ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δε θα περάσουν!

Προχτές χτυπήθηκαν τα γραφεία του ΚΚΕ στον Προφήτη Ηλία! Χτες τα γραφεία του συνδικάτου οικοδόμων! Φανερά επιλεγμένοι οι στόχοι. Φανερά επιλεγμένη και η στιγμή που εκδηλώθηκαν οι άνανδρες, τρομοκρατικές επιθέσεις. Μόλις λίγες ώρες μετά τον μαζικό, έντονα αντιιμπεριαλιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, όπου τα συνδικάτα και οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν στην περιφρούρηση του περιεχομένου και των μηνυμάτων της εξέγερσης του Νοέμβρη. Και ταυτόχρονα, ακριβώς την περίοδο που το μαζικό κίνημα ανασυντάσσεται και ετοιμάζεται να συγκρουστεί με τα σκληρά αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα, το σχεδιασμό των οποίων ολοκληρώνουν αυτές τις ώρες τα κυβερνητικά επιτελεία, υπό την υψηλή εποπτεία των Βρυξελλών. Την περίοδο, που εργατικά συνδικάτα, συνταξιούχοι, αγρότες, νεολαία, προσπαθούν να συναντηθούν στα κοινά "οδοφράγματα" για να σταματήσουν την επέλαση του οδοστρωτήρα πάνω από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Την περίοδο, που όσοι απεργάζονται τη νέα αντιλαϊκή έφοδο, δεν κρύβουν τον τρόμο τους μπροστά σε "επερχόμενες κοινωνικές εκρήξεις". Ακριβώς αυτή τη στιγμή επέλεξαν οι γνωστοί κύκλοι της ανωμαλίας για να κλιμακώσουν τις δικές τους, εγκληματικές εκρήξεις, με σκοπό να σκορπίσουν σύγχυση και τρομοκρατία, να περιορίσουν ή και να αναχαιτίσουν τους επερχόμενους αγώνες. Οσο "αόρατο" είναι το χέρι που τοποθετεί τους εκρηκτικούς μηχανισμούς και τις βόμβες, τόσο ορατός είναι ο στόχος, ο σκοπός αυτών που το κινούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται και με τέτοιους ή ανάλογους τρόπους να "ναρκοθετηθεί" η ανάπτυξη του κινήματος. Ούτε για πρώτη φορά οι σκοτεινοί μηχανισμοί του παρακράτους, στρατεύονται - αντικειμενικά - στο πλευρό των φανερών, των... θεσμικών μηχανισμών καταστολής, που το τελευταίο διάστημα έχουν κυριολεκτικά "ανασκουμπωθεί", γράφοντας νέες μαύρες σελίδες στη δράση του πολύμορφου και πολυπλόκαμου "κράτους του νόμου". Τους συναντήσαμε πριν λίγες μέρες στην τρομοκρατική παρέμβαση του προϊστάμενου της εισαγγελίας Αθηνών ενάντια στον αγώνα εμποροϋπαλλήλων και ΕΒΕ για ανθρώπινο ωράριο. Τους συναντήσαμε σε όλη τη διάρκεια του γιορτασμού του Πολυτεχνείου, στην αστυνομοκρατούμενη Αθήνα. Στα "αστυνομοκρατούμενα" δελτία ειδήσεων που ολοκλήρωναν την τρομοκρατική εικόνα. Στις... επινίκιες δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, που θέλουν να υποβάλουν την κοινή γνώμη στην ιδέα της αστυνομοκρατίας, σαν... εγγύηση δήθεν για την αποφυγή επεισοδίων! Θα τους συναντάμε στο εξής όλο και πιο πολύ, προς επιβεβαίωση του κανόνα ότι λιτότητα, αντιλαϊκή πολιτική και αυταρχισμός πάνε "πακέτο". Οτι αστυνομοκρατία και ανωμαλία πάνε, επίσης, μαζί. Οτι το σκοτεινό παρακράτος, με όποιον μανδύα και επωνυμία και αν εμφανίζεται, έρχεται πάντα να δώσει "άλλοθι" ή και χέρι βοήθειας στους επίσημους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Ας είναι όμως και αυτοί σίγουροι για ένα πράγμα. Τα σχέδιά τους δε θα περάσουν. Στη φανερή και "σκοτεινή" τρομοκρατία οι εργάτες, τα συνδικάτα τους, συνολικότερα το μαζικό κίνημα, θα αντιτάξουν την ανάπτυξη και τον συντονισμό των αγώνων τους στο φως της μέρας. Την περιφρούρηση και την υπεράσπιση των κινητοποιήσεών τους, μαζί με τα δικαιώματά τους. Η πρώτη μαχητική απάντηση δόθηκε ήδη με το χτεσινό συλλαλητήριο. Η συνέχεια θα δοθεί στους δρόμους της αντίστασης και του αγώνα, στην πανεργατική κινητοποίηση στις 28 Νοέμβρη, στην παραπέρα κλιμάκωσή της.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Εμμονή στις αμφισβητήσεις

Η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να αμφισβητεί το καθεστώς βράχων και βραχονησίδων του Αιγαίου και καλεί την Ελλάδα σε έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο

Αμετακίνητη σε θέσεις, που θέτουν υπό αμφισβήτηση το καθεστώς βράχων, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο εμφανίζεται η τουρκική κυβέρνηση και, με δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ, καλεί την Ελλάδα σε έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, που ακολουθεί η Αγκυρα, εντάσσουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών το τουρκικό διάβημα διαμαρτυρίας για την τοποθέτηση ελληνικής φρουράς στη βραχονησίδα Φαρμακονήσι.Στο διάβημα αυτό, απάντησε η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι αντικείμενο προς συζήτηση η τοποθέτηση δυνάμεων ασφαλείας σε ελληνικό νησί.

Η ανταλλαγή διαβημάτων μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας προήλθε μετά από επεισόδιο που δημιουργήθηκε την περασμένη Κυριακή, όταν δύο Τούρκοι δουλέμποροι αποβίβασαν 10 λαθρομετανάστες στη νησίδα Φαρμακονήσι που βρίσκεται κοντά στη Λέρο. Οι δουλέμποροι έγιναν αντιληπτοί από την ελληνική φρουρά στο νησί, αφού είχαν αποβιβάσει τους λαθρομετανάστες και ήταν έτοιμοι να αποπλεύσουν προς τα τουρκικά παράλια. Από τα πυρά της ελληνικής φρουράς, σκοτώθηκε ο ένας δουλέμπορος και τραυματίστηκε ο δεύτερος.

Η τουρκική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να υπενθυμίσει τις αμφισβητήσεις της για το καθεστώς των νησίδων, που, σύμφωνα με την άποψή της, δεν είναι ξεκαθαρισμένο από Διεθνείς Συνθήκες, διαμαρτυρήθηκε για το επεισόδιο, υπογραμμίζοντας τη δυσφορία της για την τοποθέτηση ελληνικής φρουράς.

Στην Αθήνα, πηγές της κυβέρνησης, σχολιάζοντας την κίνηση της Αγκυρας, επισήμαναν πως "η Τουρκία πρέπει να απολογηθεί για το δουλεμπόριο που συνεχίζεται και τόνιζαν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει το θέμα παρουσίας δυνάμεων ασφαλείας σε ελληνικά νησιά".

Την ίδια στιγμή που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών "οικοδομούσε" την τακτική που σκοπεύει να ακολουθήσει, ενόψει των διπλωματικών διαβουλεύσεων, που εξελίσσονται με στόχο την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών σε επιδιαιτησία, η Τανσού Τσιλέρ, σε δηλώσεις της σε αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα, υπογράμμιζε:

Πρώτον ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τη σύνδεση μεταξύ των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ και ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Δεύτερον,επανέλαβε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αναζητήσει τρόπους επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων μέσω διαλόγου, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς να αποκλείει ένα μηχανισμό επιδιαιτησίας.

Τρίτον,υπογράμμισε πως προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις είναι η αντιμετώπιση ως σύνολο όλων των προβλημάτων.

Με άλλα λόγια, όπως σημείωναν διπλωματικοί κύκλοι, η Τανσού Τσιλέρ επανέλαβε με έντονο τρόπο το τουρκικό αίτημα για έναν εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην επιδιαιτησία το σύνολο των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Παραβάσεις - παραβιάσεις

Μετά από ένα διάστημα δύο βδομάδων ύφεσης, χτες παρατηρήθηκε σειρά παραβάσεων κανόνων της εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, παρατηρήθηκαν 8 παραβάσεις και 19 παραβιάσεις, ανατολικά της Ρόδου και μεταξύ Ιου και Σάμου.

Οι παραβάσεις και παραβιάσεις έγιναν από πολεμικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων ήταν και τουρκικά, που συμμετείχαν στη ΝΑΤΟική άσκηση "Νηρηίς" και χαρακτηρίζονται από κύκλους του υπουργείου Αμυνας ως "συνήθης δραστηριότητα", στην οποία δε σημειώθηκε καμία εμπλοκή.

Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ