ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Γενάρη 1995
Σελ. /49
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι σημαντικότερες οικονομικές εξελίξεις του 1994

Πλούσιος σε οικονομικά μέτρα ήταν και ο χρόνος που φεύγει και παραδίδει τη σκυτάλη του στο 1995. Η πολιτική της λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων έγινε πλουσιότερη με δέσμες και δεσμίδες μέτρων, που πάρθηκαν σε ολόκληρο το δωδεκάμηνο που πέρασε. Τα "επιτεύγματα" της κυβέρνησης είναι πάμπολλα. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά, ποια ήταν τα βασικότερα γεγονότα για κάθε μήνα του 1994 που φεύγει, με τους εργαζόμενους να λένε "να μην ξανάρθει τέτοια χρονιά".

--------------------------------------------------------

ΓΕΝΑΡΗΣ

1 Γενάρη: Κατατέθηκε στη Βουλή το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, που πρόβλεπε: Αύξηση στην τιμή των τσιγάρων, αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, πρόσθετη επιβάρυνση στο φόρο κληρονομιάς, διπλασιασμό του εφάπαξ ειδικού τέλους για τις πινακίδες αυτοκινήτων, φορτηγών, μοτοσικλετών και τροχόσπιτων, μείωση του ειδικού φόρου τραπεζικών εργασιών.7 Γενάρη: Με εγκύκλιο των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καλούνται οι υπηρεσίες και τα υπουργεία, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις δαπάνες τους, ακόμα και αυτές που έχουν ήδη εγκριθεί από τον προϋπολογισμό. Προειδοποιεί ότι δε θα πρέπει να θεωρούν δεδομένες τις δαπάνες που έχουν εγκριθεί από τον προϋπολογισμό.Επίσης, με σχετική απόφαση, ελάχιστες υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό θα πάρουν το 25% του ποσού που έχει εγκριθεί από τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του Μάρτη. Οι περισσότερες υπηρεσίες και οργανισμοί κοινωνικού χαρακτήρα μένουν απ' έξω. 10 Γενάρη: Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Χ. Κριστόφερσεν διαβεβαιώνει ότι ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου έχει αναλάβει δέσμευση απέναντι στην Κοινότητα για πενταετές πρόγραμμα λιτότητας.

11 Γενάρη: Ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εργασίας Ε. Γιαννόπουλο η εισοδηματική πολιτική για το 1994. Προβλέπει αυξήσεις 5%+σν5% για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, που σε πραγματικές τιμές αποδίδουν ονομαστική αύξηση 7,5% και διορθωτικό στο τέλος του χρόνου αν ο πληθωρισμός του 1994 κλείσει πάνω από 10%. Με την πρόσθετη ασφαλιστική εισφορά 2,8% από 1 Γενάρη, και με βάση τους υπολογισμούς της ΑΔΕΔΥ, τελικά η... αύξηση δεν ξεπερνά το 3,5%!

17 Γενάρη: Αρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. "Θα πράξουμε ό,τι και η κυβέρνηση", δηλώνει ο πρόεδρος των βιομηχάνων, με βάση πάντα τις ανειλημμένες υποχρεώσεις απέναντι στις Βρυξέλλες.

18 Γενάρη: Δόθηκε στην κυβέρνηση για έγκριση ο προϋπολογισμός της ΔΕΗ, με τον οποίο η διοίκηση της επιχείρησης ζητά από την κυβέρνηση να εγκρίνει αυξήσεις 7% στα τιμολόγια ρεύματος και αυξήσεις μισθών 5%.

21 Γενάρη: Ανακοινώνεται από το υπουργείο Εμπορίου το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο προβλέπει αυξήσεις μέχρι και 300%!

22 Γενάρη: Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης για απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης.Με την απόφαση αυτή οι εμπορικές τράπεζες θα χορηγούν καταναλωτικά δάνεια μέχρι 10 εκατομμύρια. Ενώ απελευθερώνονται και τα όρια αγορών με πιστωτική κάρτα.

26 Γενάρη: Την παραπέρα μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων ανακοινώνει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Για πέμπτη συνεχή χρονιά επέρχεται δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

28 Γενάρη: Πρόσθετα μέτρα - σοκ για την επιπλέον είσπραξη 1 τρισ. αξιώνει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών στη σχετική έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, ενώ συγχαίρει την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για την αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας.

ΦΛΕΒΑΡΗΣ

2 Φλεβάρη: Συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας με συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΠΟΕ - ΔΟΥ και ΟΤΟΕ), που ελέγχονται από την ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Με τις ευλογίες των "γαλαζοπράσινων" διοικήσεων, απ' ό,τι φαίνεται, το υπουργείο προχωράει στη θέσπιση των αντικειμενικών κριτηρίων για τη φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών και μισθωτών, που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τις χαμηλές εισοδηματικά τάξεις. 14 Φλεβάρη: Σε νέα χαριστική ρύθμιση προχωράει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τους κακοπληρωτές μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου.

15 Φλεβάρη: Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που δείχνουν πώς εξελίχθηκαν τα "φέσια" στην αγορά το 1993. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στην αγορά εντοπίστηκαν πάνω από 271 δισ. δραχμές τα απλήρωτα γραμμάτια και οι ακάλυπτες επιταγές.

24 Φλεβάρη: Ο υπουργός Βιομηχανίας Κ. Σημίτης μιλώντας στο Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο ζήτησε στροφή της οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να προσαρμοστεί στο "όραμα" της "Λευκής Βίβλου". Ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν έχει σημασία αν η μία ή η άλλη χώρα χάνει από αυτό το "όραμα"!

ΜΑΡΤΗΣ

2 Μάρτη: "Πανεθνική κινητοποίηση" για τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας αξιώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος κατά την ομιλία του στο Πανελλήνιο Βιομηχανικό Συνέδριο, επιβραβεύοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση για την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων.

5 Μάρτη: Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται - με ευνοϊκούς όρους - οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περασμένης δεκαετίας, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα του κράτους. Προβλέπεται εξόφληση σε 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις και έκπτωση των προσαυξήσεων μέχρι 50%.

22 Μάρτη: Υπογράφτηκε με τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ η διετής Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Προβλέπει αυξήσεις 5% - 6,5% για το 1994. Για το 1995 προβλέπεται αύξηση ίση με τον ετήσιο πληθωρισμό.

23 Μάρτη: Τη λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων συνιστά και πάλι η Κομισιόν στην ετήσια έκθεσή της για την ελληνική οικονομία. Οι μισθωτοί και πάλι στο στόχαστρο της ευρωλιτότητας.

ΑΠΡΙΛΗΣ

1 Απρίλη: Αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος για την "εξυγίανση" της ελληνικής οικονομίας και με τη λήψη έκτακτων φοροεισπρακτικών μέτρων συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια παραμονής της στην Αθήνα. Οι συστάσεις του ΔΝΤ κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή λογική των προηγούμενων της έκθεσης της Κομισιόν.

15 Απρίλη: Μόνο ο ένας στους τέσσερις οφειλέτες του δημοσίου ανταποκρίθηκε στη σχετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, και στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μικροοφειλέτες.

20 Απρίλη: Δύο τροπολογίες που ξεσήκωσαν σάλο στους άμεσα ενδιαφερόμενους έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση με την έναρξη της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου. Η πρώτη αφορά στη φορολόγηση του 15% της απόδοσης των ρέπος και η δεύτερη στην κοροϊδίστικη αύξηση του αφορολόγητου ποσού των μισθωτών και συνταξιούχων σε 1.300.000 δρχ. από 1.000.000 που ίσχυε, με την προσκόμιση αποδείξεων αξίας ενός εκατομμυρίου δραχμών.

21 Απρίλη: Ψηφίστηκε κατ' άρθρο ένα ακόμα αντιλαϊκό, φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο, με διάφορες τροπολογίες, που αφορούν στη διεύρυνση του τραπεζικού απορρήτου, στον τρόπο φορολόγησης των δικηγόρων και στην εξαίρεση των οδοντιάτρων από την υποχρέωση τήρησης βιβλίου επίσκεψης ασθενών θεωρημένου από την εφορία.

28 Απρίλη: Την αυστηρή εφαρμογή του πολυετούς προγράμματος λιτότητας για την εξυγίανση της οικονομίας και για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους συνέστησε μετά το ΔΝΤ και την Κομισιόν ο "γαλαζοπράσινος" διορισμένος από το ΠΑΣΟΚ διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Μπούτος, στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

ΜΑΗΣ

5 Μάη: Νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας στη θέση του εκλιπόντος Γ. Γεννηματά τοποθετείται ο μέχρι τώρα αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Σε σχετικές δηλώσεις επισήμανε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα κινηθεί στην ίδια γραμμή. Καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα υφυπουργός Γ. Ρωμαίος.

15 Μάη: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοινώνει την απελευθέρωση της βραχυπρόθεσμης κίνησης κεφαλαίων από τις 16 Μάη.

16 Μάη: Η δραχμή βρίσκεται ήδη στο μάτι του κυκλώνα. Οι πρώτες συνέπειες από την απελευθέρωση των συναλλαγών άρχισαν να διαφαίνονται καθώς οι κερδοσκοπικές πιέσεις προς τη δραχμή εντείνονται μέρα με τη μέρα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Μπούτος, αργά το απόγευμα με εγκυκλίους του προς τις τράπεζες δίνει συγκεκριμένες εντολές για τον τρόπο εφαρμογής της απελευθέρωσης.

17 Μάη: Τα επιτόκια τις τελευταίες μέρες κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Στις 17 Μάη κινήθηκαν από 40% (καταθέσεων) μέχρι 200% (χορηγήσεων), ενώ υπήρξαν τράπεζες που δανείστηκαν δραχμές με επιτόκιο πάνω από 100%. Η αγορά έκλεισε με καθαρή εκροή συναλλάγματος 180 εκατ. δολ.19 Μάη: Συνεχίστηκαν για τέταρτη μέρα οι πιέσεις στη δραχμή, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκροές συναλλάγματος 140 εκατ. δολαρίων. Τα διατραπεζικά επιτόκια χορηγήσεων φτάνουν το 200%.

24 Μάη: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας εξαγγέλλει επίσημα το πρώτο βήμα για το ξεπούλημα του ΟΤΕ με τη διάθεση του 25% των μετοχών του Οργανισμού στο Χρηματιστήριο. Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας παραμένει αδιευκρίνιστο.

26 Μάη: Ακόμα πιο σκληρή λιτότητα και λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων αξιώνει ο ΣΕΒ από την κυβέρνηση στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική βιομηχανία.

ΙΟΥΝΗΣ

2 Ιούνη: Αποκλιμακώνεται η κρίση και οι κερδοσκοπικές πιέσεις προς τη δραχμή. Τα διατραπεζικά επιτόκια παρουσίασαν μείωση μετά την αύξηση της ρευστότητας από τη μείωση του επιτοκίου υπεραναλήψεων και τη διεύρυνση των ορίων δανεισμού με ενέχυρο τίτλους του δημοσίου. Η δραχμή παρουσίασε ταχύτερη διολίσθηση απέναντι στα ξένα νομίσματα, το επιτόκιο δανεισμού διάρκειας από μία μέρα μέχρι ένα μήνα έφτασε το 90%, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων στη διατραπεζική αγορά μειώθηκαν στο 40%.

3 Ιούνη: Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο "αναπτυξιακό" νομοσχέδιο. Στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αύξησης των επενδύσεων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσφέρει τσάμπα χρήμα στους βιομηχάνους και στους μεγαλοεπιχειρηματίες ξενοδόχους.

22 Ιούνη: Αυξήσεις από 5% μέχρι 65% σημειώθηκαν στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων για το έτος 1994 - 1995, σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες νομαρχιακές υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου, αποτέλεσμα της πλήρους απελευθέρωσης και στο χώρο της παιδείας, που ξεκίνησε η ΝΔ και με ευλαβική συνέπεια εφαρμόζει και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.22 Ιούνη: Σύμφωνα με καταγγελίες καταναλωτών που επιβεβαιώθηκαν και από τους ελέγχους των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορίου στην αγορά, κυκλοφορούν προϊόντα με παραποιημένη την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

30 Ιούνη: Δόθηκε στη δημοσιότητα νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορίου, που προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση των ελεγχόμενων μισθωμάτων μέχρι το Δεκέμβρη του 1996, απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων που αποκτήθηκαν με συνάλλαγμα κατά τα 2/3 της αξίας τους, και "πάγωμα" των εξώσεων για ένα χρόνο. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ενοικιαστών Στ. Αρμένης δήλωνε στο "Ρ", ότι τα ελεγχόμενα μισθώματα καλύπτουν το 70 - 75% της ενοικιαζόμενης κατοικίας. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι από τον Ιούλη του '91 που ξεκίνησε η απελευθέρωση των ενοικίων οι αυξήσεις αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις το 400%.

ΙΟΥΛΗΣ

2 Ιούλη: Μέχρι 100% έφτασαν οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων λόγω της απελευθέρωσης των ασφαλίστρων και για τα οχήματα κάτω των 8 ίππων, και του διπλασιασμού των κατώτατων ορίων κάλυψης.

23 Ιούλη: Τη λήψη νέων, αυστηρότερων αντιλαϊκών μέτρων για την αύξηση των εσόδων και τη συγκράτηση των δαπανών ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την κυβέρνηση, στην έκθεσή του για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

29 Ιούλη: Και το ΙΟΒΕ - που ελέγχεται από τους βιομηχάνους και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες - συμπληρώνει τις συστάσεις του ΔΝΤ για λήψη μέτρων μονόπλευρης λιτότητας και για να στηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης. Στην τετραμηνιαία έκθεσή του, κρίνει ανεπαρκή την αντιλαϊκή φορολόγηση, ζητώντας παράλληλα, οι... προσπάθειες της κυβέρνησης για τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας να στραφούν και προς την κατεύθυνση της μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

9 Αυγούστου: Περικοπές στις δαπάνες όλων των υπουργείων κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1995 ζητά ο πρωθυπουργός με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς. Σύμφωνα με τις εντολές του Α. Παπανδρέου, οι δαπάνες των υπουργείων κατά το 1995 θα πρέπει να κινηθούν στα επίπεδα του 1993, δηλαδή κατά 10% - τουλάχιστον - λιγότερο απ' ό,τι το 1994. Μια τέτοια προοπτική προδιαγράφει ξεκάθαρα και την αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική του 1995.

26 Αυγούστου: Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των μισθώσεων των κατοικιών και της επαγγελματικής στέγης.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

1 Σεπτέμβρη: Στον πανικό της αύξησης των δημοσίων εσόδων ο υπουργός Οικονομικών υπογράφει και παρατείνει για τέσσερις βδομάδες την απόφαση με την οποία δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.

8 Σεπτέμβρη: Την καλή πίστη της κυβέρνησης απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Κ. Σημίτης,μιλώντας σε συμπόσιο επιχειρηματιών, ο οποίος ουσιαστικά δήλωσε ότι η λιτότητα δεν έχει χρονικά όρια.Από την άλλη, ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία της ΓΣΕΕ, αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για αύξηση των μισθών το 1995, ενώ έκανε απλώς λόγο για συνάντηση πριν από την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

11 Σεπτέμβρη: Ο αντιπληθωριστικός στόχος της κυβέρνησης με την αυστηρή εφαρμογή της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας "για μακρό διάστημα ακόμη", εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την καθιερωμένη ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αισιόδοξες προβλέψεις για το 1995.

20 Σεπτέμβρη: Υπό προϋποθέσεις ενέκρινε το αναθεωρημένο πρόγραμμα "σύγκλισης" το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ελληνική κυβέρνηση διά στόματος υπουργού Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε για άλλη μια φορά τη δέσμευση για λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος "σύγκλισης".

23 Σεπτέμβρη: Ολοκληρώθηκε το ξεπούλημα του ναυπηγείου στο Νεώριο της Σύρου στην Amper Maritime SA. Παράλληλα, στην τελική ευθεία μπαίνει το ξεπούλημα της "Πειραϊκής - Πατραϊκής".

28 Σεπτέμβρη: Και οι δαπάνες για την αποπληρωμή καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων (εκτός από δάνειο για πρώτη κατοικία) περιλαμβάνονται στα τεκμήρια εισοδήματος για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 1994.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ

4 Οκτώβρη: Οι κάθε είδους αγορές με πιστωτικές κάρτες αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, καθώς η χρήση τους αποτελεί σύναψη καταναλωτικού δανείου. Αυτά δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος. Συνεπώς, τεκμήριο αποτελούν οι δόσεις αποπληρωμής των πιστωτικών καρτών, όπως οι δόσεις αποπληρωμής κάθε δανείου.

5 Οκτώβρη: Αυξήσεις - φωτιά στα τιμολόγια του ΟΤΕ προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα, από την 1η Γενάρη θα ισχύει ελάχιστος χρόνος αστικής μονάδας τα 3 λεπτά από 5 που είναι σήμερα για τα ψηφιακά τηλέφωνα και καταργείται η επιδότηση των αστικών συνδιαλέξεων από τις υπεραστικές.

11 Οκτώβρη: Απειλεί το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι εάν η Ελλάδα δεν περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα θα κλείσουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής. Ουσιαστικά, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών απευθύνει προς την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων.

15 Οκτώβρη: Παραίτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Μπούτου, ο οποίος φέρεται να διαφωνεί με τον πρωθυπουργό στην επιλογή αντικαταστάτη του επιτρόπου της τράπεζας Κρήτης Κ. Καλυβιανάκη. Ο Γ. Μπούτος αποφάσισε την τοποθέτηση του Μ. Σορτίκου. Νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τοποθετείται ο μέχρι τότε υποδιοικητής Λ. Παπαδήμος.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ

1 Νοέμβρη: Στην τελική ευθεία μπαίνει το ξεπούλημα του ΟΤΕ. Στο Λονδίνο βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου για την άρον άρον προώθηση του ξεπουλήματος, πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, πιστός στις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Για "χρονοβόρους" ρυθμούς κάνουν λόγο οι κυβερνώντες, ενώ η κυβέρνηση επεξεργάστηκε νέο σχέδιο στην πεπατημένη της ΝΔ για τη διείσδυση του πολυεθνικού κεφαλαίου στις δημόσιες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με αυτό, η ιδιωτικοποίηση των υπόλοιπων ΔΕΚΟ θα πραγματοποιηθεί με την εκχώρηση των κερδοφόρων δραστηριοτήτων τους σε ιδιώτες. Ηδη, η αρχή έγινε με τη ΔΕΗ.

2 Νοέμβρη: "Η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ θα διαμορφωθεί στα τέλη Νοέμβρη από τις δύο εταιρίες - συμβούλους με βάση την υποβολή προσφορών από τους "επιλεγμένους" επενδυτές". Αυτό αποκαλύπτει έγγραφο της Εθνικής Τράπεζας και τηλεγράφημα του ΑΠΕ από το Λονδίνο. Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυβέρνηση τουΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένη να δώσει γην και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών του ξεπουλήματος.

6 Νοέμβρη: Σε σφαγιασμό των επιδοτήσεων σε κοινωνικούς φορείς και οργανισμούς θα προχωρήσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τον προϋπολογισμό του 1995, όπως αποκαλύπτει με αποκλειστικές πληροφορίες του ο Κυριακάτικος "Ρ" της 6ης Νοέμβρη. Φορείς υγείας, πρόνοιας, παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού κλπ. βρίσκονται στο στόχαστρο για περικοπή 400 δισ. δραχμών περίπου.

8 Νοέμβρη: Επιβραβεύει και πάλι τους μεγαλοφοροφυγάδες η κυβέρνηση. Με δύο αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, παρατείνεται για δύο ακόμη χρόνια η νόμιμη φοροδιαφυγή που απολαμβάνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και με τη δεύτερη αναστέλλεται μέχρι τις 16 Γενάρη η διάταξη που υποχρέωνε τις ανώνυμες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο να ονομαστικοποιήσουν τις μετοχές τους.Και τα δύο θέματα, στην ουσία αποτελούν πραγμάτωση αξιώσεων του ΣΕΒ.

11 Νοέμβρη: Τελεσίγραφο για ξεπούλημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στέλνουν οι Βρυξέλλες στην ελληνική κυβέρνηση. "Αν μέχρι τα τέλη του 1994 δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων, τότε τα ναυπηγεία θα κλείσουν"!

16 Νοέμβρη: Τα εύσημα του ΣΕΒ απέσπασε ουσιαστικά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ από την ηγεσία του για τον προϋπολογισμό λιτότητας του 1995, κατά την... ενημέρωση που παραχώρησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στους βιομηχάνους, πριν ακόμα ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.

19 Νοέμβρη: Σε 434 δισ. δραχμές ανήλθαν τα επίσημα καθαρά κέρδη των εμποροβιομηχάνων το 1993, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ICAP.

24 Νοέμβρη: Κατά 7% μεσοσταθμικά αναμένεται να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ το 1995. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ και του υπουργού Βιομηχανίας Κ. Σημίτη. Και βέβαια, η αύξηση θα είναι μικρότερη για τα τιμολόγια της μέσης βιομηχανικής τάσης και μεγαλύτερη για τα τιμολόγια οικιακής κατανάλωσης.

30 Νοέμβρη: Κατατέθηκε ένας ακόμη προϋπολογισμός μονόπλευρης λιτότητας από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Πρόσθετοι φόροι που θα αρπαχτούν από τις τσέπες των μισθωτών και συνταξιούχων, παραπέρα σφαγιασμός των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα είναι τα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του 1995, ενώ τα σπασμένα των ελλειμμάτων καλούνται για άλλη μια φορά να τα πληρώσουν οι μισθωτοί. Ακόμα, δρομολογείται η κατάργηση των αφορολόγητων ποσών για τα λαϊκά στρώματα.

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ

1 Δεκέμβρη: Δόθηκε στη δημοσιότητα η εισοδηματική πολιτική για το 1995. Προβλέπει αύξηση 3%+σν3% για τους χαμηλόμισθους δημόσιους υπάλληλους, που σε πραγματικά ποσοστά σημαίνει 2,7%, δηλαδή 38 δραχμές την ημέρα! Ανάλογη είναι και η κατάσταση που διαμορφώνεται και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, με βάση τη διετή Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν από κοινού η ηγεσία της ΓΣΕΕ με τους βιομηχάνους.

5 Δεκέμβρη: Με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΕΒ και της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ επιβάλλονται νέες απώλειες στο εισόδημα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και των συνταξιούχων για το 1995. Και οι μεν και οι δε εμμένουν στη λογική της εφαρμογής της διετούς Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που προβλέπει αυξήσεις 3,5%+σν3,5%.

8 Δεκέμβρη: Καταλόγους με ονόματα 62 επιχειρήσεων που βρέθηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να επιδίδονται στο "σπορ" της φοροδιαφυγής και στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Στην πραγματικότητα, για άλλη μια φορά με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις για την ουσία του προβλήματος, που είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την ουσιαστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

8 Δεκέμβρη: Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών επεκτείνεται η "αντικειμενικοποίηση" της φορολογίας και στα εισοδήματα από νεοανεγειρόμενες οικοδομές, από την 1η Γενάρη 1995.

9 Δεκέμβρη: Δόθηκε στη δημοσιότητα η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας για την "αντικειμενική" φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων. Στην πραγματικότητα η "αντικειμενικοποίηση" παραπέμπει στον υποκειμενικό προσδιορισμό από τις κατά τόπους διευθύνσεις γεωργίας.

13 Δεκέμβρη: Απόφαση - χαράτσι του υπουργείου Οικονομικών για μη τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων του 1995. Την ίδια ώρα οι μεγαλοβιομήχανοι αξιώνουν από την κυβέρνηση: "Πάρτε νέα μέτρα". Ο ΣΕΒ στις "θέσεις" του για τον προϋπολογισμό του 1995 καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω σφαγιασμό των δαπανών για το 1995, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και διεύρυνση των προνομίων του μεγάλου κεφαλαίου.

13 Δεκέμβρη: Τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής συνιστά η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία που είδε το φως της δημοσιότητας. Προβλέπει, ότι παρά τις αντίθετες προβλέψεις της κυβέρνησης ο πληθωρισμός και το 1995 θα τρέχει με ρυθμό πάνω από 9%, η ανεργία θα ξεπεράσει το 10% και ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των μελών της ΕΕ.

15 Δεκέμβρη: "Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιβάλει την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας μέχρι τέλους, γι' αυτό στηρίξτε το"! Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ουσιαστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προς το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο και στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, μιλώντας ως προσκεκλημένος σε εκδήλωση της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

20 Δεκέμβρη: Τα... συγχαρητήρια του ΙΟΒΕ για τον προϋπολογισμό - χαράτσι για τους εργαζόμενους και το κράτος πρόνοιας εισέπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής συνιστά και ο ΙΟΒΕ που ελέγχεται από το ΣΕΒ.

21 Δεκέμβρη: Υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία ο προϋπολογισμός λιτότητας του 1995. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέδειξε την πλήρη υποταγή της στα ξένα διευθυντήρια και στο ντόπιο και πολυεθνικό κεφάλαιο, σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1994
Βαριά η κληρονομιά για τους εργαζόμενους

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας το δρόμο που άρχισε η κυβέρνηση της ΝΔ - στα πλαίσια των επιταγών του Μάαστριχτ - προχώρησε το 1994 σε δέσμες και δεσμίδες μέτρων, που έπληξαν μονόπλευρα τους εργαζόμενους και τα μικρομεσαία νοικοκυριά, αλλά και την ελληνική οικονομία

Πέρασε άλλος ένας χρόνος άγριας μονόπλευρης λιτότητας για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας τον αντιλαϊκό μονόδρομο του Μάαστριχτ - που όδευε μέχρι τον Οκτώβρη του 1993 η κυβέρνηση της ΝΔ - έδωσε σαφή δείγματα γραφής και αφοσίωσης στις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και στις ανειλημμένες υποχρεώσεις της απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και πολυεθνικό. Στα πλαίσια αυτά, εφάρμοσε και το 1994 την πολιτική μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων στο όνομα της ανάπτυξης και της εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Μια κρίση, όμως, που δημιουργούν και αναπαράγουν οι ίδιες αδιέξοδες πολιτικές, και πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι. Μέσα στο 1994, θεσπίστηκαν μια σειρά μέτρα, ψηφίστηκαν αρκετά νομοσχέδια, στην κατεύθυνση σταθεροποίησης της λιτότητας και διεύρυνσης των κερδών και της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου. Ανάμεσα στα σημαντικότερα μέτρα και πολιτικές ήταν τα εξής:

  • Εισοδηματική πολιτική της τάξης του 5%+σν5%, που εξασφαλίζει ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων 7,5%,αλλά μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών πέφτει σε ποσοστό κάτω από 5%, ενώ ο επίσημος πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 11%.
  • Τη φορολογική πολιτική,που μείωσε ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των μισθών και συντάξεων, αφού διατηρήθηκε αμετάβλητος ο φορομπηχτικός και φοροεισπρακτικός χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος. Οι όποιες αλλαγές έγιναν στην ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, είχαν σαν στόχο - εκτός από τους μισθωτούς και συνταξιούχους - κυρίως τα μικρομεσαία νοικοκυριά των επαγγελματιών - βιοτεχνών και εμπόρων.
  • Το ξήλωμα του "κράτους πρόνοιας", με τον ανελέητο σφαγιασμό των δαπανών για κοινωνικούς σκοπούς (υγεία, πρόνοια, κοινωνική ασφάλιση, παιδεία, πολιτισμό, ερευνητικά και επιστημονικά ιδρύματα, κλπ).
  • Την επενδυτική πολιτική,που εκφράστηκε από τη μια, με τη διατήρηση των κάθε είδους φοροαπαλλαγών και κινήτρων που απολαμβάνουν νόμιμα οι μεγαλοβιομήχανοι, στο όνομα της ανάπτυξης ή της τόνωσης των επενδύσεων και από την άλλη, με το σφαγιασμό των κονδυλίων που είχαν προϋπολογιστεί να δοθούν για έργα υποδομής από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
  • Την τιμολογιακή πολιτική,συστατικό στοιχείο της οποίας ήταν η προώθηση της απελευθέρωσης των τιμών, που επιτρέπει την κερδοσκοπική ασυδοσία και την αισχροκέρδεια στην αγορά. Στα πλαίσια αυτά, είχαμε το νόμο που διευρύνει την απελευθέρωση των ενοικίων σε νέες κατηγορίες διαμερισμάτων και κατοικιών ή την επαγγελματική στέγη, την "απελευθέρωση" των ασφαλίστρων, κλπ. Συνέπεια της πολιτικής της "απελευθερωμένης" αγοράς είναι και η διατήρηση του πληθωρισμού σε απαράδεκτα επίπεδα, με συνέπεια να προαναγγελθεί ότι στις αρχές του 1995 θα τεθεί σε κυκλοφορία δεκαχίλιαρο και διακοσάρικο,σε συνδυασμό με την απόσυρση από την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 50 και 100 δραχμών.
  • Τη νομισματική και πιστωτική πολιτική,που κινήθηκε στην κατεύθυνση πλήρους απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος. Ετσι, μέσα στο 1994, είχαμε μια σειρά μέτρα και αποφάσεις που εξασφαλίζουν από τη μια, όλο και πιο φτηνό χρήμα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και από την άλλη, όλο και πιο ακριβό χρήμα για τους εργαζόμενους μισθωτούς, συνταξιούχους, βιοτέχνες, εμπόρους, αγρότες κλπ).

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ