Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΔΕΣ"
Η Αστυνομία ανέχεται την παρανομία

Παρά το γεγονός ότι τα τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια (ΣΛΟΤ) έχουν χαρακτηριστεί παράνομα, χιλιάδες τέτοια λειτουργούν σε όλη τη χώρα!

Με την ανοχή της Αστυνομίας εξακολουθούν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας οι "σλοτερίες", τα νέα καταστήματα, που διαθέτουν μόνο ή κυρίως ηλεκτρονικά τυχερά παιγνίδια. Τα ΣΛΟΤ, ή "φρουτάκια", ή "ηλεκτρονικοί κουλοχέρηδες", όπως είναι ευρέως γνωστά, αν και απαγορευμένα, λειτουργούν σε χιλιάδες "στέκια", αποδίδοντας σημαντικά κέρδη στους επιχειρηματίες που τα εκμεταλλεύονται. Η Αστυνομία εξακολουθεί να ανέχεται ουσιαστικά τη λειτουργία τους, ευθυγραμμιζόμενη προφανώς με την επίσημη πολιτική της κυβέρνησης που σπρώχνει τον κόσμο στα καζίνα και στις άλλες κερδοφόρες κρατικές και μη, επιχειρήσεις των νόμιμων τυχερών παιχνιδιών.

Οι ιδιοκτήτες "σλοτεριών" αν και έχασαν τη μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου είχαν προσφύγει πέρσι την άνοιξη, συνεχίζουν απτόητοι να τοποθετούν στα μαγαζιά τους τα παράνομα ηλεκτρονικά παιχνίδια "Ρίαλ Μάτζικ","Μακεδονία 4000" και πολλά άλλα, καταφέρνοντας την απρόσκοπτη λειτουργία τους κατά ...μαγικό τρόπο. Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι πολλοί αστυνομικοί χρηματίζονται από τους καταστηματάρχες για να κάνουν "τα στραβά μάτια". Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης φτάνουν καταγγελίες από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, αλλά και από απλούς πολίτες, που βλέπουν ότι τα ΣΛΟΤ αποτελούν ένα ακόμα επικίνδυνο για τη νεολαία, μαγνήτη.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", διενεργούνται δύο Ενορκες Διοικητικές Ερευνες για έναν αστυνόμο Β και για μια ομάδα αστυνομικών της Πάτρας, για τους οποίους υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες. Στην πρώτη περίπτωση, η υπόθεση έφτασε και στη Δικαιοσύνη, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η ΕΔΕ επιστράφηκε στον αξιωματικό που την έκανε για να τη συμπληρώσει με νέες καταθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πάτρα, ενώ οι αστυνομικοί είχαν κινήσει τη διαδικασία σύλληψης ενός καταστηματάρχη για παράνομη εγκατάσταση και λειτουργία τυχερού ηλεκτρονικού παιχνιδιού, τελικά αποχώρησαν μετά από άνωθεν τηλεφώνημα, χωρίς να συλλάβουν το δράστη! Οι ίδιοι αστυνομικοί είχαν συλλάβει έναν άλλο καταστηματάρχη για το ίδιο αδίκημα, αλλά αναγκάστηκαν κι αυτόν να τον αφήσουν ελεύθερο!

Είναι σαφές ότι τα κυκλώματα του ηλεκτρονικού τζόγου, για τα οποία έχει παρουσιάσει αποκαλυπτικά στοιχεία ο "Ρ" και κατά το παρελθόν, έχουν πλάτες μέσα στην Αστυνομία και η ηγεσία της, οφείλει να πάρει μέτρα. Είναι αλήθεια ότι ο σημερινός αρχηγός, αντιστράτηγος Αθανάσιος Βασιλόπουλος, όταν ως Α υπαρχηγός συμμετείχε στην επιτροπή του υπουργείου που χορηγούσε τις άδειες λειτουργίας των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, άλλαξε το σύστημα χορήγησης των αδειών αυτών με αποτέλεσμα να σταματήσει η κοροϊδία που συνέβαινε μέχρι τότε. Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας, χωρίς ειδικές γνώσεις, χαρακτήριζαν τα τυχερά παιχνίδια ως τεχνικά ή ως μεικτά, ανάλογα με αυτά που τους έλεγαν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι. Οταν άλλαξε αυτό το καθεστώς, απαγορεύτηκαν με απόφαση του τότε υπουργού Σ. Παπαθεμελή, πολλά ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οι ιδιοκτήτες κατέβηκαν στους δρόμους, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της απόφασης Παπαθεμελή, αλλά δε δικαιώθηκαν.

Η τότε ηγεσία της Αστυνομίας εξέδωσε ενημερωτική εγκύκλιο προς τις αστυνομικές υπηρεσίες, οι οποίες ως όφειλαν έπρεπε να ανακόψουν την εξάπλωση του νέου αυτού "φρούτου". Από τα στατιστικά στοιχεία των παραβάσεων του ΒΔ 29/71 "περί τυχερών παιγνίων", προκύπτει ότι το 1995 κατασχέθηκαν 2.842 μηχανήματα ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ενώ το πρώτο δίμηνο φέτος, κατασχέθηκαν σχεδόν τα μισά απ' όσα όλητην προηγούμενη χρονιά (1.289). Οι ίδιοι οι αιθουσάρχες, σε επιστολές τους που είχαν απευθύνει προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ανέφεραν ότι σε όλη τη χώρα λειτουργούσαν τότε περίπου 50.000 ΣΛΟΤ. Στην πραγματικότητα ο αριθμός τους μπορεί να ήταν και διπλάσιος. Με αυτά τα δεδομένα, οι κατασχέσεις της Αστυνομίας είναι "σταγόνα στον ωκεανό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ