ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τελείωσε...

ΤΕΛΕΙΩΣΕ η ιστορία με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλασικού Αθλητισμού. Παγκόσμια ρεκόρ δε γίνανε, υπήρξαν και οι γνωστές φασαρίες με τον Νεμπιόλο, πλην όμως η μεγάλη προσφορά της διοργάνωσης ήταν η... ανακάλυψη της νέας εθνικής μας ταυτότητας!

***

Ξαφνικά, πολιτικοί παράγοντες, μεγαλοσχήμονες και διάφορα ΜΜΕ ανακάλυψαν το... μεγαλείο του Ελληνα, που είναι πανάξιος να διοργανώνει διεθνείς συναντήσεις, να συναγωνίζεται επάξια άλλες "ανεπτυγμένες χώρες" κλπ.!

***

Τέτοιο "γλείψιμο" καιρό είχαμε να δούμε ως λαός! Αλλά όταν κάποιοι βλέπουν χρήμα στον ορίζοντα (Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 γαρ), ό,τι θέλεις ακούς...

***

ΟΛΟΙ αυτοί μια φορά που κατασκευάζουν τη "σύγχρονη" και "θαυματουργή" αυτή Ελλάδα, η οποία κάνει πανάκριβες εκδηλώσεις τίγκα στα ειδικά εφέ, κάνουν πως δεν άκουσαν γι' αυτά που συμβαίνουν, π.χ., στο θεσσαλικό κάμπο.

***

Οι αγρότες της Θεσσαλίας σίγουρα δε ζουν τα... καλύτερά τους χρόνια. Λες και δεν αρκεί που όλη την προηγούμενη χρονιά είχαν να κάνουν με μια κυβέρνηση που τους "έχει βάλει στο μάτι" και πασχίζει να τους εξαφανίσει...***

Μια κυβέρνηση με "εφευρετικές μεθόδους" διακυβέρνησης, όπως το αλήστου μνήμης ξεφούσκωμα των λάστιχων των τρακτέρ το Φλεβάρη, τους έτυχε και το αυγουστιάτικο χαλάζι. Και τι χαλάζι...

***

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ δριμύτερος από τις διακοπές του στη Σίφνο ο Σημίτης, όπως λένε. Φανταστείτε ότι κυβέρνησε έτσι τη χώρα από τότε που βγήκε στην κυβέρνηση και ήταν... κουρασμένος.

***

Φανταστείτε τι έχει από εδώ και πέρα να επινοήσει. Η μάλλον όχι, μην το φαντάζεστε, γιατί είναι ακόμα περίοδος διακοπών, ας μην τις... στοιχειώσουμε.

***

Α, ΓΙΝΕΤΑΙ και εκείνη η διάσκεψη του Μοντρέ. Ησυχη πόλη το Μοντρέ. Με τη λιμνούλα της και τη γαλήνη της. Ε, κάπως έτσι ήσυχα το αντιμετωπίζουν κι εδώ το θέμα οι κυβερνώντες. Στη μούγκα.

***

Τι να πουν άλλωστε...

Τα προσχήματα;

Από την πρώτη στιγμή των αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου όλοι πρόσεξαν ότι πολλοί αθλητές είχαν σε διάφορα σημεία του σώματός τους τατουάζ με το σήμα γνωστής πολυεθνικής εταιρίας αθλητικών ειδών. Την τελευταία μέρα είδαμε ότι τα είχαν κρύψει με λευκοπλάστη, κατόπιν επέμβασης κάποιας αρχής όπως ειπώθηκε. Χρειάστηκαν λοιπόν εννιά μέρες για να καταλάβουν οι αρμόδιοι περί τίνος πρόκειται ή όπως πάντα κρατούνται τα προσχήματα; Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την ίδια πολυεθνική εταιρία που πέρσι επειδή χρηματοδοτούσε έναν αθλητή που έτρεχε ξυπόλυτος του ζήτησε στην απονομή να βάψει τα γυμνά μαύρα πόδια του με το σχέδιο των παπουτσιών που πουλούσε η εταιρία... Η βαρβαρότητα και στον αθλητισμό.

Διαρκής αγώνας

Ενα διαρκή αγώνα ενάντια στο παράνομο καθεστώς αναζήτησης εργασίας, πραγματοποιούν οι ναυτεργάτες, οι οποίοι ταυτόχρονα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα "μέτρα" του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που πάνε "χέρι- χέρι" με την εφοπλιστική ασυδοσία.

Χτες απέκλεισαν για τέσσερις ώρες το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας. Πριν λίγες μέρες ρίχτηκαν στη μάχη της 48ωρης απεργίας στα ποντοπόρα πλοία. Λίγο καιρό νωρίτερα είχαν αντιμετωπίσει τους πράκτορες που εκμεταλλεύονταν την ανάγκη τους για μεροκάματο. Τις επόμενες μέρες ο αγώνας συνεχίζεται.

Η επιχειρούμενη εκδίωξη των Ελλήνων ναυτεργατών από τα ελληνικά πλοία, μέσω των "καινούριων" ρυθμίσεων του υπουργείου, βρίσκει σταθερό μέτωπο αντίστασης. Τα καταστρεπτικά για το ΝΑΤ, καθώς και για τους άνεργους ναυτικούς και μια σειρά ακόμα ζητήματα, μέτρα αντιμετωπίζονται το ίδιο δυναμικά. Κι όλα αυτά ενώ οι συσχετισμοί δυνάμεων στην ΠΝΟ επιβάλλουν την αποδυνάμωση της αντίστασης των ναυτεργατών.

Ευτράπελο και ιλαροτραγικό

Αν είχαμε μαζέψει τα "μαργαριτάρια" που πέφτουν από τα ακριβοπληρωμένα χείλη των τηλεπαρουσιαστών, θα είχαμε φτιάξει ένα τέτοιο περιδέραιο που θα κόστιζε αμύθητα ποσά. Αλλά δεν το κάνουμε. Γιατί τα μαργαριτάρια πέφτουν σαν κοτρόνες και μας τσακίζουν την ψυχή, αλλά και το αυτί. Προχτές το πρωί από το κανάλι του ΣΚΑΪ, ακούμε με φρίκη τον παρουσιαστή, καθώς έκανε την ανάγνωση των εφημερίδων της Δευτέρας να διαβάζει για την άτυχη γυναίκα που κατάπιε την οδοντοστοιχία της και ταλαιπωρήθηκε σε έξι νοσοκομεία με κίνδυνο να χάσει τη ζωή της, να σχολιάζει: Ευτράπελο! Αν ο θάνατος, ο πόνος, η ασφυξία και η αγωνία των συγγενών είναι κάτι το... ευτράπελο, τότε λυπούμαστε, αλλά ο τηλεπαρουσιαστής, ή δημοσιογράφος όπως θέλει να αυτοαποκαλείται, είναι ιλαροτραγικός! Και η αιδώς είναι ανύπαρκτη και η γνώση των ελληνικών απουσιάζει εντελώς. Δεν είναι τραγικό;

Πολυτέλεια και... αδικία

Απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις πήρε η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού κάτω από την πίεση των τεράστιων και συνεχώς διογκούμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου. Φέτος, πολλοί απ' αυτούς βλέπουν ακόμα και την ελπίδα για τη χειμερινή επιδότηση να απομακρύνεται, αφού η συρρίκνωση της σεζόν δεν τους επέτρεψε να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα σε ορισμένες περιοχές.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Κέρκυρας, όπου οι μισοί περίπου εργαζόμενοι του κλάδου θα έχουν πραγματοποιήσει ως το τέλος Αυγούστου 70 μεροκάματα από τα 100 που χρειάζονται για να επιδοτηθούν. Και βέβαια οι παραβιάσεις των συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας, οι πιέσεις και η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς καλά κρατούν και συνθέτουν εικόνα μεσαίωνα στα κατά τα άλλα πολυτελή ξενοδοχεία της χώρας μας. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση ο μόνος δρόμος που απέμεινε στους εργαζόμενους του κλάδου, είναι αυτός του αγώνα. Η απόφαση της Ομοσπονδίας τους είναι ένα πρώτο βήμα, χρειάζονται όμως πολλά ακόμα για την επίλυση των προβλημάτων.

Τραγικά στοιχεία

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η έρευνα του "Ρ", για τους ελεύθερους χώρους της πρωτεύουσας. Αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα, όμως, τραγικά, για την πορεία κατάντιας αυτής της πόλης. Πορεία που την επέβαλαν τα μεγάλα συμφέροντα, οι εκάστοτε κυβερνητικοί τους "υπάλληλοι" και η ασύδοτη κερδοσκοπία τους, σε βάρος των εργαζομένων, είτε κατοικούσαν από παλιά σ' αυτή την πόλη είτε οδηγήθηκαν σε αυτή από την εσωτερική μετανάστευση.

Το 1940, το λεκανοπέδιο της Αθήνας διέθετε 12 τετραγωνικά μέτρα πράσινο ανά κάτοικο, το οποίο έπεσε στα 6 τ. μ. το 1965, στα 4 τ. μ. το 1977, ενώ σήμερα το πράσινο που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο της πόλης αγγίζει τα 3 τ. μ.

Πού θα βρίσκεται, άραγε, το νούμερο αυτό, μετά από 10 ή 20 χρόνια, αφού αμείωτη συνεχίζεται η εφαρμογή της ίδιας ουσιαστικά πολιτικής και λογικής; Ποια Αθήνα θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας;

Μεγάλη καρδιά

Πέρσι, με την κατάκτηση του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου, φαινόταν παραμύθι. Αλλοι μίλησαν για τύχη, άλλοι για σχεδιασμό της κούρσας που αιφνιδίασε τις αντιπάλους. Και όμως, η "ολική επαναφορά" της Κουβανής δρομέα των 800 μέτρων Κίροτ είναι πλέον γεγονός. Μετά το γνωστό ατύχημα, που της στοίχισε τη ζωή του αγέννητου παιδιού της και ανάγκασε την ίδια να μείνει μήνες στο κρεβάτι παλεύοντας με το θάνατο, όχι μόνο επέζησε αλλά επέστρεψε να κόβει πρώτη το νήμα στους μεγάλους αγώνες.

Οταν κάποιος αθλητής επιστρέφει μετά από κάποιον βαρύ τραυματισμό, μπαίνει ήδη σε μια πολύ μεγάλη δοκιμασία, αφού χρειάζεται να αποκαταστήσει όχι μόνο τους χαμένους μύες που του εξασφαλίζουν την κίνηση, βάζοντας σε κίνδυνο άλλους πιθανούς τραυματισμούς, αλλά και το μαχητικό πνεύμα των αγώνων που τον φέρνουν κοντά στη διεκδίκηση της νίκης. Η "επιστροφή"εφόσον γίνει, σπάνια έχει μεγάλη διάρκεια αφού η δοκιμασία για την αποκατάσταση γίνεται "βιαστικά" σε περιορισμένο χρόνο και οι επιδόσεις είναι συνήθως περιορισμένες. Και όμως, η Κίροτ όχι μόνο "ξαναγεννήθηκε" αθλητικά, αλλά απέδειξε πως διεκδικεί μόνο την πρώτη θέση στους αγώνες. "Το αναβολικό μου είναι η μεγάλη μου καρδιά", δήλωσε η Κουβανή αθλήτρια μετά και τη φετινή νίκη της, που συμβολίζει τον αγώνα ζωής που κάνει ολόκληρος ο λαός της.

Απληστία

Λίγες μόνο μέρες μετά την απελευθέρωση των καταθέσεων σε συνάλλαγμα έσπευσαν αρκετές τράπεζες να στείλουν στα ΜΜΕ διαφημιστικές - στην κυριολεξία - ανακοινώσεις και δελτία Τύπου που "πληροφορούσαν" το κοινό ότι μπορεί να κάνει καταθέσεις και σε ξένα νομίσματα.

Καταθέσεις, φυσικά, που πέρα από τους κινδύνους που σχετίζονται με τις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών, στοιχίζουν και αρκετά περισσότερο από τις κλασικές δραχμικές καταθέσεις, αφού οι διάφορες "υπηρεσίες" τήρησης των λογαριασμών αυτών "φορτώνονται" από τους τραπεζίτες με τσουχτερές προμήθειες.

Αυτό θα πει "και από τη μύγα ξίγκι", ή καλύτερα πως οι τράπεζες κάνουν κέρδη και από τον αέρα που αναπνέουμε...

Οι φοροφυγάδες

Δίνουν και παίρνουν οι δηλώσεις των αρμοδίων παραγόντων για πρόθεση λέει της κυβέρνησης να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, να βάλει τάξη στη φοροαταξία που υπάρχει και πάει λέγοντας. Μάλιστα πολιτικός αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εκτοξεύει και διάφορες κορόνες για ονόματα και "λίστες" φοροφυγάδων που θα δοθούν στη δημοσιότητα και πως δε θα πτοηθεί όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι φοροφυγάδες αυτοί και άλλα παρόμοια.

Ολα αυτά βέβαια για κατανάλωση, αποπροσανατολισμό και για τη δημιουργία ευτελών εντυπώσεων είναι καλά. Η αλήθεια όμως είναι ότι για την ώρα ο εν λόγω υφυπουργός έχει προαναγγείλει πως από την επόμενη Δευτέρα αρχίζει το φοροκυνηγητό των αγροτών που διακινούν ντομάτες, αγγούρια και ζαρζαβατικά χωρίς δελτίο αποστολής...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ