ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενας διάδοχος με ανθρωπιά

Κυριακή σήμερα και όμως μοιάζει σαν μια ξεχωριστή καθημερινή. Για μας, "Κυριακή" θα 'ναι η Τετάρτη. Χριστούγεννα γαρ... Ισως να είμαστε τόσο κουρασμένοι από τις προετοιμασίες, που το μόνο που επιθυμούμε στο κρεβάτι να βρεθούμε, είναι. Στο κρεβάτι, με την προϋπόθεση ότι έχουμε την τηλεόραση στο δωμάτιό μας. Μια ταινία θα μας χαλαρώσει, θα μας ξεκουράσει, θα μας κοιμίσει. Λίγες, ελάχιστες είναι εκείνες που παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον, που βλέπονται κάπως ευχάριστα. Ετσι, λοιπόν, ρίχνουμε μια γρήγορη "καθημερινή" ματιά στο πρόγραμμα. Και αρχίζουμε από το STAR που παρουσιάζει στις 21.00 μια εξαιρετική ταινία. Πρόκειται για το "Κινγκ Ραλφ" με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Ο' Τουλ και τον Τζον Χαρτ. Μια τρελή ιστορία αφηγείται με τρόπο δροσερό το ξεκλήρισμα της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας και την αγωνιώδη προσπάθεια να βρεθεί ο διάδοχος που οπωσδήποτε πρέπει να είναι συγγενής εξ αίματος. Επειτα από μια μαραθώνια, αλλά άκαρπη διαδικασία αναζήτησης, ανακαλύπτεται από κάποιον ότι ένας Βρετανός που είχε μεταναστεύσει στην Αμερική είναι ο τελευταίος συγγενής, ο μοναδικός κληρονόμος του αγγλικού στέμματος. Ομως αυτός ο άνθρωπος είναι ένας απλός πιανίστας, με φτηνά γούστα, ένας απλός καθημερινός γελαστός, ανθρώπινος τύπος, που του αρέσει να γελά και να αστειεύεται και να συναντά όμορφες γυναίκες. Γυναίκες της νύχτας. Ετσι, όταν θα του αναγγείλουν ότι από εκείνη ακριβώς τη στιγμή η ζωή του αλλάζει, ότι θα πρέπει να αλλάξει ντύσιμο, συμπεριφορά, συνήθειες, και γούστα, ότι θα πρέπει να μάθει έστω και τα στοιχειώδη από το πρωτόκολλο, έτσι ώστε να είναι έτοιμος για τη στέψη του, ο έρημος πιανίστας συνειδητοποιεί ότι τον βρήκε συμφορά μεγάλη. Ξαφνικά, πρέπει να πετάξει τα πολύχρωμα χαβανέζικα πουκάμισά του, τις πρόχειρες τροφές που τον ξετρελαίνουν, τις εύκολες, αλλά ευχάριστες γυναίκες, να σωπάσει, να δυστυχήσει και να ζήσει μέσα στον τάφο που λέγεται ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Του έρχεται να αυτοκτονήσει. Ομως προσπαθεί, μάταια βέβαια, να προσαρμοστεί. Ο Ραλφ δε θα γίνει βασιλιάς ποτέ, διότι είναι ανθρώπινος, είναι τρυφερός, είναι καλός.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 23.05 "Καζανόβας" του Σάιμον Λάνγκτον.

Πρόκειται για μια βιογραφική ταινία που αναφέρεται στη ζωή και τις ερωτικές δραστηριότητες του Τζοβάνι - Τζιάκομο Καζανόβα, του Ιταλού τυχοδιώκτη, συγγραφέα και θρυλικού εραστή. Ο Καζανόβα έχει εμπνεύσει ποιητές, συγγραφείς, συνθέτες, τους ενέπνευσε μεν, αλλά τους εμφύσησε την απορία: Πώς είναι δυνατόν να τον ερωτεύονται όλες; Είναι ένας άνδρας μοναδικός, είναι ένας άνθρωπος παρ' όλες τις κατακτήσεις του μοναχικός; Είναι ευτυχισμένος, είναι δυστυχισμένος; Ο καθένας βλέπει τον Καζανόβα από τη δική του οπτική γωνία και προσπαθεί να δώσει τη δική του εκδοχή και να εξηγήσει το "φαινόμενο" με τον δικό του τρόπο. Στην αποψινή ταινία ο Καζανόβα, που είναι γιος ηθοποιού, αντιλαμβάνεται ότι παρ' όλα τα υποκριτικά προσόντα που διαθέτει, η καριέρα του ηθοποιού δεν του ταιριάζει. Τα νομικά τα αφήνει στη μέση. Ο λόγος είναι απλός. Ο νεαρός "κατακτητής", ενώ είναι άριστος μαθητής, φαίνεται ότι ήταν άριστος σε όλα, συλλαμβάνεται από τον αυστηρό καθηγητή του ενώ είναι σε ανάρμοστες και ανομολόγητες ερωτικές στάσεις με τις δυο κόρες του. Τα χρόνια περνούν και ο Καζανόβα επιχειρεί ν' ακολουθήσει την καριέρα του στρατιωτικού. Ομως, εκεί που διαπρέπει στ' αλήθεια είναι στον έρωτα. Παίζουν οι: Ρίτσαρντ Τσάμπερλεν, Ορνέλα Μούτι, Χάνα Σιγκούλα.

Και πάλι από τον ΑΝΤΕΝΝΝΑ στη 01.00 "Στην παγίδα των λύκων" του Κλοντ Σαμπρόλ. Πρόκειται για μια δροσερή κωμωδία του Γάλλου σκηνοθέτη, με κάποια στοιχεία θρίλερ, έτσι για να μην ξεχνάει κανείς και την ...τέχνη του. Ενας γιατρός είναι καλός στη δουλιά του, είναι όμως και παράξενος και φτωχός. Ετσι αποφασίζει να "ειδικευτεί" στην παραπλάνηση, στην κατάκτηση και στην απόκτηση, τελικά, των άσχημων γυναικών. Κατά τη γνώμη του μόνον αυτές

μπορούν να τον απαλλάξουν από τα οικονομικά προβλήματα, που του προκαλούν άγχος. Ετσι σ' ένα ταξίδι του στην Τυνησία γνωρίζεται με ένα αξιόλογο θύμα. Πρόκειται για την κόρη ενός κλινικάρχη, ενός πολύ πλούσιου καθηγητή της ιατρικής. Ο ήρωάς μας δε διστάζει να την παντρευτεί κι ας είναι άσχημη μέχρι θανάτου. Η προίκα τον αποζημιώνει. Η κλινική είναι δική του. Τέρμα τα άγχη, οι φόβοι, οι απλήρωτοι λογαριασμοί. Μια μέρα η μικρή αδελφή της γυναίκας του θα κάνει την εμφάνιση της και θα αναταράξει την προσωρινή γαλήνη του γιατρού, αλλά θα του προσφέρει όλη την ευτυχία. Πού θα καταλήξει η διπλή ζωή του. Ε, αυτό θα το δούμε στο τέλος... Με τους: Ζαν - Πολ Μπελμοντό, Μια Φάροου και Λάουρα Αντονέλι.

Μονοστηλο Κυριακής: Ο φλογερός αρνητής

"Η εικαστική γραφή",η ενδιαφέρουσα εκπομπή της ΕΤ-2 στις 18.40, σήμερα θα παρουσιάσει το πορτρέτο του Κωνσταντίνου Μαλέα (1879-1928). ΟΜαλέας, πρόδρομος της γενιάς του "30" ξεκινά από την Κωνσταντινούπολη, όπου γεννήθηκε, και σπουδάζει αρχιτεκτονική, για να φτάσει στο Παρίσι, το τότε πνευματικό κέντρο του κόσμου. Εκεί ζυμώνεται με τις νέες ιδέες πριν περιηγηθεί επί δύο χρόνια στην Αίγυπτο, τη Συρία και το Λίβανο, για να τον ξαναβρούμε στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην Αθήνα, οπου ζει μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Μαλέας υπήρξε φλογερός αρνητής του κατεστημένου της εποχής του και ζωγράφιζε με καθαρά προσωπικό τρόπο τη σχέση ανάμεσα στο χρώμα, το σχήμα και τον κόσμο. Στην εκπομπή θα παρακολουθήσουμε τη ζωή του και το έργο του ζωγράφου, τα ταξίδια του και τις επαναστάσεις του ως τον πρόωρο θάνατό του. Για το έργο του ζωγράφου μιλούν η μαρία Μαραγκού και ο Μάνος Στεφανίδης. Σενάριο - σκηνοθεσία Κώστας Νάστος.

Σας αρέσει η Τζαζ;

Οι γιορτινές, χαρούμενες, αλλά ταυτόχρονα και μελαγχολικές μουσικές μάς χαροποιούν, αλλά κάπου στο βάθος ίσως μας μελαγχολούν. Μετά, κατά τη διάρκεια και πριν από τα κάλαντα, διότι συνεχίζονται, καιρός να ακούσουμε και κάτι το διαφορετικό. Σας αρέσει η Τζαζ; Αν ναι, τότε: στην 8η εκπομπή της ΕΤ-2 στη 01.40 την Πέμπτη, μπορείτε να παρακολουθήσετε το : Ηλεκτρικό μπλουζ: Σικάγο με παριζιάνικο αίσθημα με τον Σάμουελ Πάρπετ (τραγούδι, κιθάρα, φυσαρμόνικα). Στα 25 του χρόνια ο Πάρπετ έχει δική του μπάντα. Από τα οχτώ του χρόνια, όμως, έπαιζε φυσαρμόνικα στο Παρίσι και στα 11 του είχε πάει στο Σικάγο, όπου φορώντας ένα γούνινο καπέλο έπαιζε μπλουζ. Ο νεαρός Σαμ, δίκαια ονομάστηκε "Ο Μικρός μαγικός Σαμ". Αυτό που καθορίζει έως σήμερα τη μουσική του είναι ο ηλεκτρικός ήχος του μπλουζ του Σικάγο - όπου έζησε δυο ολόκληρα χρόνια -. Η παρουσίαση είναι του Θόδωρου Σαράντη. Η σκηνοθεσία είναι του Θάνου Χρυσοβέργη.

Η Θεολογία της εικόνας

Ενα ντοκιμαντέρ που θα ολοκληρωθεί σε δυο εκπομπές με τίτλο "Η θεολογία της εικόνας", αρχίζει ανήμερα των Χριστουγέννων στις 11 το πρωί. Ο ακαδημαϊκός Μανώλης Χατζηδάκης, μιλά για τη βυζαντινή ζωγραφική της Κρητικής Σχολής, τους κορυφαίους δημιουργούς της και την έντονη παρουσία τους στην ορθόδοξη χριστιανική Ρωσία. Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Λαμπράκη - Πλάκα αναπτύσσει τη μεγάλη σημασία της έκθεσης των εικόνων του Θεοφάνη του Κρητός, τις σχέσεις περιφέρειας και πρωτεύουσας, αλλά και τη μεταφορά τέτοιου είδους εκδηλώσεων από την περιφέρεια στην Αθήνα. Ο έφορος βυζαντινών αρχαιοτήτων Μανώλης Μπαρμπουδάκης, δημιουργός της έκθεσης, αναλύει και αναπτύσσει την αξία των εκθεμάτων και τη μεγάλη τους προσφορά στη διατήρηση του βυζαντινού πολιτισμού στην Κρήτη κατά τη διάρκεια των διαφόρων κατοχών που υπέστη το νησί. Τέλος, η εκπομπή θα μας δείξει και την τελευταία εμφάνιση της Μελίνας Μερκούρη ως υπουργού Πολιτισμο,ύ

όταν εγκαινίαζε την έκθεση των εικόνων του Θεοφάνη του Κρητός. Κείμενα - σενάριο - σκηνοθεσία Κούλα Αντωνιάδου.

"Τουραντό" του Πουτσίνι

Την όπερα "Τουραντό" του Τζιάκομο Πουτσίνι θα παρουσιάσει η ΕΤ-3 στις 11.00. Ο επιτυχέστερος και ίσως ο σημαντικότερος Ιταλός συνθέτης, μετά τον Τζιουζέπε Βέρντι και πραγματικός διάδοχός του, κατά την προφητεία του Τζορτζ Μπέρναρ Σο που βγήκε αληθινή, έζησε από 1858 έως το 1924. Ο Πουτσίνι σπούδασε στο Ωδείο του Μιλάνο με καθηγητές τον εξαιρετικό συνθέτη Αμιλκάρε Πονκιέλι και τον Αντόνιο Μπατσίνι. Με το συμφωνικό καπρίτσιο που έγραψε το 1883 αποκάλυψε χαρίσματα μελωδικής και ενορχηστρωτικής ευρηματικής. Το μεγαλύτερο θρίαμβο της ζωής του τον γνώρισε με την τρίτη του όπερα, με την περίφημη "Μάνον Λέσκο",εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του αβά Πρεβό. Με την "Τόσκα",βασισμένη στο ομώνυμο δράμα του Βικτοριέν Σαραντού, ο συνθέτης πλησίασε για πρώτη φορά τόσο κοντά το πολιτικό δράμα. Ο συνθέτης έζησε μουσικούς θριάμβους, αλλά και τρομερές οικογενειακές τραγωδίες. Η Ντόρια Μανφρέτι, μια κόρη που δούλευε στο σπίτι των Πουτσίνι, έφτασε στα όρια της απόγνωσης και αυτοκτόνησε επειδή η παρανοϊκή και ζηλότυπη γυναίκα του Πουτσίνι την κατηγόρησε για παράνομες σχέσεις με τον άνδρα της. Η οικογένεια της κοπέλας ζήτησε τη νεκροψία της και έτσι αποδείχτηκε η αθωότητα της τραγικής νέας. Ο συνθέτης ζούσε σε μια κόλαση, εγκατέλειψε το σπίτι του και σκεπτόταν σοβαρά το χωρισμό. Ομως λυπήθηκε τη γυναίκα του και της συμπαραστάθηκε ως αδελφός... Στο στερνό του αριστούργημα "Τουραντό" ο συνθέτης διαβαίνει εξωτικούς δρόμους και πατάει σε εξωτικά μονοπάτια. Στη σημερινή παράσταση, που θα δούμε σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι, διευθύνει ο Τζέιμς Λεβάιν.

Κινγκ Ραλφ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ