Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚΝΑ
Τρικλοποδιά στην προοπτική μιας καθαρής Αττικής

Από το "παράθυρο" προσπαθεί να περάσει την καύση των απορριμμάτων η ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ, "θάβοντας", αντί για τα σκουπίδια, την ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη του ΕΣΔΚΝΑ για τη διάθεση των απορριμμάτων

Η ανατροπή του προγράμματος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής για τη δημιουργία δικτύου Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων στο νομό και η αντικατάστασή του με εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων ήταν το βασικό αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής! Κι αυτό, την ώρα που σοβαρότατα προβλήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πρώτο το οικονομικό παραπέμπονται για λύση στις καλένδες. Το πρόβλημα των οικονομικών δε συζητήθηκε καν, παρά το γεγονός ότι σε προηγούμενη συνεδρίασή της η ΔΕ είχε αποφασίσει ότι θα οργανώσει κινητοποιήσεις, αν η απάντηση της κυβέρνησης στα σχετικά αιτήματα ήταν αρνητική. Η κυβέρνηση πράγματι απέρριψε τα αιτήματα στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του Α. Τσοχατζόπουλου με τους δημάρχους, όμως η ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ έκανε πως δεν κατάλαβε.

Η ΔΕ συζήτησε εισήγηση του συμβούλου της ΤΕΔΚΝΑ Γ. Μπέκα,ο οποίος προσπάθησε, με παραποιήσεις, αποσιωπήσεις και διαστρεβλώσεις, να "αποδείξει" ότι το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ είναι "αποτυχημένο", πριν ακόμη μπει σε εφαρμογή.

Η ΔΕ ακολούθησε την προχειρότητα του τυφλοσούρτη ανερυθρίαστα, ποντάροντας προφανώς στην άγνοια του κόσμου και τη σκανδαλώδη αδιαφορία του ΥΠΕΧΩΔΕ, που δεν τολμά να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες για χωροθέτηση των περιοχών που χρειάζονται για την υλοποίηση του προγράμματος του ΕΣΔΚΝΑ. Με την εισήγηση του Γ. Μπέκα, προτάθηκε σαν λύση στο πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων η καύση τους, μέθοδος που έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, την εμπειρία των οποίων ο εισηγητής επικαλέστηκε. Η πραγματικότητα για τις ΗΠΑ είναι ότι η καύση των απορριμμάτων μειώνεται σταθερά και από το 15,7% το '90 υπολογίζεται ότι θα πέσει σε 14,7% το 2.000, ενώ αντίθετα θα αυξηθεί η μηχανική ανακύκλωση από 18% που ήταν το '90 σε 31,9% το 2000.

Ο εισηγητής αποσιώπησε αδιάσειστες επιστημονικές αποδείξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για την τεκμηρίωση του προγράμματος του ΕΣΔΚΝΑ και από τις οποίες συμπεραίνεται ότι "όσο εξελιγμένα συστήματα κι αν διαθέτει μια μονάδα καύσης, εκπέμπει και παράγει μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων αέριων ρύπων και τοξικών στερεών υπολειμμάτων, κάτι που, ειδικά για την περίπτωση της Αττικής, πρέπει να θεωρείται απαγορευτικό".

Οτι "το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού επεξεργασίας και διάθεσης που απαιτείται για την υλοποίηση του σχεδιασμού του ΕΣΔΚΝΑ μπορεί να κατασκευαστεί άριστα στη χώρα μας, ενώ στην περίπτωση της καύσης είναι εισαγόμενο". Εδώ να σημειωθεί ότι ακόμη και μέλη της Διοικούσας έκαναν λόγο για οικονομικά συμφέροντα - σε πρώτη φάση γερμανικά - που κρύβονται πίσω από την ιστορία της καύσης.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Βγενόπουλος που προσκλήθηκε για να παρέμβει ουσιαστικά υπέρ της καύσης, είπε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα βιοαέρια των χωματερών και ότι η λύση του ΕΣΔΚΝΑ είναι καλή, αλλά αντιμετωπίζει "μερικώς" το πρόβλημα. Πρόσθεσε, όμως, ότι μπορεί να αποφέρει ολική αντιμετώπιση αν συμφωνήσουν οι δήμαρχοι!

Ο δήμαρχος Ταύρου Π. Βακαλόπουλος αποχώρησε από τη συνεδρίαση, λέγοντας ότι η Διοικούσα δεν πρέπει να πάρει μια απόφαση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα από τη στιγμή που δεν είχε μοιραστεί καν η εισήγηση πρωτύτερα.

Ο δήμαρχος Καισαριανής Θ. Μπαρτσώκας,που εκπροσωπεί την ΤΕΔΚΝΑ στον ΕΣΔΚΝΑ, μίλησε κι αυτός για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την πρόταση για την καύση και ζήτησε να εξεταστεί το θέμα σε Γενική Συνέλευση της Ενωσης.

Τελικά ,το θέμα παραπέμφθηκε σε νέα συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη. Ενδιάμεσα, την ερχόμενη Τετάρτη, θα γίνει συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, και αντιπροσωπείες του ΕΣΔΚΝΑ, της ΤΕΔΚΝΑ και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Επίσης αποφασίστηκε να γίνει παρέμβαση στο Δήμο Ανω Λιοσίων για να μην υλοποιήσει την εξαγγελία του για κλείσιμο της χωματερής την Τρίτη. Σήμερα, πάντως, στις 9.00 το πρωί, ο Δήμος Κερατέας κλείνει τις εισόδους της πόλης με αίτημα να μη γίνει ούτε εκεί χωματερή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ