Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέος Καλαμπόκας στην Πάτρα!

Βίαιη επίθεση δέχτηκαν οι απεργοί στο λιμάνι της Πάτρας. Τραυματίστηκε ο συνδικαλιστής Ανδρέας Αθανασόπουλος. Σήμερα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας

Με ωμή βία επιχείρησαν κυβέρνηση και εφοπλιστές να σπάσουν την απεργία των ναυτεργατών και στο λιμάνι της Πάτρας, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Χτες το απόγευμα, ναυτεργάτες από όλα τα πλοία της Πάτρας συγκεντρώθηκαν έξω από το πλοίο "ΣΟΥΠΕΡΦΑΣΤ 1",καθώς υπήρξαν πληροφορίες πως θα γινόταν επιχείρηση απόπλου προς την Ιταλία. Από νωρίς, στο πλοίο επιχειρήθηκε η τρομοκράτηση του πληρώματος. Μάλιστα, ναυτεργάτες κατήγγειλαν πως ο λιμενάρχης Πάτρας Βασίλης Κάντας ζητούσε προσωπικές δηλώσεις (!) από τα μέλη του πληρώματος για τη συμμετοχή τους στην απεργία! Μπροστά από τον καταπέλτη του πλοίου, βρέθηκαν από τη μία οι εργαζόμενοι κι από την άλλη οι λιμενικοί, οι ειδικές δυνάμεις και τραμπούκοι με πολιτικά, καθώς και εισαγγελέας. Κάποια στιγμή, μερικοί δήθεν μεθυσμένοι οδηγοί - όπως ανακοινώθηκε εκ των υστέρων - επιχείρησαν να επιβιβαστούν στο πλοίο. Δύο φορτηγά το κατάφεραν. Ομως, οι ναυτεργάτες μπήκαν μπροστά στα υπόλοιπα, εμποδίζοντας την είσοδό τους.

Τότε άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, λιμενικοί με στολή και με πολιτικά άρχισαν με ρόπαλα και γκλομπ να χτυπούν τους ναυτεργάτες. Στη συμπλοκή χτυπήθηκε ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Δράστης του τραμπουκισμού ήταν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των οικοδόμων, ο λιμενικός Καλαμπόκας Αποστόλης, ο οποίος την ώρα του "καθήκοντος" φορούσε πολιτικά. Ο δράστης απομακρύνθηκε από το χώρο, ενώ το Λιμεναρχείο Πατρών διέψευδε, όχι μόνο την παρουσία του, αλλά κι αυτήν ακόμα την ύπαρξή του...

Αντιδράσεις

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, σε ανακοίνωσή του, τονίζει: "Η αποψινή δολοφονική ενέργεια των Ειδικών Δυνάμεων, παρουσία του εισαγγελέα, ενάντια στους ναυτεργάτες και στον πρώην πρόεδρο του Συνδικάτου μας και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας μας Ανδρέα Αθανασόπουλο και ο σοβαρός τραυματισμός του δε θα μείνουν αναπάντητες. Καταγγέλλουμε ειδικότερα τον λιμενικό Καλαμπόκα για τη δολοφονική ενέργεια και απαιτούμε την άμεση σύλληψη και τιμωρία του".

Η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ καλεί σήμερα σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 7.30 μμ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει μεταξύ άλλων: "Οι κινητοποιήσεις των εργατών και των αγροτών ενάντια στη στυγνή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης έχουν φέρει, ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση, απομονωμένη, αντιδρά σπασμωδικά. Επιστρατεύει τον κρατικό και παρακρατικό μηχανισμό καταστολής ενάντια στους εργάτες, χρησιμοποιεί τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, για να κάμψει την αγωνιστικότητα του μαζικού κινήματος, για να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική. Αποδεικνύεται ότι το αληθινό πρόσωπο της "δημοκρατίας του Μάαστριχτ" και της ολιγαρχίας, των οποίων υπάλληλος είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι παρά μια καλυμμένη δικτατορία της άρχουσας τάξης".

  • Επιτυχία 100% σημείωσε η απεργία των ναυτεργατών και στο λιμάνι της Ζακύνθου, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν στους ναυτεργάτες από τον κρατικό μηχανισμό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ