ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σοβαρές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ

Μετά τις έντονες διαφωνίες των Γ. Αλευρά και Δ. Τσοβόλα, οξύτατη υπήρξε χτεσινή επίθεση του Κ. Σημίτη κατά του πρωθυπουργού

Οι σοβαρές αντιδράσεις που προκάλεσε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η απόφαση του πρωθυπουργού, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Μεταξύ των έντονων επικρίσεων, που ακούστηκαν από τον Γ. Αλευρά και τον Δ. Τσοβόλα,προστέθηκε και η οξύτατη επίθεση του Κ. Σημίτη κατά της τακτικής του πρωθυπουργού, αν και ο υπουργός Βιομηχανίας τάχθηκε υπέρ των αναστολών. Χτες στο μεταξύ συγκλήθηκε το ΕΓ του κόμματος για να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και όπως ανακοινώθηκε από τον Α. Τσοχατζόπουλο υπήρξε συμφωνία για την προώθηση των μέτρων που εξήγγειλε ο Α. Παπανδρέου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τις διαφωνίες του για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού εξέθεσε εκτός από τον Κ. Σημίτη και ο Π. Αυγερινός.

Ο Γ. Αλευράς, που την επομένη του μηνύματος του Α. Παπανδρέου, έκανε λόγο για "στραγγαλισμό της συνείδησης" των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, από τους οποίους ζητείται, όπως λέει στην ανακοίνωσή του, "να θυσιάσουν την πολιτική τους συνέπεια", επανήλθε με χτεσινές του δηλώσεις, όπου σημείωσε ότι εμμένει στις θέσεις του.Θέσεις, οι οποίες κάνουν λόγο για "δυσμενείς κρίσεις για τον πολιτικό κόσμο της χώρας", που προκαλούν οι κινήσεις του Α. Παπανδρέου και καταλήγουν ότι τα υπόλοιπα μέτρα που συνόδεψαν το μήνυμα του πρωθυπουργού "αποτελούν τη διακοσμητική υποστύλωση της αναστολής δίωξης". Παράλληλα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής αντέκρουσε τις δηλώσεις του υφυπουργού Τύπου Τηλ. Χυτήρη,ο οποίος εκτίμησε ότι στο τέλος θα καμφθούν οι διαφωνίες. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι και χτες το γραφείο του Γ. Αλευρά υπήρξε χώρος όπου προσέρχονταν αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι έχουν ταχθεί κατά της αναστολής. Μεταξύ αυτών κατατάσσονται οι βουλευτές Ν. Αλευράς, Δ. Δημοσθενόπουλος, που δηλώνει ότι θα παραιτηθεί αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, Λ. Παπαδήμας, Γ. Παπασπύρου, Λ. Βερυβάκης, Λουκάς Αποστολίδης και Ν. Αθανασόπουλος.

Με οξύτατους επίσης χαρακτηρισμούς επανήλθε επίσης και ο Δ. Τσοβόλας, ο οποίος αφού μίλησε για "θέατρο σκιών... σημαδεμένα χαρτιά... κακόγουστη πολιτική συναλλαγή και διασυρμό του Κοινοβουλίου", ανέφερε ότι η Κεντρική Επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ μετατρέπονται σε "πρωτοκολλητή" της απόφασης Παπανδρέου και κατέληξε ότι "αυτά δεν είναι δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων".

Παράλληλα οξύτατη ήταν η επίθεση του υπουργού Βιομηχανίας Κ. Σημίτη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Το μέλος της κίνησης των "4", εντάσσοντας το θέμα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της κίνησης, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που οδήγησε τις υποθέσεις στις παραπομπές και ο πρωθυπουργός είναι αυτός που πήρε την απόφαση αναστολής.Παράλληλα δήλωσε ότι αν και είναι υπέρ της αναστολής των διώξεων, είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τους χειρισμούς που ακολουθήθηκαν. Ανάλογες αναμένεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τοποθετήσεις της Β. Παπανδρέου, η οποία ας σημειωθεί θα τοποθετηθεί στην ΚΟ του κόμματος, όταν η τελευταία επαναλάβει τις εργασίες της. Οσο για τον Θ. Πάγκαλο δήλωσε ήδη ότι τάσσεται υπέρ των αναστολών, ενώ διαφήμισε την απουσία του από την ψηφοφορία της Βουλής για την υπόθεση της ΑΓΕΤ ως δείγμα ότι διαφωνούσε με τις παραπομπές.

Θα πρέπει παράλληλα να σημειωθεί η μεταστροφή 180 μοιρών της στάσης των Ε. Γιαννόπουλου και Γ. Α. Μαγκάκη, οι οποίοι ενώ δήλωναν κατά της αναστολής, τάσσονται πλέον υπέρ της πρότασης του πρωθυπουργού, στο όνομα της ενότητας του κόμματος και της στήριξης της κυβέρνησης. Ανάμεσα δε στο πλήθος των δηλώσεων των τελευταίων ημερών υπήρξαν και αυτές του Γ., Κατσιμπάρδη, ο οποίος μίλησε για "το αστραφτερό μυαλό" του Α. Παπανδρέου..., καθώς και του προέδρου της ΚΟ του κόμματος Δ. Μπέη, ο οποίος με χτεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα ούτε ψήφου εμπιστοσύνης ούτε κομματικής πειθαρχίας. Οσο για τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλο, που τάσσεται υπέρ της πρότασης Παπανδρέου, υποστήριξε ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ "δεν άλλαξε"!! Ο τελευταίος μετά τη συνεδρίαση του ΕΓ εξέφρασε την άποψη ότι το όλο θέμα δε θα κλονίσει την κυβερνητική πορεία του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, υπέρ των αναστολών τάχθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος όμως συμπλήρωσε ότι πρέπει να φύγει κάθε υπόνοια κατά των κατηγορουμένων.

Σαφές είναι ότι από το κυβερνητικό κόμμα θα καταβληθούν πολλές προσπάθειες για να περιοριστεί στο ελάχιστο ο αριθμός των βουλευτών που κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας θα ταχθούν έναντια στην πρόταση. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον γίνεται λόγος για 10 - 15 διαρροές, οι οποίες εκτιμούνται ως "αναμενόμενες". Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα σηματοδοτήσει τα νέα δεδομένα ως προς την κυβερνητική πορεία και την πολυθρύλητη ενότητα. Παρά τις χτεσινές δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου, που αφήνουν ανοιχτό το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης, παράγοντες του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος σημειώνουν ότι τυχόν απόρριψη της πρότασης μπορεί να παρουσιαστεί και ως προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν ευοδώθηκε με ευθύνη της Βουλής.

Ο Μ. Κωστόπουλος

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος, προχώρησε, την επομένη των ανακοινώσεων του Α. Παπανδρέου, στην παρακάτω δήλωση σχετικά με την απόφαση περί αναστολής: "Η κυβέρνηση με τις χτεσινές δηλώσεις του κ. πρωθυπουργού αποφάσισε να κλείσει την υπόθεση παραπομπών του πρώην πρωθυπουργού και πρώην υπουργών. Οταν συζητούνταν αυτές οι υποθέσεις στη Βουλή, το ΚΚΕ εκτίμησε ότι τέτοια θα ήταν εξέλιξη. Δηλαδή η συγκάλυψη. Ναι, έχουμε συμψηφισμό και συγκάλυψη.

Μπαίνει όμως ένα μεγάλο ερώτημα στον ελληνικό λαό. Δεν υπήρχαν στοιχεία όταν παραπέμπονταν πρώην υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ; Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε έχει υποχρέωση η κυβέρνηση τίμια να πει στο λαό ότι δεν υπήρχαν στοιχεία. Αν υπήρχαν στοιχεία, τότε καλείται ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του και να μετατραπεί ο ίδιος σε πολιτικό εισαγγελέα, να τιμωρήσει τις πολιτικές και τα κόμματα εκείνα που τον εμπαίζουν ανοιχτά και προκλητικά. Και έχει αυτή τη δυνατότητα να το κάνει, αρκεί να ξεφύγει από τις παγίδες και τις σειρήνες του πολύχρωμου δικομματισμού και να δώσει την απάντησή του με ενωμένους αγώνες για τα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τον ίδιο και τον τόπο. Για μια ακόμα φορά υπογραμμίζουμε ότι αυτός ο συμψηφισμός πάει να καλύψει και τη σημερινή κυβερνητική συντηρητική πολιτική".

Αναδρομή του συμψηφισμού και της υποκρισίας

"Δεν ενδιαφέρονται, ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος για τη διαφάνεια, για τη δημοκρατία στον ΟΤΕ, στην ΕΥΠ. Υποκλοπές γίνονται και θα γίνονται". Δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα στις 27 Γενάρη 1994,μια μέρα πριν τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τις υποκλοπές. Την επόμενη μέρα ο Μ. Κωστόπουλος,από το βήμα της Βουλής, σημείωνε: "Η υπόθεση αυτή θα κλείσει όπως και η προηγούμενη. Θα κλείσει, χωρίς να φτάσει εκεί που κάποιοι ενδεχομένως απέξω, που παρακολουθούν τη συζήτηση, νομίζουν ότι θα φτάσει. Ας διαψευστούμε".

***

Η ΓΓ του ΚΚΕ στις 17-6-94 επισημαίνει και πάλι, όσον αφορά τις υποκλοπές: "Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει η διάθεση, όπως δεν υπήρχε και στην προηγούμενη κυβέρνηση να πάει η υπόθεση σε βάθος. " Ενώ και πάλι ο Μ. Κωστόπουλος, τη μέρα που η Βουλή αποφάσιζε την παραπομπή Μητσοτάκη, στις 16-6-94,υπογράμμιζε: "Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση για παραπομπή, αλλά δεν ξέρουμε τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ σήμερα ή λίγο αργότερα".

***

Γύρω από την υπόθεση της ΑΓΕΤ, καταλυτική ήταν η τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα στις 5-9-94,οπότε τόνιζε: "Οσον αφορά το θέμα της εξεταστικής επιτροπής, είναι ακόμη πιο καθαρό ότι στα οικονομικά ζητήματα προσκρούει (η έρευνα) σε ένα γενικότερο νομιμοποιημένο καθεστώς συναλλαγής που βγάζει εγκλήματα, σβήνει όμως τα ίχνη όσον αφορά τους εγκληματίες". Οσο για τη στάση του ΚΚΕ στη Βουλή, οι Μ. Κωστόπουλος και Δ. Κουμπούρης σημείωναν στη συζήτηση για τις παραπομπές: "Το ΠΑΣΟΚ... κάνει κάθε προσπάθεια να επισκιαστεί το έγκλημα της πώλησης με το έγκλημα της δωροδοκίας και της μίζας... Στη συνείδηση του μέσου πολίτη αυτής της χώρας, υπάρχουν ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν και πιστεύουμε ότι ούτε θα απαντηθούν και αν ακόμα η υπόθεση πάει στο δικαστήριο".

Αποκαλύψεις του ΚΚΕ

από την πρώτη στιγμή

Οι παραπάνω τοποθετήσεις του ΚΚΕ, οι οποίες έγιναν με τον πλέον επίσημο τρόπο, αποδεικνύουν ότι όλοι εκείνοι που προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη χρησιμοποιώντας τα σκάνδαλα της ΑΓΕΤ και των υποκλοπών, είχαν από την πρώτη στιγμή "λερωμένη τη φωλιά τους". Η στάση τους είχε αποκαλυφθεί από το Κόμμα, που από την πρώτη στιγμή μίλησε για τη συμπαιγνία, τη συναλλαγή, τη συγκάλυψη και τον συμψηφισμό μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τόσο στο ζήτημα της υπόθεσης των υποκλοπών, όσο και της ΑΓΕΤ. Τονίζοντας ευθύς εξαρχής ότι και στη μία και στην άλλη περίπτωση εκείνο που ενδιέφερε το δικομματισμό δεν ήταν η ουσία των υποθέσεων αυτών, αλλά δευτερεύοντα ζητήματα. Θέσεις που αντιμετωπίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ με τη συνήθη μέθοδο της λασπολογίας και του χυδαίου αντικομμουνισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπόθεση της ΑΓΕΤ με ευθύνη και των δύο κομμάτων περιορίστηκε στις διαδικασίες πώλησης κι όχι στο καθαυτό σκάνδαλο που ήταν το ξεπούλημα της επιχείρησης. Το ίδιο χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση των υποκλοπών, όπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Πολιτική Ανοιξη αρνήθηκαν τις επίμονες προτάσεις του ΚΚΕ για διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος, στα στεγανά της ΕΥΠ και του κρατικού μηχανισμού.

Το ΚΚΕ από το Γενάρη του 1994 είχε τονίσει - τότε στην επικαιρότητα ήταν οι υποκλοπές - ότι το θέμα δε θα έφτανε ποτέ στο Ειδικό Δικαστήριο. Οι δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος και των υπόλοιπων στελεχών του ΚΚΕ που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι χαρακτηριστικές.

Σχετικά με την υπόθεση της ΑΓΕΤ, το ΚΚΕ, όπως είναι γνωστό, είχε ψηφίσει λευκό, όσον αφορά τις παραπομπές, όχι γιατί αθώωνε τους υπεύθυνους του ξεπουλήματος, αλλά γιατί δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν την προώθηση της υπόθεσης στο Ειδικό Δικαστήριο. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Μ. Κωστόπουλου στη Βουλή, που, όχι μόνο αιτιολογούσε τη θέση του Κόμματος, αλλά και διατύπωνε σαφή υπαινιγμό ότι η υπόθεση δε θα έφτανε ποτέ στη Δικαιοσύνη. Ψηφίζουμε λευκό - έλεγε τότε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ - "επειδή υπάρχουν ερωτήματα και δε μας έχουν απαντηθεί. Επειδή υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, όπως τις υπογραμμίσαμε, χωρίς να δέχονται παρερμηνεία από κανέναν και, τέλος, επειδή δε θέλουμε να έλθουμε σε αντίθεση με την ίδια την ιστορία, αν αύριο το πρωί, για κάποιες σκοπιμότητες, κάποιοι άλλοι, μας βγάλουν άλλα στοιχεία".

Λασπολογία και

χυδαιότητα

Ας δούμε, όμως, τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ και οι στυλοβάτες του για τις προαναφερόμενες υποθέσεις. Το μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασόπουλος,όταν το ΚΚΕ κατέθεσε το πόρισμά του για την υπόθεση της ΑΓΕΤ, έλεγε στις 4-9-94: "Το πόρισμα του ΚΚΕ είναι θλιβερό κείμενο, που δείχνει τους άρρηκτους δεσμούς Μητσοτάκη και ΚΚΕ". Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Α. Ντεντιδάκης, έκανε λόγο για "ντολμαδάκια της Γλυφάδας και απόηχο του '89" και ο πρόεδρος της ΠροανακριτικήςΔ. Δημοσθενόπουλος ...αναρωτιόταν: "Δεν ξέρω τι δεσμεύσεις έχει το Κόμμα"... Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ στο πόρισμά του υποστήριζε: "Ο Κ. Μητσοτάκης παραβίασε τα καθήκοντά του... για λόγους ιδιοτελείς, ζημίωσε εν γνώσει του το Δημόσιο, εκμεταλλεύτηκε τη θέση του για να ωφελήσει τον εαυτό του". Τώρα βεβαίως τον αθωώνει, για να μην υπάρξει "εθνικός διχασμός" κατά τον Α. Παπανδρέου... Οσο για τον Κ. Κουλούρη, που δεν είχε αφήσει σταθμό για σταθμό που να μην κατασυκοφαντεί το ΚΚΕ, ήδη, από την περίοδο των παραπομπών για τις υποκλοπές, έλεγε: "Ο τόπος δεν αντέχει άλλο αυτό το κλίμα των συμψηφισμών". Για να πείσει δε περί των αδιάσειστων στοιχείων που είχε στα χέρια του το ΠΑΣΟΚ, υποστήριζε: "Τι άλλο ήθελαν, δηλαδή, να πιάσουμε τον κ. Μητσοτάκη με τα ακουστικά στα αυτιά;".

Σήμερα ο παραπάνω εμφανίζεται - μαζί με πολλούς άλλους - διαπρύσιος υποστηρικτής της πρότασης του Α. Παπανδρέου για αναστολή, οι υπόλοιποι θλιβεροί κύριοι αναζητούν άλλοθι και δρόμους προσωπικής διαφυγής, ενώ το ΠΑΣΟΚ, συνολικά, ξέχασε και τι έκανε και τι έλεγε.Ανάμεσα δε σε εκείνα που έλεγε ήταν και τοποθέτηση του Ε. Βενιζέλου στις 17-6-94, ο οποίος ερωτηθείς αν θα υπάρξει αναστολή της δίωξης απαντούσε: "Η κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται στη διαδικασία αυτή"... Οσο για τον Χρ. Ροκόφυλλο ζητούσε, πλέοντας στα πελάγη της "κάθαρσης", την εξαίρεση του Β. Κόκκινου από τη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου για είναι... αντικειμενική η κρίση της υπόθεσης, που βέβαια ποτέ δε θα φτάσει στο ακροατήριο. Ο ίδιος άνθρωπος μιλώντας για τις υποκλοπές έλεγε ότι "τα στοιχεία... επιβάλλουν την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο", ενώ ο εκ των εισηγητών του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππας επιχειρηματολογούσε υπέρ των παραπομπών "για να λάμψει η πολιτική...". Μερικούς μήνες μετά, το... θάμπος είναι πράγματι εκτυφλωτικό.

Αντικομμουνισμός

συγκροτηματαρχών

Από τη σκοπιά των συγκροτηματαρχών του Τύπου, αξίζει να αναφερθεί ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε το ΚΚΕ για τη στάση του στην υπόθεση της ΑΓΕΤ και τη μη παραπομπή. Πολλά ήταν τα δημοσιεύματα, όλων σχεδόν των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων - που διαβεβαίωναν για την ύπαρξη των σκανδάλων, αλλά και την εκκαθάρισή τους στο Ειδικό Δικαστήριο - κατά του Κόμματος. Ανάμεσα στα διάφορα χυδαία, υπήρχαν και διάφορες "εξυπναδούλες", όπως εκείνες των "ΝΕΩΝ" που έγραφαν: "Αν η παραπομπή ήταν η παιδική ασθένεια του ΚΚΕ, τότε η πίστη στη φιλία είναι το αποκούμπι των γηρατειών του". Τώρα όμως και μετά την απόφαση Παπανδρέου, το "Βήμα" - η έτερη εφημερίδα του συγκροτήματος Λαμπράκη - διαπιστώνει: "Αισιοδοξία για τις αλλαγές"... Από την πλευρά της, η "Αυριανή" στις 5-9-94, και πριν αρχίσει να ασχολείται με τους "15 καμπινέδες της βίλας της Μιμής", έλεγε σε πρωτοσέλιδο τίτλο της: "Ομηροι του Μητσοτάκη οι γέροντες του Περισσού. Τους κρατάει στο χέρι για σωρεία οικονομικών σκανδάλων". Η ίδια, στις 16-9-94, μιλούσε σε σχόλιό της για "Φαιδρή εικόνα του ΚΚΕ και ακατάλυτους δεσμούς του με τον ψηλό". Η φαιδρότητα όλων των παραπάνω είναι σήμερα εμφανής. Αποκαλύφθηκε δε πολύ πιο σύντομα από όσο και το ΚΚΕ θα μπορούσε να περιμένει.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Γιώργος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Τιμητής" εκ του ασφαλούς

Ευγενής άμιλλα με την κυβέρνηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Στην παραμονή του κόμματος στη Βουλή κατά τη συζήτηση της αναστολής των δικών και στην αποδοκιμασία της πρωθυπουργικής μεθόδευσης, προσανατολίζεται η ηγεσία της ΝΔ. Η οριστική απόφαση αναμένεται να παρθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο συγκαλείται από τον Μ. Εβερτ,προκειμένου να επιμεριστούν οι ευθύνες της απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ηγεσία της ΝΔ σχεδιάζει να αξιοποιήσει στο έπακρο το ρόλο του τιμητή της πολιτικής ζωής, που της επιφύλαξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος ο Μ. Εβερτ, εκτός από την αρχική γενικόλογη αντίδραση στην κίνηση του Α. Παπανδρέου - έκανε λόγο για καραγκιοζιλίκια - απέφυγε συστηματικά να μιλήσει επί της ουσίας του θέματος. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, δικαιολογώντας τη στάση του έκαναν λόγο για επιλογές συνέπειας και αξιοπιστίας στη μέχρι τώρα στάση του κόμματος, το οποίο ζητούσε δικαστική διαλεύκανση της υπόθεσης. Στην πρώτη ανακοίνωση της ΝΔ διακηρυσσόταν, εκ του ασφαλούς, ότι "δε θα δεχτούμε τη διαιώνιση της σπίλωσης, με την αναστολή των δικών. Δε θα επιτρέψουμε η πολιτική ζωή της Ελλάδας να πάρει το δρόμο της πολιτικής ζωής της Ιταλίας".

Η στάση της ΝΔ στο θέμα της αναστολής των δικών, αποτέλεσε αντικείμενο της χτεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος, Κ. Μητσοτάκης,ο οποίος μάλλον δε θα πάρει μέρος στη σημερινή συνεδρίαση. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δε δέχεται παρά μόνο δικαστική εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων. "Είναι χρέος τιμής για την κυβερνητική πλειοψηφία, δήλωσε, οι δίκες να γίνουν και να αποδεχτούν όλοι το αποτέλεσμά τους".

Στην πρώτη ανακοίνωση της ΝΔ για την πρωθυπουργική πρωτοβουλία, η έμφαση δινόταν - όχι βέβαια τυχαία - στην εξαγγελία του Α. Παπανδρέου για την ανακίνηση της αναθεώρησης του Συντάγματος. Αφού επισημαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ αντιδρούσε επί ένα χρόνο στην πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, επιχειρείται να εμφανιστεί ως δικαιωμένη η ηγεσία της ΝΔ και μάλιστα, "σε όλες τις εθνικές επιλογές". Παρόλο που η εξαγγελία του πρωθυπουργού για αναθεώρηση του Συντάγματος εντάσσεται στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ωστόσο, ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα, από την πλευρά της, η ηγεσία της ΝΔ σπεύδει να παρουσιάσει την ερχόμενη Δευτέρα την πρότασή της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γενικές κατευθύνσεις που έχει ανακοινώσει ο Μ. Εβερτ, θα διέπεται από το σύνθημα "έξω τα κόμματα από τη Δικαιοσύνη, την Ανώτατη Εκπαίδευση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους συνεταιρισμούς", καθώς και τη θεσμική κατοχύρωση της συναίνεσης μέσω διαφόρων οργάνων, όπως συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, οικονομίας, παιδείας κλπ.

  • Στο θέμα της ΑΓΕΤ επικέντρωσε την παρέμβασή του ο Στ. Μάνος."Η υπόθεση της ΑΓΕΤ χρειάζεται καθαρή λύση, που μπορεί να προκύψει είτε με ειλικρινή έκφραση μεταμέλειάς του για τα όσα μέχρι σήμερα έγιναν από το ΠΑΣΟΚ, είτε δικαστικώς, οπότε η πρόταση του κ. Παπανδρέου θα πρέπει να καταψηφιστεί από ολόκληρη τη Βουλή".
  • Ανακοινώθηκε χτες και επίσημα ο διορισμός του βουλευτή Στ. Δήμα στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ. Αναπληρωτής του είναι ο Αρ. Καλαντζάκος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ