ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες

Περιοδείες σε χώρους δουλιάς. Αγωνιστικό προσκλητήριο από την Επιτροπή Σωματείων Αθήνας και άλλα συνδικάτα. Στο επίκεντρο, τα ουσιαστικά προβλήματα και η απαίτηση για κλιμάκωση

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο φορέα την Πέμπτη.

Χτες, κλιμάκιο συνδικαλιστών, με τον γραμματέα της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκο,το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ζ. Σώκου και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο Π. Μπότση,μίλησαν σε δυο συγκεντρώσεις εργαζομένων στη φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ,ενώ αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, με επικεφαλής τον Γ. Σκιαδιώτη,μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ, έκανε περιοδεία στη ΣΕΞ ΦΟΡΜ.Περιοδείες έγιναν και στο χώρο του μετάλλου από τους Γ. Σταυρόπουλο,μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΕ και τον Δ. Κυπραίο, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ. Κλιμάκιο συνδικαλιστών, μαζί με τον Χ. Κατσώτη,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, επισκέφθηκε το "Μεριντιέν" και τα ξενοδοχεία ΗΛΕΚΤΡΑ,ενώ σήμερα θα κάνουν περιοδείες στο "Χίλτον",στο "Κάραβελ" και το "Ιντερκοντινένταλ".Σήμερα το πρωί, κλιμάκιο συνδικαλιστών θα κάνει περιοδεία στα κεντρικά των ΕΛΤΑ.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό - Δέρμα,πραγματοποιεί γενική συνέλευση σήμερα, στις 5.30 το απόγευμα, στο 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου ΑΘήνας.

Στην Αθήνα, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος,στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει την ίδια ώρα στο ΕΚΘ και στον Πειραιά θα γίνει στην πλατεία Κοραή στις 10.30 το πρωί.

Αγωνιστικό προσκλητήριο απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας,η οποία πραγματοποιεί προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης.

"Στην οργανωμένη επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης - τονίζει η Συντονιστική - μια απάντηση ταιριάζει: Ο ενωμένος και συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων της χώρας". Ασκεί, επίσης, κριτική στις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, που εφαρμόζουν τη λογική της συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας. Η επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ, η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και στο δημόσιο, οι ουσιαστικές αυξήσεις για κατώτερο μισθό 175.000 δρχ. και κατώτερο μεροκάματο 7.000 δρχ., η ΑΤΑ, η κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, το 35ωρο με πλήρεις αποδοχές, είναι μερικά από τα κεντρικά αιτήματα που προβάλλει η Συντονιστική Επιτροπή.

"Μας αξίζει ένα καλύτερο αύριο", υπογραμμίζει στην ανακοίνωση - κάλεσμα στην απεργία, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας,η οποία τονίζει ότι "η ανάπτυξη των αγώνων του εργατικού και μαζικού κινήματος, η ενότητά του στη δράση, είναι το μόνο που τρομάζει και αποθαρρύνει την ντόπια και ξένη πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της εκφραστές". Παράλληλα, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία για να αφαιρεθεί η δυνατότητα από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να μετατρέψει την απεργία σε επετειακή δραστηριότητα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και τα σωματεία - μέλη της διοργανώνουν συγκεντρώσεις σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο για να συζητηθούν οι εξελίξεις στον ΟΣΕ και η απεργία της ΓΣΕΕ. Σήμερα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις για τις 12 το μεσημέρι στο κεντρικό εργοστάσιο Πειραιά, στο ΜΑΙ στην Καρόλου, στο ΑΑΑ, ενώ για τις 5 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κορίνθου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών καλεί όλους τους λογιστές και λογίστριες να πάρουν μέρος στην απεργία, τονίζοντας ότι "ο αγώνας θα έχει συνέχεια και προοπτική, κόντρα στη λογική της συναίνεσης και υποταγής".

Στην κινητοποίηση καλεί, επίσης, η ΟΜΕ - ΟΤΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αγωνιστικό κλίμα

Συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων χτες και διάβημα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Εντείνονται οι ρυθμοί προετοιμασίας της πανελλαδικής - πανυπαλληλικής απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ,από κοινού με τη ΓΣΕΕ, για την Πέμπτη. Χτες πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνδικαλιστών, στο ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ,σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων της Αττικής και των Ομοσπονδιών που είναι μέλη της ΑΔΕΔΥ και στη συνέχεια παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Σε συνάντηση με τον υφυπουργό, Ν. Χριστοδουλάκη,ο τελευταίος επιβεβαίωσε την εμμονή της κυβέρνησης στην αντιλαϊκή - αντεργατική οικονομική πολιτική. Επίσης είπε στους συνδικαλιστές ότι μετά από 10 μέρες θα τους δώσει το πλήρες και τελικό σχέδιο μισθολογίου της κυβέρνησης.

Κάλεσμα προς τους δημόσιους υπάλληλους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση, προβάλλοντας τα πραγματικά τους αιτήματα, απευθύνει με ανακοίνωσή της, η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα.

Οπως σημειώνει, "το νέο μισθολόγιο της κυβέρνησης σηματοδοτεί μια νέα πιο άγρια διετή και πολυετή επέλαση στο βιοτικό μας επίπεδο, έχει και άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημά μας, αλλά και η όλη δομή και φιλοσοφία του εμπεριέχουν επικίνδυνες παρενέργειες".

Χαρακτηρίζει αντιλαϊκό - αντικοινωνικό - φορομπηχτικό το νέο κρατικό προϋπολογισμό και επισημαίνει πως η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα επίθεση στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, άρση του δικαιώματος της μονιμότητας, ενώ με τις καταργήσεις και εκχωρήσεις δημοσίων υπηρεσιών προωθεί παραπέρα τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων του δημοσίου.

- Με κύρια αιτήματα "λύσεις στα πανδημοσιοϋπαλληλικά ζητήματα και συλλογικές διαπραγματεύσεις τώρα", η ΠΟΕ - ΔΟΥ καλεί σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ ζητά απ' την ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει στη διεκδίκηση αυξήσεων για όλους.

Νέο μισθολόγιο με ουσιαστικές αυξήσεις, ζητά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών,καλώντας τα μέλη της να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις. Επίσης σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση καλούν η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς,οι Σύλλογοι Εργαζομένων στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον Ελεγχο των Καζίνο.

Β. ΕΛΛΑΔΑ
Απόφαση για αντίσταση

Επιτροπές αγώνα σε εργοστάσια και συσκέψεις σωματείων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Εντείνονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη τη Β. Ελλάδα, οι προετοιμασίες για την επιτυχία της 24ωρης πανεργατικής απεργίας. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις θα πραγματοποιηθούν απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες και η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία αναμένεται να κυμανθεί σε υψηλά ποσοστά. Από όλους τους χώρους δουλιάς οι εργαζόμενοι δηλώνουν αγανακτισμένοι για τα νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και αποφασισμένοι να αντισταθούν.

Στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή Σωματείων, που συγκροτείται από 15 πρωτοβάθμια σωματεία, καθημερινά με παρεμβάσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης και στους χώρους δουλιάς ενημερώνει τους εργαζόμενους και τους πολίτες για την ουσία της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης και προωθεί το διεκδικητικό, αγωνιστικό πλαίσιο των σωματείων. Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στην κινητοποίηση και, μέσα από τους αγώνες τους, να αναζωογονήσουν τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος, συντονιζόμενοι με την πάλη των άλλων λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ενημερωτικές συσκέψεις και επισκέψεις πραγματοποιεί και το Εργατικό Κέντρο, με το πλαίσιο της ΓΣΕΕ. Χτες το πρωί στην ΕΛΒΟ συναντήθηκαν τα σωματεία της Βιομηχανικής Ζώνης,με συμμετοχή 95% των διοικήσεών τους. Αποφασίστηκε να δημιουργηθούν Επιτροπές Αγώνα σε κάθε εργοστάσιο. Στις 7 το βράδυ πραγματοποιήθηκε ανάλογη σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα κλαδικά σωματεία,όπου κυριάρχησε το θέμα της καλύτερης οργάνωσης της κινητοποίησης και της ανάγκης της καθολικής συμμετοχής των εργαζομένων από όλους τους χώρους δουλιάς στην απεργία και τη συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί μπροστά στο ΕΚΘ.

Απάντηση στην υπονόμευση

Δήλωση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκου

Απαντώντας στις υπονομευτικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών Δ. Ρέππα και Λ. Αποστολίδη,για τον "επετειακό" (!) χαρακτήρα της 24ωρης απεργίας στις 28 Νοέμβρη και για το ότι είναι "προαποφασισμένη", ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,δήλωσε:

"Ολοι ξέρουμε ότι κυβέρνηση, εργοδοσία και στελέχη του κυβερνητικού συνδικαλισμού κάνουν ό,τι μπορούν για να ευνουχιστεί ο χαρακτήρας της κινητοποίησης και να εξαντληθεί η αγωνιστική αντίσταση των εργατοϋπαλλήλων στις 28 Νοέμβρη.

Οι κύκλοι αυτοί αγωνιούν, μήπως δεν καταφέρουν να καναλιζάρουν την αγανάκτηση των λαϊκών μαζών.

Καλούμε σύσσωμη την εργατική τάξη να δώσει με τα πραγματικά της αιτήματα μαχητικό "παρών" στην απεργία και τις συγκεντρώσεις.

Με τη μαζική συμμετοχή της, να απαιτήσει και να οργανώσει κλιμάκωση της πάλης, ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης, βιομηχάνων και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για να πέσουν, έτσι, στο κενό οι προσπάθειες των νεοεκσυγχρονιστών, που ξεθάβουν από το χρονοντούλαπο μεθόδους Λάσκαρη".

Απεργία στις συγκοινωνίες

Μεθαύριο Πέμπτη θα "παραλύσουν" και οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, αποφάσισε τη συμμετοχή του κλάδου στη μεθαυριανή πανεργατική - πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

ΠΑΤΡΑ
Το λόγο έχουν τα σωματεία

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Με στόχο την προετοιμασία της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας που θα πραγματοποιηθεί στις 28 του Νοέμβρη, συνεδριάζουν αυτό το διάστημα τα εργατικά σωματεία της Πάτρας. Χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις στα Σωματεία της "Κόκα - Κόλα",της "Αλουκάνκο",της "Χαρτελάς",του εργοστασίου ιματισμού "Ελλάς" και τα σωματεία της βιομηχανικής ζώνης.

Στόχος είναι να δοθεί στην απεργία ένα αγωνιστικό ταξικό πλαίσιο διεκδίκησης, που να προωθεί τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Κυριότερα αιτήματα είναι η επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η προσαρμογή του κατώτερου ημερομισθίου στις 7 χιλιάδες δραχμές. Θέληση όλων των εργαζομένων είναι να πετύχει η πανεργατική απεργία, αλλά και να έχει συνέχεια. Για το σκοπό αυτό οι Γενικές Συνελεύσεις αναμένεται να εξουσιοδοτήσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων να προκηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις τις ημέρες που θα συζητείται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 1997.

Για την καλύτερη προπαγάνδιση και προετοιμασία της 24ωρης απεργίας πραγματοποιούνται καθημερινά περιοδείες σε χώρους δουλιάς. Μάλιστα οι εργαζόμενοι της βιομηχανικής ζώνης προσανατολίζονται να περάσουν σε αποκλεισμό της βιομηχανικής ζώνης την Πέμπτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ