ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
"Τα ξένα δεκανίκια" έσπασαν

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΑΚ Θ. Αθανασούλης. Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση Τζούροβιτς

Τα μεγάλα σαλόνια, δεν ταιριάζουν στον Πανιώνιο. Η προσπάθεια ν' ανέβει στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αντιγράφοντας ξένα προς την ιστορία και τις δυνατότητές του μοντέλα, απέτυχε παταγωδώς. Η απομάκρυνση από την παράδοση και η στήριξη σε ξένα δεκανίκια, οδήγησε το σύλλογο αργά αλλά σταθερά, σε αγωνιστική, οικονομική και διοικητική κρίση. Η ήττα από τον Παπάγου συνοδεύτηκε από την απόφαση του χορηγού να διαχωρίσει τη θέση του. Ο Θ. Αθανασούλης που ανέλαβε πριν ένα χρόνο την προεδρεία του ΤΑΚ υποσχόμενος πολλά, ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι στον πρόεδρο του ερασιτέχνη Γ. Κατσιφαράκη, την οριστική του απόφαση να αποχωρήσει από την ομάδα μπάσκετ. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Βλ. Τζούροβιτς έθετε την παραίτησή του στη διάθεση των μελών που συμμετείχαν στην έκτακτη γενική συνέλευση. "Αν δε με θέλετε, να μου το πείτε να φύγω" υπογράμμισε, αλλά η πλειοψηφία έκρινε ότι δεν ευθύνεται για το λάθος σχεδιασμό της ομάδας. Ακουσε όμως αρκετά αρνητικά σχόλια και ιδιαίτερα για τον τρόπο που χειρίστηκε τον Μ. Ουίγκινς, πιέζοντας δημοσίως τη διοίκηση να τον αντικαταστήσει. Ο Αμερικανός ευνοήθηκε τελικά από τις εξελίξεις και μέχρι να ελεχτούν τα οικονομικά του συλλόγου, ώστε να γίνει γνωστή η οικονομική του ικανότητα, ή τα ανοίγματα στα οποία πιθανόν προχώρησε ο τέως χορηγός, θα παραμείνει ο δεύτερος ξένος παίκτης της ομάδας.

Γ. Γ.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Η μάχη της πρώτης θέσης

Ο ΠΑΟ χωρίς Εϊβεν, Σκονοκίνι και Νικολά παίζει σήμερα στη Γαλλία με τη Βιλερμπάν

Πριν περάσουν 48 ώρες από το δύσκολο όπως εξελίχτηκε παιχνίδι με τη Λάρισα, ο Παναθηναϊκός δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα στο πλαίσιο της Α φάσης της Ευρωλίγκα. Στις 21.00 αγωνίζεται στη Γαλλία με αντίπαλο τη Βιλερμπάν (ζωντανή μετάδοση "Star"). Την ομάδα που προηγείται στη βαθμολογία του Γ ομίλου, χάρη στη μεγάλη νίκη που είχε πετύχει στις 2 Οκτώβρη στο ΟΑΚΑ με 79 - 66.

Οι "πράσινοι" αισιοδοξούν ότι μπορούν να πετύχουν τη μεγάλη ανατροπή κι αν είναι δυνατόν με διαφορά μεγαλύτερη των 13 πόντων. "Βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο, παίζουμε καλά κι ελπίζουμε", δήλωσε χτες κατά την αναχώρηση ο Ν. Οικονόμου.

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, αλλά η απουσία των Νικολά, Σκονοκίνι που είναι τραυματίες και του Εϊβεν που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, δεν μπορούν να μην επηρεάσουν την απόδοση της ομάδας του Μαλίκοβιτς.

Συμμετέχουν στην απεργία

Οι εργαζόμενοι στις αθλητικές ομοσπονδίες. Ανακοίνωση του ΠΣΥΑΣ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων (ΠΣΥΑΣ) θα συμμετάσχει στην απεργία που έχουν προκηρύξει για τις 28/11 η ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ. Με χτεσινή του ανακοίνωση εξηγεί τους λόγους που αιτιολογούν την απόφασή του. Μεταξύ άλλων αναφέρεται:

"Το καθήκον της αντίστασης για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής αποκτά χαρακτήρα ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Εχουμε κάθε λόγο να συμπαραταχτούμε σ ένα ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ που θ ανακόψει τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και θα οικοδομήσει τις προϋποθέσεις ανασύνταξης, συσπείρωσης, μαζικής και νικηφόρας δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η απεργία είναι και δική μας υπόθεση. Εκτός των οικονομικών επιπτώσεων υπάρχουν τρεις απολύσεις εργαζομένων (κωπηλατική και χιονοδρομική ομοσπονδία, ΕΣΚΑ). Απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές εκ των οποίων οι δύο πρώτες πρωτόδικα δικαιώθηκαν. Ομως η κωπηλατική ομοσπονδία δε δέχεται την απόφαση, ενώ η χιονοδρομική παρέπεμψε την υπόθεση στον Αρειο Πάγο (Για την τρίτη εκκρεμεί η απόφαση).

Οι απολύσεις αυτές δεν πρόκειται να ισχύσουν ηθικά και δικονομικά. Στις 28/11 δίνουμε τις μάχες μας, ενωνόμαστε με το ρεύμα όλων των εργαζομένων αντιδρώντας στην πολιτική της λιτότητας και της ανεργίας, διεκδικώντας την ανάκληση των απολύσεων".

ΠΙΝΓΚ - ΠΟΝΓΚ

Με στόχο την αξιοπρεπή εμφάνιση και την αποκομιδή εμπειριών αναχωρεί σήμερα για τη Γαλλία η Εθνική ομάδα του πινγκ - πονγκ, όπου θα λάβει μέρος στο ανοιχτό πρωτάθλημα της χώρας. Στο πρωτάθλημα μετέχουν μερικοί από τους καλύτερους αθλητές του κόσμου και αποτελεί ένα ακόμη στάδιο της προετοιμασίας για τα ημιτελικά της Α κατηγορίας του Ευρωπαϊκού Λιγκ, όπου θα αντιμετωπίσει την Ιταλία και θα διεξαχθεί στις 15 Δεκέμβρη στο Κάλιαρι.

Την Εθνική ομάδα αποτελούν οι Καλίν Κρεάνκα, Ντανιέλ Τσόκα, Γιάννης Βλοτίνος και Παναγιώτης Γκιώνης.

ΒΟΛΕΪ
Μοντάλι: "Παραμένω, επιμένω"...

Η απουσία του Γαβρίλοφ και το άγχος είναι οι αιτίες των αγωνιστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός. Αυτό τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του Ολυμπιακού, Τζιανπάολο Μοντάλι, διαψεύδοντας ταυτόχρονα τις φήμες για παραίτησή του. Ο Ιταλός προπονητής επισήμανε ότι ο Ολυμπιακός μειονεκτεί στο θέμα των ξένων γιατί δεν τους έχει σε θέσεις -κλειδιά και ισχυρίστηκε ότι με τον Γαβρίλοφ η ομάδα θα ήταν διαφορετική καθώς ο Βούλγαρος θα μπορούσε να βοηθήσει και στην υποδοχή. Για την κούρσα του τίτλου ο Μοντάλι είπε ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα αν διώξει το άγχος.

Ο Μοντάλι αποκάλυψε ότι θέλει να μείνει και του χρόνου στον Ολυμπιακό. Τόνισε ακόμα ότι δεν έχει παράπονα από τη διοίκηση που του έδωσε ό,τι ζήτησε, ανέφερε όμως ότι ο Ολυμπιακός "έξω από το γήπεδο χρειάζεται καλύτερη οργάνωση". Κάλεσε για άλλη μια φορά τους οπαδούς των "ερυθρολεύκων" να βοηθήσουν και την ομάδα βόλεϊ.

Μιλώντας για το επίπεδο του ελληνικού βόλεϊ είπε ότι είναι πολύ υψηλό και συγκρίνοντάς το με το ιταλικό είπε ότι μόνο δύο - τρεις ιταλικές ομάδες είναι καλύτερες από τις ελληνικές. Τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σπουδαίοι παίκτες και αναφέρθηκε στους Σαμαρά, Γραμματικόπουλο, Χριστοφιδέλη, Αγγελίδη, Χατζηαντωνίου, Κουρνέτα.

Σιβυλλική ήταν η απάντησή του σε ερώτηση για το νέο προπονητή της Εθνικής, τον Αργεντινό Καστελάνι. "Η επιλογή Καστελάνι μιλάει από μόνη της για τους στόχους που έχει η ομοσπονδία για την εθνική ομάδα".

Στο μεταξύ η ιταλική "Γκαζέτα ντε λα Σπορ έγραψε χτες ότι ο Καστελάνι θα παραμείνει στην Αργεντινή...

Παρά τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την ομάδα, έξω φαίνεται ότι ο Ηρακλής αλλάζει πρόσωπο. Ετσι, δε δυσκολεύτηκε να νικήσει χτες στην Ολλανδία την Ντε Μπος με 94-78 και βαδίζει ολοταχώς για την πρώτη θέση του ομίλου του. Κορυφαίος για τον Ηρακλή στο χτεσινό παιχνίδι ο Κακιούσης που σημείωσε 20 πόντους.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Σάλστρομ 9, Μικ 7, Γιαννουζάκος 6, Ζντοβτς 19, Μπρούγος 16, Μπάκναλ 17, Κακιούσης 20.

Στους χτεσινούς πρώτους αγώνες για τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Μονακό - Αμβούργο 3-0, Μπριζ - Σάλκε 2-1, Χέλσινμποργκ - Αντερλεχτ 0-0, Ιντερ - Μποαβίστα 5-1, Μετς - Νιούκαστλ 1-1, Μπρόντμπι - Καρλσρούη 1-3.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΡΑΤΣ
Ζήτημα γοήτρου

Πέφτει σήμερα η αυλαία της πρώτης φάσης για ΠΑΟΚ, Αρη, Περιστέρι και Σπόρτιγκ

Εκτη και τελευταία αγωνιστική σήμερα της Α φάσης του κυπέλλου Κόρατς, με τις ελληνικές ομάδες να στοχεύουν στη διατήρηση του αήττητου για λόγους γοήτρου.

Στα Πατήσια ο Σπόρτιγκ υποδέχεται στις 19.30 τη ρώσικη Σαμάρα (ΕΤ-2), την οποία είχε νικήσει στην έδρα της με 80 - 79.

Στο Περιστέρι η τοπική ομάδα φιλοξενεί στις 17.00 τη φινλανδική Λάχτι (Super Sport). To 88 - 50 με το οποίο επικράτησε στη Φινλανδία η ομάδα του Σάκοτα δείχνει και τη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων.

Στην πόλη Σεντερτέλιε της Σουηδίας αγωνίζεται ο ΠΑΟΚ στις 20.00 (ΕΤ-3) κι όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, επικαλούμενο ανακοίνωση της τοπικής ομάδας, τα 1.500 από τα 2.000 εισιτήρια πουλήθηκαν μέσω ελληνικών συλλόγων μεταναστών στη Στοκχόλμη. Στο Αλεξάνδρειο ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει με 120 - 63. O ΠΑΟΚ έφυγε για τη Σουηδία χωρίς τον Μπαλογιάννη που είναι τραυματίας.

Στην Κροατία αγωνίζεται ο Αρης με αντίπαλο την Οσιγιεκ, την οποία είχε νικήσει με 74 - 67 στον Α γύρο. Με τον Αρη δε θα αγωνιστούν οι Φλώρος και Σταυρακόπουλος που είναι τραυματισμένοι.

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ '97
Νέα πρόσωπα Μπουντούρης - Χατζής

Κόπηκαν οι Μπακατσιάς - Καράγκουτης από το παιχνίδι με τη Λευκορωσία

Ο Νίκος Μπουντούρης και ο Νίκος Χατζής είναι τα νέα πρόσωπα που κάλεσε στην Εθνική ομάδα μπάσκετ ο Λ. Τσάβας, ενόψει του αγώνα με τη Λευκορωσία την ερχόμενη Τετάρτη στο Μινσκ. Ο πλέι μέικερ του ΠΑΟΚ έχει πάνω από δύο χρόνια να κληθεί στην Εθνική. Σε σύγκριση με την ομάδα που αγωνίστηκε στο Ισραήλ, αποκλείστηκαν ο τραυματίας Ευθ. Μπακατσιάς και ο "άτακτος" Γ. Καράγκουτης. Τη δωδεκάδα που θα συγκεντρωθεί για προετοιμασία την Παρασκευή συμπληρώνουν οι: Παταβούκας, Κορωνιός, Σιγάλας, Λιαδέλης, Αλβέρτης, Κακιούζης, Οικονόμου, Φασούλας, Ρεντζιάς και Γιαννούλης.

  • Η Ουγγαρία θα φιλοξενήσει από 6 έως 15 Ιούνη το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ γυναικών. Οι αγώνες της πρώτης φάσης θα διεξαχθούν στις πόλεις Ζαλαγκερζέγκ και Πεκς. Η Βουδαπέστη θα φιλοξενήσει ημιτελικούς και τελικούς. Χτες έγινε στην ουγγρική πρωτεύουσα η κλήρωση των δύο ομίλων. Στον Α θα αγωνιστούν οι Τσεχία, Γερμανία, Λιθουανία, Ισπανία, Ουκρανία και Γιουγκοσλαβία. Στο Β οι Βοσνία, Ουγγαρία, Ιταλία, Μολδαβία, Ρωσία και Σλοβακία. Οι πέντε πρώτες θα προκριθούν στο 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί το 1998 στη Γερμανία.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
Θρίαμβος Απόλλωνα Π.

Κέρδισε στο Κλουζ με 86 - 107

Σαν "δράκουλας" ο Απόλλωνας Πάτρας κατασπάραξε χθες στο Κλουζ της Ρουμανίας (στους πρόποδες των Καρπαθίων) την τοπική Ουνιβερσιτάτεα νικώντας την άνετα με 86 - 107 για τον όμιλο του Κυπέλλου Κόρατς.

Οι Πατρινοί χωρίς να δυσκολευτούν ιδιαίτερα ξεπέρασαν και το εμπόδιο της "πανεπιστημιακής" ομάδας του Κλουζ και βρέθηκαν ακόμα πιο κοντά στην πρώτη θέση του ομίλου τους, που είναι πλέον ο πρώτος στόχος τους αφού ως γνωστό για την πρόκριση ούτε λόγος να γίνεται...

Αξιοσημείωτο γεγονός στο χτεσινό παιχνίδι είναι η παρουσία 4.000 και πλέον Ελλήνων (στην πλειοψηφία τους φοιτητές) που δημιούργησαν εκπληκτική ατμόσφαιρα και μετέτρεψαν σε Πάτρα την πόλη των Καρπαθίων.

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Ταμπάκης 11, Αργυρόπουλος 14, Βούκσεβιτς 12, Ελις 26, Ράιλι 7, Μυριούνης 8, Βεντούλας 5, Χατζόπουλος 11, Νεμάνια 8, Μολφέτας 3.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ