ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κερδίζει όποιος δεν παίζει

Τα πολύχρωμα λαμπιόνια δεν μπορούν να κρύψουν την απάτη στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, που κάνουν θραύση παρότι απαγορευμένα

"Για να σου δώσει άλλη μια μπάλα, ζητάει 400 μονάδες (σ.σ. 4.000 δραχμές) και αν "πιάσουμε" το 25, κερδίζουμε 20.000. Να παίξουμε;". "Παίξε".

Επαιξε, και φυσικά δεν κέρδισε. Από εκείνο το σημείο και μετά άρχισε η "κάτω βόλτα", που λέμε, και από τις 15.000 χιλιάδες που κέρδιζαν μέχρι εκείνη τη στιγμή έφτασαν να χάσουν και το πεντοχίλιαρο με το οποίο είχαν ξεκινήσει το παιχνίδι.

Ο παραπάνω διάλογος είναι από τους πιο συνηθισμένους που ακούγονται στα μαγαζιά που διαθέτουν "τις μπίλιες", ένα τυχερό ηλεκτρονικό παιχνίδι, το οποίο από τότε που απαγορεύτηκαν οι "κουλοχέρηδες" έχει τεράστια εξάπλωση.

Το σχήμα του είναι ακριβώς σαν του "φλίπερ" και παίζεις με μπίλιες, μόνο που οι βαθμοί που κερδίζεις ή που χάνεις αντιστοιχούν σε χιλιάρικα! Το παιχνίδι είναι απλό: Λες αρχικά στο μαγαζάτορα πόσα χρήματα θέλεις να παίξεις και αυτός με το ειδικό κουμπί που διαθέτει το μηχάνημα το προσθέτει στο καντράν (ένα χιλιάρικο αντιστοιχεί σε 100 μονάδες). Συνολικά διαθέτεις 6 μπίλιες "ελεύθερες", δηλαδή χωρίς να πληρώσεις, και άλλες 5 που όμως για να τις πάρεις πρέπει να πληρώνεις και ανάλογα ποσά. Σκοπός σου είναι να σχηματίζεις "τρίτες", "τετάρτες" και "πέμπτες" με τα νούμερα από το 1 μέχρι και 25, δηλαδή 3, 4, 5, 10, 11, 12, 13 κ.ο.κ. Οσο πιο πολλούς συνδυασμούς κάνεις με τα νούμερα, τόσο και πιο πολλά κερδίζεις, θεωρητικά πάντα, γιατί πρακτικά είναι απίθανο να κερδίσεις.

Για παράδειγμα, αν κερδίσεις 5.000 δραχμές, αμέσως το μηχάνημα σε ενημερώνει ότι μπορείς να πενταπλασιάσεις τα κέρδη σου αν ποντάρεις αυτά που κέρδισες και άλλα τόσα για ένα συγκεκριμένο νούμερο (Φανταστείτε, τι πιθανότητες υπάρχουν μία μπίλια να μπορέσει να κάτσει σε ένα μόνο νούμερο. Θεωρητικά μία πιθανότητα στις 25, πρακτικά όμως πολύ λιγότερες). Ο παίκτης δεν πρόκειται να αφήσει την ευκαιρία "να πάει χαμένη" και ποντάρει όσα του ζητάει το μηχάνημα.

Οση ώρα εξελισσόταν το ρεπορτάζ, σε ένα μαγαζί με ηλεκτρονικά παιχνίδια στην Κυψέλη, κανένας δεν κέρδισε ούτε ένα χιλιάρικο,ενώ τα ποσά που χάνονταν ήταν πάνω από 15.000 δραχμές για κάθε παίχτη, ενώ υπήρχαν και αρκετοί που έχασαν και πάνω από 100.000!

Ανεξέλεγκτος ο ηλεκτρονικός τζόγος

Οι "κουλοχέρηδες" ή αλλιώς "φρουτάκια", τα τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια που υποτίθεται ότι έχουν απαγορευτεί, συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε μικρότερη βέβαια κλίμακα από ό,τι παλιότερα. Τη θέση τους, εκτός από τις μπίλιες, αρχίζει να παίρνει ο "ιππόδρομος" και το "πόκερ" σε ηλεκτρονική πάντα μορφή.

Ο "ιππόδρομος" σε ηλεκτρονική μορφή έχει ακριβώς τους ίδιους κανονισμούς που έχει και ο ιππόδρομος του Φαλήρου. Υπάρχουν τα "φαβορί" και "αουτσάιντερ" άλογα, ποντάρεις και περιμένεις την εξέλιξη της ηλεκτρονικής κούρσας. Πιθανότητες να κερδίσεις 1 στις 8 θεωρητικά, πρακτικά ακόμα λιγότερες και από τις "μπίλιες". Είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε όσα λεφτά σας περισσεύουν.

Οσο για το "πόκερ", όπως είπε και κάποιος που το βράδυ εκείνο έχασε σχεδόν ένα μισθό, "πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να παίξεις 3 δελτία ΛΟΤΤΟ με διαφορετικά νούμερα στο καθένα και να σου τύχουν 3 εξάρια, παρά να κερδίσεις τον υπολογιστή"!

Φ. Κ.

Το χασαπόχαρτο

Εξόχως πρωτοποριακή η έμπνευση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη (πόσους, άραγε, ποιητές να κρύβει στους κόλπους του;) να θυσιάσει ολόκληρες παρτίδες χασαπόχαρτου για την ποίηση, να "λεκιάσει" την γκρίζα τους επιφάνεια, με σκόρπιους στίχους ή αυτοτελή ποιήματα, φιλοδοξώντας να εισχωρήσει το νόημά τους και στο τελευταίο καλύβι, να φτάσει το άρωμά τους και στου ταπεινότερου βορειοελλαδίτη ξωμάχου το τραπέζι. Γιατί η ποίηση, να το ξέρετε, άμα δε ζυμωθεί με το αίμα της τεμαχισμένης γίδας, του αρνιού και του μοσχαριού, άμα δε συγχρωτιστεί με το λέπι του γαύρου, της γόπας, του κολιού και του μπακαλιάρου, δε λογαριάζεται για ποίηση και κακώς μέχρι σήμερα εμείς οι φίλοι της ήμασταν υποχρεωμένοι να την προσεγγίζουμε διά μέσου των βιβλίων, που, αν δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε, δανειζόμασταν από τις λιγοστές βιβλιοθήκες των μεγάλων πόλεων.

Αυτό, όμως, το σπουδαίο εγχείρημα, που δίχασε αδίκως τον πνευματικό κόσμο, το βρίσκω λιγάκι στενόκαρδο. Γιατί να τυπωθούν στο χασαπόχαρτο μόνο Ελληνες(άντε και ο Μαγιακόφσκι) και όχι και Γάλλοι και Γερμανοί και Αγγλοι ποιητές, για να εξαχθούν και στην Ευρώπη, να φέρουν και τίποτε... συνάλλαγμα ή καμιά... επιδότηση (δε θα συγκινηθούν, θαρρείτε, οι Βρυξέλλες όταν καταλάβουν πόσο εκτιμούμε την κουλτούρα τους;). Και, επίσης, γιατί ο εν λόγω Οργανισμός να περιοριστεί στους ποιητές και να μη συμπεριλάβει στην πολιτιστική του εφόρμηση και τους μουσικούς, τους ζωγράφους, τους γιατρούς, τους αστρολόγους κλπ.; Δε θα ήταν καταπληκτικό να αγόραζε ο μουσικόφιλος μαζί με τον κιμά του μια παρτιτούρα του Σκαλκώτα ή του Βέρντι (μην κολλήσουμε στο όνομα), ο συλλέκτης πινάκων μαζί με το μαριδάκι του τον "Αγιο Πέτρο" - μεγάλη του η χάρη - του Θεοτοκόπουλου (θυμάστε τι ντόρος έγινε για τη γνησιότητά του), ο φιλάσθενος, μαζί με τη χοιρινή του μπριζόλα μια χρήσιμη ιατρική συμβουλή, ο κατατρεγμένος από τη μοίρα μαζί με το κοτόπουλό του τις προβλέψεις των αστεριών;

Ολα δεν περνούν πρώτα από το στομάχι; Ας μην παραείναι μυγιάγγιχτοι ορισμένοι αξιόλογοι, κατά τα άλλα, καλλιτέχνες και λογοτέχνες. Εχουν κάθε δικαίωμα, άλλωστε, να απαγορεύσουν την προβολή των έργων τους. Αυτοί θα χάσουν. Θα βολευτούν με το μίζερο αναγνωστικό τους κοινό, τη στιγμή που άλλοι πιο ρεαλιστές συνάδελφοί τους θα το διευρύνουν. Αφήνω που κινδυνεύουν να σταμπαριστούν και σαν ποιητές των σαλονιών. Ας το ξανασκεφτούν, λοιπόν, τώρα που γυρίζει, γιατί το χασαπόχαρτο με το τύλιξε - τύλιξε πιθανόν να εξαντληθεί και το μεγαλόπνοο σχέδιο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας να μείνει χωρίς περιτύλιγμα. Εν ολίγοις, σπεύσατε αδίστακτα, φίλτατοι δημιουργοί, να αποσύρετε τις αντιρρήσεις σας και να παραδώσετε τα έργα σας ένας ένας προς εκτύπωση. Αν σας εγκρίνει ο Οργανισμός, έχετε πολλές πιθανότητες να εκδοθείτε στο χασαπόχαρτό του...

Κυριακή ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ

Oι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος παίχτης στον ηλεκτρονικό τζόγο είνα

Oι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος παίκτης στον ηλεκτρονικό τζόγο είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες

Παρά τη σχετική απαγόρευση, ο ηλεκτρονικός τζόγος "ανθίζει" σε κάθε γωνιά της Αθήνας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ