Παρασκευή 29 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Κιλελέρ ξαναζεί στη Θεσσαλία
  • Ο μεγαλύτερος, τις τελευταίες δεκαετίες, ξεσηκωμός των αγανακτισμένων αγροτών
  • Με πάνω από 5.000 τρακτέρ, από τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Μαγνησία, έχουν στήσει ένα τεράστιο μπλόκο στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στην "καρδιά" της Ελλάδας, στη Θεσσαλία της εξέγερσης του Κιλελέρ, των αγωνιστικών λαϊκών παραδόσεων, χτυπάει η καρδιά της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Και οι παλμοί της ακούγονται παντού και συνεγείρουν την αγροτιά ολόκληρης της χώρας. Η βουή των χιλιάδων "τρακτέρ της οργής" διαπερνά όλη την Ελλάδα. Το μήνυμα του αγροτικού ξεσηκωμού συγκινεί ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Η μεγαλύτερη αγροτική κινητοποίηση των τελευταίων δεκαετιών στη Θεσσαλία, που ξεκίνησε χτες, αποτελεί ισχυρότατο ράπισμα στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει εδώ και τώρα λύση στα τεράστια προβλήματά τους και να αποδεσμευτεί από τις δεσμεύσεις της στις αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ. Ταυτόχρονα, θέτουν τις βάσεις για τη διαμόρφωση ενός μαζικού και ισχυρού ταξικού αγροτικού κινήματος, που θα είναι σε θέση να ανατρέψει αυτή την αντιαγροτική πολιτική, και σε συμπαράταξη με το κίνημα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων να συνδιαμορφώσουν ένα κοινό λαϊκό αντιμονοπωλιακό μέτωπο πάλης, ικανό να ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ του λαού και του τόπου.

Πάνω από 5.000 τρακτέρ

Η συμμετοχή των αγροτών της Θεσσαλίας στη χτεσινή κινητοποίηση ξεπέρασε τις προβλέψεις ακόμα και των πιο αισιόδοξων από τους διοργανωτές. Χιλιάδες αγρότες από τα χωριά και τις επαρχίες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών έδωσαν το παρόν.

Πάνω από 5.000 τρακτέρ έχουν στηθεί κατά μήκος της Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης σε απόσταση χιλιομέτρων.Σε πέντε βασικά σημεία της Εθνικής οδού (Βελεστίνο - Αλμυρός - ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ - κόμβος οδού Βόλου - Συκούριο), έχουν στηθεί μπλόκα, ενώ αναμένεται να στηθεί ένα ακόμα στα Τέμπη. Ταυτόχρονα, οι αγρότες της Ελασσόνας έχουν αποκλείσει με αγροτικά μηχανήματα την Εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγρότες κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να χωρέσουν όλα τα τρακτέρ, επί της Εθνικής οδού.

Κύρια χαρακτηριστικά της κινητοποίησης, η ενότητα των αγροτών και η αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη της, μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Νέο ποιοτικό στοιχείο της νέας αγροτικής εξέγερσης - σε σχέση με εκείνη του περσινού Μάρτη - η έκφραση ενός κύματος αλληλεγγύης των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων, των μαθητών στον αγώνα της αγροτιάς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η πορεία εκατοντάδων συγκεντρωμένων απεργών εργατών της Λάρισας και εκατοντάδων μαθητών που έχουν καταλάβει τα γυμνάσια και τα λύκεια του νομού, προς το μπλόκο της Εθνικής οδού, καθώς και το κλείσιμο, σε ένδειξη συμπαράστασης, των μαγαζιών στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα.

Μια ώρα μετά το μεσημέρι, χτες και στην Εθνική οδό, στο ύψος της Λάρισας, έφταναν χιλιάδες τρακτέρ με μαύρες σημαίες. Πρώτα, απ' τα χωριά της Λάρισας και των Φαρσάλων, στον κόμβο της οδού Βόλου. Επειτα, από τα Τρίκαλα, που πήγαν στο μπλόκο του Συκουρίου και ενώθηκαν με άλλα που υπήρχαν εκεί. Στη συνέχεια, πάνω από 3.000 τρακτέρ, που ήρθαν από την Καρδίτσα, στήθηκαν στο ύψος της "ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ" και απλώθηκαν σε μήκος χιλιομέτρων. Τέλος, οι αγρότες της Μαγνησίας έστησαν τα μπλόκα τους στο Βελεστίνο και στον Αλμυρό.

Παντού το ίδιο αγωνιστικό πάθος. Παντού η ίδια αντιστασιακή διάθεση. Η Θεσσαλία της αγροτιάς έδωσε την απάντησή της.

Εκατοντάδες αγρότες της περιοχής Δομοκού έχουν στήσει από χτες το πρωί δύο μπλόκα στην παλιά Εθνική Λαμίας - Λάρισας, στο ύψος του Δρούγου και του Νέου Μοναστηρίου.

Ζητούν συνάντηση με την κυβέρνηση

Αργά το απόγευμα, συνεδρίασε η Γραμματεία των συντονιστικών επιτροπών αγώνα της Θεσσαλίας, η οποία καθοδηγεί και συντονίζει τον αγώνα. Εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών επισκέφτηκαν τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και ζήτησαν να κλείσει ραντεβού για συνάντησή τους αύριο το πρωί με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για να πάρουν απάντηση στα αιτήματά τους. Προειδοποίησαν μάλιστα ότι, αν δεν τους δεχτεί, θα κλείσουν την Εθνική και στα Τέμπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ