Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κύριε Πρόεδρε!

Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, συγνώμη για το θάρρος, όμως, είμαι υποχρεωμένος να σας πω ότι είστε άδικος. Η θέση σας επιβάλλει, πρώτος εσείς, να τηρείτε το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Το Σύνταγμά μας και οι νόμοι μας - το ξέρετε... - απαγορεύουν, καθαρά, κάθε μορφής διάκριση! Η ισότητα των πολιτών είναι, πια, κατοχυρωμένο - και απαραβίαστο - δικαίωμα! Και εσείς, παρότι πολλοί ισχυρίζονται πως τόσο δημοκρατικό Πρόεδρο δε ματάδε η Ελλάδα, πράξατε αντίθετα και με το Σύνταγμα και με τους νόμους. Και πάλι συγνώμη, όμως, είμαι υποχρεωμένος να σας πω ότι μεροληπτήσατε, φανερά, υπέρ των γυναικών! Και πρέπει, οπωσδήποτε, να αποκαταστήσετε την τάξη και να επανορθώσετε! Η χώρα μας δεν αντέχει άλλες παραβιάσεις...

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, ξέρω τη δυσκολία να βρείτε έναν σωστό άντρα, που να αξίζει τον κόπο, για να τον συναντήσετε. Τι να πει κανείς με αυτόν τον αγροίκο της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, για παράδειγμα; Η εκείνο το κοντό γεροντάκι των συνταξιούχων; Η με αυτόν τον άθλιο ναυτεργάτη, που ξάπλωσε στην προβλήτα και δεν άφησε το πλοίο να δέσει; Τι να κουβεντιάσει κανείς, και μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με όλους αυτούς τους ξυπόλυτους! Σας κατανοώ. Ομως, η τάξη επιβάλλει, να μη γίνονται διακρίσεις! Και είστε υποχρεωμένος, μέσα απ' όλο αυτό το συρφετό, να επιλέξετε και να καλέσετε στο μέγαρο και έναν άντρα για να αποκατασταθεί η ισορροπία!

Συγνώμη, αλλά δε θα συμφωνήσω με τους συμβούλους σας, αν αυτοί σας συμβούλεψαν και δεν ήταν δική σας η απόφαση, ότι η συνάντησή σας με την κ. Σκλήβα δεν ήταν πολιτική πράξη. Ηταν, έτσι, απλώς, ένα μικρό διάλειμμα! Μια παρένθεση, ας πούμε! Οτι είναι άλλο πράγμα να συναντάς μια "μις κόσμος" και άλλο έναν απεργό ή έναν καταληψία. Σημειολογικά, κύριε Πρόεδρε, η συνάντησή σας, αυτή καθ' αυτή, αλλά και ο χρόνος και ο τόπος που έγινε, αποκαλύπτουν πολλά. Εξω στα πεζοδρόμια ο κόσμος, εκείνη την ώρα, καιγόταν. Και, σύμφωνα, με μια "ρήση" του λαού, την ώρα που καίγεται ο κόσμος δεν επιτρέπεται σε κανένα να χτενίζεται! Γιατί, το χτένισμα, σε τέτοιες περιπτώσεις, αποκαλύπτει συμπεριφορές. Καταδείχνει πολιτικές.

Και δε θα σταθώ, καθόλου, στο αντιαισθητικό της υπόθεσης. Απλώς θα θυμίσω ότι είστε υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να υπερασπίζεστε και την αισθητική. Γιατί και η αισθητική είναι - και αυτή - μέρος του πολιτισμού μας. Και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, με τις παρδαλές πράξεις του, να γελοιοποιεί τον πολιτισμό μας. Και η εικόνα που είδαμε όλοι έξω από το μέγαρό σας ξεπερνούσε το κωμικό. Πλησίαζε, επιεικώς, την τραγωδία. Δυο κυρίες, με μακριά μαύρα φουστάνια, με ανοιχτά ντεκολτέ, μέρα μεσημέρι, να διασχίζουν την Ηρώδου του Αττικού και να χώνονται στην Προεδρία, κυνηγημένες από τις μηχανές και τα μικρόφωνα. Σκηνή, βγαλμένη ατόφια από το κινηματογραφικό έργο "Ποτέ την Κυριακή". Τάκα, τάκα τα τακούνια και στο βάθος οι φωνές και οι κατάρες των απεργών μερικά μέτρα μακρύτερα, έξω από τη Βουλή. Της αξίζει, λέτε, τέτοια εικόνα της χώρας μας; Φτάσαμε, όντως, σε τέτοια σημεία;

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, βέβαια, εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα, πώς συμπεριφέρεται ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε ό,τι με αφορά, όμως, είμαι υποχρεωμένος να σας πω, ότι η πράξη σας να επιβραβεύσετε τα καλλιστεία, δεν αποτελεί καλό παράδειγμα για τη νεολαία. Δεν αποτελεί και σεβασμό απέναντι στην ίδια τη γυναίκα. Και όταν όλα αυτά, μάλιστα, γίνονται σε μια περίοδο, που ο τόπος αντιμετωπίζει άγρια προβλήματα και ο λαός βρίσκεται ξεσηκωμένος και απελπισμένος στους δρόμους, τότε είναι και προσβολή και για τον ίδιο το λαό. Συγνώμη, αλλά πολύ πληγώθηκα και πολύ στεναχωρήθηκα. Προσβλήθηκα σαν πολίτης ετούτης της χώρας. Φτάνει, πια, αυτό το αλαλούμ. Δεν είμαστε καρικατούρες πολιτών, είμαστε ολοκληρωμένοι πολίτες. Πολίτες, που απαιτούν σεβασμό από τους θεσμούς και από τους ανθρώπους που υπηρετούν τους θεσμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είναι καιρός να τους δώσουμε τα παπούτσια στο χέρι! (2023-02-21 00:00:00.0)
Το αγόρι της οδού Αγησιλάου! (2008-02-17 00:00:00.0)
Κύριε υπουργέ Πολιτισμού!.. (2008-01-13 00:00:00.0)
Κάντε την Αθήνα Χιροσίμα! (2006-10-08 00:00:00.0)
«Απαγόρευση » των ερωτήσεων και επίθεση στο «Ρ» ! (2000-03-16 00:00:00.0)
Περισσότερη ενημέρωση για το Μάαστριχτ (1996-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ