ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Επίκεντρο η ελληνική ταινία

Υπόμνημα φορέων στον υπουργό Πολιτισμού για την προστασία της ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας

Η κατάργηση του Διεθνούς Διαγωνιστικού,αλλά και η ταυτόχρονη διατήρηση των παράλληλων διεθνών εκδηλώσεων,είναι μία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη διάρκεια συζήτησης με θέμα "Κανονισμός Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης",που έγινε στις 14 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, φορέων του κινηματογράφου, ηθοποιοί, εκπρόσωποι περιοδικών, δημοτικών συμβουλίων, της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" και κριτικοί κινηματογράφου.

Σε υπόμνημα,που έστειλε η ΕΕΣ προς τον υπουργό Πολιτισμού, αναφέρονται τα εξής συμπεράσματα και προτάσεις: "Εδρα του κινηματογραφικού Φεστιβάλ πρέπει να είναι τυπικά και ουσιαστικά η Θεσσαλονίκη.Αυτό να κατοχυρώνεται τυπικά στο κείμενο του νόμου και του Κανονισμού,και ουσιαστικά, όταν όλα τα νόμιμα όργανά του (καλλιτεχνικός διευθυντής, διοικητικό συμβούλιο, γραμματεία και λοιπές υπηρεσίες) εργάζονται όλο το χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Το Φεστιβάλ πρέπει να έχει ως κέντρο βάρους το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου,να είναι οπωσδήποτε Διαγωνιστικό για όλες τις νέες παραγωγές του Ελληνικού Κινηματογράφου,ανεξάρτητα αν ο σκηνοθέτης είναι πρωτοεμφανιζόμενος και να απονέμει (το Φεστιβάλ) ηθικά και χρηματικά βραβεία.

Σχετικά με το θεσμό των ετήσιων Κρατικών Βραβείων, η πρόταση είναι: "Να καταργηθεί και τα χρήματα που χορηγούνται να ενσωματωθούν στα χρηματικά βραβεία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.Τα ποσά των χρηματικών βραβείων πιστεύουμε ότι πρέπει να αυξηθούν σημαντικά για να ενισχύσουν και να ενθαρρύνουν τους Ελληνες κινηματογραφικούς δημιουργούς.Η ύπαρξη των χρηματικών κρατικών βραβείων και η απονομή τους στην Αθήνα αποδυναμώνει το Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ σε τέτοιο βαθμό που μπορεί και να το καταργήσει".

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του 37ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,έγιναν 273 προβολές 133 ταινιών, από τις οποίες 35 ήταν ελληνικές. Συμμετείχαν 105 σκηνοθέτες από 31 χώρες. Οι ξένοι προσκεκλημένοι ήταν 219, από τους οποίους οι 95 δημοσιογράφοι, οι Ελληνες 490, από τους οποίους 118 δημοσιογράφοι. Τις προβολές παρακολούθησαν 48.560 θεατές, σημειώνοντας αύξηση 72% σε σχέση με πέρυσι (28.000 θεατές). Οι θεατές των περιφερειακών εκδηλώσεων ήταν 4.900 και το σύνολο των θεατών 53.460.

15ήμερο Ελληνικού Κινηματογράφου

"Ανθίζει" ο κινηματογράφος "Αστυ" από αύριο μέχρι και τις 5 του Δεκέμβρη, με 80 ταινίες μικρού μήκους και 20 μεγάλου μήκους.Τις προβολές συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου,το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.Είναι η πρώτη φορά που οι τρεις οργανισμοί συνεργάζονται σε μια τέτοια εκδήλωση, με στόχο την επαφή του ευρύτερου κοινού με το σημερινό ελληνικό κινηματογράφο. Από 22 - 28/11 θα προβληθούν όλες οι ταινίες μικρού μήκους και από 28/11 - 5/12 όλες οι ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Αύριο, από 6 - 11μμ, θα προβληθούν οι ταινίες: "Αλέξανδρος" Γ. Αγαθονικιάδη, "Κοντό, στενό και μαύρο" Στ. Θεοδωράτου, "Τ' αερικά της Κέρου" Μ. Κουνενάκη, "Ο άγνωστος" Μ. Τσάπα, "Εμείς οι Ελληνες" Ι. Ανανιάδη, "Νέα Τάξη" Κ. Μεγαπάνου, "Πριβέ" Η. Δημητρίου, "Ο κάτοικος της πόλης" Α. Χαραλαμπίδη, "Κλείσε τα μάτια και χρωμάτισε" Γ. Λεοντάρη, "Μαέστρος" Μ. Λεωνίδα, "Γράμματα απ' το Αλμπατρος" Ε. Στεφανή, "Ζάνα και Ζίνα" Γ. Μπακόλα, "Αρον Αρον" Β. Ελευθερίου, "Τσάρλεστον" Φ. Τσίτου.Από 11 - 12μμ., θα προβληθούν 4 ξένες βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους.

Αφιερωμένες στην Ελλη Λαμπέτη

"Ετος Ελλης Λαμπέτη",χαρακτήρισε το 1996 ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος. Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, "φέτος έκλεισαν ακριβώς εβδομήντα χρόνια, αφότου γεννήθηκε στην Αθήνα η Ελλη Λαμπέτη, η μεγάλη ηθοποιός. Αποφασίσαμε να προκηρύξουμε διαγωνισμό για την ανέγερση προτομής της Ε. Λαμπέτη, σε συγκεκριμένο σημείο της Αθήνας, δεμένο με τη ζωή της. Θα εντοιχίσουμε, ακόμη, ειδική πλακέτα στο σπίτι της και το Σεπτέμβριο - της "αναχώρησης" της Ε. Λαμπέτη πριν από δέκα τρία χρόνια - θα οργανώσουμε στο πάρκο Ελευθερίας, εκδηλώσεις αφιερωμένες στο έργο της".

Ξεναγός σ' αυτή την προσπάθεια, η μοναδική εν ζωή αδελφή της Αντιγόνη Λούκου,η οποία προσέφερε για την έκθεση - αφιέρωμα, που θα πραγματοποιηθεί, προσωπικά κειμήλια. Ακόμη θα προβληθούν, σε μεγάλη οθόνη, αποσπάσματα από ταινίες της και παραστάσεις της. Θα ακουστούν ηχητικά ντοκουμέντα, που ακούγονται για πρώτη φορά (απαγγελίες της, τραγούδια της και παιδικά της νανουρίσματα).

Φουρνέλα που δε σιγούν

Οι αποφάσεις μπορεί, ρητώς, να αφαιρούν τις άδειες λειτουργίας λατομείων εντός αρχαιολογικών χώρων, αλλά δυστυχώς μόνο γραπτώς. Την αφορμή για το σχόλιο δίνει η πληροφορία που ακούστηκε στο προχτεσινό ΚΑΣ, ότι το λατομείο στη Μερέντα, πάνω ακριβώς από το Μαρκόπουλο και εντός αρχαιολογικού χώρου, λειτουργεί παρά την αντίθετη απόφαση. Μάλιστα, όταν επισκέφθηκαν το χώρο τρεις καθηγητές και δύο λέκτορες, η υποδοχή που τους έγινε ήταν με... έκρηξη φουρνέλων. Να σημειωθεί ότι στη Μερέντα υπάρχει παλαιολιθικό σπήλαιο, νεκροταφείο και σπουδαία κινητά ευρήματα (κούρος, κόρη κ.ά.), ενώ στο παρελθόν κατά τη διάρκεια εξόρυξης είχε πέσει τμήμα της εισόδου του σπηλαίου.

Εντός του αρχαιολογικού χώρου του Ραμνούντα λειτουργούν, επίσης, δύο λατομεία. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι, πριν ενάμιση χρόνο, το ΣτΕ αποφάσισε την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας. Ποιος, αλήθεια, θα επιληφθεί;

Δ. Μ.

60χρονη η Πανηπειρωτική

Με πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Ηπειρο και τις Σπέτσες γιορτάζει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας τα 60 χρόνια της κοινωνικής και πολιτιστικής παρουσίας της.

Στις γραμμές της περικλείει 430 σωματεία, αδελφότητες και ομοσπονδίες, που στοχεύουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την παροχή κοινωνικής βοήθειας, την επαφή με τον απόδημο ελληνισμό και την ανάπτυξη της Ηπείρου. Πάγιο αίτημα της Συνομοσπονδίας, για να στεγάσει τις δραστηριότητές της, είναι η ίδρυση της Ηπειρωτικής Στέγης,για την οποία πρόσφατα παραχωρήθηκαν 4 στρέμματα στο Μαρούσι. Από το 1977 εκδίδει την εφημερίδα "Πανηπειρωτική",που κυκλοφορεί σε 10.000 συνδρομητές και περιλαμβάνει θέματα της Ηπείρου, της πολιτιστικής της ανάπτυξης και των παραδόσεών της. Καίριο μέλημά της η δημιουργία του Ηπειρώτικου Χωριού,σε οικόπεδο 800 στρεμμάτων της Ηπείρου, που θα στεγάσει απόδημους του εξωτερικού.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 2 του Γενάρη 1997,στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, θα διαρκέσουν μέχρι το Δεκέμβρη του 1997.Ανάμεσά τους υπάρχουν Ηπειρώτικο Πανηγύρι, εκδηλώσεις νεολαίας, συμμετοχές σε ελληνικές και διεθνείς πολιτιστικές συναντήσεις, παρουσίαση του έργου ανθρώπων του Πνεύματος και της Τέχνης σε ειδικές βραδιές απονομής βραβείων, χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα, παραγωγή και προβολή ταινιών ντοκιμαντέρ για την Ηπειρο κ. ά.

Συνεχίζονται οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11). Σήμερα στις 8μμ θα προβληθεί η ταινία της Ουγγαρέζας Ιλντιγκο Σάμπο "Φόνοι παιδιών". Στις 10μμ η αγγλική ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη "Κοντά στον παράδεισο".

"Πλατόνοφ" και "Κουαρτέτο"

Το "Κουαρτέτο" του Χάινερ Μίλερ μπορεί να σταμάτησε τις παραστάσεις στις 17 του Νοέμβρη, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, από το "Ανοιχτό Θέατρο",αλλά θα συνεχίσει μετά την πρεμιέρα του "Πλατόνοφ" του Τσέχοφ,που θα δοθεί στις 29 του Νοέμβρη. Ετσι μετά το ολιγοήμερο διάλειμμα, το "Κουαρτέτο" ανανεώνει το ραντεβού με το κοινό στις 3 τουΔεκέμβρη και κάθε Τρίτη. Οπως είναι γνωστό, το "Κουαρτέτο" ανεβαίνει σε μετάφραση Ελένης Βαροπούλου,σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη.Παίζουν: Δήμητρα Χατούπη, Κώστας Γαλανάκης, Κώστας Φαλελάκης κ. ά. Οσο για τον "Πλατόνοφ" ανεβαίνει σε μετάφραση Κώστα Θεοφάνους,σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη,σκηνικά - κοστούμια Αγνής Ντούτση.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μηνάς Χατζησάββας, Κώστας Γαλανάκης, Δήμητρα Χατούπη, Θόδωρος Μπογιατζής, Ντίνα Μιχαηλίδη, Δημήτρης Γιαννόπουλος κ. ά.

Πρόβες για το έργο του Τσέχωφ "Πλατόνωφ" στο "Ανοιχτό"

Πρόβες για το έργο του Τσέχοφ "Πλατόνοφ" στο "Ανοιχτό"

Ημερολόγιο - εικόνες της κατοχής

"Του πολέμου και της κατοχής" ονομάζεται το λεύκωμα της ζωγράφου Σόφης Κεφάλα.Πρόκειται για εικονογραφημένο ημερολόγιο, που αναφέρεται στο έπος του '40. Γράφτηκε και εικονογραφήθηκε από τη συγγραφέα - φοιτήτρια τότε στην ΑΣΚΤ - στα χρόνια του πολέμου και της κατοχής. Οπως σημειώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, "το λεύκωμα είναι ένα σπονδυλωτό ζωγραφικό έργο 169 σελίδων και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πιο παλιό κόμικ στην ελληνική βιβλιογραφία. Το κείμενο που το συμπληρώνει, αρμονικά δεμένο με το εικαστικό μέρος, είναι γραμμένο με ευαισθησία, αμεσότητα και χιούμορ. Ξεκινά την παραμονή του πολέμου, στις 27/10/1940 και τελειώνει με την απελευθέρωση".

Το περιεχόμενο του λευκώματος (κυκλοφόρησε σε 1.000 αντίτυπα) δίνει στο εικονογραφημένο ημερολόγιο της Σ. Κεφάλα και συλλεκτική αξία. Διατίθεται από το βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Πεσματζόγλου 5).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ