Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καθήκον για τους νέους ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία

Συζήτηση με θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις διοργάνωσαν χτες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας

Την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο είχε ως θέμα της η εκδήλωση που διοργάνωσαν χτες οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές Στρ. Κόρακας του ΚΚΕ, Γ. Καψής του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Σταθόπουλος της ΝΔ.

Οι βουλευτές και των τριών κομμάτων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που οι νέοι ενδιαφέρονται για την πολιτική και ιδιαίτερα για θέματα όπως τα παραπάνω, ακόμη και αν σήμερα αυτοί είναι λίγοι. "Θα πρέπει οι νέοι να αρχίσουν να ανησυχούν περισσότερο για τις πολιτικές εξελίξεις, είπε ο Στρ. Κόρακας, και να έρθουν σε αντίθεση με όλους αυτούς που πάνε να τους διώξουν από την πολιτική, με το πρόσχημα ότι η πολιτική είναι "βρώμικη". Δεν είναι βρώμικη η πολιτική, βρώμικοι είναι κάποιοι από τους πολιτικούς που την ασκούν σήμερα. Η αδιαφορία για την πολιτική και για τα κοινά γενικότερα είναι αδιαφορία για την ίδια μας τη ζωή", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Γ. Καψής,μιλώντας για την πρόσφατη κρίση στην Ιμια, είπε ότι ήρθαμε αντιμέτωποι με το δίλημμα "διάλογος ή πόλεμος", κάτι που όπως ισχυρίστηκε ήταν ψευτοδίλλημα. Στη συνέχεια είπε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δε στέκεται σήμερα στο ύψος των περιστάσεων και των αναγκών, ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι την εξωτερική πολιτική σήμερα σε όλον τον κόσμο την υπαγορεύουν τα οικονομικά συμφέροντα.

Σ' αυτό το σημείο, συμφώνησε και ο Γ. Σταθόπουλος,ο οποίος πρόσθεσε επίσης ότι αν τα συμφέροντά μας δε συμβαδίσουν με τα συμφέροντα των ισχυρών της Γης, η χώρα μας θα έχει πρόβλημα. Είπε, επίσης, ότι τα μεγάλα χρηματικά ποσά που δαπανά σήμερα η χώρα μας για στρατιωτικούς εξοπλισμούς θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια, αφού η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει την ίδια επιθετική τακτική εναντίον της Ελλάδας, με τις πλάτες πάντα των μεγάλων δυνάμεων.

Ο Στρ. Κόρακας κάλεσε τους φοιτητές να αναρωτηθούν, γιατί αφού, όπως ανέφεραν και οι άλλοι δύο ομιλητές, οι ισχυροί της Γης στηρίζουν την Τουρκία στην επιθετική της εξωτερική πολιτική, η χώρα μας να συνεχίζει να είναι δεμένη στο άρμα τους; Ο Στρ. Κόρακας αναφέρθηκε και στο θέμα των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, λέγοντας ότι αυτοί είναι προσαρμοσμένοι πλήρως στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην περιοχή και όχι στις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας. Γι' αυτό, είπε, επιβάλλεται ο αγώνας για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας.

Οσο για την κρίση στην Ιμια, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι ήταν μια καλοστημένη παγίδα των Αμερικανών, που είχαν ως σκοπό να δημιουργήσουν άλλη μια ένταση, για να μπορέσουν ξανά να έρθουν ως μεσολαβητές και φυσικά ως αδιαμφισβήτητοι επικυρίαρχοι της περιοχής. "Δεν μπορεί να υπάρξει εξωτερική πολιτική συμφέρουσα για το λαό μας, που θα είναι ταυτόχρονα εγκλωβισμένη στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ", τόνισε.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ερωτήσεις των φοιτητών προς τους ομιλητές και με έναν έντονα προβληματισμένο διάλογο. "Είναι ρεαλιστική η πολιτική του ΚΚΕ, που λέει να φύγουμε από το ΝΑΤΟ;" ρώτησε τον Στρ. Κόρακα κάποιος φοιτητής. "Αυτή η αντίληψη που εδώ και χρόνια αναπαράγεται, απάντησε ο Στρ. Κόρακας, καταλήγει στη λογική "σφάξε με αγά μου να αγιάσω". Δεν μπορεί, συνέχισε, από τη μια να βαράμε τα ταμπούρλα του πολέμου κατά της Τουρκίας και ύστερα να συνεργαζόμαστε μια χαρά στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εμείς λέμε ότι πρέπει να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας και με τις αρχές των ισότιμων σχέσεων και το απαραβίαστο των συνόρων να απλώσουμε γέφυρες συνεννόησης με την απέναντι ακτή του Αιγαίου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ