Κυριακή 23 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πεδίο μάχης το λιμάνι του Ναυπλίου

Αγρια επίθεση από λιμενικούς και βατραχανθρώπους δέχτηκαν χτες το μεσημέρι ναυτεργάτες, συνδικαλιστές και άλλοι εργαζόμενοι που επιχείρησαν να εμποδίσουν τον ελλιμενισμό του "πειρατικού" κρουαζιερόπλοιου "Μάρκο Πόλο". Προπηλακίστηκαν ακόμα και οι δημοσιογράφοι. Ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά διηύθυνε επί τόπου την προσχεδιασμένη επίθεση

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χτες το μεσημέρι το λιμάνι του Ναυπλίου, υπό τις εντολές της αμερικανικής πρεσβείας και την καθοδήγηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας!Ισχυρές λιμενικές δυνάμεις και βατραχάνθρωποι εξαπέλυσαν, απρόκλητα, βάρβαρη επίθεση εναντίον ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων που διαδήλωναν ενάντια στον ελλιμενισμό του - αμερικανικών συμφερόντων - κρουαζιερόπλοιου "Μάρκο Πόλο", το οποίο παραβιάζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και την ελληνική νομοθεσία περί καμποτάζ.

Οι λιμενικοί, που μεταφέρθηκαν με τουριστικά πούλμαν (!) από το λιμάνι του Πειραιά, περικύκλωσαν με σιδερένια κιγκλιδώματα τους διαδηλωτές και στη συνέχεια άρχισαν να τους γρονθοκοπούν αδιακρίτως. Ο ταμίας της ΠΕΜΕΝ, Κ. Κατσώρης,που δέχτηκε χτυπήματα στο κεφάλι, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ναυπλίου, όπου παρέμεινε για εξετάσεις. Από τη μανία των λιμενικών δεν ξέφυγαν ούτε ο γεν. γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,αλλά ούτε και οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι,απ' τους οποίους αφαιρέθηκαν βίαια οι κάμερες.

Διαδηλωτές και δημοσιογράφοι, εκφράζοντας από κοινού την αγανάκτησή τους, για την άγρια επίθεση, προχώρησαν από κοινού σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου, μπροστά στο λιμάνι.

Να σημειώσουμε ότι νωρίς το πρωί χτες, ναυτεργάτες είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Πειραιά, όπου αναμενόταν αρχικά το πλοίο. Μόλις πληροφορήθηκαν ότι αυτό κατευθυνόταν στο Ναύπλιο, αναχώρησαν με πούλμαν για εκεί, προκειμένου να ενώσουν τις φωνές διαμαρτυρίας τους, με τους εκεί συναδέλφους τους.

Πρόκειται για μια προσχεδιασμένη επίθεση, επικεφαλής της οποίας ήταν ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά, κ. Κατσίλας,ο οποίος διηύθυνε την επιχείρηση επί τόπου. Πριν λίγο καιρό οι εκπρόσωποι της αμερικανικής πλοιοκτήτριας εταιρίας, ΟΡΙΕΝ ΛΑΙΝ σε συνέντευξη Τύπου, είχαν απειλήσει με παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης και είχαν εγκαλέσει την κυβέρνηση να κάνει αυτό που είχε αποφασίσει, δηλαδή να "προστατεύσει" τα συμφέροντα της εταιρίας, με κάθε μέσο!

Είναι η τέταρτη φορά που το αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο καταπλέει, με τις"ευλογίες" της κυβέρνησης, στο λιμάνι του Ναυπλίου, παραβιάζοντας την ελληνική νομοθεσία περί καμποτάζ. Στο μεταξύ εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για το αν θα επιτραπεί στο αμερικανικό πλοίο να πραγματοποιεί τα προγραμματισμένα του δρομολόγια. Να σημειώσουμε ότι με προηγούμενη προσωρινή προσωρινή απόφαση του ΣτΕ είχε ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης του κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, που απαγόρευε τον ελλιμενισμό του πλοίου στον Πειραιά.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ ήταν χτες κυριολεκτικά εξαφανισμένη. Στο υπουργείο κανένας "αρμόδιος" δεν έβγαινε στο τηλέφωνο για να απαντήσει στα ερωτήματα των δημοσιογράφων. Ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου, ο μόνος που βρήκαμε, απάντησε ότι "είναι άποψη των δημοσιογράφων" οι προπηλακισμοί σε βάρος τους!

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,δήλωσε: "Αποδείχτηκε και σήμερα ότι η πολιτική του ραγιαδισμού μετατρέπει τη χώρα σε σύγχρονη αποικία".

Ο Σάββας Τσιμπόγλου,γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, επισήμανε πως "αυτές οι κινητοποιήσεις στο Ναύπλιο, είναι σπίθες που θα εξελιχθούν σε φλόγα. Οι ναυτεργάτες δεν πρόκειται να αποδεχτούν να τους μεταφέρουν στον εργασιακό μεσαίωνα, με διάφορα εκσυγχρονιστικά και μοντέρνα φιλολογήματα. Ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και προχωρούν".

Η Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ,η οποία άρχισε χτες, εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο χαιρετίζει τον αγώνα των ναυτεργατών και καταγγέλλει τη βάρβαρη επίθεση. "Ο αγώνας - τονίζει - θα συνεχιστεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ