Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ
"Δε γελούν πια τα παιδιά μας"...

Η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός στις γυναίκες, ήταν το θέμα της προχτεσινής εκδήλωσης, που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών του Δήμου Αγίας Βαρβάρας. Κι όσο "σκληρά" κι αν ήταν τα νούμερα ή οι εικόνες που περιέγραψαν οι ομιλήτριες, η προσωπική μαρτυρία της 38χρονης Αννας Μαρίνου από το Μαντούδι - είναι άνεργη εδώ και πέντε χρόνια - συγκλόνισε: "Εμείς τον κοινωνικό ρατσισμό τον ζούμε κάθε μέρα στο πετσί μας. Μετά από τόσα χρόνια δουλιάς, φτάσαμε σήμερα στο σημείο να μην έχουμε λεφτά να αγοράσουμε κάτι για το παιδί μας, να μην έχουμε λεφτά να πάρουμε φάρμακα όταν αρρωσταίνουμε. Είμαστε μητέρες και βλέπουμε να έχει χαθεί το γέλιο από τα πρόσωπα των παιδιών μας. Περπατάμε στο Μαντούδι και δε βλέπουμε έναν άνθρωπο να μην αναστενάζει, να μην έχει μαραζώσει. Μας μιλούν για "εκσυγχρονισμό" και "ανάπτυξη" και μεις στο Μαντούδι έχουμε γυρίσει τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω. Με τι ελπίδα να συνεχίσουμε;"...

Τη μαρτυρία της Α. Μαρίνου ήρθαν να επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία που έδωσε η Αικατερίνη Γιαλαμπούκη -Καραμάνου,γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Στην Ελλάδα, επισήμανε, υπάρχουν 2.000.000 γυναίκες χωρίς προσωπικό εισόδημα, ενώ από τα 2.700.000 ανασφάλιστους συνολικά, τα 2.000.000 είναι γυναίκες. Την περίοδο 1990 - '95 στη χώρα μας έκλεισαν 222 βιομηχανικές επιχειρήσεις στον παραδοσιακό τομέα (κλωστοϋφαντουργία, ιματισμός) και απολύθηκαν 23.880 εργαζόμενες, ενώ οι βιομηχανίες που δεν έκλεισαν λειτουργούν ήδη με το 1/3 του εργατικού δυναμικού, που είχαν πριν, και με μερική απασχόληση 3 - 4 ημερών τη βδομάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε σαν παράδειγμα την περίπτωση του κλωστοϋφαντουργείου "Σακαλίδη" στην Πάτρα, όπου ο βιομήχανος απείλησε να μεταφέρει το εργοστάσιο στην ...Αλβανία ή στη Βουλγαρία, αν οι εργαζόμενοι δε συμφωνούσαν στη μερική απασχόληση.

Τις θέλουν στο σπίτι

"Η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η "Πράσινη Βίβλος" προτείνουν μοίρασμα της ανεργίας και της φτώχειας. Ωθούν ουσιαστικά τις γυναίκες στη φύλαξη των παιδιών, στο φασόν, προωθούν τη μερική απασχόληση με απώτερο σκοπό να ξαναγυρίσει η γυναίκα στο σπίτι", είπε χαρακτηριστικά η Α. Γιαλαμπούκη - Καραμάνου. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο όριο συνταξιοδότησης (από 60 έτη έφτασε και για τις γυναίκες στα 65), στον αναλφαβητισμό (στη χώρα μας, οι γυναίκες αποτελούν το 80% των αναλφάβητων), στη συρρίκνωση των μισθών, αλλά και στα ΜΜΕ για το "πρότυπο" γυναίκας που προβάλλουν. "Η ισότητα δεν κατακτιέται με συναίνεση, αλλά με αγώνες", κατέληξε η γενική γραμματέας της ΟΓΕ.

Η Ρένα Λάμψα,αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών και του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, επισήμανε ότι το μεγάλο πλήγμα για τις γυναίκες - όχι μόνο της χώρας μας - αποτελεί η συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας. "Δημιουργήθηκαν άνεργοι μακράς διάρκειας με κύρια θύματα τους νέους και τις γυναίκες", είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ότι στην Ελλάδα το 64% των άνεργων γυναικών είναι μακράς διάρκειας (δηλαδή πάνω από 12 μήνες). Ανέφερε, επίσης, ότι στην Ελλάδα σε κάθε 10 ανέργους, με πτυχίο ανώτερης σχολής, οι 6 είναι γυναίκες.

Στην εκδήλωση μίλησε ακόμα η Ν. Ρουμπάνη, μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, ενώ χαιρέτισαν η κ. Καλφοπούλου - πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Α. Βαρβάρας - και η κ. Τσιμογιάννη από το Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ