Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ
Χριστουγεννιάτικη εικαστική "νότα"

Με ένα "ξεχωριστό" χριστουγεννιάτικο δέντρο, θα υποδεχτεί τις φετινές γιορτές και τον καινούριο χρόνο, το Μουσείο Γιάννη Τσαρούχη (Πλουτάρχου 28, Μαρούσι). Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, που για πολλά χρόνια συντρόφευε αυτές τις γιορτινές μέρες το μεγάλο μας δημιουργό, τον Γιάννη Τσαρούχη,θα προσφέρει και πάλι την εορταστική του "νότα", στους επισκέπτες του Μουσείου. Στολισμένο με τα αγγελάκια, τα οποία ο ίδιος ο καλλιτέχνης είχε φιλοτεχνήσει, θα μας "ταξιδέψει" - με το δικό του τρόπο - στο πολύτιμο έργο του Γ. Τσαρούχη. Για τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε, αλλά και που προγραμματίζει το "Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη", μας μιλά η πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Νίκη Γρυπάρη.

- Πώς θα υποδεχτεί φέτος τα Χριστούγεννα και τον καινούριο χρόνο το Ιδρυμα;

- "Οπως ο ίδιος ο Γ. Τσαρούχης ανέφερε σε διηγήσεις του, τουλάχιστον μέχρι το 1967, στόλιζε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του, εδώ, στο σπίτι του στο Μαρούσι, στο χώρο που αργότερα έγινε το Μουσείο. Το στόλιζε με δικές του φιγούρες, με αγγελάκια που ο ίδιος έφτιαχνε από χαρτί. Φέτος λοιπόν, βρήκαμε το χριστουγεννιάτικοδέντρο του και αποφασίσαμε να το ξαναστολίσουμε με τα αγγελάκια του".

Η πρώτη γιορταστική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Μουσείου, πραγματοποιήθηκε το 1993, με αφορμή τη δωρεά που είχε κάνει ο Δ. Φωτόπουλος.Ηταν διάφορα έργα, πολλά από τα οποία είχαν θρησκευτικά θέματα.

"Γενικά, στη δημιουργία του Γ. Τσαρούχη, υπάρχουν αρκετά έργα που αναφέρονται στα Χριστούγεννα. Το 1993 επίσης, εκτέθηκε και η Φάτνη των Χριστουγέννων η οποία φιλοτεχνήθηκε από το Γ. Τσαρούχη το 1946 και τη δανειστήκαμε από την Πινακοθήκη Πιερίδη,όπου ανήκει. Για πρώτη φορά κάναμε την προβολή σε βίντεο "Σπουδή για ένα πορτρέτο". Η επόμενη έκθεση ήταν πέρυσι. Παρουσιάσαμε μια άλλη καταπληκτική φάτνη που βρήκαμε σε μία ιδιωτική συλλογή, στη συλλογή του Απόστολου και της Μαρίας Αργυριάδη,οι οποίοι μας τη δάνεισαν για την περίοδο των Χριστουγέννων. Η φάτνη αυτή ήταν διαφορετική από εκείνη του Πιερίδη. Η πρώτη φάτνη που βρίσκεται στην Πινακοθήκη Πιερίδη, είναι βυζαντινή. Την έχει εμπνευστεί από μία εικόνα που βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη,ενώ η δεύτερη έχει χαρακτηριστικά στοιχεία της ζωγραφικής του Γ. Τσαρούχη".

- Το "Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη" λειτούργησε αμέσως μετά το θάνατο του Γ. Τσαρούχη;

- "Το Μουσείο, έκλεισε μετά το θάνατό του για τρία χρόνια. Ηταν αναγκαίο

να γίνει κάτι τέτοιο, για να πραγματοποιηθεί η καταγραφή. Υπήρχαν τα προσωπικά του πράγματα, τα έργα του, τα οποία έπρεπε να καταμετρηθούν. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το προσωπικό του αρχείο, το οποίο δουλεύουμε τώρα και περιλαμβάνει την αλληλογραφία του. Το προσωπικό του αρχείο έχει σχέση και με τη ζωγραφική του και με τη δημιουργία του στο θέατρο, αλλά και με τη σκέψη του".

"Μέσα στην αλληλογραφία του, υπάρχουν και στοιχεία για το θέατρο. Στο θεατρικό του αρχείο έχουμε βρει πράγματα, τα οποία θα άξιζε να εκτεθούν συγκεντρωμένα κάποια στιγμή, σε μια ολοκληρωμένη έκθεση των σκηνικών του. Ενα κομμάτι τους έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν, αλλά τώρα είναι εμπλουτισμένο από το αρχείο του. Επίσης, θα μπορούσε να εκδοθεί και βιβλίο - που δεν έχει βγει ποτέ - για τα σκηνικά του Γ. Τσαρούχη. Σε μερικές δημιουργίες του έχουμε πολλά στοιχεία. Δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο δούλευε, αφού σε μερικά υπάρχουν - από την αλληλογραφία - όλα τα στοιχεία, από την αρχή, μέχρι δείγματα υφασμάτων κλπ.Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό και για τους νέους, που ασχολούνται με το θέατρο. Χρειάζεται όμως ακόμη μελέτη για να βγει σωστά".

- Επιχορηγείστε από το υπουργείο Πολιτισμού;

- "Δόθηκε παλιότερα επιχορήγηση στο Ιδρυμα, με την οποία έγιναν κάποιες επισκευές στο κτίριο. Δεν είμαστε επιχορηγούμενοι όμως, κάθε χρόνο. Ολα αυτά τα χρόνια είχαμε τρεις επιχορηγήσεις.Για να γίνει μια σωστή έκθεση και όχι να βγάζουμε τα έργα από τις αποθήκες, ή για να δανειστούμε έργα από άλλες συλλογές, χρειάζονται ειδικές συνθήκες. Η επιχορήγηση χρειάζεται και για τη μόνιμη συντήρηση του Μουσείου, για τα λειτουργικά έξοδα".

"Από το 1992, το Ιδρυμα είναι ανελλιπώς ανοιχτό. Και αυτό γίνεται με μεγάλη δυσκολία και πολλές φορές εις βάρος της αρχειοθέτησης, γιατί το προσωπικό είναι ελάχιστο.Ετσι, όταν γίνονται ξεναγήσεις σε σχολεία ή σε επισκέπτες, είναι ώρες που οι ίδιοι άνθρωποι δεν μπορούν να ασχοληθούν με το αρχείο".

Το Μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά - και Σάββατο και Κυριακή - από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Δε λειτουργεί Τρίτη. Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων θα παραμείνει ανοιχτό σήμερα, Κυριακή, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Δε θα λειτουργήσει στις 25 και 26 Δεκεμβρίου, την 1η Ιανουαρίου και στις 6 Ιανουαρίου 1997. Σημειώνουμε, ότι στο χώρο του Μουσείου λειτουργεί πωλητήριο, στο οποίο διατίθενται μεταξοτυπίες, αφίσες, βιβλία και κάρτες του Γ. Τσαρούχη.

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ