ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Αναστολή με απόφαση συνέχισης

Κατά πλειοψηφία η ΕΕ της ΠΝΟ αποφάσισε αναστολή της απεργίας μέχρι τις 8 Γενάρη, οπότε προκήρυξε νέα 48ωρη απεργία, με προοπτική κλιμάκωσης. Μειοψήφησε στην ΕΕ της ΠΝΟ η πρόταση ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", για παράταση της απεργίας για 24 ακόμα ώρες. Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και με ψηλά το κεφάλι οι ναυτεργάτες

"Δεν εγκαταλείπουμε το δρόμο του αγώνα! Συνεχίζουμε! Καλούμε όλους τους ναυτεργάτες σε ετοιμότητα και να συμμετέχουν με την ίδια μαζικότητα και αποφασιστικότητα στη νέα απεργία, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια ταχτική. Ηττημένοι δεν είναι οι ναυτεργάτες, ηττημένη στις συνειδήσεις όλων των εργαζομένων είναι η κυβέρνηση και η πολιτική της...".

Ετσι απευθύνθηκαν στους ναυτεργάτες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία χτες το βράδυ, αμέσως μετά την απόφαση που πήρε κατά πλειοψηφία η ΕΕ της ΠΝΟ γιααναστολή της απεργίας και κήρυξη νέας, 48ωρης, από τα χαράματα της 8ης Γενάρη, με προοπτική κλιμάκωσης, αν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει θετικά τα αιτήματα των ναυτεργατών.Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε αργά χτες το βράδυ και μετά τη "δέσμευση" του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ ότι: "Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες της ναυτιλίας, αναλαμβάνει την υποχρέωση μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 1997,σε συνεργασία με την ΠΝΟ, τη ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά θα καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση που θα αποτελεί τη θέση της κατά τη συζήτηση στη Βουλή".

Η πιο πάνω απόφαση της ΠΝΟ πάρθηκε με 10 ψήφους υπέρ, ενώ η πρόταση για παράταση της απεργίας για 24 ακόμα ώρες, που έκαναν οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", συγκέντρωσε 5 ψήφους.Οταν ανακοινώθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, οι συγκεντρωμένοι ναυτεργάτες τη δέχτηκαν σε όλα τα πλοία με αποδοκιμασίες. Ακολούθησε πορεία ενημέρωσης στο λιμάνι με το σύνθημα: "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη".

Δήλωση του Γ. Μαυρίκου

Σχολιάζοντας την απόφαση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,σημείωσε: "Με ευθύνη των πλειοψηφιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΝΟ ένας μαζικός, δίκαιος, καθολικός απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών εγκαταλείφθηκε στη μέση για τα... πλάνα μάτια της κοινωνικής συναίνεσης και του περιβόητου κοινωνικού διαλόγου, που θα γίνει στις αρχές του 1997. Τα φαινόμενα αυτά χρειάζεται να τα καταδικάσουν αποφασιστικά όλοι οι εργαζόμενοι".

Μαχητικά, σαν ένας άνθρωπος

Ακλόνητοι, στους καταπέλτες των πλοίων, έτοιμοι να προτάξουν τα κορμιά τους για να εμποδίσουν κάθε ενέργεια που θα έσπαζε τον αγώνα τους, βρίσκονταν οι ναυτεργάτες και κατά τη χτεσινή, πέμπτη,μέρα της απεργίας τους.

Η μαζική παρουσία των απεργών στο λιμάνι του Πειραιά μέχρι αργά το βράδυ είχε ως αποτέλεσμα να μην περάσουν οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί κυβέρνησης και εφοπλιστών που εκδηλώθηκαν το απόγευμα, μετά από τις γνωστές προτροπές των εφοπλιστικών εταιριών στους οδηγούς των φορτηγών να επιβιβαστούν στα πλοία.

Η πλοιοκτήτρια εταιρία "Μινωικές Γραμμές",που από την πρώτη μέρα της ναυτεργατικής απεργίας έχει αναλάβει εργολαβικά το σπάσιμό της, με τον εκβιασμό της απόλυσης, επέβαλε το μεσημέρι σε ψηφοφορία το πλήρωμα του επιβατικού της πλοίου ΑΡΙΑΔΝΗ. Οι ναυτεργάτες του πλοίου έδωσαν την απάντηση που έπρεπε. Η συντριπτική τους πλειοψηφία δήλωσε συμμετοχή στην απεργία.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν κατά τις 7.30 το βράδυ έξω από το επιβατικό πλοίο ΔΑΙΔΑΛΟΣ των "Μινωικών Γραμμών". Οι πράκτορες, οι εφοπλιστές, αλλά και ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια προέτρεπαν τους φαντάρους που βρίσκονταν στο λιμάνι με ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, να επιχειρήσουν να επιβιβαστούν. Τους ακολούθησαν και ορισμένοι οδηγοί φορτηγών. Η ένταση εκτονώθηκε όταν ο Ι. Πουντίδης,μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ κατάγγειλε ότι εφοπλιστές και πράκτορες, ενώ γνώριζαν ότι υπάρχει απεργία, έφεραν τον κόσμο στο λιμάνι. "Πρέπει να ξέρετε ότι ο αγώνας που δίνουν οι ναυτεργάτες είναι πέρα για πέρα δίκαιος. Η απεργία μπορεί να λήξει αυτή τη στιγμή, αρκεί η κυβέρνηση να κάμψει την αδιαλλαξία της". Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι οι επιβάτες που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι μετά τη σκόπιμη πληροφορία από πράκτορες και εφοπλιστές, δεν πρόβαλαν καμιά διαμαρτυρία.

Συντονισμένη τηλεοπτική προβοκάτσια

Η ένταση όμως στο ΔΑΙΔΑΛΟΣ είχε και τηλεοπτικό - "υψηλού" επιπέδου - συντονισμό. Ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών πλοίων ακτοπλοϊας Π. Σφηνιάς,έδινε οδηγίες στους "αγανακτισμένους νταλικιέρηδες" έξω από το πλοίο μέσω του ΣΚΑΪ,σ' ένα στημένο παιχνίδι διαμεσολάβησης του τηλεοπτικού σταθμού και προσωπικά του Ευαγγελάτου!

Στα "παράθυρά" του εμφανίστηκε, κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού, φορτηγατζής που δηλώνει για τον πλοίαρχο του ΔΑΙΔΑΛΟΣ, ότι "αν απεργεί θα τον σεβαστούμε, αλλά αν δεν απεργεί θα μπούμε μέσα". ΟΠ. Σφηνιάς διαβεβαιώνει ότι ο πλοίαρχος του ΔΑΙΔΑΛΟΣ είναι έτοιμος να αναχωρήσει! Δευτερόλεπτα αργότερα καλεί τους φορτηγατζήδες να του δώσουν πίστωση χρόνου και να μην επιχειρήσουν τίποτα, μέχρι νεωτέρας..! Σε λίγο οι "αγανακτισμένοι νταλικιέρηδες" ξαναεμφανίζονται και ο Π. Σφηνιάς ζητά δίωρη προθεσμία για να μεσολαβήσει για να μπουν τα φορτηγά μέσα στο πλοίο. Σε ερώτηση φορτηγατζή για το τι θα γίνει αν δεν τα καταφέρει ο εφοπλιστής δηλώνει: "Θα είμαι δίπλα σας. Θα πάρουμε μαζί αποφάσεις"!

Λίγο νωρίτερα, από τα "παράθυρα" του ΣΚΑΪ, ο Θ. Τσουκάτος,προειδοποιούσε: "Θα πάρουμε μέτρα στο λιμάνι για την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας της αγοράς", αλλά και ότι "η ΠΝΟ είναι μια έμπειρη συνδικαλιστική οργάνωση και πιστεύω ότι θα αποφασίσει την αναστολή της απεργίας"...

"Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε"!

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία χτες στον Πειραιά

"Κάτω τα χέρια από τους ναυτεργάτες","Η τρομοκρατία δε θα περάσει",βροντοφώναξαν με μια φωνή οι απεργοί ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι του Πειραιά, στη συγκέντρωση που έγινε το μεσημέρι στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ τετράωρη στάση εργασίας είχε κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

"Αγωνιζόμαστε για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας, για αξιοπρεπείς συντάξεις και ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο που αν περάσει, δε θα πάρουμε αυξήσεις για τρία χρόνια. Παρά τους κυβερνητικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια. Και θα παραμείνουν μέχρι να λυθούν τα προβλήματά μας", είπε προς τους συγκεντρωμένους απεργούς ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς,ο οποίος λίγο μετά άλλαξε ...γνώμη και τάχθηκε υπέρ της αναστολής της απεργίας.

Από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος εξέφρασε τη συμπαράσταση της Συνομοσπονδίας και σημείωσε: "Καλούμε την κυβέρνηση σήμερα, εδώ και τώρα, να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των ναυτεργατών. Ποιος άρρωστος εγκέφαλος αποφάσισε να αντιμετωπίσει έτσι το φορολογικό πρόβλημα των ναυτεργατών; Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να δοθούν λύσεις".

Ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Γ. Μίχας,με τη σειρά του επισήμανε: "Την απεργία την κήρυξε η κυβέρνηση και όχι οι ναυτεργάτες. Προειδοποιούμε ότι ούτε τα αρματαγωγά, ούτε τα "βατράχια" μπορούν να κάμψουν τους ναυτεργάτες".

Η πορεία

Από τις 12 το μεσημέρι ναυτεργάτες και εργαζόμενοι του Πειραιά ξεκίνησαν δυναμική πορεία. Επί δυο ώρες "περπάτησαν" το λιμάνι του Πειραιά, από την ακτή Μιαούλη μέχρι την ακτή Ποσειδώνος. Τα συνθήματα "δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε" και "με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας" αντηχούσαν απ' άκρη σε άκρη στο λιμάνι του Πειραιά. Οι απεργοί κατέληξαν έξω από το επιβατικό πλοίο ΔΑΙΔΑΛΟΣ,όπου και παρέμειναν για την περιφρούρηση της απεργίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου,ο οποίος παρευρέθηκε σε όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής κινητοποίησης, δήλωσε: "Η επίθεση ενάντια στις οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων αναπόφευκτα συνοδεύεται και από επιθέσεις στις δημοκρατικές ελευθερίες τους και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να ποινικοποιήσει τον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών. Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι καθημερινά επιβεβαιώνονται τα όσα είχε πει το Κόμμα μας προεκλογικά για τα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα που θα ακολουθούσε η κυβέρνηση. Ομως οι εργαζόμενοι κατάλαβαν ότι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Αυτό άλλωστε το αποδεικνύει ο πολυήμερος αγώνας των αγροτών και των ναυτεργατών".

Αλληλεγγύη

Με ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Ζακύνθου της ΕΣΑΚ χαιρετίζει την αγωνιστική, δίκαιη κινητοποίηση των ναυτεργατών της χώρας. "Οι ναυτεργάτες - τονίζεται - αντιπαραθέτουν στο μονόδρομο της υποταγής το δρόμο του ταξικού αγώνα".

Το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αττικής με ανακοίνωσή του καταγγέλλει "την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και των εκτελεστικών οργάνων της ενάντια στους ναυτεργάτες και την απεργία τους".

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση, γιατί "ύστερα από εντολή των εφοπλιστών χρησιμοποιεί τον κατασταλτικό μηχανισμό και με ξυλοδαρμούς προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να σπάσει την απεργία των ναυτεργατών". Ακόμα εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τη δικαστική απόφαση που βγάζει παράνομη την απεργία.

Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά εκφράζει - με ανακοίνωσή της - τη συμπαράστασή της στον αγώνα των ναυτεργατών.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Βάρβαρη επίθεση και τραυματίες
  • Αστυνομία, Λιμενικό, τοπικές αρχές, στην υπηρεσία του εφοπλιστή Στρίντζη
  • Χωρίς τους ναυτεργάτες του "φυγαδεύτηκε" το ΠΡΙΝΤΕΖΙ

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μετατράπηκε χτες σε πεδίο μάχης, καθώς ισχυρές λιμενικές και αστυνομικές δυνάμεις και βατραχάνθρωποι επιτέθηκαν βάναυσα στους ναυτεργάτες που περιφρουρούσαν την απεργία τους, τραυματίζοντας δύο απ' αυτούς, προκειμένου να αποπλεύσει πάση θυσία το πλοίο ΠΡΙΝΤΕΖΙ του εφοπλιστή Στρίντζη!

Οι μηχανές του πλοίου ΠΡΙΝΤΕΖΙ μπήκαν μπροστά, παρότι όλοι οι Ελληνες ναυτεργάτες του απεργούσαν. Οι απεργοί όρμησαν στον καταπέλτη, κρατώντας τους κάβους και κάνοντας φράγμα με τα σώματά τους, για να εμποδίσουν τον απόπλου του πλοίου, ενώ την ίδια στιγμή οι λιμενικοί τους χτυπούσαν αλύπητα.

Ο Α. Καρίμαλης,ταμίας του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", κρατούσε τον κάβο και καθώς το πλοίο απέπλεε, τον έσυρε και τον πέταξε στη θάλασσα!Λίγο πιο πέρα, ο ναυτεργάτης Γ. Σμαραγδής έπεφτε κάτω, χτυπημένος στο κεφάλι από ρόπαλο! Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ο Α. Καρίμαλης τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ ο Γ. Σμαραγδής είναι πιο σοβαρά, καθώς υπέστη διάσειση.

Το πλοίο απέπλευσε τελικά, ουσιαστικά χωρίς πλήρωμα! Διακόσια μέτρα πιο έξω απ' το λιμάνι, το περίμενε ταχύπλοο του Λιμενικού, που μετέφερε ελάχιστους απεργοσπάστες, οι οποίοι επιβιβάστηκαν παράνομα στο πλοίο! Πρόκειται για ελάχιστους απεργοσπάστες, που είχε "ψαρέψει" από άλλες περιοχές και είχε μεταφέρει εκεί η πλοιοκτήτρια εταιρία. Το γεγονός ότι το πλοίο ταξιδεύει με μειωμένη σύνθεση πληρώματος - με ευθύνη και των λιμενικών - περικλείει σοβαρούς κινδύνους, για την ασφάλεια πλοίου και ναυτικών.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων παραβρίσκονταν ο λιμενάρχης, Ν. Καββαθάς (κάτω απ' τις εντολές του οποίου χτυπούσαν οι λιμενικοί), καθώς και ο εισαγγελικός πάρεδρος κ. Σακκάς.

Στο μεταξύ, χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο της πόλης, για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την απεργία των ναυτεργατών, χωρίς να κληθεί κανένας εκπρόσωπός τους! Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο δήμαρχος της πόλης, Θ. Πάντος,και συμμετείχαν ο εισαγγελέας, ο λιμενάρχης, ο διευθυντής της Αστυνομίας και της Τροχαίας. Επίσης, ο Π. Μακρίδηςω ως εκπρόσωπος των ναυτικών πρακτόρων και 11 εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φορτηγών!

  • Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τα βίαια επεισόδια που έγιναν στο λιμάνι της πόλης, επισημαίνοντας ότι "το Λιμενικό και οι βατραχάνθρωποι προσπαθούν να επιβάλουν διά ροπάλου ό,τι δεν κατάφεραν οι εκβιασμοί και η ανοιχτή τρομοκρατία των μηχανισμών των εφοπλιστών". Επίσης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηγουμενίτσας,με ανακοίνωσή του, εκφράζει την αλληλεγγύη του στους "ναυτεργάτες που μέρες τώρα αγωνίζονται βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους, για να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη δουλιά".
Ενταση στην Πάτρα

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Οργιο τρομοκρατίας των ναυτεργατών, αλλά και προβοκατόρικων προκλήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο λιμάνι της Πάτρας. Χτες η συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία ήταν καθολική.

Παρά την τρομοκρατία, παρά το γεγονός ότι η ψηφοφορία γινόταν παρουσία του λιμενάρχη και εισαγγελέα (!), τα περισσότερα πληρώματα τάχθηκαν καθολικά υπέρ της απεργίας. Μόνο στο πλοίο ΣΟΥΠΕΡΦΑΣΤ 1 το αποτέλεσμα ήταν περίπου μοιρασμένο στη μέση. Εκεί, εκτός των άλλων, η ψηφοφορία έγινε χωρίς φακέλους και με τον πλοίαρχο να παίζει το ρόλο της "εφορευτικής" επιτροπής!

Χτες, εξάλλου, αποκαλύφθηκε πως ο λιμενικός Αποστόλης Καλαμπόκας,που τραυμάτισε το συνδικαλιστή Ανδρέα Αθανασόπουλο και που το Λιμεναρχείο Πάτρας κάνει πως αγνοεί την ύπαρξή του, είναι υπασπιστής του λιμενάρχη Βασίλη Κάντα.Μάλιστα όταν χτες το πρωί ο λιμενάρχης με τον εισαγγελέα επιβιβάστηκαν στο ΣΟΥΠΕΡΦΑΣΤ 1, για να επιβλέψουν τις "εκλογές", συνοδεύονταν από τον εν λόγω τραμπούκο, ο οποίος δε δίσταζε να απειλεί τους ναυτεργάτες με ...συλλήψεις! Στο μεταξύ οι τρεις οδηγοί που προχτές επιβιβάστηκαν στο πλοίο και παραλίγο να τραυματίσουν ναυτεργάτες, προστατεύονται ανοιχτά από τον λιμενάρχη και τον εισαγγελέα, οι οποίοι αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους στους συνδικαλιστές ναυτεργάτες, προκειμένου να υποβληθεί μήνυση. Τελικά, οι ναυτεργάτες ανακάλυψαν τα στοιχεία των τριών φορτηγών.

Πρόκειται, ωστόσο, να είναι μεμονωμένες και κατευθυνόμενες, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις συμπαράστασης πολλών Ελλήνων και αλλοδαπών οδηγών στους ναυτεργάτες.

Χτες το απόγευμα ένα φορτηγό επιχείρησε δύο φορές να επιβιβαστεί στο πλοίο, προκαλώντας ένταση και επεισόδια. Δεν είναι τυχαίο ότι διοχετεύτηκαν "πληροφορίες" πως αργά το βράδυ το πλοίο θα απέπλεε, έτσι ώστε να κρατούνται σε ταλαιπωρία οι επιβάτες και οι οδηγοί και να δημιουργείται συνεχώς ένταση.

Χτες το απόγευμα εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και φορείς της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ,πραγματοποίησαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης μαχητικό συλλαλητήριο, διαδηλώνοντας ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Αφού διαβάστηκε η ανακοίνωση της ΝΕ Αχαϊας, πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο λιμάνι, όπου οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα των ναυτεργατών.

Οργιο εκβιασμών και πιέσεων

Την απροκάλυπτη συμμαχία κυβέρνησης - εφοπλιστών για το χτύπημα της πανναυτεργατικής απεργίας και το όργιο παραπληροφόρησης και εκβιασμών όπου επιδόθηκαν όλες αυτές τις μέρες, επιχειρώντας να στρέψουν εναντίον των ναυτεργατών άλλες ομάδες εργαζομένων, κατήγγειλε χτες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου η απεργιακή επιτροπή των ναυτεργατών.

Χαρακτηριστική της αγαστής συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και των εφοπλιστικών ενώσεων ήταν και η εντολή που δόθηκε προχτές το βράδυ από την πλοιοκτήτρια εταιρία στον πλοίαρχο του "ΠΑΤΜΟΣ",όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θ. Σταματόπουλος,να αρχίσει να φορτώνει, με την κάλυψη εκατόν πενήντα λιμενικών που του είχαν εξασφαλίσει! Η επιχείρηση δεν έγινε, καθώς το πλήρωμα επέμεινε να περιφρουρήσει την απεργία, αλλά το ίδιο έργο επαναλήφθηκε δεκάδες φορές σε πολλά πλοία.

Κάθε φορά που το πλήρωμα, ακόμη κι όταν εκβιαζόταν να ψηφίσει φανερά και με ονομαστικό κατάλογο μπροστά στα "τσιράκια" των εταιριών, αποφάσιζε με συντριπτική πλειοψηφία απεργία, έπεφταν βροχή οι απειλές για απολύσεις. Πρωτοστάτης στις απειλές ο εκπρόσωπος των "Μινωικών Γραμμών",Π. Σφηνιάς,καθώς και σειρά άλλων εφοπλιστών.

Την ίδια ώρα πράκτορες και εταιρίες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, καλούσαν τους επιβάτες να κατέβουν στο λιμάνι, δήθεν, για να ταξιδέψουν, ενώ το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έστηνε με τα πολεμικά του πλοία απεργοσπαστικό μηχανισμό...

Κι όμως, παρατήρησε ο Θ. Σταματόπουλος, "στις γιορτές θα πουν ότι η σκέψη τους είναι με τους ναυτικούς. Ψέματα, η σκέψη τους ήταν πάντα και είναι μόνο με τα υπερκέρδη των εφοπλιστών".

Καταδικάζει το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: "Τον αντιλαϊκό της παροξυσμό, η κυβέρνηση προσπαθεί να τον θωρακίσει με το όργιο τρομοκρατίας και καταστολής που έχει εξαπολύσει κατά ναυτεργατών και αγροτών.

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από τη σημερινή βάρβαρη επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων καταστολής στους απεργούς ναυτεργάτες και τον τραυματισμό δύο εξ αυτών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Η κυβέρνηση, ακόμα μια φορά, προσφέρει τις υπηρεσίες της στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Ας μην έχει καμία αυταπάτη η κυβέρνηση. Ο λαός βγάζει συμπεράσματα και πείρα, θα αντεπιτεθεί πιο μαζικά και αποφασιστικά κατά της θατσερικής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη".

Διάβημα για τα αρματαγωγά

Τηλεφωνικό διάβημα προς τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Αποστολάκη,για την επιστράτευση αρματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού σε απεργοσπαστικό ρόλο, έκανε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Στρ. Κόρακας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος τόνισε: "Διαμαρτυρόμαστε και εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας για τη χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων ως απεργοσπαστικού μηχανισμού. Θεωρούμε ότι οι ναυτεργάτες δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, της δικής τους και της εμπορικής ναυτιλίας της χώρας μας και ότι σε καμιά περίπτωση δε δεχόμαστε οι Ενοπλες Δυνάμεις να συντάσσονται στο πλευρό των εφοπλιστών. Κατά συνέπεια, πρέπει να σταματήσει αμέσως κάθε τέτοια χρησιμοποίηση".

Ομαδικά στην περιφρούρηση της απεργίας

"Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε", βροντοφώναξαν ξανά και ξανά χτες οι ναυτεργάτες του Πειραιά και μαζί τους άλλοι εργαζόμενοι της πόλης

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Παναγιώτου, εκφράζει τη συμπαράσταση του Κόμματος στους απεργούς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ