ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κάλεσαν νεκρό συνδικαλιστή να απολογηθεί!

Ο κλητήρας στάλθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ την ώρα που συνεδρίαζε το γενικό συμβούλιο, για να αποφασίσει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις

Ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης η τυφλή, πράγματι, δικαιοσύνη, την ώρα που συνεδρίαζε το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), για να αποφασίσει τις νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου, έστειλε στα γραφεία της ομοσπονδίας κλητήρα, για να καλέσει τον εδώ και χρόνια νεκρό πρώην γραμματέα της Ομοσπονδίας Κ. Πετροπουλέα, να απολογηθεί για την απεργία του 1992!

Το γεγονός καταγγέλθηκε από τον σημερινό γραμματέα της Ομοσπονδίας Γ. Στρατηγό ως μια ακόμα πράξη τρομοκράτησης των εργαζομένων από μια εξουσία που δε γνωρίζει ούτε ιερό ούτε όσιο.

Το ΓΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε τελικά νέα 48ωρη προειδοποιητική απεργία το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη, για να απαντήσει στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και να διεκδικηθεί η επίλυση θεσμικών αιτημάτων. Η ακριβής ημερομηνία της απεργίας που θα οριστεί αργότερα από την Εκτελεστική Επιτροπή θα γίνει προσπάθεια να συμπέσει με αυτή που θα εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ. Τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας το ΓΣ θα συνεδριάσει και πάλι για να αποφασίσει την παραπέρα κλιμάκωση η μη των κινητοποιήσεων.

Τα αιτήματα που θέτει η ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι:

Φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των ΟΤΑ, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μέσω της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 1997. Ακόμα επίλυση του προβλήματος του προσωπικού των ΟΤΑ, με τακτοποίηση των εκτάκτων και την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" (ΔΕ) στους ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της δηλώνει τη συμφωνία της στις αγωνιστικές διεκδικήσεις για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων του κλάδου και προτείνει και νέα 48ωρη απεργία.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση η ΔΕ τονίζει ότι στο ΓΣ διαφοροποιήθηκε με το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων, καθώς ζήτησε στα αιτήματα να προστεθούν και αυτά της νομοθετικής κατοχύρωσης της ΑΤΑ, αυξήσεις στους μισθούς κατά 30% όσες και οι πραγματικές απώλειες των εισοδημάτων των εργαζομένων από τις συνεχιζόμενες πολιτικές, καθώς και προώθηση για λύση ασφαλιστικών θεμάτων όπως:

Σύνταξη στα 58 χρόνια για τους μόνιμους εργαζόμενους του δημοσίου δικαίου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ήδη ισχύει για τους ιδιωτικού δικαίου). Ενιαίο επιδοματικό καθεστώς για τους εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των ΟΤΑ (ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί κλπ). Αύξηση του εφάπαξ των μονίμων.

Να σημειώσουμε ότι τα αιτήματα αυτά της ΔΕ απορρίφτηκαν στη ΓΣ από τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις με τον ισχυρισμό ότι δεν είναι απαραίτητα σ' αυτή τη φάση!

Τέλος, η ΔΕ στην ανακοίνωση καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να συμμετέχουν μαζικά και αγωνιστικά στην απεργία, δίνοντας απάντηση στην κυβερνητική αδιαλλαξία και στη θέση της ότι πρέπει στο όνομα της σύγκλισης να υποκύψουν και "να βγουν τα δικαιώματα τους στο σφυρί".

ΚΗΔΕΙΑ

Το λατρευτό μας σύζυγο, αδελφό και θείο

ΘΟΔΩΡΟ ΚΑΛΥΒΑ

ετών 76

κηδεύουμε τη Δευτέρα 23.12.1996 και ώρα 3.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Ηλιουπόλεως Αγίας Μαρίνας.

Η σύζυγος: Χρυσούλα

Τα αδέλφια: Κωνσταντίνα και Βασίλειος Μαυροειδής, Ευαγγελία Βουρνά, Καλλιόπη Χρυσικοπούλου, Πέτρος και Αρτεμις Πλεμμενοπούλου, Σαράντος και Πελαγία Πλεμμενοπούλου, Δημήτριος Κυριακόπουλος

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς

ΠΕΛΛΑ
Τους πάτησε το τρένο

Μια οικογένεια ξεκληρίστηκε χτες το πρωί όταν το αυτοκίνητο που επέβαιναν συγκρούστηκε με αμαξοστοιχία του ΟΣΕ σε φυλασσόμενη διάβαση στο 20ό χιλιόμετρο της Οδού Εδεσσας - Κοζάνης. Το δυστύχημα έγινε όταν ο οδηγός του ΙΧ αυτοκινήτου, αστυφύλακας Χαράλαμπος Ερμείδης, επιχείρησε να περάσει τη φυλασσόμενη διάβαση του ΟΣΕ χωρίς να έχει καλή ορατότητα, εξαιτίας της ομίχλης, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με τη διερχόμενη αμαξοστοιχία. Από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου ανασύρθηκαν νεκροί ο Χ. Ερμείδης και η 70χρονη πεθερά του Ελπίδα Αθανασάκου. Σοβαρά τραυματίστηκαν η σύζυγος του οδηγού Κωνσταντίνα Αθανασάκου και ο 10χρονος γιος τους Αλέξανδρος, οι οποίοι μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Από την απεργία του '92, για την οποία ...καλείται σε απολογία ο νεκρός συνδικαλιστής

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η νέα Τρούμπα διευρύνεται

Διατεθειμένοι να... "αξιοποιήσουν" κάθε τετραγωνικό μέτρο της πόλης εμφανίζονται οι επιχειρηματίες της νύχτας και η δημοτική αρχή Πειραιά. Ετσι, ο κύκλος των πολλών ξενυχτάδικων που έχουν φυτρώσει το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, αντί να κλείνει, μεγεθύνεται με ένα ακόμη μαγαζί, χωρητικότητας 1.000 θέσεων!

Την απόφαση για τη δημιουργία και λειτουργία του εν λόγω μαγαζιού, στη συμβολή των οδών 34ου Συντάγματος και Ομηρίδου Σκυλίτση, πήρε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, στην πρόσφατη συνεδρίασή του. Η απόφαση πάρθηκε σχεδόν με το "έτσι θέλω" από την πλειοψηφία, καθώς στην επιμονή των δημοτικών συμβούλων να τους προσκομισθούν τα στοιχειώδη έγγραφα για να μελετήσουν το θέμα, η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε.

Να σημειώσουμε ότι η απόφαση δε συνοδεύεται από πρόβλεψη για στάθμευση, ενώ σίγουρη είναι και η αντίδραση των κατοίκων, οι διαμαρτυρίες των οποίων για το "Βαρελάδικο" - από τα πιο πρόσφατα μαγαζιά της περιοχής - δεν έχουν κοπάσει.

Και δυνητική φορολογία

Και νέα τέλη για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προβλέπει η δημοτική αρχή Πειραιά. Σύμφωνα με εισήγησή της στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου - θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση - ανάμεσα στις κανονιστικές διατάξεις για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, προβλέπει και τη δυνατότητα επιβολής δυνητικής φορολογίας, που για δύο ζώνες στον Πειραιά μεταφράζεται σε 500 και 1.000 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο. Πρόκειται στην ουσία για ένα επιπρόσθετο νοίκι για κάθε κατάστημα και εφαρμογή της δυνητικής φορολογίας.

Αύξηση της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα στις χτεσινές εκλογές του συλλόγου των εργαζομένων στους δήμους του Νομού Καρδίτσας. Η ΔΕ έλαβε 125 ψήφους και 4 έδρες για το ΔΣ, 2 έδρες για την εξελεγκτική Επιτροπή, τρεις αντιπροσώπους για την ΠΟΕ - ΟΤΑ και 6 αντιπροσώπους για το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Η Δημοκρατική Συνεργασία (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) έλαβε 97 ψήφους και τρεις έδρες στο ΔΣ, μία έδρα στην ΕΕ, δύο αντιπροσώπους για την ΠΟΕ - ΟΤΑ και 5 αντιπροσώπους για το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Στην Αθήνα

Μεγάλη αύξηση κατά 29% είχε η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις εκλογές που έγιναν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Βορείων, Ανατολικών και Δυτικών Προαστίων της Νομαρχίας Αθηνών. Στα δύο μάλιστα από τα τρία υπηρεσιακά συμβούλια η ΔΕ πήρε την πρώτη θέση. Συνολικά η ΔΕ και στα τρία υπηρεσιακά συμβούλια έλαβε 1.256 ψήφους (είχε 956 το 1994), αύξηση 29%. Η ΠΑΣΚΕ είχε μικρή αύξηση κατά 5,6%, αφού έλαβε 1.381 ψήφους από 1.307 που είχε λάβει το 1994. Τέλος μείωση κατά 6% είχε η παράταξη του ΣΥΝ αφού από 449 ψήφους που είχε το 1994 έλαβε 437.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ