ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 1996
Σελ. /31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δώστε τους!

- ΡΕ Τσουκάτο, τ' αμάξι! Τ' αμάξι γρήγορα να φεύγουμε! Θα μας φάνε βρεεε...

- Πού να πάμε πρόεδρε; Οι αγρότες στην Εθνική, οι απεργοί στο κέντρο, αστό καλύτερα.

***

ΔΕΝ του γέμισαν το μάτι οι συγκεντρώσεις κι οι απεργίες κι οι καταλήψεις δρόμων, του Ρέππα. Δεν ήταν λέει αξιόλογες. Καλά, τέτοιες δηλώσεις να κάνει και θα 'ρθουν ακόμα μεγαλύτερες...

***

Ας φρόντιζε να πληροφορηθεί πρώτα τι χαμός γινόταν στην εκλογική του περιφέρεια και τι συγκεντρώσεις έγιναν στην Τρίπολη.

***

Είπε και το άλλο: Εμείς λέει, δε φοβόμαστε τίποτε, έχουμε τη στήριξη του λαού! Ναι; Τον βεβαιώνουμε ότι δε φαίνεται καθόλου, εκτός αν η "στήριξη" είναι... υποσυνείδητη.

***

Βέβαια, από την αρχή της θητείας αυτής της κυβέρνησης, μπερδεύουν τις έννοιες "λαός" και... "εκλογικός νόμος".

***

ΠΟΛΥ ενθαρρυντική η δήλωση του Δρυ ότι "μέχρι το τέλος του 1997 δε θα αλλάξει τίποτε", οπότε να μην ανησυχούμε. Εμ, ακριβώς γι' αυτό ανησυχούμε, δεν το 'χει καταλάβει;

***

ΠΡΟΣ άπαντες τους βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είδαν την αγανάκτηση του κόσμου, κι άρχισαν να κάνουν δηλώσεις περί "κοινωνικού προσώπου", διαλόγου και συμπάθειας: Αφήστε τα κόλπα. Προϋπολογισμός και φορολογικά νομοσχέδια υπάρχουν ενόψει.

***

ΚΙ Ο Εβερτ στην ίδια ρότα. Οχι μόνο μας βγήκε... "λαϊκός αγωνιστής" αλλά κατηγορεί και τον Μητσοτάκη ότι ασχολείται με τα εσωκομματικά της ΝΔ. Θέλει να μας πείσει δηλαδή ότι χτες το άγχος του ήταν τι θα απογίνουν οι πολύτεκνοι...

***

Μπορεί να 'χει και δίκιο με μια έννοια. Κι ο... Μητσοτάκης πολύτεκνος είναι.

***

ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ λέει, από τούρκους στα ελληνικά δάση. Δε λέμε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν, αλλά μάλλον για κάτι αμερικανικές πρωτοβουλίες, άκρως εμπρηστικές στα ελληνοτουρκικά, που αναμένονται, πρέπει να ανησυχούμε!

Οι "μαύρες" λίστες της ενημέρωσης

Ποιος είπε ότι οι "μαύρες" και "άσπρες" λίστες δεν ισχύουν για το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού; Θα περιοριστούμε μόνο σε μια χτεσινή απόδειξη. Ο υπεύθυνος Τύπου του πρωθυπουργού, Γ. Πανταγιάς, προσκάλεσε τους πολιτικούς συντάκτες των ΜΜΕ σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου. Φυσικά, τέτοια πρόσκληση δεν έγινε προς το "Ριζοσπάστη". Και αυτό δε συμβαίνει για πρώτη φορά.

Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι η "ενημέρωση" του Γ. Παπαντωνίου ή του εκάστοτε κυβερνητικού στελέχους. Το μείζον ζήτημα που προκύπτει, είναι η ιδιαίτερη, μεροληπτική και εμπαθής μεταχείριση και στάση του πρωθυπουργικού γραφείου απέναντι στο "Ρ".

Πάντως, είναι αστείο να πιστεύουν ότι με τέτοιες διακρίσεις θα φιμώσουν το "Ρ" και θα τον εμποδίσουν να αποκαλύπτει στους εργαζόμενους τα αντιλαϊκά σχέδιά τους. Αλλά, αν χρειαστεί, θα επανέλθουμε.

Ενημέρωση μέσω ΗΠΑ

Με αφορμή τη συνάντηση, που είχε χτες ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Αμυνας, ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν συζητήθηκε και το θέμα της ίδρυσης των ΝΑΤΟικών στρατηγείων και αν προτίθεται η κυβέρνηση να αποδεχτεί τη λειτουργία τους. Ιδού η καταπληκτική απάντηση: "Η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει τις θέσεις της. Είναι γνωστές, θα έλεγα, σε μεγάλο βαθμό, δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την πολιτική μας, αλλά οι λεπτομέρειες αυτής της πολιτικής θα σας γίνουν γνωστές, όταν διατυπωθούν στα συγκεκριμένα όργανα (σ.σ. εννοεί τα ΝΑΤΟικά)".

Μια μέρα πριν, ο πρώην υφυπουργός Αμυνας Ν. Κουρής προειδοποιούσε, με άρθρο του, ότι "πρόθεση των ΝΑΤΟικών είναι να μην υπάρχουν συγκεκριμένα όρια επιχειρησιακής ευθύνης" των διοικητών στα δύο ΝΑΤΟικά στρατηγεία στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει σοβαρούς λόγους να μην θέλει να ενημερώσει το λαό για τις αποφάσεις της, όσον αφορά τη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, είναι βέβαιη ότι στο τέλος θα υπάρξει ενημέρωση, μέσω ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Τουρκίας, για τις όποιες θέσεις της...

Καταφύγιο στον Γκαίμπελς

Στην γκαιμπελική προπαγάνδα επιχειρεί να βρει καταφύγιο η κυβέρνηση Σημίτη, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τη λαϊκή οργή, από την οποία πήρε χτες ένα πρώτο καλό μάθημα.

Η κυβερνητική ανακοίνωση, που εκδόθηκε χτες ως απάντηση στον πανελλαδικό ξεσηκωμό, αποτελεί, στην κυριολεξία, ένα μνημείο τερατωδών ψεμάτων. Θαυμάστε θράσος: "Οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ρυθμό 2%, μετά τις σημαντικές αυξήσεις που χορηγήθηκαν στο δημόσιο τομέα το 1996. Το κοινωνικό κράτος ενισχύεται σημαντικά και το 1997, συγκεκριμένα, οι συνολικές δαπάνες κοινωνικής προστασίας θα φθάσουν τα 6,5 τρισ. το 1997, σε σύγκριση με 3,9 τρισ. το 1996. Καθιερώνεται πλέον η μόνιμη κάλυψη του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους από τον προϋπολογισμό και ενισχύονται σημαντικά οι τομείς της παιδείας και υγείας, με αυξήσεις που υπερβαίνουν το τριπλάσιο του προβλεπόμενου πληθωρισμού".

Μόνο μια κυβέρνηση, όπως αυτή του Κ. Σημίτη, που γνωρίζει πολύ καλά πόσο αντικοινωνική είναι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει, θα μπορούσε με τόσο χονδροειδή ψέματα να παρουσιάσει το "μαύρο - άσπρο".

Αυταπατώνται όμως οικτρά, αν πιστεύουν ότι θα τη γλιτώσουν φτηνά. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν μπορούν να πάνε πιο πίσω. Μόνο μπροστά, με σκληρούς, ενωτικούς, μαζικούς και αποφασιστικούς αγώνες.

Και έπεται συνέχεια...

Πυρ ο κόσμος

και μπουρλότο

(του αγώνα

βήμα πρώτο)

ο λαός πια έχ'

ανάψει

κι άντε την οργή,

την άψη,

να τη ...δέσετε

με "ζώνη",

μπαγαπόντηδες

βαρόνοι!

Πυρ ο κόσμος,

θρυαλλίδα,

(ζωντανεύει

η ελπίδα)

ο λαός πλέον

"ανάστα",

και, Κωστάκη,

"βράστα κι άστα",

να σε δω

πώς θα τα βγάλεις

με το μέτωπο

της πάλης!

Ο οίστρος

Το βρήκανε...

Ευτυχώς, που η ΑΥΓΗ στο χτεσινό της πρωτοσέλιδο άρθρο εξηγεί τους λόγους, που οδηγούν τους αγρότες σε κινητοποιήσεις. Και αυτοί οι λόγοι είναι οι εξής ένας: Δεν υπάρχει Εθνική Αγροτική Πολιτική! Λαμπρά. Μόνο που εδώ έχουμε μια αντίφαση (στα μυαλά των στελεχών του ΣΥΝ, εννοείται). Διότι αν δεχτούμε ότι δεν υπάρχει τέτοια πολιτική (λες και θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει στα πλαίσια της ΕΕ και του καπιταλισμού στη χώρα μας), τότε η εφαρμογή της ΚΑΠ, οι μειώσεις των τιμών στα προϊόντα, οι περιορισμοί καλλιεργειών κλπ. τι είναι; Αυτά δεν είναι "εθνική πολιτική", λέει η ΑΥΓΗ. Και ποιανού πολιτική είναι; Μήπως της ΕΕ; Μα αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα, ότι αυτή η αγροτο-εξοντωτική πολιτική είναι κατασκεύασμα των Βρυξελλών, το οποίο ασθμένως προωθούν οι πολύχρωμοι, εγχώριοι βαστάζοι του "εξευρωπαϊσμού" της χώρας, τότε τα πράγματα, για όλους εκείνους που συνεχίζουν να μασουλάνε (παραλλαγμένη ή όχι δεν έχει σημασία) την καραμέλα της "Ευρώπης των λαών", περιπλέκονται "σύντροφοι". Για σκεφτείτε το λίγο παιδιά...

Και να προσέχετε. Με τα τόσα προβλήματα της "κεντροαριστεράς", δεν είναι καιρός και για άλλες γκάφες...

Η σύνταξη των πολυτέκνων

Ακούστηκε κι αυτό το επιχείρημα, από άνθρωπο που θέλησε να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης να κόψει τις συντάξεις από 200.000 πολύτεκνες μητέρες. "Τη σύνταξη που κόβουμε από την πολύτεκνη γιαγιά - η οποία την έδινε χαρτζιλίκι στο εγγόνι της - τώρα τη δίνουμε κατευθείαν στο εγγόνι, με την αύξηση των επιδομάτων των νέων πολύτεκνων μητέρων"!

Οταν ακούς τέτοια σαθρά επιχειρήματα, είναι "να τους παίρνεις με τα λιθάρια", που λένε και σε ορισμένα χωριά.

Αυτοί που πήραν τη συγκεκριμένη απόφαση, σκέφτηκαν άραγε πώς θα ζήσει η γιαγιά χωρίς τη σύνταξη; Μάλλον όμως, το μυαλό τους δε φτάνει ως εκεί, ενώ οι μεγαλοβιομήχανοι βρήκαν τη λύση, καθώς εκπρόσωπός τους πρότεινε προχτές ..."να δουλεύουν και οι γιαγιάδες"!

Μικρή ήταν η κινητοποίηση των εργαζόμενων, όπως απεφάνθη χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και επειδή κάθε άλλο επιχείρημα είναι περιττό απέναντι στον "κατ' επάγγελμα ψεύτη", θα περιοριστούμε σε ένα: Μικρό είναι το μάτι σας, κύριε υπουργέ μου.

Δικομματικά μεγαλεία

"Αυτή η κυβέρνηση στερείται λογικής και ευαισθησίας", αποφαίνεται σε χτεσινή της ανακοίνωση η ΝΔ και προκειμένου να αποδείξει ότι η ίδια στερείται και φαντασίας, αντιγράφει το σύνθημα που έριχνε το ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν αντιπολίτευση: "Οχι στις θυσίες χωρίς ελπίδα"! Τι άλλο να βρει να πει, όταν προχτές κιόλας στη Βουλή, μαζί με την κυβέρνηση, απέρριψε κατηγορηματικά ΟΛΑ τα αιτήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, απορρίπτοντας τη σχετική πρόταση νόμου του ΚΚΕ;

Ο δικομματισμός σε όλο του το μεγαλείο...

"Παραπονάκια" εκπροσώπου

"Παραπονάκια" εξέφρασε χτες ο Δ. Ρέππας, γιατί τα όσα είπε προχτές στην ενημέρωση (;) των δημοσιογράφων για την ανάλγητη περικοπή των επιδομάτων για τις πολύτεκνες μητέρες "δεν αναφέρονταν πουθενά (χτες) στον Τύπο".

Φαίνεται ότι δεν του αρκεί το γεγονός πως οι οικονομικοί υπουργοί (Παπαντωνίου, Δρυς, κ. ά.) κατανάλωσαν απεριόριστο χρόνο στα κανάλια, για να εκλαϊκεύσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Θέλει και ιδιαίτερη μεταχείριση, προφανώς για να δικαιολογήσει τη θέση του...

Ταυτόχρονα, όμως, μήπως πρέπει να προβληματιστεί γιατί η κυβερνητική προπαγάνδα δε γίνεται αποδεκτή ούτε από τον φιλικό της Τύπο, ο οποίος, βέβαια, δε θέλει να ξεφτιλιστεί στα μάτια του κόσμου για χάρη της.

Οδοφράγματα στο Μάαστριχτ

Η απεργία των οδηγών φορτηγών, που συνεχίζεται για δωδέκατη μέρα στη Γαλλία, δεν μπορεί παρά να τύχει της ολόθερμης στήριξης και αλληλεγγύης των εργαζομένων απ' όλη την Ευρώπη και βέβαια και αυτής των Ελλήνων. Τα 250 οδοφράγματα, που έχουν στήσει σε ολόκληρη τη Γαλλία, στην πραγματικότητα είναι αναχώματα αντίστασης ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μάαστριχτ, η οποία πλήττει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Ο σκληρός και αποφασιστικός αγώνας τους, όμως, καθώς και η αλληλεγγύη και ενεργός συμπαράσταση των υπόλοιπων εργαζομένων, αποδεικνύει, άλλη μια φορά, ότι είναι το μόνο όπλο που έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι για να αναχαιτίσουν την αντιλαϊκή επέλαση. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να φέρει απτά αποτελέσματα και κατακτήσεις. Οι οδηγοί φορτηγών στη Γαλλία λίγο απέχουν από το να εξέλθουν νικητές, υποχρεώνοντας τη γαλλική κυβέρνηση και την εργοδοσία να αποδεχτεί τα αιτήματά τους.

Το παράδειγμά τους δεν μπορεί παρά να βρει μιμητές σ' ολόκληρη την Ευρώπη. Το επόμενο βήμα είναι ο συντονισμός των αγώνων αυτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αργά και βασανιστικά, έστω, αυτή η πορεία πρέπει να ακολουθηθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ