ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Από τη δράση των Παραρτημάτων

Από την Εδεσσα

Μέσα σε μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη και σε ατμόσφαιρα γιορτινή και χαρούμενη, χωρίς καθόλου να απουσιάζει η αγωνιστική διάθεση που διακρίνει πάντα τους αγωνιστές και μαχητές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, τα μέλη και οι φίλοι των παραρτημάτων ΠΕΑΕΑ και ΠΕΕΠΠ Εδεσσας,που ήταν και οι οργανωτές της εκδήλωσης, τίμησαν πρόσφατα την επέτειο των 50 χρόνων από τη συγκρότηση του ΔΣΕ.

Ο εορτασμός είχε μεγάλη επιτυχία και πήραν μέρος εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων (ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ). Αντινομάρχες, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΠΕΑΕΑ Εδεσσας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μισοβούνου και πολλοί μαζικοί φορείς της πόλης.

Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η μεγάλη παρουσία της νεολαίας, η οποία με την έντονη και ζωηρή εμφάνισή της έδωσε τόνο δροσιάς και παράλληλα μήνυμα αισιοδοξίας συνέχισης του αγώνα, για τη δικαίωση των ιδανικών, για τα οποία οι παππούδες τους, βετεράνοι αγωνιστές, έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους.

Την κεντρική ομιλία έκανε το μέλος του ΔΣ του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Γεώργιος Γαργαλάς,αναφερόμενος στις αιτίες που ανάγκασαν τους αγωνιστές να ξαναπάρουν τα όπλα, συγκροτώντας το ΔΣΕ, με επικεφαλής πάντα το ΚΚΕ, ενάντια στην υποταγή που επέβαλαν οι Αγγλοαμερικανοί και η ντόπια αντίδραση.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε χορός και τραγούδι μέχρι αργά.

Τους αφαίρεσαν το λόγο

Από μέρους της ΔΕ του Παραρτήματος Καματερού (Αττικής) ο πρόεδρος Κυριάκος Καριπίδης καταγγέλλει τη διοίκηση του ΚΑΠΗ Καματερού και ιδιαίτερα την κοινωνική λειτουργό Ισιδώρα Λούλη,γιατί στην κοινή εκδήλωση (Παράρτημα και ΚΑΠΗ), που διοργάνωσαν για το Πολυτεχνείο και την Εθνική Αντίσταση, δεν τους επέτρεψαν να εκφωνήσουν λόγο.

"Ενώ αντίθετα - τονίζεται στην καταγγελία - ομιλία για τις παραπάνω επετείους, έκανε ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΕΑ, που η κυρία Λούλη "βάφτισε" "εκπρόσωπο" των ηλικιωμένων, ο οποίος όμως δεν αναφέρθηκε καθόλου στα προβλήματα αυτών που "εκπροσωπούσε".

Επειδή βάναυσα διαστρεβλώθηκε η ιστορική αλήθεια της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης από τον ομιλητή και προκλητικά από τη διοίκηση του ΚΑΠΗ και την κοινωνική του λειτουργό φιμωθήκαμε, καταγγείλαμε τη συμπεριφορά τους αυτή και αποχωρήσαμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τους καταγγέλλουμε σ' όλο το λαό της περιοχής του Καματερού".

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα

Σε υπόμνημά τους, οι Πολιτικοί Πρόσφυγες της Ουγγαρίας ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσει την κοροϊδία και να ασχοληθεί σοβαρά με τα αιτήματά τους

Ψήφισμα, που ενέκριναν ομόφωνα αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ πολιτικοί πρόσφυγες στην Ουγγαρία, απέστειλαν προς τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα οι πρόεδροι του Πολιτιστικού Συλλόγου και των Αντιστασιακών Ελλήνων Ουγγαρίας, στην ημερίδα που οργάνωσαν στις 16-11-96, προς τιμήν της επετείου των 50 χρόνων από τη συγκρότηση του ΔΣΕ.

"Παρακολουθήσαμε και φέτος - μακριά από την πατρίδα μας - μέσω του δορυφορικού προγράμματος της ΕΤ-1, τις τελετές για το ιστορικό ΟΧΙ. Δυστυχώς μόνο μια φορά το χρόνο, στις 28 Οκτωβρίου η επίσημη Ελλάδα, μέσω των υπουργών και των κυβερνητικών της εκπροσώπων, μιλούν με περήφανα και εγκωμιαστικά λόγια για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των φαντάρων του Αλβανικού Μετώπου και των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, "στους οποίους η Ελλάδα χρωστάει τη λευτεριά της". Δίνουν ευχές και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Τις επόμενες μέρες η εθνική περηφάνια και εθνικό αίσθημα της επίσημης Ελλάδας ξαναμπαίνουν στο χρονοντούλαπο για να βγουν πάλι στην ερχόμενη επέτειο.

Εως τότε συνεχίζονται οι αρνητικές διακρίσεις σε βάρος των αγωνιστών της ΕΑ και του ΔΣΕ.

Κύριε Πρόεδρε, από τους 700 περίπου συνταξιούχους που ζούμε στην Ουγγαρία, οι 300 είναι με το νόμο 1285/1982 αναγνωρισμένοι αντιστασιακοί. Ανάμεσά τους 200 είναι ανάπηροι πολέμου, όλοι μαχητές του ΔΣΕ. Από 70 άτομα (αντιστασιακοί και ανάπηροι) έχει αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια και όσοι υποβάλλουν αιτήσεις δεν παίρνουν ούτε απαντήσεις. Οι λίγοι πολιτικοί πρόσφυγες που ζουν ακόμα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες αποτελούν - κατά τη γνώμη μας - ειδική περίπτωση του απόδημου Ελληνισμού. Γι' αυτό ειδικά πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματά τους η πολιτεία.

Εμείς εκπληρώσαμε το χρέος που αξιώνει από όλους τους πολίτες το άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματος της Ελλάδας. Δώσαμε πάντα το παρών στο κάλεσμα της πατρίδας, αψηφώντας κόπους και θυσίες.

Το κράτος που εσείς αντιπροσωπεύετε δεν μπόρεσε να δείξει ακόμα "την ειδική φροντίδα, τα ειδικά μέτρα και μέριμνα για την προστασία των αναπήρων πολέμου" (ιδιαίτερα για μας τους πρώην πολιτικούς πρόσφυγες), όπως προβλέπει το άρθρο 21 παρ. 2 και 3 του Συντάγματός μας.

Και ενώ - συνεχίζουν παρακάτω - η ουγγρική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση της Ελβετίας την άρση του απορρήτου για τις λίστες των περιουσιών που φυλάγονται στις θυρίδες των τραπεζών της Ελβετίας από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να επιστραφούν στους δικαιούχους τους, η Ελλάδα που είναι μέλος της ΕΕ γιατί δε διεκδικεί το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία;".

Στη συνέχεια του ψηφίσματος διαμαρτύρονται για την έως τώρα πολιτική της κυβέρνησης απέναντί τους και απαιτούν μεταξύ των γνωστών αντιστασιακών αιτημάτων και τα ακόλουθα: Να επιτραπεί ο ελεύθερος επαναπατρισμός σε όσους θέλουν να γυρίσουν πίσω και να χορηγηθεί σύνταξη στους δικαιούχους. Να αναγνωριστούν οι βαθμοί αναπηρίας και να εξομοιωθούν με τους αναπήρους του 1940-'41.

Τέλος αναφέρονται στα άρθρα του Συντάγματος που ορίζουν το σεβασμό, την προστασία, τα δικαιώματα, καθώς και την ισότητα των πολιτών και κλείνουν ευχαριστώντας με την ελπίδα ότι τα αιτήματά τους θα εισακουστούν και θα τύχουν κατανόησης.

Εκδήλωση

Το Παράρτημα ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 22-12-96 στις 10 π.μ. στο Δημαρχείο, εκδήλωση προς τιμήν των 55 χρόνων του ΕΑΜ και των 50 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον προϋπολογισμό

Απαράδεκτη η μείωση στις συντάξεις των αντιστασιακών

Η ΠΕΑΕΑ και οι συνεργαζόμενες ΕΑΜογενείς Ενώσεις σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την κυβέρνηση Σημίτη, που στον κρατικό προϋπολογισμό του 1997 όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει θετικά τα άλυτα προβλήματα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που χρονίζουν - παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις - αλλά μειώνει απαράδεκτα κατά 75% το ποσό που αφορά τις συντάξεις των αγωνιστών του ιδιωτικού τομέα (αγροτικές συντάξεις του ΟΓΑ και ανασφάλιστων). Από 22,5 δισεκατομμύρια που ήταν φέτος, μειώνεται σε 5,5 δισεκατομμύρια, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παραδέχεται ότι ήδη ξαναπαίρνουν το βοήθημα μέχρι σήμερα πάνω από 44.000 αγρότες.

Οι αντιστασιακοί, μέλη της ΠΕΑΕΑ και των συνεργαζόμενων με αυτήν ΕΑΜογενών Ενώσεων, είναι αναγκασμένοι - όπως τονίζουν - να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ολοκλήρωση της ηθικής και υλικής αποκατάστασής τους.

Οργανώνουν πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα σε όλες τις πόλεις των νομαρχιών και καλούν σε συμπαράσταση τις μαζικές οργανώσεις των εργαζομένων.

Καλούν όλους τους αγωνιστές της Αττικής στην κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος σήμερα στις 10.00 πμ.Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και επίδοση σχετικού υπομνήματος.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Κυκλοφόρησε το "ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ" της ΠΕΑΕΑ (Νοέμβρης - Δεκέμβρης 1996), με αριθμό φύλλου 59-60. Κύριο θέμα της πρώτης σελίδας είναι το ρεπορτάζ από το γιορτασμό της 54ης επετείου της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου. Επίσης άρθρο του Δημήτρη Σέρβου για τον εμπαιγμό και την κοροϊδία από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Ακόμη, ρεπορτάζ από την πανελλαδική απεργία των εργαζομένων, συνταξιούχων και για τη μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου. Στις άλλες σελίδες του Δελτίου περιέχονται ανταποκρίσεις από τη δράση των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ Πανελλαδικά. Ρεπορτάζ από τη σύσκεψη των Προεδρείων των 12 Συνεργαζομένων ΕΑΜογενών Ενώσεων με την Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Αντιστασιακών της Ουγγαρίας. Τέλος ρεπορτάζ από την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΤΩΝ
Συμπαράσταση στους απεργούς

Οι Αγωνιστές της Μ. Ανατολής μέλη του ΠΣΑΜΑ στην Ετήσια Γενική τους Συνέλευση, που πραγματοποίησαν πρόσφατα, ενέκριναν ψήφισμα, στο οποίο διαπιστώνουν ότι ο λαός σήμερα αντιμετωπίζει εσωτερική και εξωτερική κρίση. Η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, που ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και τη σημερινή, οδηγεί σε συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και συνέπεια αυτής είναι η εξέγερση των αγροτών, των συνταξιούχων και πολλών άλλων κλάδων. "Τασσόμαστε - γράφουν - αλληλέγγυοι με τους απεργούς και ζητάμε από την κυβέρνηση να σκύψει με σεβασμό πάνω σ' αυτά τα προβλήματα και ν' αναζητήσει λύσεις. Και αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο αν ξεχωρίσει την ελληνική πραγματικότητα από τις απαιτήσεις των Βρυξελλών".

Επίσης ζητούν στο ψήφισμά τους οι αγωνιστές της Μ. Ανατολής ολοκλήρωση της λύσης των προβλημάτων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που εκκρεμούν απαράδεκτα 51 χρόνια τώρα από τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου και τη συντριβή του φασισμού.

Οσο για την εξωτερική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, σημειώνουν ότι η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, σε βάρος της χώρας μας και με την ενθάρρυνση και ανοχή των ΝΑΤΟικών κύκλων των ΗΠΑ και της ΕΕ, εγκυμονεί εθνικό κίνδυνο. Ο κίνδυνος, δε, γίνεται πιο οξύς από την παρατεινόμενη κρίση του κυπριακού προβλήματος. "Εκφράζουμε - γράφουν κλείνοντας - τη μεγάλη ανησυχία μας. Απευθύνουμε εγκάρδιο χαιρετισμό στους επιζώντες Αντιφασίστες Συναγωνιστές μας και τιμάμε τους Νεκρούς αυτού του Αντιφασιστικού Αγώνα".

Η χορωδία των βετεράνων και των νέων της Βουδαπέστης σε κάποια εκδήλωση, με φόντο αφίσα του "Ριζοσπάστη"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ