ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αστυνομία χτύπησε χτες τους εμποροϋπάλληλους!

Δρώντας σαν όργανα του Μαρινόπουλου και του ΣΕΛΠΕ, οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν χτες στο Κολωνάκι στους εμποροϋπάλληλους, που συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην παράταση του ωραρίου! "Η τρομοκρατία δε θα περάσει", βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές

Την άγρια επίθεση της Αστυνομίας δέχτηκαν χτες, στις 5 το απόγευμα, μπροστά στο "Μπιούτι Σοπ" του Μαρινόπουλου στο Κολωνάκι, οι εμποροϋπάλληλοι, που διαδήλωναν ενάντια στην παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων!

Δυο διμοιρίες αστυνομικών έπεσαν κυριολεκτικά πάνω στους εργαζόμενους που είχαν μείνει έξω από το ανοιχτό κατάστημα, μοιράζοντας ανακοινώσεις στο καταναλωτικό κοινό, ενώ η υπόλοιπη πορεία συνέχιζε επί της οδού Κανάρη! Υπακούοντας στις διαταγές του Μαρινόπουλου και του ΣΕΛΠΕ, τα αστυνομικά όργανα έριξαν πάνω στις τζαμαρίες, που έσπασαν, τους εργαζόμενους και τους απομάκρυναν βίαια, παίρνοντας θέση μπροστά στην είσοδο του καταστήματος, που έκλεισε λίγα λεπτά αργότερα. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Αμέσως στο χώρο της - στημένης από τον Μαρινόπουλο - επίθεσης έσπευσαν όλοι οι διαδηλωτές, βροντοφωνάζοντας: "Η τρομοκρατία δε θα περάσει"!Στη συνέχεια συγκροτήθηκε νέα πορεία, που, με το ίδιο σύνθημα, κατευθύνθηκε στο σούπερ μάρκετ του Μαρινόπουλου, επίσης επί της οδού Κανάρη. Μαζί τους ήταν συνεχώς 15μελής αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τα αντίστοιχα συνδικάτα της Ισπανίας.

Η χτεσινή κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων ενάντια στην παράταση του ωραρίου - στην οποία επιμένει ο ΣΕΛΠΕ, ειδικά μετά την απαράδεκτη συμφωνία με το υπουργείο Εργασίας και την τρομοκρατική επέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών - άρχισε από τη διασταύρωση Ακαδημίας και Κανάρη στις 4 ακριβώς.

Με πορεία διά της οδού Κανάρη, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο εμπορικό κέντρο του Κολωνακίου,όπου έκλειναν το ένα μαγαζί μετά το άλλο, εκτός από το "Μπιούτι Σοπ" του Μαρινόπουλου, ο οποίος απειλούσε εξ αρχής ότι θα καλέσει την Εισαγγελία.

Την αγανάκτηση προκάλεσε εξ αρχής η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης,η οποία προπορευόταν της πορείας των διαδηλωτών! Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες έχει μονιμοποιηθεί η αστυνομοκρατία σε όλες τις κινητοποιήσεις εργαζομένων, μαθητών κλπ., προφανώς σε μια προσπάθεια επίδειξης "πυγμής" ενόψει των επικείμενων μεγάλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων κατά του βαθιά αντιλαϊκού προϋπολογισμού και της σαρωτικής οικονομικής πολιτικής που ήδη ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Πορείες έγιναν και στα εμπορικά κέντρα της Κηφισιάς και της Γλυφάδας,όπου εμποροϋπάλληλοι μοίρασαν ανακοινώσεις στους καταναλωτές, καλώντας τους να μην ψωνίζουν από όσα καταστήματα παρατείνουν το ωράριο και επιχειρούν να ανοίξουν το δρόμο και για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Και στις τρεις περιοχές στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων βρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει να εμφανίσει το άσπρο μαύρο

Η έντονη αντίδραση των εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού όσου και του δημόσιου τομέα στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, όπως αυτά εκφράστηκαν με τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στο τέλος του μήνα, έχει ανησυχήσει σφόδρα την κυβέρνηση.

Η πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ καθώς και οι κινητοποιήσεις των αγροτών την Πέμπτη 28 Νοέμβρη ενάντια στην πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, είναι μία πρώτη απάντηση των εργαζομένων στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι το κόστος "της σύγκλησης" θα το πληρώσουν οι "έχοντες και κατέχοντες".

Η αντίδραση αυτή αλλά και η δυσκολία της κυβέρνησης να περάσει στην "κοινή γνώμη" την επιβολή των μέτρων, είχαν αποτέλεσμα την πραγματοποίηση την Παρασκευή το βράδυ ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης για την καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό της κυβερνητικής προπαγανδιστικής μηχανής.

Την κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ακόμα και στη βάση του ΠΑΣΟΚ δεν περνάει η επιχειρηματολογία ότι τα μέτρα έχουν "κοινωνική ευαισθησία", καθώς τη βδομάδα που πέρασε είδαν το φως της δημοσιότητας πλήθος από στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι πραγματικά "έχοντες και κατέχοντες" έχουν αρκετούς τρόπους να αποφύγουν την καταβολή ακόμα και αυτών λίγων που τους ζητάει. Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι στην πορεία προς την ψήφιση του προϋπολογισμού δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές οι όποιες διαφοροποιήσεις των βουλευτών και γενικότερα των στελεχών από τις κυβερνητικές επιλογές, γιατί έτσι χαλάει η γενική εικόνα και δυσκολεύεται να περάσει στη βάση η προπαγάνδα.

Μάλιστα, προκειμένου να διευκολυνθεί ο συντονισμός μεταξύ κόμματος - κυβέρνησης συστάθηκε ενιαίο όργανο με επικεφαλής τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Γ. Πασχαλίδη, που θα ασχολείται με την "επικοινωνιακή πολιτική" και τη "ζωντανή επαφή με τις λαϊκές μάζες".

Δραστηριότητες της Αλ. Παπαρήγα
  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, θα μιλήσει σήμερα Κυριακή σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή Κερατσινίου, με θέμα "Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ".Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Κερατσινίου (Μ. Ασίας και Παπαναστασίου, δίπλα στο Δημαρχείο).
  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 29 Νοέμβρη περιοδεία στον νομό Πιερίας.

Στην Κατερίνη θα επισκεφθεί το 1ο ΤΕΛ και το μεσημέρι τις βιοτεχνίες "Φελεκίδη" και "Κατερίνα".

Στις 5 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΕ του ΚΚΕ στην Κατερίνη.

Στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει στο Αιγίνιο.

Στις 8.30 μ.μ. θα παρευρεθεί στη συνεστίαση που είναι αφιερωμένη στα 78 χρόνια του ΚΚΕ και στα 50 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ΔΣΕ

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας,με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή του, την άλλη Κυριακή 1 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. στο νέο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ. Ομιλητής θα είναι ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι αγωνίστριες του ΔΣΕ και θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Επίσης θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

"Η εκδήλωση αυτή, τονίζεται σε ανακοίνωση της ΚΟΘ, είναι η αρχή ενός χρέους που πρέπει να συνεχιστεί. Για να θυμηθούν οι παλιοί και να πληροφορηθούν οι νέοι το πραγματικό περιεχόμενο του αγώνα του ΔΣΕ, που ήταν αγώνας ενάντια στον αγγλικό και αμερικανικό ιμπεριαλισμό, για ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλισμό".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ