ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Πανελλαδικός αγωνιστικός ξεσηκωμός

Από Εβρο μέχρι Πελοπόννησο οι αγρότες προχωρούν ακάθεκτοι για την πραγματοποίηση των συλλαλητηρίων τους στις 28 του Νοέμβρη

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά την επίλυση των προβλημάτων τους είναι οι αγρότες της χώρας και ετοιμάζονται "πυρετωδώς" για την πραγματοποίηση των συλλαλητηρίων τους, στις 28 του Νοέμβρη.

Στη Θεσσαλία συνεχίζονται τα προειδοποιητικά επαρχιακά συλλαλητήρια ενόψει της μεγάλης πανθεσσαλικής κινητοποίησης, που θα ξεκινήσει στις 28 Νοέμβρη, με αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Λάρισας.Χτες, βαμβακοπαραγωγοί με δεκάδες τρακτέρ απέκλεισαν την παλιά Εθνική οδό Λάρισας - Βόλου, στο ύψος του Πλατύκαμπου.Μεθαύριο Δευτέρα, επίσης, αγρότες από την περιοχή των Σοφάδων Καρδίτσας θ' αποκλείσουν, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, την είσοδο της πόλης.

Στο μεταξύ, καθημερινά επιβεβαιώνεται, με ανακοινώσεις και σε συσκέψεις φορέων, η απόφαση για κοινή δράση - με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού και ορόσημο την 28η του Νοέμβρη - των αγροτών, των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των συνταξιούχων της Θεσσαλίας. Ενα πλατύ κίνημα αντίστασης στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης εξαπλώνεται στην περιοχή, με στόχο τη δημιουργία κοινού λαϊκού μετώπου. Ενα μέτωπο που, αν οργανωθεί σωστά,συνεχίσει την κοινή δράση και επεκταθεί σ' ολόκληρη τη χώρα, μπορεί να "φέρει τα πάνω - κάτω".

Μια σειρά από αγροτικά συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης και οι αγρότες των περιοχών αυτών συντονίζονται αγωνιστικά με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ηδη αγροτικά συλλαλητήρια για τις 28 του Νοέμβρη έχουν ανακοινωθεί στο Κιλκίς, τη Βέροια, τη Ροδόπη και τον Εβρο.

Στο Κιλκίς προγραμματίστηκε να γίνει συγκέντρωση στις 11 το πρωί μπροστά στη Νομαρχία. Το συλλαλητήριο αυτό διοργανώνουν από κοινού η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το Σωματείο Κτηνοτρόφων και η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιλκίς, ενώ ήδη έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών, το Εργατικό Κέντρο του νομού και ο Εμπορικός Σύλλογος. Οι Επιτροπές Αγώνα της περιοχής αλωνίζουν καθημερινά από άκρη σε άκρη το νομό και καλούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν μαζικά. Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στη Βέροια, όπου και εκεί αποφασίστηκε να γίνει αγροτική συγκέντρωση την ίδια μέρα και ώρα.

Στη Ροδόπη οι Αγροτικοί Σύλλογοι θα ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Τρίτη, με συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Στον Εβρο, επίσης, στις 28 του μήνα θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα τρεις συγκεντρώσεις. Στην Ορεστειάδα στην κεντρική πλατεία, στις Φέρρες μπροστά στο Δημαρχείο και στο Σουφλί στην κεντρική πλατεία. Οπως δείχνουν τα πράγματα, πάντως, στον αγώνα θα μπουν και άλλες περιοχές.

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται και οι αγρότες στους Νομούς Αχαϊας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Ζακύνθου και Κέρκυρας,όπου για τις 28 του Νοέμβρη προγραμματίζονται αγροτικά συλλαλητήρια.

"Σίριαλ" κοροϊδίας των βαμβακοπαραγωγών

Σύσκεψη - "παρωδία" χτες στο υπουργείο Γεωργίας, ενώ ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ συνεχίζουν το διασπαστικό χαβά τους

Αλλη μια σύσκεψη - "κοροϊδία" των βαμβακοπαραγωγών πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Γεωργίας, με τη σύμπραξη των ξεπουλημένων διοικήσεων των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Ο ρόλος της χτεσινής σύσκεψης ήταν καθαρά αποπροσανατολιστικός και υπονομευτικός και είχε ως βασικό σκοπό να "φρενάρει" τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών. Αυτό φάνηκε χτες, όταν, μετά από πολλές ώρες κουβεντούλας και ψευτοαντιπαραθέσεων, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, στην κατεύθυνση της επίλυσης των δραματικών προβλημάτων των βαμβακοπαραγωγών. Οι παριστάμενοι στη σύσκεψη συμφώνησαν τελικά να ...ξανασυσκεφτούν στις 2 του Δεκέμβρη. Πέρα από αυτό ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις, λέγοντας πως σύντομα θα καταβληθεί στους παραγωγούς 40 δραχμές ανά κιλό βαμβακιού άτοκο δάνειο από την ΑΤΕ, το οποίο θα παρακρατηθεί από την επιδότηση της ΕΕ, όταν εξοφληθούν οι παραγωγοί. Επίσης είπε πως θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το θέμα των ληξιπρόθεσμων δανείων των βαμβακοπαραγωγών προς την ΑΤΕ και ακόμα πως παίρνει πίσω την απόφαση για την κατάργηση των ενστάσεων των βαμβακοπαραγωγών για την ειρτημένη παραγωγή.

Από την πλευρά τους οι ξεπουλημένες διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ ανακοίνωσαν μετά τη σύσκεψη πως ζήτησαν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των βαμβακοπαραγωγών. Η κοροϊδία όμως και το θράσος τους δε σταμάτησε εδώ, αφού σε ανακοίνωση της νόθας διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ αναφέρεται υποκριτικά ότι η ΓΕΣΑΣΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών στις 28 του Νοέμβρη, ενώ για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει το διασπαστικό ρόλο τους, αναφέροντας πως η ΓΕΣΑΣΕ εξαγγέλλει κινητοποιήσεις για το πρώτο 15ήμερο του Νοέμβρη και η ημερομηνία θα καθοριστεί από κοινού με την ΠΑΣΕΓΕΣ και τη ΣΥΔΑΣΕ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 28ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΗ
Πυκνώνει το απεργιακό μέτωπο

Συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 28 Νοέμβρη και προβάλλουν τα αιτήματά τους

Πληθαίνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που δηλώνουν την αγωνιστική συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική - πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ, ταυτόχρονα με της ΑΔΕΔΥ, στις 28 Νοέμβρη.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά θα πραγματοποιήσει στις 28 Νοέμβρη συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κοραή,ενώ τα πρωτοβάθμια σωματεία καλούν σε προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί,έξω από το ΕΚΠ.

Το Εργατικό Κέντρο Θήβας, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, ο Δήμος Θήβας, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, ο Εμπορικός Σύλλογος Θήβας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Βοιωτίας,συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία και θα πραγματοποιήσουν την ίδια μέρα κοινή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Θήβας.Ολα τα καταστήματα θα κλείσουν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 1.30 το απόγευμα. Παράλληλα κλιμάκια του Εργατικού Κέντρου Θήβας κάνουν περιοδείες σε χώρους δουλιάς.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχουν καθολικά στην 24ωρη απεργία, ύστερα από απόφαση που πήραν οι εκπρόσωποι των συλλόγων τους, στην πανελλαδική σύσκεψη που κάλεσε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

"Η συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας - τονίζεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας - για τους εργαζόμενους, όπως εκφράζεται και μέσα από το μισθολόγιο που κατέθεσε η κυβέρνηση σαν πρόταση καθώς και η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναγκάζει τους εργαζόμενους να δώσουν μια πρώτη μαζική αγωνιστική απάντηση σ' αυτή την πολιτική, που φορτώνει νέα βάρη στον λαό, δίνει νέα προνόμια και υπερκέρδη στην ολιγαρχία". Μετά τις 28 Νοέμβρη θα συνεδριάσει το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ - ΟΤΑ για να καθορίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αν η κυβέρνηση επιμείνει στην πολιτική της.

"Κόντρα στα προγράμματα σύγκλισης, στον προϋπολογισμό της φτώχειας, της ανεργίας και των υπερεξοπλισμών, στη μοιρολατρία και τον ατομισμό", απεργούν οι εργαζόμενοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα Ελλάδας,όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των συλλόγων τους, η οποία τους καλεί να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν.

Η Ομοσπονδία καλεί τη ΓΣΕΕ να καταγγείλει άμεσα τη διετή ΕΓΣΣΕ και απαιτεί, ουσιαστικές αυξήσεις από τις συλλογικές συμβάσεις, ΑΤΑ, 35ωρο με αυξήσεις στις αποδοχές, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, κατάργηση μερικής απασχόλησης και ωρομισθίου, κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων, μέτρα για τους ανέργους, να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου.

Υπογραμμίζει επίσης ότι με τη συμμετοχή τους στην απεργία, οι εργαζόμενοι πρέπει να στείλουν μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους κεφαλαιούχους και στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ που υποχωρούν και συμβιβάζονται στις σημερινές καταστάσεις.

Το ΔΣ του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά - Περιχώρων,αποφάσισε τη συμμετοχή στην απεργία ενάντια στη λιτότητα και την ανεργία, για φορολογικές ελαφρύνσεις στους εργαζόμενους, υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την αυτοτέλεια του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και τη μη συγχώνευσή του με το ΙΚΑ.

Επίσης, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πραγματοποιούν συλλαλητήριο στις 10 Δεκέμβρη και 24ωρη απεργία το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη για τη λύση των προβλημάτων του κλάδου.

Φορο - λεηλασία για εργαζόμενους

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλες οργανώσεις, παρουσίασαν χτες τις θέσεις για δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση

Η λεηλασία του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων από την κυβερνητική εισοδηματική πολιτική και το φορομπηχτικό φορολογικό σύστημα, παρουσιάστηκε χτες μέσα και από τα στοιχεία που έδωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ - ΔΟΥ, ΟΤΟΕ, ΠΟΛ,προβάλλοντας τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε ότι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι επιβαρύνονται υπέρμετρα φορολογικά, καταβάλλοντας το 55,2% του συνολικού εισοδήματος του κρατικού προϋπολογισμού και ότι έχουν φτάσει στα όριά τους. Ομως, παρά το άγριο χαράτσωμα που σημαίνει η εφαρμογή αυτής της πολιτικής για το λαό και τους εργαζόμενους, ο Χ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι "δεν υπάρχει θέμα" επαναδιαπραγμάτευσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ απέφυγε να χαρακτηρίσει το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, λέγοντας ότι τα οικονομικά μέτρα παίρνουν από τους "έχοντες και συνεχίζουν την ίδια πολιτική για τους μη κατέχοντες". Ετσι, η ΓΣΕΕ προσανατολίζεται "να δραστηριοποιηθεί" κατά τη διαδικασία καταγγελίας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τις Ομοσπονδίες εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ, Δ. Μακρυπίδη, η ετήσια επιπλέον φορολογική επιβάρυνση στα εισοδήματα των εργαζομένων - από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας - κυμαίνεται από 12% έως 16%!Ο συνδικαλιστής τόνισε ότι χρειάζεται να εφαρμοστεί "πόθεν έσχες" για την αγορά των τίτλων του δημοσίου.

Ο αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Τσουκαλάς,σημείωσε ότι στην απεργία στις 28 Νοέμβρη, πρέπει να είναι κυρίαρχο το αίτημα της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και ότι είναι πολιτικό ατόπημα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου το πλαφόν αυξήσεων στο χώρο των τραπεζών, που ουσιαστικά καταργεί τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών Δ. Βαρελάς,εάν είχε γίνει η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, το 1.000.000 δρχ. αφορολόγητο θα είχε διαμορφωθεί σε 1.576.000 δρχ. και το 1.300.000 δρχ. αφορολόγητο θα είχε διαμορφωθεί σε 2.007.250 δρχ. Για ετήσιο εισόδημα 3.917.000 δρχ. ο φόρος του 1996 είναι 272.625 δρχ. ενώ αν είχε γίνει τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας θα ήταν μόνο 96.675 δρχ.!

Οι βασικές θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως παρουσιάστηκαν, είναι: Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Αύξηση του αφορολόγητου ποσού στο ύψος των κάθε φορά ακαθάριστων αποδοχών του κατώτερου μεροκάματου της ΓΣΕΕ. Πάταξη της φοροκλοπής και είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων. Μείωση της έμμεσης φορολογίας με την αντιστροφή των άμεσων - έμμεσων φόρων. Επέκταση και διεύρυνση του πόθεν έσχες. Επιβολή φόρου για το περιβάλλον σε επιχειρήσεις που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Ενιαία φορολογική δήλωση εισοδήματος και περιουσίας. Απλούστευση του φορολογικού συστήματος. Αποδέσμευση υποβολής φορολογικών δηλώσεων από τις οφειλές. Κατάργηση φοροαπαλλαγών, εκτός μισθωτών - συνταξιούχων. Ολοκλήρωση των διαδικασιών μηχανογράφησης όλων των Δημόσιων Οικονομικών Εφοριών και των τελωνειακών υπηρεσιών.

Η Ομοσπονδία Λογιστών,σημειώνει σε έγγραφό της ότι "το φορολογικό σύστημα της χώρας μας και η φορολογική πολιτική, είναι ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια των κυρίαρχων πολιτικών και ταξικών δυνάμεων", "ένα εργαλείο συνεχούς μείωσης των ισχνών λαϊκών εισοδημάτων, εργαλείο φτώχειας και κοινωνικής ανισότητας".

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ
Μειώνονται αντί να αυξηθούν οι μισθοί

Τις υποκριτικές εξαγγελίες για αυξήσεις στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" (ΔΕ) των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποκαλύπτοντας παράλληλα την πραγματική μείωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής τους δυνατότητας (όπως φαίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύεται δίπλα).

"Η κυβέρνηση εξαγγέλλοντας την εισοδηματική πολιτική για το '97 προβλέπει κονδύλι στον προϋπολογισμό ύψους 8% για μισθούς. Στο ποσοστό αυτό συνυπολογίζει οφειλόμενα ποσά όπως, 3.3% σαν διορθωτικό για το 1996, 2% για την "ωρίμανση" (χρονοεπίδομα) που έτσι κι αλλιώς θα έπαιρνε ο εργαζόμενος, τον προβλεπόμενο τιμάριθμο 6% για το 1997. Η κυβέρνηση όμως δεν αναφέρει καθόλου τη λεηλασία που γίνεται στο εισόδημα με τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και γενικότερα την ακρίβεια, ποσά που υπολογίζονται στο 3,5%. Ενας μισθωτός δηλαδή την 1/1/1997 θα έπρεπε να είχε αυξημένες αποδοχές σε σχέση με αυτές που παίρνει σήμερα σε ποσοστό περίπου 13% (3.3%, 6%, 3.5%) ",επισημαίνει η ΔΕ.

Στην πρώτη στήλη του πίνακα φαίνονται οι μισθοί ανά κατηγορία εκπαίδευσης και χρόνια προϋπηρεσίας, αν δοθούν αυξήσεις 13%. Στην επόμενη στήλη φαίνονται οι μισθοί που τάζει η κυβέρνηση με το νέο μισθολόγιο για τα δύο επόμενα χρόνια. Στην τρίτη και τέταρτη στήλη φαίνεται η απώλεια σε δραχμές και ποσοστά. Να σημειώσουμε ότι οι κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ (εργατοτεχνικό και υπαλληλικό προσωπικό) όπου είναι και οι μεγάλες αρνητικές αυξήσεις από -5.2 έως 0.5 αποτελεί το 85% των εργαζομένων στον κλάδο. Οσον αφορά τις κατηγορίες εργαζομένων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) που αποτελούν μόνο το 15% του κλάδου και από τους οποίους αρκετοί έχουν μεγαλύτερες αποδοχές λόγω επιπλέον επιδομάτων, προκύπτουν αυξήσεις από 1.8% έως 6.8% αλλά και αυτές με προϋπηρεσία 33 χρόνων.

Μόνο για μία μειοψηφία εργαζομένων συνολικά του κλάδου με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας μπορεί να προκύψει ελάχιστη αύξηση που και αυτή δεν καλύπτει τις απώλειες του εισοδήματος που φτάνουν στο 25%.

Η πρόταση της ΔΕ για 30% αυξήσεις, συνδυασμένη με τη θέσπιση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο δημόσιο είναι ρεαλιστικότατος στόχος διεκδίκησης. Για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου το συντομότερο θα πρέπει να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με διεκδικήσεις στο ίδιο ποσοστό.

ΓΣΕΒΕΕ
Στις Ομοσπονδίες η σκυτάλη

Αγωνιστικό προσκλητήριο για την ανάληψη πρωτοβουλιών για κινητοποιήσεις με όποια μορφή κριθεί σκόπιμο και σε συνεργασία με άλλους φορείς εργαζομένων, αγροτών, συνταξιούχων απευθύνει στις Ομοσπονδίες μέλη της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ενόψει της κατάθεσης και ψήφισης του προϋπολογισμού του 1997. Παράλληλα, τις καλεί να είναι έτοιμες για να προχωρήσουν σε πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, με χτεσινή εγκύκλιό του προς τις Ομοσπονδίες, το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ τονίζει την απόφασή του για κινητοποίηση όλων των δυνάμεων των ΕΒΕ για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη σκληρή οικονομική πολιτική και τις συνέπειες του προϋπολογισμού. Τις καλεί να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην 28η Νοέμβρη,ημέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας και στις 9 Δεκέμβρη που το προεδρείο κηρύσσει ημέρα πανελλαδικών κινητοποιήσεων των ΕΒΕ.

Ειδικότερα, οι Ομοσπονδίες καλούνται να κινητοποιηθούν άμεσα σύμφωνα και με τις αποφάσεις του προεδρείου, συγκαλώντας έκτακτα τα ΔΣ για να εξεταστούν οι μορφές κινητοποίησης και δράσης κάθε Ομοσπονδίας. Οι Ομοσπονδίες θα πρέπει να επιλέξουν τις πιο δυναμικές μορφές κινητοποιήσεων που οι δυνάμεις τους μπορούν να φέρουν σε πέρας και να είναι ποικίλες και κλιμακούμενες. Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ τις καλεί:

  • Να προγραμματίσουν και να οργανώσουν με κάθε λεπτομέρεια τις δραστηριότητες και κινητοποιήσεις αξιοποιώντας στο έπακρο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
  • Να επιδιώξουν επαφή και συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς εργαζομένων, αγροτών, συνταξιούχων και να συμπαρασταθούν στις εκδηλώσεις τους. Κυρίως στις 28 του Νοέμβρη, υπογραμμίζει το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, οι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι θα πρέπει να βρίσκονται στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων στηρίζοντάς τες και ζητώντας τη δική τους συμπαράσταση στον αγώνα των ΕΒΕ.
  • Να κινητοποιηθούν όλες οι οργανωτικές δυνάμεις και όλοι οι ΕΒΕ για την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων, συλλαλητηρίων ή και πιο προχωρημένων μορφών κινητοποιήσεων στις 9 του Δεκέμβρη.
  • Ολες οι Ομοσπονδίες πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα για πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων.
Σε 48ωρη απεργία δάσκαλοι - νηπιαγωγοί

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι καθηγητές

Με 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Νοέμβρη απαντούν οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της χώρας στη συντηρητική και αντιεκπαιδευτική πολιτική, που υποβαθμίζει το ρόλο τους και αφήνει άλυτα τα χρόνια προβλήματά τους, ενώ στις 3 Δεκέμβρη συγκαλείται η Ολομέλεια των προέδρων των συλλόγων, προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία του κλάδου. Την πρώτη μέρα της απεργίας, θα γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης. Η συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει έξω από το υπουργείο Παιδείας, στις 11 το πρωί, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή.

Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί διεκδικούν: Νέο ενιαίο μισθολόγιο, που θα προβλέπει ουσιαστικές, πραγματικές αυξήσεις, γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία, άμεση ικανοποίηση των κυρίαρχων αιτημάτων του κλάδου, όπως εξομοίωση πτυχίων, επιμόρφωση, διδακτικό ωράριο, αναβάθμιση του δημόσιου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου μέσα από την καθιέρωση της ολοήμερης λειτουργίας τους, μαζικοί διορισμοί.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις, όμως, προσανατολίζονται και οι καθηγητές,οι οποίοι προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων και γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ μέχρι τέλος Νοέμβρη (με πιθανότερη ημερομηνία τις 30 Νοέμβρη). Διεκδικούν: Διπλασιασμό των αποδοχών τους, αυξήσεις, ώστε να φτάσουν οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές του νεοδιόριστου καθηγητή το 1997 στις 250.000 δρχ., με κλιμάκωση για τους υπόλοιπους καθηγητές, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, άμεση θεσμοθέτηση του δικαιώματος των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων και της σύναψης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ