ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

"Κάτι νέο γεννιέται" στην "καρδιά" της Ελλάδας, στη Θεσσαλία των αγωνιστικών λαϊκών παραδόσεων. "Κάτι" που, αν οργανωθεί καλά, συνεχιστεί και επεκταθεί σ' ολόκληρη τη χώρα, μπορεί ν' αποτελέσει τη "μαγιά" ενός κοινού λαϊκού μετώπου αντίστασης κι αντεπίθεσης για την απόκρουση και στη συνέχεια την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Αναφερόμαστε στο συντονισμό της πάλης των αγροτών, εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων, εκπαιδευτικών, μαθητών, συνταξιούχων, που επιχειρείται, με πρωτοβουλίες των εκπροσώπων μαζικών φορέων της περιοχής. Μ' αφορμή την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού και μ' ορόσημο την 28η Νοέμβρη, σε καθένα από τους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς ξεχωριστά, αλλά και σε πανθεσσαλικό επίπεδο, πραγματοποιούνται πλατιές συσκέψεις μαζικών φορέων, στις οποίες λαμβάνονται ομόφωνες αποφάσεις, για συντονισμό της δράσης. Στις συσκέψεις αυτές συμμετέχουν εκπρόσωποι μαζικών φορέων, που πρόσκεινται σ' όλα τα πολιτικά κόμματα.

Βάση για την ανάπτυξη της λαϊκής, αγωνιστικής συσπείρωσης, αποτελεί η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για κοινή πάλη, με σκοπό την αντιμετώπιση των κοινών και οξυμένων προβλημάτων, που έχουν οι λαϊκές τάξεις και στρώματα.

Διότι γίνεται πλέον αντιληπτό ότι, αφού τα προβλήματα και τα συμφέροντα είναι αλληλένδετα, η καταστροφή του ενός θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, στην καταστροφή και του άλλου. Ολοι αντιλαμβάνονται πως, όταν ο αγρότης δεν έχει εισόδημα - και μάλιστα σε μια περιοχή όπου ο πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι βασικός και συντηρεί την οικονομία της - ο εργάτης δε θα έχει δουλιά, ο μαγαζάτορας "τζίρο", ο νέος δυνατότητα να σπουδάσει, ο συνταξιούχος αποκούμπι.

***

Ταυτόχρονα γίνεται σιγά σιγά συνείδηση, ότι υπεύθυνη για την τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ελληνική ύπαιθρο, είναι η πολιτική που χρόνια τώρα εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, ακολουθώντας πιστά και δουλικά τις εντολές των Βρυξελλών κι εξυπηρετώντας αποκλειστικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Τ' αποτελέσματα αυτής της πολιτικής βιώνουν οι Θεσσαλοί αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι έμποροι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι. Το αγροτικό εισόδημα έχει υποστεί δραματική μείωση, λόγω των περιοριστικών μέτρων στην παραγωγή που λαμβάνονται και των χαμηλών τιμών στα προϊόντα, μ' αποτέλεσμα χιλιάδες παραγωγοί να ξεριζώνονται απ' τη γη τους και να στριμώχνονται στις ουρές ανέργων των μεγάλων πόλεων ή να ψάχνουν για δουλιά στη Γερμανία.Δεκάδες βιομηχανικές επιχειρήσεις στο Βόλο και στη Λάρισα - στα πλαίσια της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων κι αποβιομηχάνισης - έκλεισαν και συνεχίζουν να κλείνουν, αυξάνοντας, σε δυσθεώρητα ύψη, τα ποσοστά ανεργίας κι οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους στο "κοινωνικό περιθώριο".

Ο "τζίρος" στα μαγαζιά και στις μικροεπιχειρήσεις πέφτει συνεχώς, αναγκάζοντας πολλούς βιοπαλαιστές να βάζουν "λουκέτο". Οι νέοι - η πλειοψηφία των οποίων δεν έχουν πρόσβαση πια στη βιομηχανία, ούτε μπορούν να ζήσουν ασχολούμενοι με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ και οι σπουδές τους είναι απλησίαστες καθώς απαιτούν πολλά έξοδα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα - ζουν με την αγωνία του αύριο.

Οι συνταξιούχοι, εξαθλιωμένοι και πένητες, γίνονται βάρος στα παιδιά τους.

Παρά τις, κατά καιρούς, πολλές υποσχέσεις των κυβερνήσεων, αναπτυξιακά έργα - που θα έσωζαν την παραγωγική βάση και θα έλυναν, σε κάποιο βαθμό, το πρόβλημα της ανεργίας - δε γίνονται, χαρακτηριστικά παραδείγματα, η μη εκτροπή του Αχελώου, η μη κατασκευή των οδικών αξόνων Ηγουμενίτσας - Βόλου και Τρικάλων - Αρτας, η μη δημιουργία βιομηχανικών ζωνών, η μη εκτέλεση έργων υποδομής για τον τουρισμό.

***

Ως αίσθημα αυτοσυντήρησης και επιβίωσης, λοιπόν, λειτουργεί, στα φτωχά και μεσαία κοινωνικά στρώματα της Θεσσαλίας, η ανάγκη κοινού αγώνα εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Αυτός ο κοινός αγώνας είναι σίγουρο, ότι μπορεί να φέρει αλλαγές στην πολιτική συνείδηση του λαού, οι οποίες με τη σειρά τους, θα φέρουν αλλαγές στο συσχετισμό δυνάμεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Κι αυτό είναι το "κουμπί", για τη δημιουργία του κοινού λαϊκού, αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, που θ' αναπτυχθεί και θ' αγκαλιάσει ολόκληρη τη χώρα και θα είναι σε θέση ν' ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική και μαζί της τους εκφραστές και διαχειριστές της και ν' ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή μιας άλλης, προς όφελος του λαού και του τόπου.

Για τη δημιουργία και ισχυροποίηση αυτού του λαϊκού μετώπου, το ΚΚΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις του.

Οι κομμουνιστές δεν κρύβουν ότι πρωτοστατούν για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οχι, για να εξυπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες - όπως κατηγορούνται από κυβερνητικά στελέχη, με προεξάρχοντα τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα - αλλά γιατί πιστεύουν ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, για να λυθούν τα κοινωνικά προβλήματα και να ξεφύγει η χώρα μας απ' την κακομοιριά του "φτωχού συγγενή" της ΕΕ, του υπόδουλου στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που επιβουλεύονται και υπονομεύουν το μέλλον της. Για να βρει η Ελλάδα τη θέση που της ανήκει στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, στον κόσμο ολόκληρο.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Εχει γίνει αντιληπτό ότι, αφού τα προβλήματα και τα συμφέροντα είναι αλληλένδετα, η καταστροφή του ενός θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, στην καταστροφή και του άλλου. Ολοι αντιλαμβάνονται πως, όταν ο αγρότης δεν έχει εισόδημα, ο εργάτης δε θα έχει δουλιά, ο μαγαζάτορας "τζίρο", ο νέος δυνατότητα να σπουδάσει, ο συνταξιούχος αποκούμπι

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΡΕΜΠΕΛΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚ ΝΑΟΥΣΑΣ
Η ανεργία "έπνιξε" τη Νάουσα

- Περιγράψτε μας την κατάσταση που υπάρχει στη Νάουσα μετά το κλείσιμο, τα τελευταία χρόνια, μιας σειράς μεγάλων εργοστασίων...

- Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η ανεργία στη Νάουσα ξεπερνάει το 40% σε ένα σύνολο εργατικού δυναμικού 9.000 ανθρώπων. Αρκεί να σας πω ότι μετά από έρευνα του Εργατικού μας Κέντρου, διαπιστώνουμε ότι στην περίοδο '89 - '94 χάθηκαν 3.000 θέσεις εργασίας. Οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις ήταν κύρια στην κλωστοϋφαντουργία, στο εμπόριο και στις διάφορες βιοτεχνίες. Κρίση όμως υπάρχει και στις διάφορες εποχιακές δουλιές, σαν αποτέλεσμα της κατάστασης που υπάρχει στην αγροτική οικονομία, η οποία ακολουθεί μία συνεχώς φθίνουσα πορεία. Επίσης έχουν μειωθεί οι εξαγωγές, ιδιαίτερα αυτές που έχουν σχέση με τα αγροτικά προϊόντα. Ολα αυτά, όπως και το κλείσιμο της "Βέτλανς" και της "Πέλλας - Ολυμπος" που απασχολούσαν 800 άτομα, είχαν σαν συνέπεια να ανέβει η ανεργία στα ύψη. Να σημειώσουμε ότι πολλές μικρές βιομηχανίες μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες, όπως και ότι μόνο από το εμπάργκο σε βάρος της Ν. Γιουγκοσλαβίας και της ΠΓΔΜ χάθηκαν στο εμπόριο 1.100 θέσεις εργασίας.

- Τι επιπτώσεις υπάρχουν στις εργασιακές σχέσεις με τη διόγκωση της ανεργίας;

- Με την ανεργία σ' αυτά τα ποσοστά, ανατρέπονται και οι εργασιακές σχέσεις. Οι εργοδότες καταργούν 8ωρα, 5ήμερα, συλλογικές συμβάσεις κι ό,τι έχει σχέση με τις καταχτήσεις των εργαζομένων. Υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν με δελτία παροχής υπηρεσιών κι άλλους αντί στο ΙΚΑ τους ασφαλίζουν στο ΤΕΒΕ. Γενικά κάτω από την πίεση της ανεργίας οι εργαζόμενοι υφίστανται τρομερή πίεση.

- Και τι γίνεται με αυτούς που χάνουν τη δουλιά τους;

- Πολλές οικογένειες φεύγουν από την πόλη και πάνε οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να βρουν έστω και μία εποχιακή δουλιά. Ετσι η Νάουσα ερημώνεται.

- Ποιους θεωρείτε υπεύθυνους γι' αυτήν την κατάσταση;

- Τις πολιτικές που ακολουθούνται από τις τελευταίες κυβερνήσεις, αλλά και την έλλειψη μιας κλαδικής πολιτικής. Ολα έχουν αφεθεί στο έλεος του διεθνούς ανταγωνισμού. Οι βαθύτερες όμως αιτίες είναι η εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της ΓΚΑΤΤ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι φορείς της πόλης μας, που συγκρότησαν μία διαρκή Συντονιστική Επιτροπή, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στην κρίση μάς οδήγησαν τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες θέλουν να εναρμονίσουν την πολιτική τους με τις παραπάνω συνθήκες.

- Ποια άμεσα μέτρα προτείνει το ΕΚ Νάουσας για την αντιμετώπιση της κατάστασης;

- Πιστεύουμε ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει οι επιχειρήσεις "Βέτλανς" και "Πέλλα - Ολυμπος" να ενταχθούν στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Να παρθούν μέτρα προστασίας των ανέργων και κύρια των μακροχρόνιων ανέργων. Να αντιμετωπιστεί το συνταξιοδοτικό καθεστώς αυτών που είναι πάνω από 55 χρόνων, καθώς και μια σειρά άλλα μέτρα.

- Με ποιο τρόπο θα απαιτήσει τα δίκαιά της η πόλη;

- Αλλος τρόπος εκτός από τον αγώνα δεν υπάρχει. Οι επαφές, οι συσκέψεις, οι παρεμβάσεις κλπ. που έγιναν μέχρι σήμερα, δεν οδήγησαν στη λήψη μέτρων ευνοϊκών για τη Νάουσα, η οποία εδώ και ένα χρόνο έχει ενταχθεί στις φθίνουσες περιοχές. Ο μόνος τρόπος είναι να βγει ο λαός στο δρόμο και γι' αυτό έχουν πειστεί πλέον οι πάντες. Οι εργάτες, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι αγρότες ξεκινάμε κινητοποιήσεις από τις 28 του μήνα, που γίνεται και η πανελλαδική απεργία και ακόλουθα η Συντονιστική Επιτροπή θα εκτιμήσει με ποιο τρόπο θα συνεχιστούν οι αγώνες.

Α. Ν.

ΧΕΡΑΚΙΑ

ΤΗΝ ΤΥΧΗ που θα έχουν τα ευρήματα στις περιοχές που θα περάσει το Μετρό, θα έχουν στην καλύτερη περίπτωση και οι πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του ιδρύματος Γουλανδρή... (σελίδα 13).

ΖΑ''ΙΡ: Σκληρές συγκρούσεις μαίνονται ανάμεσα στους αντάρτες και τους παραστρατιωτικούς Χούτου, οι οποίοι φαίνεται πλέον ότι συμμάχησαν με τα κυβερνητικά ζαϊρινά στρατεύματα (σελίδα 15).

ΓΙΑ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και ατασθαλίες κατηγορείται η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, θυγατρική της Αγροτικής Τράπεζας, από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης της Τράπεζας (σελίδα 20).

ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ εκτός επαγγέλματος χιλιάδες Ελληνες ψαράδες και να τους οδηγήσει στην ανεργία, ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης (σελίδα 21).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ