Σάββατο 21 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Βάρβαρη επίθεση και τραυματίες
  • Αστυνομία, Λιμενικό, τοπικές αρχές, στην υπηρεσία του εφοπλιστή Στρίντζη
  • Χωρίς τους ναυτεργάτες του "φυγαδεύτηκε" το ΠΡΙΝΤΕΖΙ

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μετατράπηκε χτες σε πεδίο μάχης, καθώς ισχυρές λιμενικές και αστυνομικές δυνάμεις και βατραχάνθρωποι επιτέθηκαν βάναυσα στους ναυτεργάτες που περιφρουρούσαν την απεργία τους, τραυματίζοντας δύο απ' αυτούς, προκειμένου να αποπλεύσει πάση θυσία το πλοίο ΠΡΙΝΤΕΖΙ του εφοπλιστή Στρίντζη!

Οι μηχανές του πλοίου ΠΡΙΝΤΕΖΙ μπήκαν μπροστά, παρότι όλοι οι Ελληνες ναυτεργάτες του απεργούσαν. Οι απεργοί όρμησαν στον καταπέλτη, κρατώντας τους κάβους και κάνοντας φράγμα με τα σώματά τους, για να εμποδίσουν τον απόπλου του πλοίου, ενώ την ίδια στιγμή οι λιμενικοί τους χτυπούσαν αλύπητα.

Ο Α. Καρίμαλης,ταμίας του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", κρατούσε τον κάβο και καθώς το πλοίο απέπλεε, τον έσυρε και τον πέταξε στη θάλασσα!Λίγο πιο πέρα, ο ναυτεργάτης Γ. Σμαραγδής έπεφτε κάτω, χτυπημένος στο κεφάλι από ρόπαλο! Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ο Α. Καρίμαλης τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ ο Γ. Σμαραγδής είναι πιο σοβαρά, καθώς υπέστη διάσειση.

Το πλοίο απέπλευσε τελικά, ουσιαστικά χωρίς πλήρωμα! Διακόσια μέτρα πιο έξω απ' το λιμάνι, το περίμενε ταχύπλοο του Λιμενικού, που μετέφερε ελάχιστους απεργοσπάστες, οι οποίοι επιβιβάστηκαν παράνομα στο πλοίο! Πρόκειται για ελάχιστους απεργοσπάστες, που είχε "ψαρέψει" από άλλες περιοχές και είχε μεταφέρει εκεί η πλοιοκτήτρια εταιρία. Το γεγονός ότι το πλοίο ταξιδεύει με μειωμένη σύνθεση πληρώματος - με ευθύνη και των λιμενικών - περικλείει σοβαρούς κινδύνους, για την ασφάλεια πλοίου και ναυτικών.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων παραβρίσκονταν ο λιμενάρχης, Ν. Καββαθάς (κάτω απ' τις εντολές του οποίου χτυπούσαν οι λιμενικοί), καθώς και ο εισαγγελικός πάρεδρος κ. Σακκάς.

Στο μεταξύ, χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο της πόλης, για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την απεργία των ναυτεργατών, χωρίς να κληθεί κανένας εκπρόσωπός τους! Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο δήμαρχος της πόλης, Θ. Πάντος,και συμμετείχαν ο εισαγγελέας, ο λιμενάρχης, ο διευθυντής της Αστυνομίας και της Τροχαίας. Επίσης, ο Π. Μακρίδηςω ως εκπρόσωπος των ναυτικών πρακτόρων και 11 εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φορτηγών!

  • Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τα βίαια επεισόδια που έγιναν στο λιμάνι της πόλης, επισημαίνοντας ότι "το Λιμενικό και οι βατραχάνθρωποι προσπαθούν να επιβάλουν διά ροπάλου ό,τι δεν κατάφεραν οι εκβιασμοί και η ανοιχτή τρομοκρατία των μηχανισμών των εφοπλιστών". Επίσης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηγουμενίτσας,με ανακοίνωσή του, εκφράζει την αλληλεγγύη του στους "ναυτεργάτες που μέρες τώρα αγωνίζονται βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους, για να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη δουλιά".
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνουν τον απεργιακό αγώνα (2004-06-09 00:00:00.0)
"Ανεμος" με κλίση..! (1998-07-21 00:00:00.0)
Ενταση στην Πάτρα (1996-12-21 00:00:00.0)
Νέος Καλαμπόκας στην Πάτρα! (1996-12-20 00:00:00.0)
Πεδίο μάχης το λιμάνι του Ναυπλίου (1996-06-23 00:00:00.0)
Αγανάκτηση για το ρόλο του Λιμεναρχείου (1996-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ