Παρασκευή 29 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δίωξη κατά ΕΥΔΑΠ για τις πλημμύρες
  • Η Επιχείρηση επιφυλάσσεται να δώσει εξηγήσεις αφού μελετήσει το πόρισμα της σχετικής πραγματογνωμοσύνης
  • Δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη οι 96 πληγείσες επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά

Ποινική δίωξη σε βάρος παντός υπευθύνου της ΕΥΔΑΠ για τις ευθύνες τους στην πλημμύρα της 6ης Οκτωβρίου, από την οποία επλήγησαν επιχειρήσεις και κατοικίες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, ασκήθηκε προχτές από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.

Ωστόσο, η ΕΥΔΑΠ με χτεσινή της ανακοίνωση υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη πραγματογνωμοσύνη "έγινε όχι μόνο χωρίς τη συνδρομή της, αλλά και ερήμην της", αν και αυτή είχε "τουλάχιστον το ηθικό δικαίωμα να παρίσταται με τεχνικούς συμβούλους της κατά τη διενέργειά της". Επίσης, αναφέρει ότι επιφυλάσσεται, αφού μελετήσει το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης, να παρουσιάσει τεκμηριωμένα (με βάση όλους τους κανόνες της τεχνικής, τη γνώση του δικτύου και όλες τις παραμέτρους, οι οποίες κάθε φορά υπεισέρχονται κατά τη λειτουργία του) και αναλυτικά στοιχεία για τις περιπτώσεις των φρεατίων που αποτέλεσαν αντικείμενο της πραγματογνωμοσύνης.

Απορροφητικότητα μηδέν!

Οι ενεχόμενοι στην υπόθεση, πάντως, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της "πλημμύρας από αμέλεια", για την οποία προβλέπεται φυλάκιση έως και πέντε χρόνια. Στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης των τοπογράφων μηχανικών Ν. Γρίτσου και Δ. Αθανάσαινα,αποκαλύπτεται ότι στα 246 φρεάτια των περιοχών Πειραιά, Ρέντη, Κερατσινίου, Νίκαιας και Κορυδαλλού που έγιναν αυτοψίες, το 24% παρουσίαζε 0% απορροφητικότητα, το 64% από 10 έως 40% και μόλις το 12% είχε γύρω στο 100% απορροφητικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τα φρεάτια που βρίσκονται απέναντι από τα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στο Νέο Φάληρο, μπροστά απ' το Στάδιο Καραϊσκάκη παρουσίαζαν από 0 έως 10 % απορροφητικότητα.

Η ΕΥΔΑΠ με τη χτεσινή της ανακοίνωση παραδέχεται ότι μετά από κάθε βροχόπτωση και κυρίως μεγάλης έντασης, πολλά φρεάτια παροχέτευσης ομβρίων υδάτων παρουσιάζουν φαινόμενα δυσλειτουργίας. Ωστόσο η ΕΥΔΑΠ υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στα σκουπίδια, μπάζα και άλλα υλικά που βρίσκονται στους δρόμους.

Ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις...

Το ενδιαφέρον που δείχνουν οι δικαστικές αρχές πάντως δε φαίνεται να συμμερίζεται και η κυβέρνηση. Ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις τους οι 96 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που επλήγησαν στον Ρέντη, τον Πειραιά, τη Νίκαια και τον Κορυδαλλό. Πενήντα σχεδόν μέρες μετά την πλημμύρα οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για άμεση αποκατάσταση των πληγέντων αποδεικνύονται κενό γράμμα, καθώς το θέμα των αποζημιώσεων έχει κολλήσει στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Η Νομαρχία έχει ήδη ολοκληρώσει την καταγραφή και την αποτίμηση των ζημιών, που ανέρχονται για τις επιχειρήσεις σε 760 εκατομμύρια δραχμές και έχει υποβάλει τα σχετικά έγγραφα στα αρμόδια υπουργεία. Η Επιτροπή που συγκρότησαν οι πλημμυροπαθείς, κατήγγειλε προχτές ότι "πολλοί βιοτέχνες και επιχειρηματίες που είδαν τα μαγαζιά τους να βουλιάζουν στο νερό και τη λάσπη, αναγκάζονται να καταφεύγουν σε τοκογλύφους για να τα βγάλουν πέρα και δε θα αντέξουν για πολύ ακόμη σε αυτή την κατάσταση".

Να σημειώσουμε ότι από τα 760 εκατομμύρια δραχμές που είναι οι διαπιστωμένες ζημιές, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα αποζημιώσει το 30% - 230 εκατομμύρια δηλαδή - και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από δάνεια, που θα μπορέσουν να πάρουν οι πληγέντες με επιδοτούμενες τις 10 μονάδες του επιτοκίου. Αλλά ούτε κι αυτά δεν έχουν γίνει ακόμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ