Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΝΙΔΙ
Αγανάκτησαν και βγήκαν στο δρόμο

Η κυβέρνηση αδιαφορεί παντελώς για το γεγονός ότι 600 παιδιά στοιβάζονται σε ένα σχολείο, που φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει 280 μαθητές

Με αποκλεισμό δρόμων απάντησαν οι γονείς και οι μαθητές του 18ου και του 24ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, στην αδιαφορία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και του κρατικού μηχανισμού, για το οξύτατο πρόβλημα συστέγασης και διπλής βάρδιας που αντιμετωπίζουν τα δυο σχολεία. Η χτεσινή μαζική κινητοποίηση με το κλείσιμο των δρόμων (Αγ. Πέτρου και Αγ. Διονυσίου), ήταν η δεύτερη δυναμική ενέργεια των γονιών και των μαθητών σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Είχε προηγηθεί κατάληψη του κτιρίου στο τέλος Οκτώβρη που κράτησε 15 μέρες.

Το κτίριο που σήμερα στεγάζει τα δυο δημοτικά λειτουργεί από το 1989 και είχε κατασκευαστεί για να στεγάσει μέχρι 280 μαθητές. Στην αρχή στεγαζόταν μόνο το 18ο Δημοτικό και φοιτούσαν 210 μαθητές, όμως από το 1993, επειδή ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε, συστεγάστηκε και το 24ο Δημοτικό με αποτέλεσμα σήμερα να στοιβάζονται στο ίδιο κτίριο 600 παιδιά! Το κτίριο του σχολείου εξυπηρετεί τις ανάγκες τριών περιοχών του Μενιδίου (Αγιο Πέτρο - Πλάτωνα - Αγ. Γιάννη Ρώσο) με 12 αίθουσες που διαθέτει, με ένα μικρό προαύλιο, με κακή συγκοινωνία για τη μεταφορά των μαθητών και με 25 δασκάλους, από τους οποίους οι 23 είναι έκτακτοι...

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι στις 27.1.95 με απόφαση του νομάρχη Αν. Αττικής παραχωρήθηκαν στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) δυο χώροι, στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Αχαρνών, που έκρινε κατάλληλους η αρμόδια επιτροπή για ανέγερση σχολείων Α/θμιας - Β/θμιας εκπαίδευσης των περιοχών Αγ. Ιωάννη Ρώσου και Πλάτωνα Δήμου Αχαρνών. Με έγγραφό του ο ΟΣΚ στις 7.3.95 προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού ζητάει την έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου για κάθε χώρο σύμφωνα με το άρθρο 26 Ν. 1337/83.Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου Στ. Πούλος,"για το κτίριο στην περιοχή του Πλάτωνα έχει πάρει άδεια ο ΟΣΚ από το ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει ανατεθεί το έργο σε εργολάβο. Για τον Αγ. Γιάννη Ρώσο, όμως, συνέχισε, δεν υπάρχει η σχετική άδεια". Ο Στ. Πούλος τόνισε ότι, "αν το έργο δεν προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς και δε δοθούν χρήματα, το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει σχολείο ούτε και την καινούρια σχολική χρονιά...". Εξάλλου, αναφορά για το συγκεκριμένο θέμα έχει καταθέσει στη Βουλή και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δήμος Κουμπούρης,χωρίς όμως να έχει πάρει μέχρι σήμερα απάντηση.

Υπάρχει κίνδυνος

Στο συγκεκριμένο σχολείο ο υπέρμετρος αριθμός τωνέχει δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία τους, όπως αυτοί φάνηκαν από τα αποτελέσματα εξετάσεων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας σε 538 μαθητές των δυο σχολείων, που έγιναν το Μάρτη του 1994. Οι εξετάσεις αυτές αναφέρουν ότι βρέθηκαν μαθητές να είναι φορείς της ηπατίτιδας και της μηνιγγίτιδας. Επίσης, σε παιδιά που εξετάστηκαν βρέθηκαν εντερικά παράσιτα, ενώ το 90% των μαθητών βρέθηκε χωρίς βιβλιάρια υγείας.

Το κτιριακό πρόβλημα, αλλά και τα προβλήματα υγείας των μαθητών που αντιμετωπίζει το σχολείο, είναι επακόλουθα της προβληματικής εκπαίδευσης σε μια υποβαθμισμένη περιοχή. Το 64% των μαθητών είναι παιδιά παλιννοστούντων και οι γονείς τους αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα εργασίας και επιβίωσης, καθώς οι πολιτεία μοίρασε ανέξοδες υποσχέσεις για ένα καλύτερο αύριο... χωρίς καν να έχει λύσει το πρόβλημα εργασίας αυτών των ανθρώπων.

Είναι φανερό ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, ακόμα όμως πιο φανερή η αδιαφορία του κράτους, που ενώ υπάρχει η υποδομή για την κατασκευή κτιρίων δε δίνει χρήματα για να ξεκινήσουν τα έργα. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καταγγέλλει τη μέχρι σήμερα αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού και ζητάει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έναρξης κατασκευής των δυο κτιρίων.

Π. Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ