Παρασκευή 29 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ
Φοροεισπράκτορες και διαχειριστές

Μιλώντας χτες στους νομάρχες ο υπουργός Εσωτερικών, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανασταλεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την περιφερειακή ανασυγκρότηση

Την εμμονή του να καταθέσει άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας, που εντείνει τον ήδη ασφυκτικό έλεγχο του κράτους στην περιφέρεια και βάζει την ταφόπλακα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, έκανε χτες σαφή ο υπουργός Εσωτερικών. Παράλληλα, παρέπεμψε, κατά το πρότυπο των προκατόχων του, στις ελληνικές καλένδες την επίλυση σημαντικών προβλημάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτό της οικονομικής αυτοτέλειάς της. Επιπλέον, δε διευκρίνισε τι θα πράξει η κυβέρνηση για την ικανοποίηση άλλων αιτημάτων του θεσμού, όπως η ενδυνάμωση των τριών Διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Η στάση του υπουργού προκάλεσε τη δυσφορία των νομαρχών.

Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχαν χτες το απόγευμα οι νομάρχες με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλο,ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, Β. Κουλουμπής,ζήτησε από τον υπουργό να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του απέναντι στο θεσμό και να μην καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την περιφερειακή ανασυγκρότηση, πριν διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες Αυτοδιοίκησης, Περιφερειακής Διοίκησης και Κεντρικής Διοίκησης. Αν δε γίνεται να ανασταλεί η κατάθεση, τουλάχιστον να περιμένει λίγες μέρες μέχρι οι νομάρχες να του εκφράσουν τις απόψεις τους. Επιπρόσθετα, να απαλειφθεί από το νομοσχέδιο η διάταξη που προβλέπει κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών της κάθε νομαρχίας.

Ο υπουργός έκανε σαφές ότι δε δέχεται αναστολή ψήφισης του νομοσχεδίου. Προέβαλε το "όραμα" του Μάαστριχτ και της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, μιλώντας για μια "πραγματικά αδυσώπητη κούρσα" και για "οικονομική θωράκιση της χώρας, προαπαιτούμενο της εθνικής επιβίωσης". Υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι με αυτό θα αποκεντρωθεί το κράτος. Συμπλήρωσε πως στο νομοσχέδιο προβλέπεται επιτροπή που το 1997 θα προχωρήσει στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Διοίκηση, στην Περιφέρεια και την Αυτοδιοίκηση. Φρόντισε να τους επισημάνει ότι ανάμεσα στους άλλους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης "δεν υπάρχει σχέση υπαλληλίας, αλλά επαλληλίας. Γι' αυτό και δεν μπορεί να τίθεται θέμα νομής και κατανομής των εξουσιών".

"Υπευθυνότητα" οι ίδιοι πόροι!

Δε διευκρίνισε πότε θα λυθούν τα προβλήματα των τριών Διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Επίσης, δε διευκρίνισε ποιος θα έχει την εποπτεία των ΝΠΔΔ νομαρχιακού επιπέδου. Προανήγγειλε "έλεγχο και εποπτεία" επί του έργου των νομαρχιών από την Κεντρική Διοίκηση. Είπε πως έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η μελέτη για τα οικονομικά της ΝΑ, δε μίλησε, όμως, για τα πορίσματά της. Απλά, υποσχέθηκε στους νομάρχες πως μέσα στο 1997 θα συνεργαστούν για την εκπόνηση προσχεδίου νόμου για την οικονομική αυτοτέλεια της ΝΑ. Εσπευσε, ωστόσο, να τους "δασκαλέψει" υπογραμμίζοντας ότι "η χρηματοδότηση δαπανών από ίδιους πόρους ικανοποιεί και το κριτήριο της υπευθυνότητας". Επιπλέον, τους κάλεσε μετά τη θεσμοθέτηση των αυτοτελών πόρων της ΝΑ να προσέξουν στον καθορισμό του ύψους και της διάρθρωσης των δαπανών που θα χρηματοδοτήσουν με τους πόρους αυτούς.

Αναφορικά με το αίτημα των νομαρχών για αποκέντρωση της διαχείρισης των πόρων που χρηματοδοτούν έργα και προγράμματα τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης, είπε πως πρέπει να γίνει διαχωρισμός στους πόρους από το ΕΤΕΡΑΣ ........................και τα λαχεία, τα κοινοτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες. Ανέφερε, όμως, ότι γι' αυτό το ζήτημα δεν είναι αρμόδιο το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά ότι γενικά για το θέμα της αποκέντρωσης της διαχείρισης των πόρων, το υπουργείο προτίθεται να επεξεργαστεί "ένα αντικειμενικό σύστημα κριτηρίων, βάσει των οποίων θα γίνεται η κατανομή τους".

Για να "χρυσώσει το χάπι" προανήγγειλε 800 προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού για τη ΝΑ. Για τις αποσπάσεις υπαλλήλων από τις νομαρχίες στα υπουργεία, στις οποίες αντιδρούν οι νομάρχες, είπε ότι αυτές δεν επιτρέπονται βάσει του Ν.2218/94, αλλά ότι έχει αντιληφθεί μετακινήσεις προς τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, "πιθανόν με την ανοχή των νομαρχιών". Στο αίτημα των νομαρχών να δοθούν κίνητρα στους υπαλλήλους των ΝΑ, παρέπεμψε για την ικανοποίηση του αιτήματος στην καθιέρωση του νέου μισθολογίου.

Στη συνέχεια, ο υπουργός εξέφρασε τη βούληση να ακούσει και τις απόψεις των νομαρχών, οι οποίοι μέχρι αργά το βράδυ δήλωναν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης.

Επανέλαβαν τα παράπονά τους

Σε επανάληψη παραπόνων για την υποβάθμιση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αναλώθηκαν χτες οι νομάρχες. Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, χτες το πρωί, οι αιρετοί επανέλαβαν ουσιαστικά τις διαμαρτυρίες που είχαν εκφράσει το Μάρτη, στο τακτικό συνέδριό τους και τον Απρίλη στην έκτακτη γενική συνέλευσή τους. Πέρα, όμως, από τις φραστικές επιθέσεις ενάντια στην Κεντρική Διοίκηση και αναδεικνύοντας ως κύριο σημείο "αντίδρασης" τη μη κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών των νομαρχιών, παρέκαμψαν την οικονομική ασφυξία του θεσμού. Το πετσόκομμα, δηλαδή, των πόρων της ΝΑ από τις κυβερνήσεις και τη μετακύληση του κόστους λειτουργίας των νομαρχιών στην τσέπη του λαού, με τη μορφή χαρατσώματος από τους νομάρχες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά επιτροπή για το νέο διοικητικό σύστημα (2004-05-05 00:00:00.0)
Προς τον «εκσυγχρονισμό» του πολιτικού συστήματος (2003-09-09 00:00:00.0)
Ταξίδι στο άγνωστο (1997-05-22 00:00:00.0)
Υπερσυγκέντρωση εξουσιών στους περιφερειάρχες (1997-02-28 00:00:00.0)
Από πιο ψηλά ο έλεγχος (1996-04-05 00:00:00.0)
Εμμονή σε συγκεντρωτικές ρυθμίσεις (1996-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ