Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρέμβαση ΝΔ στο "μεγάλο φαγοπότι"

Ζητά να διορθωθούν όροι της σύμβασης για το Ρίο - Αντίρριο

Ρυθμιστικό ρόλο - με ό,τι αυτό προφανώς συνεπάγεται - προσπαθεί να παίξει και η ΝΔ στο "μεγάλο φαγοπότι" των μεγάλων έργων, αν και τώρα βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ουσιαστικά η παρέμβαση που έκαναν χτες το πρωί με συνέντευξη Τύπου ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Αχ. Καραμανλής και άλλοι βουλευτές της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της οποίας χαρακτήρισαν "χαριστική" προς τους εργολάβους τη σύμβαση για τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου και εξέφρασαν σοβαρούς ενδοιασμούς για το αν το έργο τελικά πραγματοποιηθεί με αυτήν τη σύμβαση, πολύ περισσότερο αφού δεν έχει εξασφαλιστεί και η δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ δε διαφωνούν με τις βασικές παραμέτρους του έργου - άλλωστε υπενθύμισαν ότι επί κυβέρνησής τους ξεκίνησαν οι διαδικασίες του διαγωνισμού με το σύστημα της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης - αλλά επισήμαναν ότι η σύμβαση περιέχει τουλάχιστον 17 σημεία που είναι αντίθετα με τους όρους των τευχών δημοπράτησης και γι' αυτό το λόγο μπορεί να προσβληθεί από όσους έχουν έννομο συμφέρον και να ακυρωθεί. Μεταξύ των 17 αυτών σημείων περιλαμβάνονται: Το ότι καθιστά ανύπαρκτο τον έλεγχο του δημοσίου στη σύνταξη των μελετών και στην επίβλεψη του έργου. Δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια του έργου. Το έργο είναι υπερκοστολογημένο κατά 15% με συνέπεια η συγχρηματοδότηση των εργολάβων να είναι μηδενική, ενώ παράλληλα είναι ασαφής η διατύπωση για την απόδοση του μετοχικού κεφαλαίου και λειτουργεί υπέρ των εργολάβων. Το δημόσιο εγγυάται όλα τα δάνεια υπέρ των εργολάβων. Δεν ασφαλίζεται πλήρως το έργο. Προβλέπονται φοροαπαλλαγές. Δίνεται προκαταβολή 15% χωρίς να συνοδεύεται με ρήτρα προόδου του έργου. Το δημόσιο αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις των εργολάβων, έστω και αν αυτοί αποβληθούν ή δεν ολοκληρωθεί το έργο.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ ζήτησαν ουσιαστικά χτες από την κυβέρνηση να αποσύρει τη σύμβαση από τη Βουλή και να την επαναφέρει αφού τη διορθώσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ