Παρασκευή 29 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξανά σε ιδιώτες η λειτουργία της Ψυττάλειας

Η ΕΥΔΑΠ δε φρόντισε να εκπαιδεύσει το προσωπικό της για να αναλάβει μόνη της το έργο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται με εκατοντάδες εκατομμύρια

Η ΕΥΔΑΠ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ετοιμάζεται να αναθέσει τη λειτουργία του έργου της Ψυττάλειας σε ιδιώτη, πληρώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές, επειδή δε φρόντισε να εξειδικεύσει κατάλληλο προσωπικό της!

Οπως είναι γνωστό, πέρσι ανατέθηκε η λειτουργία του έργου της Ψυττάλειας στην τεχνική εταιρία "Αθηνά" για ένα χρόνο έναντι αμοιβής 100 εκατ. δρχ. το μήνα και με την προϋπόθεση ότι το διάστημα αυτό θα εξειδικευτεί δικό της προσωπικό που θα αναλάμβανε στη συνέχεια να λειτουργήσει το έργο. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, τώρα διαπιστώθηκε (και ενώ η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρία λήγει το Δεκέμβρη) ότι δε διατέθηκε το κατάλληλο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ ώστε να αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία και να λειτουργήσει το έργο η ίδια η Επιχείρηση. Ετσι τώρα η Επιχείρηση ετοιμάζεται να προκηρύξει νέο διαγωνισμό για την ανάληψη της λειτουργίας της Ψυττάλειας από ιδιώτες, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και να παραταθεί η σύμβαση με την "Αθηνά" για μερικούς μήνες ακόμη!.. Το θέμα βέβαια είναι ότι τα παραπάνω έξοδα θα τα πληρώσουν οι καταναλωτές, εκτός από το ότι με τον τρόπο αυτό η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ περνάει από το "παράθυρο" την ιδέα της ιδιωτικοποίησης τμημάτων της Εταιρίας, ανοίγοντας το δρόμο αύριο για την πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Παρόμοια σενάρια, άλλωστε, υπάρχουν πολλά και μερικά από αυτά έχουν δει ήδη το φως της δημοσιότητας από σχετικά δημοσιεύματα του "Ρ".

Η υπόθεση της Ψυττάλειας, όμως, έχει κι άλλες πτυχές. Το συνολικό κόστος της λειτουργίας του έργου ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων της ΕΥΔΑΠ, σε 4 δισ. δρχ. το χρόνο, το μεγαλύτερο ποσοστό από τα οποία αφορά την κατανάλωση ενέργειας. Το ποσοστό αυτό, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι αρμόδιοι, θα μπορούσε να είναι όμως πολύ χαμηλότερο αν είχε κατασκευαστεί μονάδα αξιοποίησης του βιοαερίου για την παραγωγή ενέργειας. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει προχωρήσει, αν και το έργο αυτό έχει υπολογιστεί ότι θα στοιχίσει γύρω στα 5 δισ. δρχ., ποσό που θα μπορούσε να αποσβεστεί σε 2 - 3 χρόνια με βάση τα ποσά που πληρώνονται σήμερα στη ΔΕΗ για τη λειτουργία των έργων της Ψυττάλειας.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι αρκετά δισ. δρχ. χάνει η ΕΥΔΑΠ και κατ' επέκταση το ελληνικό δημόσιο, εξαιτίας της καθυστέρησης - με ευθύνη προφανώς του ΥΠΕΧΩΔΕ - κατασκευής του δευτεροβάθμιου βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, αφού τώρα υποχρεώνεται να πληρώνει τεράστια ποσά για την απόθεση των υπολειμμάτων του πρωτοβάθμιου καθαρισμού στη χωματερή των Α. Λιοσίων. Αντίθετα, αν προχωρήσει ο δευτεροβάθμιος καθαρισμός θα μπορούσε η ΕΥΔΑΠ να εκμεταλλευτεί τη λιπασματοποίηση των υπολειμμάτων, ενώ δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να πουλήσει και μέρος του παραγόμενου νερού για διάφορες - πλην της υδροδότησης - χρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ