Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η φυματίωση απειλεί τα παιδιά

Πρέπει να διατεθούν 500.000 δολάρια το χρόνο για την αναχαίτισή της, επισημαίνει η ΠΟΥ

Πολλά είναι τα κρούσματα φυματίωσης ανάμεσα στα Ελληνόπουλα, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξε κανένα θανατηφόρο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πρότυπου Ιατρείου Καταγραφής και Αντιμετώπισης της Παιδικής Φυματίωσης που εδρεύει στο Νοσοκομείο "Αγλαϊα Κυριακού", 870 παιδιά προσβλήθηκαν από φυματίωση την περίοδο 1982 - 1995. Απ' αυτά 550 παιδιά ήταν κάτω των πέντε ετών και 320 κάτω των τριών ετών. Τα παιδιά μολύνονται απ' τους μεγάλους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), όπως αναφέρει το Πρότυπο Ιατρείο, σε ολόκληρο τον κόσμο πέθαναν από φυματίωση 450.000 παιδιά το 1994 και 535.000 το 1995. Αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, το 2000 θα πεθάνουν 630.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Χτες η ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να δαπανηθούν πεντακόσια εκατομμύρια δολάρια απ' τις κυβερνήσεις και τις φαρμακοβιομηχανίες για να αναχαιτίσουν την αναβίωση της φυματίωσης, η οποία παρουσιάζει έξαρση. Η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε πως, αν δεν ακολουθηθούν οι υποδείξεις της ΠΟΥ, αναμένεται την επόμενη δεκαετία η φυματίωση να προκαλέσει το θάνατο σε 30 εκατομ. ανθρώπους.

Σε έκθεσή της η ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι τρία εκατομ. άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο το 1995, δηλαδή, περισσότεροι από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι επιδημίες ήταν σε έξαρση και δεν υπήρχαν τα σύγχρονα αντιβιοτικά. Ειδικοί ανακοίνωσαν ότι η αύξηση των τύπων φυματίωσης, που είναι ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά, δείχνει πως η νόσος ξεφεύγει από τα παραδοσιακά "προπύργιά" της, την Αφρική και την Ασία, και απειλεί τον ανεπτυγμένο κόσμο. Τονίζουν, πως αυτοί οι ανθεκτικοί τύποι εμφανίστηκαν επειδή πολλοί ασθενείς και οι γιατροί τους δεν ολοκλήρωναν τις θεραπείες. Πολλοί ασθενείς, όταν αισθάνονται καλύτερα, υποθέτουν ότι έχουν θεραπευτεί και σταματούν τη φαρμακευτική αγωγή τους. Ετσι, επιτρέπεται σε ορισμένα βακτηρίδια να επιζήσουν και να αναπτύξουν ανοσία στα φάρμακα.

Η ιατρική μέθοδος που ονομάζεται "Αμεσα Παρακολουθούμενη Θεραπεία" είναι η μόνη ουσιαστική μέθοδος για την αναχαίτιση της διάδοσης τωνανθεκτικών τύπων φυματίωσης. Τα τρία βήματα της μεθόδου είναι: Η εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων φαρμάκων για τη θεραπεία της φυματίωσης σε όλο τον κόσμο. Η εποπτεία ασθενών ώστε να εξασφαλίζεται ότι ακολουθούν μέχρι το τέλος τη φαρμακευτική αγωγή τους. Ο αυστηρός έλεγχος για ενδείξεις επιμονής της νόσου στη διάρκεια της θεραπείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ