ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Χρώματα" του χειμώνα

Εκθεση έργων ζωγραφικής του Γιώργου Καρακίτσου εγκαινιάζεται στις 3 τουΔεκέμβρη στις 7 το απόγευμα, στην γκαλερί "Χρυσόθεμις" (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Πρόκειται για την πέμπτη ατομική έκθεση έργων του καλλιτέχνη, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Δεκέμβρη. Παρουσιάζονται δημιουργίες ζωγραφισμένες στην ύπαιθρο. Κυριαρχούν σκηνές της καθημερινής ζωής, σκηνές ανθρώπων με τις διάφορες ενασχολήσεις τους. Σημειώνουμε ότι ο Γ. Καρακίτσος σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών κοντά στους Π. Τέτση και Ν. Κεσσανλή.

  • Την ίδια μέρα (8μμ), στην γκαλερί "Αδάμ" (Ν. Βάμβα 5) εγκαινιάζεται έκθεση έργων ζωγραφικής του Παύλου Σάμιου.Πρόκειται για μια ενότητα έργων, αφιερωμένα στην τέχνη του τσαγκάρη, την τέχνη του πατέρα του.

Στον κατάλογο της έκθεσης σημειώνεται: "Ο Σάμιος, χρησιμοποιώντας τα υλικά του παλιού τσαγκαράδικου, θυμάται με σεβασμό μιαν αρχαία τέχνη. Τίποτα το μελοδραματικό σ' αυτό. Ως αντίδοτο της νοσταλγίας προτείνει ένα αισθητικό πάρισο. Το φετίχ της γόβας έχει υποστεί μεταλλαγή. Εχει καταστεί γεωγραφικό φετίχ. Ο Σάμιος ξέρει να χειρίζεται τις μοντέρνες τεχνικές της αφήγησης. Το έργο του είναι σημερινό. Η γνωστή κατακτημένη γραφή του με τις μακρόστενες ενάερες φιγούρες εδώ ανανεώνεται σημαντικά, ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο της τυποποιήσεως". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 του Δεκέμβρη.

  • Στις 4 του Δεκέμβρη (7.30μμ) στο Πολιτιστικό Κέντρο "Σπύρος Αποστόλου" του Δήμου Αγίων Αναργύρων (Ηρώων Πολυτεχνείου 39), εγκαινιάζεται έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιώργου Κεραμίδα.

Οπως σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, "παρουσιάζοντας την καινούρια δουλιά μου στις αίθουσες τέχνης, αυτό που θέλω είναι ο επισκέπτης που θα τη δει να αποκομίσει τα στοιχεία εκείνα τα οποία θα του δώσουν τη δυνατότητα να σκεφτεί και να εμβαθύνει περισσότερο στο πρόβλημα "Περιβάλλον και άνθρωπος". Στόχος μου είναι να προχωρήσω πέρα από την επαναλαμβανόμενη γκάμα και να δημιουργήσω μια καινούρια δουλιά. Σκοπός του καλλιτέχνη είναι να παίρνει τα μηνύματα της ζωής και της εποχής του και να τα μεταφέρει στα έργα του. Λοιπόν, αυτό έκανα και εγώ". Σημειώνουμε ότι η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 του Δεκέμβρη.

  • "Η αισιοδοξία της ανάμνησης" είναι ο τίτλος της έκθεσης του Γιώργη Σιγάλα,που εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης "Αστήρ" (Μέρλιν 6). "Με την καινούρια του δουλιά", σχολιάζει η επιμελήτρια της έκθεσης Μ. Βελαώρα,"ο Γ. Σιγάλας αποκαλύπτει το γοητευτικό κόσμο που συνθέτουν οι χιλιάδες εικόνες που μας κατακλύζουν καθημερινά, έντυπα, αφίσες, οθόνες, τοπία της πόλης. Σαν θεατές δεν τις απολαμβάνουμε πια, αλλά τις καταναλώνουμε. Ωστόσο, η μνήμη μας συγκρατεί και αναπολεί τις πιο ευχάριστες από αυτές". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 του Γενάρη.
@ Δώδεκα εκατομμύρια δολλάρια, πλήρωσε σε πρόσφατη δημοπρασία της Νέας
  • ΔΩΔΕΚΑ εκατομμύρια δολλάρια, πλήρωσε σε πρόσφατη δημοπρασία της Νέας Υόρκης, άγνωστος φιλότεχνος, για να αποκτήσει το έργο γλυπτικής του διάσημου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Ε. Ντεγκά.Η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη που έχει πουληθεί μέχρι σήμερα έργο του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Ρεκόρ για το ζωγραφικό έργο του Ντεγκά, είναι και το ποσό των 28 εκατομμυρίων δολλαρίων, που προσφέρθηκε επίσης από ανώνυμο αγοραστή, για να αποκτήσει τον πίνακα "Νεαρή χορεύτρια".Αλλο ένα έργο του ίδιου καλλιτέχνη, "Η χορεύτρια στην μπάρα", πουλήθηκε, επίσης, σε ανώνυμο αγοραστή έναντι 6 εκατομμυρίων δολλαρίων.
Φωτογραφικές ματιές

Απονομή βραβείων και εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας, με τις καλύτερες συμμετοχές στο διαγωνισμό με θέμα "Τα νεοκλασικά της Αθήνας",θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (7μμ) στην αίθουσα τέχνης "Κίνηση" της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης (Υπατείας 1β και Μητροπόλεως). Στην έκθεση παίρνουν μέρος, εκτός από τους βραβευμένους Κ. Γληνού, Γ. Κουτσούκο, Χ. Λουϊζίδη, Ε. Μπαρδάνη, Αρη Παύλο και οι: Σ. Βαρόπουλος, Α. Βλάχος, Λ. Κατερινάκη, Π. Σταυρόπουλος κ. ά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 του Δεκέμβρη.

Φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα παρουσιάζονται από τις 4 του Δεκέμβρη μέχρι τις 22 του Φλεβάρη στη Φωτογραφική Ακαδημία (Υμηττού 243 - 251). Τίτλος της έκθεσης "Η Ελλάδα του Κώστα Μπαλάφα".

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

  • Μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, στην γκαλερί Ζυγός (Βασ. Σοφίας 65) φιλοξενείται έκθεση έργων ζωγραφικής του Χ. Κωστόπουλου.
  • Στο χώρο τέχνης ΛΟΓΟ (Ερεχθείου 21 - 23) φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Λογοθέτη (ΛΟΓΟ). Λειτουργεί καθημερινά 6 - 9μμ, Σάββατο 10 - 2μμ, Κυριακή κλειστά.
  • "Το χρώμα της μνήμης" είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων του Γ. Μιγάδη που φιλοξενείται μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου στην αίθουσα τέχνης Κρεωνίδης (Κανάρη 24).
  • Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου διαρκεί στο Διεθνές Κέντρο Εικαστικών Τεχνών "Αέναον" (Στουρνάρη 30), ομαδική έκθεση των: Χρ. Γκαλτέμη, Κ. Μαλάμου, Γ. Μανουσάκη, Μ. Πρέκα, Π. Πρέκα, Α. Φωκά κ. ά. Τίτλος της "Η παραδοσιακή ζωγραφική και οι Ελληνες ζωγράφοι".
  • Εκθεση έργων ζωγραφικής του Γ. Αδαμάκου φιλοξενείται μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου στην γκαλερί Νέες Μορφές (Βαλαωρίτου 9). Τίτλος της "Τυπογραφίες".
  • Στην γκαλερί Αργώ (Μέρλιν 8), παρουσιάζονται μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου έργα γλυπτικής του Δ. Αρμακόλα.
  • Εγκαινιάζεται στις 10 Δεκεμβρίου στην γκαλερί "3" (Φωκυλίδου 3), έκθεση έργων ζωγραφικής της Κ. Ασαργιωτάκη.
  • ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ έκδοση, που συμπληρώνει και δίνει πολλές πληροφορίες για το ζωγραφικό έργο του Νίκου Εγγονόπουλου,θα παρουσιάσει η γκαλερί "Ζουμπουλάκη" στην Κριεζώτου 7, στις 3 του Δεκέμβρη (7.30μμ). Πρόκειται για το λεύκωμα "Σχέδια και χρώματα",το οποίο περιλαμβάνει 134 ανέκδοτα σχέδια, 27 προσχέδια με χρώμα και 20 λάδια, γνωστά έργα του καλλιτέχνη που έγιναν από το 1940 μέχρι το τέλος του 1984.
Εκτός των τειχών

Εκθεση με έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα,φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην παλαιά πόλη της Ρόδου και στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.Η ενδιαφέρουσα αυτή εικαστική παρουσίαση, οργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη της Ρόδου με την καλλιτεχνική επιμέλεια των ακαδημαϊκών Π. Τέτση και Χρ. Χρήστου.Τα έργα προέρχονται από τις δύο μεγάλες συλλογές - δωρεές του καλλιτέχνη: 26 πίνακες από το Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα και 17 έργα από την Εθνική Πινακοθήκη.Πρόκειται, κυρίως, για ελαιογραφίες μεγάλων διαστάσεων, αλλά και ακουαρέλες και σχέδια, που στο σύνολό τους καλύπτουν τις πιο χαρακτηριστικές εποχές της δημιουργίας του καλλιτέχνη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 του Δεκέμβρη.

  • Παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα η έκθεση έργων του Χρήστου Αλαβέρα που φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης "Παρατηρητής" (Προξένου Κορομηλά 38, Θεσσαλονίκη). Παρουσιάζονται σχέδια και όπως σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης"βασική επιδίωξη από την πρώτη μου συνάντηση με τη ζωγραφική, ήταν να μεταφέρω τη ζωντανή πραγματικότητα στο εικαστικό πεδίο δράσης".
  • Εγκαινιάζεται στις 7/12 (8μ.μ.), στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης "Λ. Κανακάκις" (Χειμάρρας 2, Ρέθυμνο), έκθεση έργων με τίτλο: "Ελληνική ζωγραφική - αρχές του 20ού αιώνα".Παρουσιάζονται έργα των: Μαλέα, Παρθένη, Παπαλουκά, Λύτρα κ.ά., τα οποία ανήκουν στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης. Την έκθεση διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου.
  • Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση έργων του Νίκου Σαμαρά,στον εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.Τίτλος της: "Ισότοπα".
Δάσκαλοι και μαθητές

Εγκαινιάζεται στις 11 του Δεκέμβρη, στην αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος - Δεξαμενή" (Ξανθίππου 11), στο πλαίσιο του γιορτασμού των 10 χρόνων λειτουργίας του Αστρολάβου,έκθεση με τίτλο "Δάσκαλοι και μαθητές - Μαθητές και δάσκαλοι" (θεσμοί, σχέσεις, πρόσωπα της ελληνικής ζωγραφικής κατά τον αιώνα που λήγει).Την έκθεση - η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 11 του Γενάρη - επιμελήθηκε ο Μ. Στεφανίδης.Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει, "η έκθεση ιστορικά αρχίζει με τη "διαμάχη" Κ. Παρθένη και Γ. Ιακωβίδη κατά τη δεκαετία του '20, περνά στην "κηδεμονία" του Μόραλη επί 40 συνεχή χρόνια στη Σχολή και τερματίζει στη δεκαετία του '90, κατά την οποία πολλά από τα θεσμικά στερεότυπα αμφισβητούνται ριζικά. Συμβολικά, η έκθεση κλείνει με τον Τ. Ματζαβίνο, ο οποίος δηλώνει πως δεν υπήρξε μαθητής κανενός. Εν κατακλείδι, η έκθεση αυτή υποστηρίζει πως τα προτεινόμενα ζευγάρια καλλιτεχνών - είτε "νόμιμα", είτε αυθαίρετα - συνιστούν μεν διώνυμα, αλλά όχι εξισώσεις".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ