ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θα τα ξαναπούμε...

Καθώς οι αγρότες αποχωρούσαν από τις εθνικές οδούς, μόνο όσοι κρύβουν το κεφάλι τους μέσα στις χωματερές των ευρω-ενωσιακών προδιαγραφών δε θέλησαν να δουν και να ακούσουν το σαφέστατο "ραντεβού": Οι αγρότες θα ξαναγυρίσουν στα... σπίτια τους! Κι αν ακόμα δεν κατάλαβαν το... υπονοούμενο όσοι θα αναγκαστούν να γευτούν αυτήν την επιστροφή, δε θα περάσει πολύς καιρός που όλα θα τους γίνουν πιο... λιανά: Σπίτι για τον κάθε κατατρεγμένο, για τον κάθε μαχητή της απαντοχής, είναι εκείνος ο τόπος που συγκρούεται με τον εξολοθρευτή του. Είναι εκεί που ορθώνει το ανάστημά του. Σπίτι του είναι εκείνο το σημείο που στήνει το οδόφραγμά του για να μην περάσει ο οδοστρωτήρας της εξαθλίωσής του. Εκεί είναι το σπίτι του και εκεί θα ξαναγυρίσει. Οχι γιατί το θέλει, αλλά γιατί τον αναγκάζουν οι μηχανοδηγοί του οδοστρωτήρα. Πιο άψυχοι και στυγνά "άτεγκτοι" ακόμα και από το "σιδερικό" που καθοδηγούν για την ποδηγέτηση των θυμάτων τους.

Αυτό το συμπέρασμα, αυτό το "ραντεβού", αυτό το "θα τα ξαναπούμε" των αγροτών, αλλά και όλων των λαϊκών στρωμάτων που τον τελευταίο μήνα βρέθηκαν στους δρόμους - ένα "θα τα ξαναπούμε" που δεν έχει καμία σχέση με τον κάλπικο κουτσαβακισμό των νταήδων που λουφάζουν πίσω από τις ασπίδες των κατασταλτικών τους μηχανισμών - θα ήταν από μόνο του αρκετό για να γίνει πασιφανής η ήττα που υπέστη η κυβέρνηση στη σύγκρουσή της με τα λαϊκά στρώματα. Μια ήττα που, σε ό,τι αφορά την 25ήμερη μάχη των αγροτικών μπλόκων, η κυβέρνηση θα την κουβαλάει, όπως η χελώνα το καβούκι της.

***

"Οχι" θα αντιταχθούν οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι "αντικειμενικοί" υπάλληλοί τους. Ολα αυτά είναι μεγαλοστομίες. Ευσεβείς πόθοι. Διατεταγμένη επαναστατική αισιοδοξία για την τεχνητή τόνωση του ηθικού ενός "στρατού" που επέστρεψε "ταπεινωμένος" στα χωριά του. Οσο για τους πλέον κυνικούς - και ακριβοπληρωμένους - μεταφορείς της κυβερνητικής προπαγάνδας, έχουν ήδη αποφανθεί: Στον τόπο των οδοφραγμάτων και των αγροτικών μπλόκων βρίσκεται πλέον το "νεκροταφείο" των λαϊκών διεκδικήσεων...

Ποιος έχει δίκιο; Ποιος λέει την αλήθεια; Ας προσέξουν όλοι καλά την κλίση που έχει πάρει η "ταφόπλακα" του μαζικού κινήματος. Ας παρατηρήσουν. Δεν είναι δύσκολο να αναγνωριστούν τα χαρακτηριστικά εκείνου που πραγματικά βρίσκεται "από κάτω". Δεν είναι δύσκολο να αναγνωριστούν οι ηττημένοι. Γιατί;

***

Πρώτον, γιατί οι αγρότες κατάφεραν μέσα σε 25 μέρες να θρυμματίσουν το "εκσυγχρονιστικό" προσωπείο τους. Οι "αγροίκοι" των χωραφιών μπόρεσαν να καταρρίψουν τους μύθους περί "νέου" ύφους και ήθους. Στη "νέα σελίδα" του ΠΑΣΟΚ είναι πια γραμμένα με κεφαλαία γράμματα: Η ανοιχτή τρομοκρατία και ο αυταρχισμός ως μέθοδος αντικοινωνικής δράσης. Η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων. Ο τραμπούκικος εκβιασμός. Η αγοραία ύβρη ως στοιχείο της "πολιτικής" αντιπαράθεσης των εξουσιαστών με τον αγωνιζόμενο λαό. Η ευτέλεια του ρουσφετιού και η λασπολογία ως "όπλα" για τη διάσπαση της κοινωνίας. Η "πολιτική" πρακτική της εισαγωγής του γενιτσαρισμού ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Δεύτερον, οι ηττημένοι είναι εύκολο να αναγνωριστούν στο πρόσωπο εκείνων που μέχρι τώρα μιλούσαν για το "όραμά" τους περί "ισχυρής και ισότιμης Ελλάδας". Οι αγρότες απέδειξαν τα κάλπικα λόγια τους. Ολες αυτές τις μέρες, στη θέση των δήθεν θιασωτών της "ισχυρής και ισότιμης Ελλάδας" εμφανίστηκε η μαριονέτα των Βρυξελλών. Η μαριονέτα που σε κάθε λαϊκό αίτημα απαντούσε: Δεν μπορώ να ικανοποιήσω τα δίκαια αιτήματα γιατί δεν μπορώ και δε θέλω να παραβώ τα πλαίσια που μου έχει ορίσει η ΕΕ.

Τρίτον, ο αγροτικός ξεσηκωμός έγινε αφορμή για να φανερωθεί η ουσιαστική αλήθεια πίσω από τις φαμφάρες περί "ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης". Σε τέτοιο βαθμό ώστε οι φαμφαρόνοι, τόσο κυνικοί όσο και πανικόβλητοι, να ομολογούν ότι το "αναπτυξιακό" και "κοινωνικό" τους πρότυπο περνά μέσα από την εξόντωση του 50% των αγροτών που από τις 900.000 πρέπει να μειωθούν στις 450.000. Δηλώσεις και ομολογίες που τους ξέφυγαν μεσούντων των κινητοποιήσεων!

Τέταρτον, στα μπλόκα των αγροτών... ξεχερσώθηκε το παραμύθι της "Κεντροαριστεράς". Μιας "Κεντροαριστεράς" που με έμβλημα τον... Τσουκάτο, τον Κακαουνάκη, το "Νίτρο", τους εισαγγελείς και τις δυνάμεις καταστολής, κέρδισε το βραβείο του πεμπτοφαλαγγίτικου "νταλικιερισμού".

***

Ομως, αν αναγνώριζε κανείς την κυβερνητική ήττα απλώς στα παραπάνω, θα ήταν επιεικής. Η ουσιαστική ήττα της κυβέρνησης Σημίτη βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται εκεί ακριβώς που ανθεί η νίκη του αγροτικού αγώνα και συνολικά του λαϊκού κινήματος.

  • Βρίσκεται στη σφυρηλάτηση πάνω στις εθνικές οδούς του μεγαλείου της λαϊκής ενότητας, που οι μηχανισμοί του "διαίρει και βασίλευε" δεν μπόρεσαν να αγγίξουν παρά τις λυσσαλέες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν.
  • Στην αποφασιστικότητα που επέδειξε ο αγώνας των αγροτών κόντρα σε όλους τους "θεσμικούς" και "παραθεσμικούς" μοχλούς της παράδοσής του στην ταξική συναίνεση.
  • Στη μαχητικότητα που εκφράστηκε μέσα από τη συγκεκριμένη μορφή πάλης που ακολουθήθηκε και η οποία - κόντρα στους βιομηχάνους και τους υπόλοιπους "συνταγματικά" ελεύθερους να "αποκλείουν" τη ζωή του τόπου στα θησαυροφυλάκιά τους - έκανε τη φωνή των αγροτών να ακουστεί σε όλη την Ευρώπη.
  • Στην αλληλεγγύη που βρήκε αυτός ο αγώνας, ο αγώνας της αξιοπρέπειας και του δίκιου, από τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

Στα παραπάνω βρίσκεται η ήττα της κυβέρνησης. Δηλαδή, σε όλα αυτά, πάνω στα οποία μπορεί να πατήσει (και θα πατήσει), όχι μόνο το κίνημα των αγροτών, αλλά όλο το λαϊκό κίνημα μέχρι την οριστική νίκη του.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ισχυρή παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται

Το πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης στον ηρωικό αγώνα της αγροτιάς, που συγκλόνισε τη χώρα και ξεπέρασε τα σύνορα, συνεχίζεται ακόμη και αποτελεί μια ισχυρή παρακαταθήκη για τους νέους αγώνες που έρχονται.

Με ανακοίνωσή της η "Επιτροπή Στήριξης και Αλληλεγγύης των Αγωνιζόμενων Αγροτών", που συγκροτήθηκε από δεκάδες εκπροσώπους συνδικάτων και μαζικών φορέων, αναφέρει:

"Οσοι συμμετείχαμε στη δημιουργία της Επιτροπής, εκφράζοντας τα χιλιάδες μέλη των φορέων μας, χαιρετίζουμε το μεγαλειώδη και δίκαιο αγώνα των αγροτών.

Χαιρετίζουμε τους μεγάλους νικητές αυτού του αγώνα, που είναι η ενότητα, η αντοχή, στη σκληράδα του αγώνα και τις συκοφαντίες της κυβέρνησης, η συνείδηση της δύναμης που κατάκτησαν οι αγρότες στους δρόμους του αγώνα.

Η κυβέρνηση και οι υπηρέτες της βγήκαν χαμένοι από το μεγάλο αγώνα των αγροτών. Είναι οι μεγάλοι χαμένοι στη συνείδηση των αγροτών, αλλά και των εργατοϋπαλλήλων, των συνταξιούχων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των επιστημόνων, της νεολαίας και της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που με κάθε τρόπο έδειξαν την αλληλεγγύη τους.

Ολα αυτά είναι η μεγάλη μας παρακαταθήκη για τους σκληρούς ταξικούς αγώνες που θα "γεννήσει" η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων

"O αγώνας αταλάντευτα συνεχίζεται". Το μήνυμα αυτό, το μήνυμα του Δεκέμβρη, ενός μήνα που θα μείνει ανεξίτηλα γραμμένος στην ιστορία του εργατοαγροτικού κινήματος, στέλνει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.

"Ο αγώνας των αγροτών και των ναυτεργατών, όπως και ολόκληρης της εργατικής τάξης και του λαού μας, είχε και έχει ένα κοινό αντίπαλο, την ξένη και ντόπια πλουτοκρατία και τη δουλικά υποταγμένη κυβέρνηση, υποστηρικτή τους", σημειώνει στην ανακοίνωσή της. Ταυτόχρονα δηλώνει πως "το ποτάμι δε γυρίζει πίσω", πως μπήκαν τα θεμέλια για μια γενικότερη εξέγερση του λαού μας, για την αντεπίθεση, για το στραπατσάρισμα των ισχυρών και των υποτακτικών τους. Και κάνει σαφές ποιοι είναι οι νικητές και ποιοι οι ηττημένοι:

"Νικητές είναι αυτοί που μετέτρεψαν τα μπλόκα της οργής και τα λιμάνια της χώρας σε μετερίζια αντίστασης και αγώνα και σε λαϊκά δικαστήρια ενάντια σ' αυτούς που δυναμιτίζουν το σήμερα και το αύριο του τόπου και του λαού μας. Νικητές είναι αυτοί που στραπατσάρισαν τον αυταρχισμό, τη βία, την τρομοκρατία, το ρουσφέτι και περήφανα δηλώνουν, "στο δρόμο του αγώνα συνεχίζουμε".

Ηττημένοι και ξεφτιλισμένοι είναι όλοι αυτοί που μέρες τώρα βάλθηκαν, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο και τρόπο που τους προσφέρει το σάπιο κοινωνικό σύστημα που ζούμε, να σπάσουν τον αγώνα των αγροτών - ναυτεργατών. Είναι η πλουτοκρατία σε ξηρά και θάλασσα. Είναι η κυβέρνηση, δούλος και υποστηρικτής της, που οι λέξεις κυβέρνηση - τρομοκράτης - δολοφόνοςαγροτών και εργατών της ανήκουν. Είναι όλοι αυτοί που υπέγραφαν τη Συμφωνία του Μάαστριχτ και συνεχίζουν ξεκινώντας από όρθια στάση να δένουν τα κορδόνια των ισχυρών. Είναι οι βαρόνοι των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τα θλιβερά ξεπουλημένα πιόνια τους και οι αισχροί, κατάπτυστοι κονδυλοφόροι τους. Είναι οι κάθε λογής υποταγμένοι συνδικαλιστές, όπως αυτοί της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που για άλλη μια φορά επιβεβαίωσαν το βρώμικο, προδοτικό ρόλο που παίζουν και συμβάδισαν με τις κυβερνητικές επιδιώξεις και επιλογές".

Το Συνδικάτο Οικοδόμων

Το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές,με ανακοίνωσή του χαιρετίζει τον ηρωικό, σκληρό και πολυήμερο αγώνα των αγροτών και τονίζει πως είναι μια αξιοπρεπής και ανθρώπινη στάση αντίστασης, ενάντια στην καταστροφή του αγροτικού νοικοκυριού και της συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής της χώρας.

"Η αναστολή των κινητοποιήσεων και η διάλυση των μπλόκων της οργήςενόψει του γιορταστικού 15ήμερου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δε σημαίνει ότι οι αγρότες νικήθηκαν και επιστρέφουν στα σπίτια τους με σκυμμένο το κεφάλι. Αντίθετα, η πειθαρχημένη και συντεταγμένη αποχώρηση από τα μπλόκα του αγώνα δείχνει ότι διατηρούν τις δυνάμεις και την ενότητά τους. Η θέληση και η απόφασή τους να συνεχίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, η επίμονή στη λύση των δίκαιων αιτημάτων τους, η συσπείρωση και η εμπιστοσύνη προς τις Συντονιστικές Επιτροπές, που είναι επικεφαλής του αγώνα, δείχνουν ότι από αυτή τη σκληρή μάχη νικημένοι είναι η αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης.

  • Τη συμπαράστασή τους στον πολυήμερο αγώνα των αγροτών εκφράζει με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων Καπνοβιομηχανίας Θ. Δ. Γεωργιάδης "Ο Σπάρτακος",όπου σημειώνει χαρακτηριστικά ότι σκοπός του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών είναι η μείωση του αγροτικού πληθυσμού γι' αυτό πρέπει όλοι να αντισταθούμε.
  • "Κανένας αγώνας δεν πηγαίνει χαμένος", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ως εργαζόμενοι οι αστυνομικοί αισθάνονται περήφανοι γιατί κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στάθηκαν αλληλέγγυοι προς τους δοκιμαζόμενους της ελληνικής γης.
Πέθανε ο Μητροφάνης Αλευρίδης

Κηδεύεται την Παρασκευή το απόγευμα από το νεκροταφείο της Ν. Σμύρνης

Πέθανε χτες το βράδυ σε ηλικία 101 χρόνων ο παλαίμαχος κομμουνιστής, βετεράνος του λαϊκού κινήματος Μητροφάνης Αλευρίδης,μετά από έναν αιώνα ζωής γεμάτης αγώνες, θυσίες και προσφορά στο λαϊκό κίνημα.

Γεννήθηκε στην ορεινή περιοχή του Καυκάσου, το 1895 από γονείς αγρότες. Στα 1922 εγκαταστάθηκε στην Καλλιθέα. Δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές του λαϊκού κινήματος και λίγο μετά γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Στη δικτατορία της "4ης Αυγούστου" συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στο γνωστό μπουντρούμι της Ακροναυπλίας, όπου παραμένει κρατούμενος, ασυμβίβαστος και αλύγιστος μέχρι το 1941, οπότε τον παρέδωσαν μαζί με τρεις ακόμα κρατούμενους στους Γερμανούς. Δραπετεύει στο 1943 και επανέρχεται, άξιο πλέον στέλεχος στο ΚΚΕ, στους πολύμορφους αγώνες του λαού μας. Το 1946 συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στην Ικαρία με χιλιάδες άλλους λαϊκούς αγωνιστές. Το 1948 μεταφέρεται στη Μακρόνησο, όπου αντιμετωπίζει όλα τα γνωστά βασανιστήρια, αλλά στέκεται αλύγιστος και ασυμβίβαστος όπως πάντα για να καταλήξει στο γνωστό 7ο Λόχο.

Το 1951 μαζί με τους άλλους συγκρατούμενους του της Μακρονήσου μεταφέρεται στον Αη Στράτη, όπου παραμένει ως το 1955. Εκεί γνωρίζεται με την επίσης λαϊκή αγωνίστρια Σουλτάνα Λαζαρίδη, γυναίκα του γνωστού στελέχους του ΚΚΕ Κώστα Λαζαρίδη, μέλους της ΚΕ, ο οποίος καταδικάστηκε από γερμανικό στρατοδικείο και εκτελέστηκε το 1943. Το 1956 παντρεύεται με την Σουλτάνα Λαζαρίδου. Οσοι έτυχε να τον γνωρίσουν από κοντά, θα θυμούνται πάντα το ήθος και τη σεμνότητα του ασυμβίβαστου αγωνιστή σ' όλη του τη ζωή. Αυτή η αθόρυβη, έναν αιώνα ολόκληρο, και πολύπλευρη συμμετοχή του και προσφορά στο λαϊκό κίνημα δίνουν το πρότυπο του λαϊκού αγωνιστή για μας τους επιζώντες, για τους παραπέρα αγώνες.

Η νεκρώσιμη ακολουθία του Μητροφάνη Αλευρίδη γίνεται την Παρασκευή 27 Δεκέμβρη στην εκκλησία της Νέας Σμύρνης και η κηδεία του στο Νεκροταφείο της ίδιας εκκλησίας τις απογευματινές ώρες - μέχρι την ώρα που τυπωνόταν η εφημερίδα δεν ήταν γνωστή η ακριβής ώρα.

ΑΓΟΡΑ
"Συγκρατημένες" τιμές, συγκρατημένοι και οι καταναλωτές

Χωρίς ιδιαίτερες "εκπλήξεις" κινήθηκε η αγορά κρεάτων και οπωροκηπευτικών στην Αθήνα μέχρι χτες παραμονή Χριστουγέννων. Οι τιμές χαρακτηρίστηκαν "συγκρατημένες" από εμπόρους και καταναλωτές, καθώς η αγοραστική δύναμη ήταν τόσο περιορισμένη, που οι καταστηματάρχες αναγκάστηκαν να συγκρατήσουν το κέρδος τους προκειμένου να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό.

Συγκεκριμένα, μέχρι χτες η ντόπια νωπή γαλοπούλα πωλούνταν στις 1.000 - 1.500 δρχ. το κιλό, η εισαγωγής κατεψυγμένη Αμερικής και Γαλλίας στις 900 - 1.000 δρχ. το κιλό, το γουρουνόπουλο στις 1.300 - 1.700 δρχ., το ντόπιο αρνί και κατσίκι στις 2.000 - 2.300 δρχ., το κιλό, το μοσχάρι στις 1.200 δρχ. το χοιρινό μπούτι στις 1.000 - 1.100 δρχ. και η συκωταριά, καθώς η ελληνική παράδοση θέλει τις συνταγές με εντόσθια σε κάθε γιορτή, στις 1.600 - 1.700 δρχ. το κιλό.

Σε ό,τι αφορά τα οπωροκηπευτικά οι ντομάτες πωλούνταν στις 200 - 300 δρχ. το κιλό, οι πατάτες στις 120 - 130,τα φρέσκα κρεμμύδια στις 300 - 390 δρχ., το κουνουπίδι στις 150 - 200,το μαρούλι στις 150 δρχ. το τεμάχιο, το λάχανο 100 δρχ., τα λεμόνια 200 δρχ. το κιλό. Τέλος, τα πορτοκάλια πωλούνταν χτες στις 150 - 160 δρχ. το κιλό, τα μανταρίνια στις 200 - 250,τα μήλα στις 200 - 300 και τα αχλάδια στις 250 - 390 δρχ. το κιλό.

Μειωμένος 20 - 40% είναι φέτος ο τζίρος στην αγορά της Θεσσαλονίκης και "χτυπά" κύρια τα μικρομεσαία καταστήματα, που δεν έχουν τις δυνατότητες μεγάλων προσφορών να προσελκύσουν τους καταναλωτές.

Οι τιμές των κρεάτων στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης εμφανίζονται ανεβασμένες, με τη γαλοπούλα να φτάνει μέχρι τις 1.100 - 1.500 δρχ. το κιλό, το γουρουνόπουλο τις 2.200,ντόπια αρνιά και κατσίκια 2.000 - 2.200 δρχ. Η ντομάτα ανέβηκε μέχρι και 450 δρχ. το κιλό, τα λεμόνια στις 200 και τα μήλα 200 - 250 δρχ. Οι έμποροι πάντως αν και χτες ήταν ευχαριστημένοι από την κίνηση, όπως λένε, θα χρειαζόταν μια βδομάδα ακόμη για να καλύψουν την περσινή κατανάλωση.

Τώρα ληστεύουν και παιδιά που λένε τα κάλαντα! Χτες το πρωί στην οδό Νικομηδείας 14 στη Ν. Σμύρνη, δυο 14χρονοι πήραν από τα δυο παιδιά της Α. Πουλιάκα 5.000 δραχμές.

Επίσης σύμφωνα με καταγγελία του 16χρονου Τ. Γ. στις 9.25 χτες το πρωί τρεις νεαροί απείλησαν με μαχαίρι τον ίδιο και τους φίλους του και τους πήραν 60 χιλιάδες. Η ληστεία έγινε στην οδό Φιλολάου 84 στο Παγκράτι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ