Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΛΟΪΑ
Στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι

Τι προβλέπει μελέτη για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή Αεροπλοϊα", αλλά και μείωση του προσωπικού, προβλέπει μεταξύ των άλλων, αποσπασματική μελέτη που ετοίμασε η ιδιωτική εταιρία ORCO, κατά παραγγελία της διοίκησης της "Αεροπλοϊας".

Είναι η δεύτερη μελέτη της ίδιας εταιρίας σε διάστημα μόλις δύο χρόνων. Η πρώτη παραδόθηκε στις αρχές του 1994 και κόστισε οκτώ εκατομμύρια δραχμές, ενώ το κόστος της δεύτερης - στην ουσία συμπληρωματικής - που παραδόθηκε πρόσφατα, υπολογίζεται σε 27 εκατ. δραχμές!

Στην περιληπτική έκθεση της μελέτης, που αποτελείται από 27 σελίδες, όσον αφορά το προσωπικό, προβλέπεται ανάμεσα στα άλλα:

  • Καθιέρωση απασχόλησης σε πολλές και διαφορετικές εργασίες, καθώς και συνεχής αξιολόγηση της αποδοτικότητας του προσωπικού, ανάλογα με την οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις ή θα υπάρχουν ανταμοιβές!
  • Μείωση του προσωπικού κατά 200 άτομα και η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και άλλων κατακτήσεων των εργαζομένων, για λόγους... ευελιξίας!
  • Καθιέρωση εποχικού ιπτάμενου προσωπικού και η οργανική υπαγωγή του κλάδου των αεροσυνοδών - φροντιστών στον εμπορικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" θεωρούν ότι τα σχέδια αυτά "χαντακώνουν" την εταιρία και καταγγέλλουν ότι ενώ η διοίκηση τούς αγνόησε επί ένα χρόνο, τώρα τους ζητά να υποβάλουν τις προτάσεις τους "σ' ένα κατασκευασμένο σενάριο", μέσα σε τρεις μέρες!

Με χτεσινή τους ανακοίνωση τα Σωματεία του χώρου (ΕΕΧΑ, ΕΣΟΑ και ΣΤΟΑ) επισημαίνουν ότι η μελέτη της ORCO δεν περιέχει λέξη για τον εθνικό και κοινωνικό ρόλο της "Αεροπλοϊας", ούτε βάζει τις βάσεις για μια αναπτυξιακή πολιτική. Αντίθετα, οδηγεί αντικειμενικά σε συρρίκνωση του έργου της, το οποίο, μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι μόλις το 13% της κίνησης από και προς την Ελλάδα.

Ο Κ. Πολύδερας,μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην "Αεροπλοϊα" (ΣΕΣΟΑ), δήλωσε στο "Ρ" ότι η μελέτη αυτή, εφόσον εφαρμοστεί, θα είναι δώρο "εξ ουρανού" για τις ελληνικές και ξένες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες, ενώ παράλληλα πλήττει την ασφάλεια των πτήσεων της εταιρίας, με την καθιέρωση εποχικών πιλότων και την υπαγωγή του ιπτάμενου προσωπικού στον εμπορικό τομέα. Οσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, ούτε λίγο ούτε πολύ, η ORCO υποδεικνύει την κατάργηση των ΣΣΕ, βασικών νόμων της ελληνικής εργατικής νομοθεσίας, του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων περί αεροναυτιλίας. Οι εργαζόμενοι απορρίπτουν όλες αυτές τις μεθοδεύσεις, ζητούν απευθείας διάλογο με τη διοίκηση και σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ