Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μονοστηλο Κυριακής: Ο φλογερός αρνητής

"Η εικαστική γραφή",η ενδιαφέρουσα εκπομπή της ΕΤ-2 στις 18.40, σήμερα θα παρουσιάσει το πορτρέτο του Κωνσταντίνου Μαλέα (1879-1928). ΟΜαλέας, πρόδρομος της γενιάς του "30" ξεκινά από την Κωνσταντινούπολη, όπου γεννήθηκε, και σπουδάζει αρχιτεκτονική, για να φτάσει στο Παρίσι, το τότε πνευματικό κέντρο του κόσμου. Εκεί ζυμώνεται με τις νέες ιδέες πριν περιηγηθεί επί δύο χρόνια στην Αίγυπτο, τη Συρία και το Λίβανο, για να τον ξαναβρούμε στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην Αθήνα, οπου ζει μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Μαλέας υπήρξε φλογερός αρνητής του κατεστημένου της εποχής του και ζωγράφιζε με καθαρά προσωπικό τρόπο τη σχέση ανάμεσα στο χρώμα, το σχήμα και τον κόσμο. Στην εκπομπή θα παρακολουθήσουμε τη ζωή του και το έργο του ζωγράφου, τα ταξίδια του και τις επαναστάσεις του ως τον πρόωρο θάνατό του. Για το έργο του ζωγράφου μιλούν η μαρία Μαραγκού και ο Μάνος Στεφανίδης. Σενάριο - σκηνοθεσία Κώστας Νάστος.

Σας αρέσει η Τζαζ;

Οι γιορτινές, χαρούμενες, αλλά ταυτόχρονα και μελαγχολικές μουσικές μάς χαροποιούν, αλλά κάπου στο βάθος ίσως μας μελαγχολούν. Μετά, κατά τη διάρκεια και πριν από τα κάλαντα, διότι συνεχίζονται, καιρός να ακούσουμε και κάτι το διαφορετικό. Σας αρέσει η Τζαζ; Αν ναι, τότε: στην 8η εκπομπή της ΕΤ-2 στη 01.40 την Πέμπτη, μπορείτε να παρακολουθήσετε το : Ηλεκτρικό μπλουζ: Σικάγο με παριζιάνικο αίσθημα με τον Σάμουελ Πάρπετ (τραγούδι, κιθάρα, φυσαρμόνικα). Στα 25 του χρόνια ο Πάρπετ έχει δική του μπάντα. Από τα οχτώ του χρόνια, όμως, έπαιζε φυσαρμόνικα στο Παρίσι και στα 11 του είχε πάει στο Σικάγο, όπου φορώντας ένα γούνινο καπέλο έπαιζε μπλουζ. Ο νεαρός Σαμ, δίκαια ονομάστηκε "Ο Μικρός μαγικός Σαμ". Αυτό που καθορίζει έως σήμερα τη μουσική του είναι ο ηλεκτρικός ήχος του μπλουζ του Σικάγο - όπου έζησε δυο ολόκληρα χρόνια -. Η παρουσίαση είναι του Θόδωρου Σαράντη. Η σκηνοθεσία είναι του Θάνου Χρυσοβέργη.

Η Θεολογία της εικόνας

Ενα ντοκιμαντέρ που θα ολοκληρωθεί σε δυο εκπομπές με τίτλο "Η θεολογία της εικόνας", αρχίζει ανήμερα των Χριστουγέννων στις 11 το πρωί. Ο ακαδημαϊκός Μανώλης Χατζηδάκης, μιλά για τη βυζαντινή ζωγραφική της Κρητικής Σχολής, τους κορυφαίους δημιουργούς της και την έντονη παρουσία τους στην ορθόδοξη χριστιανική Ρωσία. Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Λαμπράκη - Πλάκα αναπτύσσει τη μεγάλη σημασία της έκθεσης των εικόνων του Θεοφάνη του Κρητός, τις σχέσεις περιφέρειας και πρωτεύουσας, αλλά και τη μεταφορά τέτοιου είδους εκδηλώσεων από την περιφέρεια στην Αθήνα. Ο έφορος βυζαντινών αρχαιοτήτων Μανώλης Μπαρμπουδάκης, δημιουργός της έκθεσης, αναλύει και αναπτύσσει την αξία των εκθεμάτων και τη μεγάλη τους προσφορά στη διατήρηση του βυζαντινού πολιτισμού στην Κρήτη κατά τη διάρκεια των διαφόρων κατοχών που υπέστη το νησί. Τέλος, η εκπομπή θα μας δείξει και την τελευταία εμφάνιση της Μελίνας Μερκούρη ως υπουργού Πολιτισμο,ύ

όταν εγκαινίαζε την έκθεση των εικόνων του Θεοφάνη του Κρητός. Κείμενα - σενάριο - σκηνοθεσία Κούλα Αντωνιάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ