Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εμπορευματοποιείται ραγδαία ο αθλητισμός

Εκδήλωση με θέμα "Φυσική αγωγή και γυμναστές, το παρόν και το μέλλον", διοργάνωσαν χτες οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας ΤΕΦΑ Θεσσαλονίκης

Ενας πλούσιος και γόνιμος διάλογος για τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, που δημιουργεί η ραγδαία εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, καταγράφτηκε χτες στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν χτες το μεσημέρι οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας ΤΕΦΑ Θεσσαλονίκης,στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο, με θέμα "Φυσική αγωγή και γυμναστές, το παρόν και το μέλλον".

Στην εκδήλωση μίλησε ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Χ. Κόφφας,ο οποίος σημείωσε πως οι νέοι πρέπει να καταλάβουν ότι η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι δικαίωμά τους και πρέπει να το διεκδικήσουν. "Είναι ξεκάθαρο ότι φτάσαμε πλέον στο σημείο, 3 - 4 πολυεθνικές, με τη συνεργασία του κράτους, να μονοπωλούν τον αθλητισμό σχεδόν σε όλα τα επίπεδα", υπογράμμισε ο ομιλητής και επισήμανε: "Ο αθλητισμός ως κοινωνικό αγαθό εξοντώνεται από το ίδιο το κράτος. Αυτό μείωσε τις ώρες φυσικής αγωγής στα σχολεία, εξαφάνισε τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, μετέτρεψε τον αθλητισμό σε εμπόρευμα με τον τζόγο του ΠΡΟ-ΠΟ, του ΛΟΤΤΟ. Αυτό μετέτρεψε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μακρύ χέρι εκμετάλλευσης των παιδιών που θέλουν να ασκηθούν, βάζοντάς τα να πληρώνουν 3.000 - 5.000 δραχμές στους αθλητικούς οργανισμούς δήμων και κοινοτήτων. Ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης, της εμπορευματοποίησης, άρχισε μέσα από μια μακρόχρονη διαδικασία, που στις μέρες μας "φαρδαίνει" με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ενώ οι ανάγκες σε φυσική αγωγή αυξάνουν, το κράτος "αποσύρεται" από τις ευθύνες του. "Στραγγαλίζει" τους χιλιάδες αθλητικούς συλλόγους, την ίδια ώρα που πακτωλοί χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό ρέουν στα ταμεία των ΠΑΕ, ενώ τα ιδιωτικά γυμναστήρια, λέσχες και τα διάφορα κλαμπ φυτρώνουν σαν μανιτάρια. Σήμερα, είναι εμφανής η επικράτηση μονοπωλιακών αλυσίδων με τεράστια υποδομή, που αναπαράγουν οι ίδιες και τους χρήστες για το εμπόρευμα αθλητισμός - φυσική αγωγή, ενώ την ίδια ώρα οι απόφοιτοι των ΤΕΦΑ μένουν στο περιθώριο".

Αναφερόμενος στην περίφημη "υπόθεση Μποσμάν", ο Χ. Κόφφας σημείωσε: "Το ίδιο το κράτος προωθεί ρυθμίσεις έτσι ώστε σε λίγο καιρό τα λεγόμενα εθνικά γυμναστήρια να περάσουν στα χέρια των πολυεθνικών. Οι ανάγκες για περισσότερο θέαμα διαρκώς αυξάνουν. Αυτό επέβαλε την ελεύθερη διακίνηση των αθλητών - εργατών στα ευρωπαϊκά πλαίσια".

Παράλληλα, ο Χ. Κόφφας κάλεσε τους φοιτητές να απαιτήσουν διορισμούς γυμναστών, που θα έχουν την υπεύθυνη καθοδήγηση για την αθλητική απασχόληση και στο κύκλωμα αθλητισμός - φυσική αγωγή να χρησιμοποιούνται μόνο γυμναστές που έχουν ολοκληρωμένες γνώσεις και χρησιμοποιούν τη φυσική αγωγή ως μέσο διαπαιδαγώγησης, ενώ τελειώνοντας σημείωσε: "Μέσα από την πάλη για τα επιμέρους αιτήματα θα ωριμάζουν οι συνειδήσεις των πολιτών, όλο και περισσότερο θα κατανοούν την αναγκαιότητα πιο ουσιαστικών συγκρούσεων με τα μονοπώλια και τους εκφραστές τους. Μέχρι που αυτά τα επιμέρους μέτωπα θα συσπειρώσουν εκείνη τη στρατιά συνειδητών πολιτών και νέων, που θα επιβάλουν τη δική τους εξουσία για την τελική λύση του προβλήματος, για να πάρει η φυσική αγωγή τη θέση που της αρμόζει".

Σε μια βδομάδα οι εκλογές θα είναι πλέον παρελθόν και οι φοιτητικές παρατάξεις θα εξαφανιστούν, όπως κάθε χρόνο. Δυστυχώς όμως, τα προβλήματα των φοιτητών, τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν στη διάρκεια των σπουδών, αλλά και μετά την αποφοίτησή τους, θα είναι εκεί μπροστά τους και θα οξύνονται.

Το κτιριακό πρόβλημα που χρόνια τώρα αντιμετωπίζει το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης θα είναι εκεί και μετά τις 28 Μάρτη, τα κενά σε μέλη ΔΕΠ, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό θα παραμένουν ακάλυπτα, η επιστημονική έρευνα και τα τμήματα μεταπτυχιακών σπουδών θα συνεχίσουν να αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός και φυσικά η ελπίδα για μια θέση εργασίας θα σβήνει ολοένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ