δράση της και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Στην επίθεση, συνέχισε, της άρχουσας τάξης και των κατασταλτικών της μηχανισμών αντιπαραθέτουμε τη δική μας περήφανη άρνηση, αρνούμαστε να υποταχτούμε...".

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δ. Βανδώρος έστειλε το μήνυμα: "Η πρώτη απάντηση είναι η σημερινή. Η συνέχεια θα έρθει μέσα από τους αυριανούς αγώνες του κλάδου μας και όλων των εργαζομένων. Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Οι μακροχρόνιοι αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας, η φωνή της Εθνικής Αντίστασης, τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, θα συνεχίσουν να συντροφεύουν τους αγώνες μας".

Ο γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γ. Φιλιούσης,διάβασε το ψήφισμα στη χτεσινή συγκέντρωση, στο οποίο μεταξύ άλλων τονιζόταν ότι ητρομοκρατική ενέργεια είναι πράξη των αντιδραστικών κύκλων της ανωμαλίας. Και καλούσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλους τους μαζικούς φορείς να ενώσουν τη δύναμή τους, για να βάλουν φραγμό στους αντιδραστικούς κύκλους.

Φωνή οργής - κάλεσμα αγώνα

Φωνάζοντας το σύνθημα "Κάτω τα χέρια απ' τους εργάτες, δεν τους φοβίζουν οι τρομοκράτες", ο κόσμος ξεχύθηκε στην οδό Χαλκοκονδύλη. Μπαίνοντας στην Πατησίων οι εργάτες και οι φοιτητές βροντοφώναξαν: "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη", καλώντας το λαό της Αθήνας να κλιμακώσει τους αγώνες του. Το πανό των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, που βρισκόταν στη μέση της πορείας "μίλαγε" για τους δεσμούς του νεολαιίστικου με το εργατικό κίνημα: "Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά".

Μπαίνοντας ο κόσμος στην οδό Σταδίου το σύνθημα "Με αντίσταση και αγώνες ταξικούς, απάντηση θα δώσουμε στους παρακρατικούς" "δόνησε" την ατμόσφαιρα. Οταν η κεφαλή της πορείας έφτασε έξω από τη Βουλή, αντιπροσωπεία των οικοδόμων μπήκε μέσα και επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στα κόμματα και στον πρόεδρο της Βουλής. Η πορεία συνέχισε στην οδό Πανεπιστημίου και στο ύψος της οδού Θεμιστοκλέους έληξε η χτεσινή κινητοποίηση. Το κάλεσμα όμως του προέδρου του Συνδικάτου, Δ. Βανδώρου, ήταν για μαζική συμμετοχή των οικοδόμων στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, στις 28 Νοέμβρη.

Στη χτεσινή κινητοποίηση πήραν μέρος πλήθος συνδικαλιστικών φορέων, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Κ. Παρασκευάς,ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,το μέλος της ΚΕ Μπ. Αγγουράκης,ο γγ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,ο Δ. Κουμπούρης,σωματεία συνταξιούχων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ