ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 1996
Σελ. /31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Κιλελέρ ξαναζεί στη Θεσσαλία
  • Ο μεγαλύτερος, τις τελευταίες δεκαετίες, ξεσηκωμός των αγανακτισμένων αγροτών
  • Με πάνω από 5.000 τρακτέρ, από τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Μαγνησία, έχουν στήσει ένα τεράστιο μπλόκο στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στην "καρδιά" της Ελλάδας, στη Θεσσαλία της εξέγερσης του Κιλελέρ, των αγωνιστικών λαϊκών παραδόσεων, χτυπάει η καρδιά της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Και οι παλμοί της ακούγονται παντού και συνεγείρουν την αγροτιά ολόκληρης της χώρας. Η βουή των χιλιάδων "τρακτέρ της οργής" διαπερνά όλη την Ελλάδα. Το μήνυμα του αγροτικού ξεσηκωμού συγκινεί ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Η μεγαλύτερη αγροτική κινητοποίηση των τελευταίων δεκαετιών στη Θεσσαλία, που ξεκίνησε χτες, αποτελεί ισχυρότατο ράπισμα στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει εδώ και τώρα λύση στα τεράστια προβλήματά τους και να αποδεσμευτεί από τις δεσμεύσεις της στις αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ. Ταυτόχρονα, θέτουν τις βάσεις για τη διαμόρφωση ενός μαζικού και ισχυρού ταξικού αγροτικού κινήματος, που θα είναι σε θέση να ανατρέψει αυτή την αντιαγροτική πολιτική, και σε συμπαράταξη με το κίνημα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων να συνδιαμορφώσουν ένα κοινό λαϊκό αντιμονοπωλιακό μέτωπο πάλης, ικανό να ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ του λαού και του τόπου.

Πάνω από 5.000 τρακτέρ

Η συμμετοχή των αγροτών της Θεσσαλίας στη χτεσινή κινητοποίηση ξεπέρασε τις προβλέψεις ακόμα και των πιο αισιόδοξων από τους διοργανωτές. Χιλιάδες αγρότες από τα χωριά και τις επαρχίες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών έδωσαν το παρόν.

Πάνω από 5.000 τρακτέρ έχουν στηθεί κατά μήκος της Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης σε απόσταση χιλιομέτρων.Σε πέντε βασικά σημεία της Εθνικής οδού (Βελεστίνο - Αλμυρός - ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ - κόμβος οδού Βόλου - Συκούριο), έχουν στηθεί μπλόκα, ενώ αναμένεται να στηθεί ένα ακόμα στα Τέμπη. Ταυτόχρονα, οι αγρότες της Ελασσόνας έχουν αποκλείσει με αγροτικά μηχανήματα την Εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγρότες κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να χωρέσουν όλα τα τρακτέρ, επί της Εθνικής οδού.

Κύρια χαρακτηριστικά της κινητοποίησης, η ενότητα των αγροτών και η αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη της, μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Νέο ποιοτικό στοιχείο της νέας αγροτικής εξέγερσης - σε σχέση με εκείνη του περσινού Μάρτη - η έκφραση ενός κύματος αλληλεγγύης των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων, των μαθητών στον αγώνα της αγροτιάς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η πορεία εκατοντάδων συγκεντρωμένων απεργών εργατών της Λάρισας και εκατοντάδων μαθητών που έχουν καταλάβει τα γυμνάσια και τα λύκεια του νομού, προς το μπλόκο της Εθνικής οδού, καθώς και το κλείσιμο, σε ένδειξη συμπαράστασης, των μαγαζιών στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα.

Μια ώρα μετά το μεσημέρι, χτες και στην Εθνική οδό, στο ύψος της Λάρισας, έφταναν χιλιάδες τρακτέρ με μαύρες σημαίες. Πρώτα, απ' τα χωριά της Λάρισας και των Φαρσάλων, στον κόμβο της οδού Βόλου. Επειτα, από τα Τρίκαλα, που πήγαν στο μπλόκο του Συκουρίου και ενώθηκαν με άλλα που υπήρχαν εκεί. Στη συνέχεια, πάνω από 3.000 τρακτέρ, που ήρθαν από την Καρδίτσα, στήθηκαν στο ύψος της "ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ" και απλώθηκαν σε μήκος χιλιομέτρων. Τέλος, οι αγρότες της Μαγνησίας έστησαν τα μπλόκα τους στο Βελεστίνο και στον Αλμυρό.

Παντού το ίδιο αγωνιστικό πάθος. Παντού η ίδια αντιστασιακή διάθεση. Η Θεσσαλία της αγροτιάς έδωσε την απάντησή της.

Εκατοντάδες αγρότες της περιοχής Δομοκού έχουν στήσει από χτες το πρωί δύο μπλόκα στην παλιά Εθνική Λαμίας - Λάρισας, στο ύψος του Δρούγου και του Νέου Μοναστηρίου.

Ζητούν συνάντηση με την κυβέρνηση

Αργά το απόγευμα, συνεδρίασε η Γραμματεία των συντονιστικών επιτροπών αγώνα της Θεσσαλίας, η οποία καθοδηγεί και συντονίζει τον αγώνα. Εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών επισκέφτηκαν τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και ζήτησαν να κλείσει ραντεβού για συνάντησή τους αύριο το πρωί με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για να πάρουν απάντηση στα αιτήματά τους. Προειδοποίησαν μάλιστα ότι, αν δεν τους δεχτεί, θα κλείσουν την Εθνική και στα Τέμπη.

"Δεν πάει άλλο!"

Δεν περιγράφεται! Αυτό που συμβαίνει από χτες το πρωί στο θεσσαλικό κάμπο, πράγματι δεν περιγράφεται. Οχι απλά γιατί είναι πρωτόγνωρο για την πρόσφατη τουλάχιστον ιστορική πραγματικότητα. Η δυσκολία βρίσκεται κύρια στην πολυμορφία του. Αυτή τη φορά το ρεπορτάζ δεν έχει χρέος να περιγράψει μόνο το πρόβλημα. Δεν έχει χρέος να αναφέρει μόνο νούμερα. Δεν αρκεί να καταγράψουμε μόνο το τι ακούστηκε κάποια στιγμή απ' τα μεγάφωνα, τι αναφέρει το τάδε δελτίο Τύπου και το πόσοι συμμετείχαν. Αυτή τη φορά πρέπει να μεταφέρουμε στο χαρτί την οργή που εκφράζεται με το βόμβο χιλιάδων τρακτέρ, που οργώνουν από το πρωί, μ' ένα διαφορετικό τρόπο, τον κάμπο. Κάθε τρακτέρ όμως είναι και μια διαφορετική ιστορία. Αλλα στρέμματα, άλλη οικογένεια, άλλο χρέος, άλλη οργή. Πρέπει λοιπόν να γράψουμε τις ιστορίες μία προς μία, γιατί αλλιώς μας μένει να γράψουμε μία φράση μόνο. Αυτή τη μία και μοναδική φράση που λένε όλοι: "Δεν πάει άλλο"!

Από τις οχτώ το πρωί δεν ακούμε τίποτα άλλο παρά μόνο αυτό: Δεν πάει άλλο! Πώς να γράψεις ρεπορτάζ έτσι;

***

Ξένοι στον κάμπο, θα 'πρεπε ίσως να καταναλώσουμε αρκετό χρόνο για να ακούσουμε, να ρωτήσουμε, να μάθουμε. Κι όμως, αρκούσαν λίγα λεπτά να σταθείς σ' ένα λόφο και ν' ακούσεις τον κάμπο. Τη βουή. Τη διαρκή βουή. Από τις οχτώ το πρωί και συνεχώς να αλλάζεις τα νούμερα. Διακόσια τρακτέρ από κει. Κι άλλα εκατό. Και ξανά, χωριό το χωριό, μέτρημα και ξαναμέτρημα. Ωσπου το "κομβόι" απλώθηκε για πάνω από τριάντα χιλιόμετρα και κει που λέγαμε για 2.000 τρακτέρ, άντε ξανά διόρθωση στο νούμερο. Είχε μεσημεριάσει για τα καλά. Λογικά θα 'πρεπε όλα αυτά τα τρακτέρ να έχουν πάρει τη θέση τους στην Εθνική Οδό. Ομως ακόμα έμπαιναν. Τι γίνεται; Ερχονται κι άλλοι. Οι πρωινοί ήταν οι αποφασισμένοι από καιρό. Καθώς όμως κυλούσε η μέρα, η ασταμάτητη βουή στον κάμπο γινόταν κάλεσμα. Κι άλλοι, κι άλλοι, κι ακόμα περισσότεροι. Ξωμάχοι που το πρωί δεν είχαν δηλώσει ακόμα "παρών" και τώρα έπαιρναν τη θέση τους στο δρόμο.

***

Οι φωτογράφοι σηκώνουν ψηλά τα χέρια: Δε φωτογραφίζεται αυτό! Οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών συνεργείων που έχουν στήσει τις κάμερες στο μπλόκο της οδού Βόλου δηλώνουν απλά, ανθρώπινα: Την πατήσαμε. Κι όμως τα πλάνα που έχουν όλοι είναι καταπληκτικά. Απλά είναι αδύνατο να καταγραφεί μια κι έξω αυτό το απέραντο μήκος, η συνεχής κίνηση και προπαντός αυτή η βουή. Εχει νυχτώσει πια για τα καλά. Από τη διασταύρωση της "Βιοκαρπέτ" ακόμα μπαίνουν. Πίσω στου "Βερόπουλου" ακόμα μπαίνουν, πιο πίσω προς τη Νεάπολη ακόμα μπαίνουν. Στη βόρεια πλευρά οι Τρικαλινοί κρατούν το μπλόκο έξω από τη Βιομηχανία Ζάχαρης. Οι ντόπιοι από το Συκούριο και τα γύρω χωριά αρχίζουν να κινούνται προς τα Τέμπη. Κατά μήκος της Εθνικής αρχίζουν να ανάβουν φωτιές. Πόσο θα μείνουν; Αγνωστο. Το "δεν πάει άλλο" έχει δώσει τη θέση του στο "δεν κάνουμε πίσω". Χανόμαστε ανάμεσά τους. Τέσσερις δημοσιογράφοι και δύο φωτογράφοι του "Ριζοσπάστη" νιώθουμε για πρώτη φορά τόσο λίγοι...

Θ. Λ.

Φάλαγγα 30 χιλιομέτρων από την Καρδίτσα!

Με περισσότερα από 3.000 χιλιάδες τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και αγροτικά αυτοκίνητα, ξεκίνησαν χτες το πρωί οι αγρότες της Καρδίτσας για τη Λάρισα. Η φάλαγγα των τρακτέρ από την Καρδίτσα ξεπερνούσε τα 30 χιλιόμετρα. Οταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στο χωριό Μαυροβούνι, κοντά στα όρια του Νομού Λάρισας, στο Δέλτα Σοφάδων - Παλαμά, έμπαιναν στη γραμμή τα τελευταία τρακτέρ. Το μεσημέρι, όταν έφτασαν στη Λάρισα, στο ύψος της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, χρειάστηκαν περισσότερες από τρεις ώρες για να πάρουν θέσεις μάχης στην Εθνική οδό.

Οι αγρότες της Καρδίτσας, που από προχτές είχαν βγάλει τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών τους, δείχνοντας την αγωνιστική τους διάθεση, από νωρίς χτες το πρωί έβαλαν μπρος τις μηχανές κατευθυνόμενοι από όλα σχεδόν τα πεδινά χωριά του νομού (αρκετά από τα οποία είχαν καθολική συμμετοχή όπως το Φύλλο και οι Γοργοβίτες) για το Δέλτα Σοφάδων - Παλαμά και την Ιτέα, όπου είχαν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις.

Η διάθεση για αγώνα των αγροτών της Καρδίτσας ήταν χτες κάτι παραπάνω από έκδηλη και στα πρόσωπά τους φαινόταν η αποφασιστικότητα να αγωνιστούν, μέχρι την τελική δικαίωση. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Βασίλη Μπαλτά και του Δημήτρη Φώτη από τους Γοργοβίτες, που δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν των αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. "Αν δε μας ακούσουν θα κατέβουμε με τα τρακτέρ στην Αθήνα", είπαν με ένα στόμα. "Καταστρεφόμαστε, δεν έχουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας", φώναξε ο Βασίλης Μπαλτάς. Ο Δημήτρης Φώτης ζήτησε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των βαμβακοπαραγωγών και τόνισε: "Εχουμε τις επιταγές στα χέρια και δεν πάμε στην τράπεζα να τα πάρουμε γιατί θα μας τα κρατήσουν όλα για τα χρέη. Η κατάσταση που ζούμε είναι πέρα για πέρα δραματική".

Ξέσπασμα οργής και αγανάκτησης. Μόνον έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η χτεσινή μέρα της πανελλαδικής, πανεργατικής και πανυπαλληλικής απεργίας, των δεκάδων αγροτικών συλλαλητηρίων, των χιλιάδων τρακτέρ στα μπλόκα των εθνικών δρόμων και των μεγάλων και μαχητικών συγκεντρώσεων εργαζόμενων, συνταξιούχων και νεολαίας, σε όλες σχεδόν τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας. Ενα λαϊκό ξέσπασμα οργής, με αποδέκτη την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή της πολιτική, τα προσφάτως εξαγγελθέντα, ακόμη επαχθέστερα, μέτρα και τον κρατικό προϋπολογισμό, της "σύγκλισης" και της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, που σήμερα κατατίθεται επίσημα και στη Βουλή.

Είναι χαρακτηριστικό πως η μαζική συμμετοχή των εργατών και υπαλλήλων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην 24ωρη απεργία, όπως και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις, σημείωσε τα καλύτερα ποσοστά των αντίστοιχων κινητοποιήσεων τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας σοβαρές δυσκολίες και τους πολύμορφους απεργοσπαστικούς και τρομοκρατικούς μηχανισμούς. Η επιτυχία αυτή, άλλωστε, θορύβησε και την κυβέρνηση, η οποία επιχείρησε χτες να την υποβαθμίσει και, ταυτόχρονα, επανερχόμενη στα γνωστά και πλαστά επιχειρήματά της, να εξωραϊσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν σε όλη τη χώρα και οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με επίκεντρο τη Λάρισα και τη Θεσσαλία γενικότερα, όπου έχουν αποκλειστεί επ' αόριστον η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης σε αρκετά σημεία, κόβοντας ουσιαστικά τη χώρα στα δύο.

Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους όσοι έδωσαν μαχητικό "παρών" στις χτεσινές κινητοποιήσεις, απηύθυνε το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται: "Οι σημερινές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις αποτελούν την πρώτη μετεκλογική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

Η συνέχιση των αγώνων, ακόμα πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά και πιο συντονισμένα, είναι ο μόνος δρόμος, για να έχει ο λαός άμεσα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα".

Είχαν λόγο

"Μα τι θέλουν όλοι αυτοί οι μαθητές στο δρόμο; Αφού τα σχολεία είναι κλειστά σήμερα. Δεν απεργούν οι καθηγητές;". Η απορία λύθηκε λίγο αργότερα. Πάνω από 500 μαθητές πήραν δυναμικά και συγκροτημένα, ανά σχολείο, μέρος στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση που έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο της Λάρισας. Λίγο αργότερα, στο μπλόκο της οδού Βόλου κατέθεσαν το δικό τους αίτημα "15% για την παιδεία" για να πάρει τη θέση του πλάι στα αιτήματα των πατεράδων τους. "Εργατιά, αγροτιά - μια φωνή και μια γροθιά", το σύνθημα που δεν το φώναζαν μόνο αγρότες κι εργάτες.

Κάποιοι έμειναν μόνοι στα Τρίκαλα

Ζάρκο, 11 το πρωί. Η συνάντηση των Τρικαλινών. Σωστό πανηγύρι. Εκατοντάδες τρακτέρ με αναμμένα τα φώτα και τις κόρνες να σφυρίζουν διαρκώς βγαίνουν στο δρόμο για τη Λάρισα. Οι επίμονες προσπάθειες και οι κομπίνες διαφόρων κυβερνητικών στελεχών, να κρατήσουν τους αγρότες της περιοχής μακριά από τη Λάρισα, έχουν ήδη πέσει στο κενό. Αυτοί που ο κατήφορός τους έφτασε στο σημείο να ζητούν άδεια από τον νομάρχη για να κλείσουν μία από τις πύλες της πόλης, έμειναν θλιβερά μόνοι στα Τρίκαλα να βλέπουν τα τρακτέρ να φεύγουν προς τη Λάρισα.

Τις προηγούμενες μέρες για να πείσουν τους αγρότες πως, παρότι κυβερνητικοί, παραμένουν αγωνιστές, δήλωναν ότι θα κλείσουν τη διασταύρωση στον Ταξιάρχη. Χτες το πρωί απέδειξαν ξανά ότι το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να σαμποτάρουν την κινητοποίηση, την απόφαση των αγροτών να κατέβουν όλοι στην Εθνική οδό. Εξήντα χιλιόμετρα μέχρι τη Λάρισα. Τα πέρασαν παίρνοντας μαζί τους κι όσους περίμεναν στα χωριά της διαδρομής να ενωθούν στη φάλαγγα. Το μεγάλο ραντεβού ήταν στο Ζάρκο. Στην πρώτη γραμμή ο Σπύρος Τσιοτινός,ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η Ανοιξη". Καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις όσων αυτή την ώρα επέλεξαν να παραμείνουν κυβερνητικοί υπάλληλοι κόντρα στα συμφέροντα των αγροτών. Τα λόγια λίγα. Τα τρακτέρ κινούνται ήδη. Ζάρκο, Πηνειάδα, Κουτσόχερο, Μάνδρα, μπαίνουν στη Λάρισα. Κατευθύνονται προς το μπλόκο Συκουρίου στη βόρεια πλευρά. Τους περιμένουν ήδη εκατοντάδες άλλοι από τα γύρω χωριά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιώργος ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ:

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ, Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ, Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ, Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ