Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέθανε ο Μητροφάνης Αλευρίδης

Κηδεύεται την Παρασκευή το απόγευμα από το νεκροταφείο της Ν. Σμύρνης

Πέθανε χτες το βράδυ σε ηλικία 101 χρόνων ο παλαίμαχος κομμουνιστής, βετεράνος του λαϊκού κινήματος Μητροφάνης Αλευρίδης,μετά από έναν αιώνα ζωής γεμάτης αγώνες, θυσίες και προσφορά στο λαϊκό κίνημα.

Γεννήθηκε στην ορεινή περιοχή του Καυκάσου, το 1895 από γονείς αγρότες. Στα 1922 εγκαταστάθηκε στην Καλλιθέα. Δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές του λαϊκού κινήματος και λίγο μετά γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Στη δικτατορία της "4ης Αυγούστου" συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στο γνωστό μπουντρούμι της Ακροναυπλίας, όπου παραμένει κρατούμενος, ασυμβίβαστος και αλύγιστος μέχρι το 1941, οπότε τον παρέδωσαν μαζί με τρεις ακόμα κρατούμενους στους Γερμανούς. Δραπετεύει στο 1943 και επανέρχεται, άξιο πλέον στέλεχος στο ΚΚΕ, στους πολύμορφους αγώνες του λαού μας. Το 1946 συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στην Ικαρία με χιλιάδες άλλους λαϊκούς αγωνιστές. Το 1948 μεταφέρεται στη Μακρόνησο, όπου αντιμετωπίζει όλα τα γνωστά βασανιστήρια, αλλά στέκεται αλύγιστος και ασυμβίβαστος όπως πάντα για να καταλήξει στο γνωστό 7ο Λόχο.

Το 1951 μαζί με τους άλλους συγκρατούμενους του της Μακρονήσου μεταφέρεται στον Αη Στράτη, όπου παραμένει ως το 1955. Εκεί γνωρίζεται με την επίσης λαϊκή αγωνίστρια Σουλτάνα Λαζαρίδη, γυναίκα του γνωστού στελέχους του ΚΚΕ Κώστα Λαζαρίδη, μέλους της ΚΕ, ο οποίος καταδικάστηκε από γερμανικό στρατοδικείο και εκτελέστηκε το 1943. Το 1956 παντρεύεται με την Σουλτάνα Λαζαρίδου. Οσοι έτυχε να τον γνωρίσουν από κοντά, θα θυμούνται πάντα το ήθος και τη σεμνότητα του ασυμβίβαστου αγωνιστή σ' όλη του τη ζωή. Αυτή η αθόρυβη, έναν αιώνα ολόκληρο, και πολύπλευρη συμμετοχή του και προσφορά στο λαϊκό κίνημα δίνουν το πρότυπο του λαϊκού αγωνιστή για μας τους επιζώντες, για τους παραπέρα αγώνες.

Η νεκρώσιμη ακολουθία του Μητροφάνη Αλευρίδη γίνεται την Παρασκευή 27 Δεκέμβρη στην εκκλησία της Νέας Σμύρνης και η κηδεία του στο Νεκροταφείο της ίδιας εκκλησίας τις απογευματινές ώρες - μέχρι την ώρα που τυπωνόταν η εφημερίδα δεν ήταν γνωστή η ακριβής ώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ