Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Εμμονή σε συγκεντρωτικές ρυθμίσεις

Την απόφαση της κυβέρνησης για ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στον διορισμένο περιφερειάρχη και παραπέρα αποδυνάμωση του αιρετού νομάρχη, επανέλαβε χτες ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Α. Τσοχατζόπουλος.

Στη διάρκεια συνάντησής του με τους δημοσιογράφους, ο Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για τη συγκρότηση της περιφέρειας σε ενιαία διοικητική μονάδα θα είναι έτοιμο τις επόμενες βδομάδες. Είπε ότι οι περιφερειάρχες θα έχουν την εποπτεία των προγραμμάτων οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή τους και την εποπτεία της οικονομικής διαχείρισης του περιφερειακού προϋπολογισμού. Οτι ο τελευταίος θα αντικαταστήσει το νομαρχιακό (καταργείται, δηλαδή, το νομαρχιακό ταμείο) και από το 1997 θα αποτελεί τη βάση για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού. Επίσης, ότι ο περιφερειακός διευθυντής θα αντικατασταθεί από αναπληρωτή γενικό διευθυντή της περιφέρειας, που θα προέρχεται από την υπαλληλική ιεραρχία.

Ο υπουργός προανήγγειλε κατ' εξαίρεση προσλήψεις 500 ατόμων με ειδικά προσόντα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και με βάση τα κριτήρια του ν.2190. Επανέλαβε ότι το φθινόπωρο θα κατατεθεί νομοσχέδιο συνολικά για τα οικονομικά της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εξήγγειλε τη σύσταση οργάνων κοινωνικής συναίνεσης, τις περίφημες ΟΚΕ και σε επίπεδο νομαρχίας.

Ανέφερε, επίσης, ότι σε λίγες βδομάδες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και ότι το υπουργείο προωθεί εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Σε ό,τι αφορά τους ετεροδημότες, είπε ότι αν ψηφιστεί η συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ τότε θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.

Σε ερώτηση για το αν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας θα επιστρέψουν από τις Νομαρχίες στο υπουργείο Εργασίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι η επιστροφή αρμοδιοτήτων στην κεντρική εξουσία μπορεί να εξεταστεί, αν διαπιστωθεί ότι η μεταφορά τους στη ΝΑ αντίκειται στο Σύνταγμα ή στη νομοθεσία της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ