ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη

"Κρατούν" γερά τα μπλόκα της οργής των αγροτών, ενώ ταυτόχρονα εκδηλώνεται ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να συζητήσει χτες επί της ουσίας τα αιτήματα

Αποφασισμένοι να "κρατήσουν" για να κερδίσουν, είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας που από την προηγούμενη Πέμπτη βρίσκονται με χιλιάδες τρακτέρ στα μπλόκα της Εθνικής οδού. Ταυτόχρονα, ο αγροτικός ξεσηκωμός γίνεται υπόθεση ολόκληρου του θεσσαλικού λαού. Ενα τεράστιο και πολύμορφο κύμα αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών, αγκαλιάζει τις πόλεις, τις επαρχίες και τα χωριά της Θεσσαλίας. Εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, μαθητές, γυναίκες, συνταξιούχοι, συμπαραστέκονται με κάθε τρόπο στην ξεσηκωμένη αγροτιά. Η κυβέρνηση μπροστά στη μαζικότητα και την αποφασιστικότητα του αγροτικού κινήματος, αλλά και στην αλληλεγγύη που εκδηλώνεται, αναγκάστηκε να συζητήσει επί της ουσίας τα αιτήματα.

Χτες από το απόγευμα άρχισε η συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου, που αποτελούνταν από τον Γ. Πασχαλίδη, υφυπουργό στον πρωθυπουργό, τον Δ. Σωτηρλή, υφυπουργό Γεωργίας και τον Π. Βασιλείου, περιφερειάρχη Θεσσαλίας, με τη Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών της Θεσσαλίας. Η συζήτηση κράτησε μέχρι σχεδόν τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα δει θετικά το αίτημα των αγροτών για οικονομική ενίσχυση ώστε να καλυφθεί μέρος χαμένου εισοδήματός τους, χωρίς όμως να δεσμευτεί συγκεκριμένα πόση θα είναι αυτή η ενίσχυση και από πού θα δοθεί. Για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών υπήρξε η υπόσχεση ότι θα γίνει. Για το αίτημα της μείωσης της τιμής του πετρελαίου και του ΦΠΑ, υπόσχεση δε δόθηκε αφού ειπώθηκε ότι πρέπει πρώτα να υπολογιστεί το συνολικό ποσό που απαιτείται και να συνυπολογιστούν άλλοι παράγοντες του προβλήματος.

Με το τέλος της συνάντησης, η Συντονιστική Επιτροπή συνεδρίαζε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι πρώτες εκτιμήσεις των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής ήταν ότι πρόκειται για υποσχέσεις της κυβέρνησης και όχι για συγκεκριμένες εξαγγελίες μέτρων. Τόνιζαν ότι όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα τότε οι αγρότες θα ξεστήσουν τα μπλόκα. Σε κάθε περίπτωση την απόφαση θα πάρουν οι αγρότες στα μπλόκα. Πάντως αυτό που πολλοί αγρότες τόνιζαν, ήταν ότι μόνο αν κρατήσουν θα κερδίσουν.

Κύμα συμπαράστασης

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να "κρατήσουν". Τώρα πια γνωρίζουν πως αν υποχωρήσουν δεν πρόκειται ποτέ να ξανασηκώσουν κεφάλι. Θα μετατραπούν σε κολίγους της Ευρωπαϊκής Ενωσης με επιστάτες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Οσο οι αγρότες "κρατούν" στα μπλόκα, τόσο το κύμα συμπαράστασης στον αγώνα τους ογκώνεται. Συμπαράσταση που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός κοινού λαϊκού μετώπου, που θα μάχεται οργανωμένα και συνειδητά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Ενός μετώπου ικανού να ανατρέψει αυτή την πολιτική και να ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή μιας άλλης υπέρ του λαού και του τόπου.

Να μην υποχωρήσουν καλούν τους αγρότες και οι άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα της περιοχής. Διότι χωρίς αγροτικό εισόδημα οι εργάτες δε βρίσκουν δουλιά, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι δεν έχουν "τζίρο", οι μαθητές δεν μπορούν να σπουδάσουν, οι συνταξιούχοι δε βρίσκουν αποκούμπι. Αλλωστε, "όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουν". Η αντιλαϊκή πολιτική που έρχεται από τις Βρυξέλλες και εφαρμόζεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις, πλήττει το ίδιο όλους. Ευθύνεται για την αποβιομηχάνιση και την ανεργία, για τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, για το "λουκέτο" σε μικροεπιχειρήσεις και μαγαζιά, για την "ακριβή" εκπαίδευση, για την πείνα των απόμαχων της δουλιάς.

Η κυβέρνηση ήδη αναγκάστηκε να πάρει στα σοβαρά τον αγώνα των αγροτών. Θα τον πάρει ακόμα πιο σοβαρά, όταν αυτός ο αγώνας θα συντονίζεται σε μόνιμη βάση με την πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η Θεσσαλία δίνει το παράδειγμα. Ας ακολουθήσουν και οι άλλες περιοχές της χώρας.

Για τη φαμίλια και τη γη τους

ΝΥΧΤΑ,στα μπλόκα των αγροτών επί της Εθνικής οδού. Το κρύο διαπερνά τα κόκαλα. Ανάβουν οι φωτιές. Για να ζεσταθεί το κορμί. Η καρδιά όμως παραμένει ζεστή. Χτυπάει έντονα στον παλμό του αγώνα.

ΓΥΡΩ απ' τη φωτιά και η συζήτηση ανάβει. Ο Καρδιτσιώτης με τον Τρικαλινό. Ο Λαρισαίος με τον Αλμυριώτη. Εχουν τόσα να πουν. Για τη σοδειά που δεν πήγε καλά. Για τη φαμίλια που δυσκολεύεται. Για τη γη με την οποία δέθηκαν και τώρα "γεράκια" ορμούν να τους την αρπάξουν.

ΔΙΠΛΑ τους, τα "τρακτέρ της οργής". Εργαλείο της δουλιάς, αλλά και του αγώνα. Αλήθεια, πώς ένας άνθρωπος μπορεί να δεθεί συναισθηματικά μ' ένα μηχάνημα; Μπορεί. Οταν το μηχάνημα "δουλεύει" για τον ίδιο, ο άνθρωπος δεν αλλοτριώνεται.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ συνεχίζεται. Ο λόγος για τον Τζουμάκα. Τον υπουργό που βλέπει κομμουνιστικό δάκτυλο πίσω από τις κινητοποιήσεις. Αναρωτιούνται: Ασχετος με τα αγροτικά μόνο ή και βλαξ; Η μήπως πονηρός πολιτευτής που ξεφεύγει ν' αναφερθεί στην "ταμπακέρα"; Ο,τι και να 'ναι, στη Θεσσαλία είναι ανεπιθύμητος.

ΑΡΧΙΖΕΙ να βρέχει. Προστασία κάτω από τις καμάρες που δημιουργούν οι γέφυρες. Μαθημένοι στη βροχή. Απλώς επειδή δεν έχουν μαζί τους ρούχα να αλλάξουν. Κανείς δε σκέφτεται να φύγει. Και πού να πάει; Αν τώρα υποχωρήσει, θα ζει μια ζωή σκυμμένος. Δεν έμαθε να ζει έτσι. Αλλιώς τον δίδαξαν οι παππούδες του στο Κιλελέρ. Αλλιώς θέλει να διδάξει στα παιδιά του.

ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ.Μια νέα μέρα αρχίζει. Κι αυτοί δίπλα στα τρακτέρ. Στον αγώνα. Μέχρι να βρουν το δίκιο τους. Περιμένουν να 'ρθουν οι εργάτες, οι μαθητές, οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι, να τους συμπαρασταθούν. Θα παλέψουν. Για να γυρίσουν με το κεφάλι ψηλά στη φαμίλια τους. Για να μπορούν κι αύριο να καλλιεργούν τη γη τους. Δε ζητούν πολλά. Διεκδικούν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Αλλά τι ξέρουν ο Σημίτης και ο Τζουμάκας από αξιοπρέπεια;

Π. Ρ.

Χρέος όλων η συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ απευθύνει θερμό χαιρετισμό στην αγωνιζόμενη αγροτιά, που δε βολεύεται και δε συμβιβάζεται με τις αντιαγροτικές πολιτικές του δήθεν μονόδρομου, του ραγιαδισμού και τις επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ, που την οδηγούν στο ξεκλήρισμα.

Εκφράζει τη συμπαράστασή του στους αγώνες των μικρομεσαίων αγροτών, για τα αιτήματά τους, να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια και να αμείβονται για το μόχθο τους, που είναι δίκαια, ρεαλιστικά και ώριμα για επίλυση. Γιατί δεν ανέχονται πια να εμπαίζονται από την κυβέρνηση, που τρία χρόνια τώρα από τότε που πήρε τα πρώτα αγωνιστικά μηνύματα υπόσχεται μεν, οξύνει δε, αντί να λύσει τα προβλήματά τους.

Καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του υπουργού Γεωργίας να διασπάσουν τους αγρότες και να υπονομεύσουν τους αγώνες τους. Η μαζική συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις αποδεικνύει ότι οι μεθοδεύσεις αυτές, που θυμίζουν άλλες εποχές, δε βρίσκουν γόνιμο έδαφος στους αγρότες. Γι' αυτό θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους αγρότες της χώρας να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις, γιατί κοινά είναι τα προβλήματά τους και οι στόχοι τους. Καλεί τους εργατοϋπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τη νεολαία, που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο στους αγωνιζόμενους αγρότες, γιατί ο αγώνας τους είναι και δικός τους αγώνας, γιατί η δικαίωση θα είναι και δική τους δικαίωση.

Τα μέλη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος, να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις και να πρωτοστατήσουν στην πάλη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών.

Συκοφαντίες και αποπροσανατολισμός

"Αναντίστοιχη με το μέγεθος και τη διάσταση που έχουν τα προβλήματα", βρήκε χτες ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δ. Ρέππας, την αγωνιστική κινητοποίηση των αγροτών, ενώ γνωρίζει πως η πολιτική της κυβέρνησής του έχει οδηγήσει τους αγρότες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Μάλιστα, συνεχίζοντας το συκοφαντικό έργο του Στ. Τζουμάκα, που ξανανακάλυψε... δάκτυλο του ΚΚΕ πίσω από τις κινητοποιήσεις, υποστήριξε με τη σειρά του ότι "πολιτικά στοιχεία και κομματικά κριτήρια πρυτανεύουν" στην εξέγερση. Κατά τα άλλα περιορίστηκε να εκφράσει, υποκριτικά, την "ευαισθησία της κυβέρνησής του" για τα προβλήματα των αγροτών, αντί λύσεων που περιμένουν οι αγρότες.

Από την άλλη, συνεχίζοντας την τακτική αποπροσανατολισμού, ο Στ. Τζουμάκας συναντήθηκε χτες με τις συμβιβασμένες και υποτακτικέςηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων - που και τούτη την ώρα συνεχίζουν το ρόλο του Δούρειου Ιππου - προκειμένου να ξανασυζητήσουν για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών. Η σύσκεψη, βεβαίως, δεν κατέληξε πουθενά και, απλώς, ανακοινώθηκε ξανά ότι θα μελετηθεί από επιτροπές το ζήτημα! Ετσι, για μια ακόμα φορά, επιβεβαιώθηκε πως οι ΠΑΣΟΚοΣΥΝεταίροι και τα στελέχη της ΝΔ στις ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, λειτουργώντας πίσω από τις πλάτες των εξεγερμένων αγροτών, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη πως τάχα ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των αγροτών ενώ, στην πραγματικότητα, δίνουν άλλοθι στην απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική και σε βάρος των αγροτών.

"Τίτλος τιμής"

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στο Νομό Πιερίας,απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, τόνισε:

"Εμείς επανειλημμένα έχουμε διακηρύξει και προεκλογικά έχουμε δεσμευτεί ότι θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων των εργατών, των μικρομεσαίων, των υπαλλήλων και της αγροτιάς. Δεν κρύβουμε από κανέναν ότι στηρίζουμε και πρωτοστατούμε στους αγώνες. Ομως ξέρει πολύ καλά ο κ. Τζουμάκας ότι αυτοί οι αγώνες δε θα γίνονταν, αν δεν υπήρχαν τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα. Είναι τίτλος τιμής για μας να συμμετέχουμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ