Τετάρτη 4 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Τιμητής" εκ του ασφαλούς

Ευγενής άμιλλα με την κυβέρνηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Στην παραμονή του κόμματος στη Βουλή κατά τη συζήτηση της αναστολής των δικών και στην αποδοκιμασία της πρωθυπουργικής μεθόδευσης, προσανατολίζεται η ηγεσία της ΝΔ. Η οριστική απόφαση αναμένεται να παρθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο συγκαλείται από τον Μ. Εβερτ,προκειμένου να επιμεριστούν οι ευθύνες της απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ηγεσία της ΝΔ σχεδιάζει να αξιοποιήσει στο έπακρο το ρόλο του τιμητή της πολιτικής ζωής, που της επιφύλαξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος ο Μ. Εβερτ, εκτός από την αρχική γενικόλογη αντίδραση στην κίνηση του Α. Παπανδρέου - έκανε λόγο για καραγκιοζιλίκια - απέφυγε συστηματικά να μιλήσει επί της ουσίας του θέματος. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, δικαιολογώντας τη στάση του έκαναν λόγο για επιλογές συνέπειας και αξιοπιστίας στη μέχρι τώρα στάση του κόμματος, το οποίο ζητούσε δικαστική διαλεύκανση της υπόθεσης. Στην πρώτη ανακοίνωση της ΝΔ διακηρυσσόταν, εκ του ασφαλούς, ότι "δε θα δεχτούμε τη διαιώνιση της σπίλωσης, με την αναστολή των δικών. Δε θα επιτρέψουμε η πολιτική ζωή της Ελλάδας να πάρει το δρόμο της πολιτικής ζωής της Ιταλίας".

Η στάση της ΝΔ στο θέμα της αναστολής των δικών, αποτέλεσε αντικείμενο της χτεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος, Κ. Μητσοτάκης,ο οποίος μάλλον δε θα πάρει μέρος στη σημερινή συνεδρίαση. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δε δέχεται παρά μόνο δικαστική εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων. "Είναι χρέος τιμής για την κυβερνητική πλειοψηφία, δήλωσε, οι δίκες να γίνουν και να αποδεχτούν όλοι το αποτέλεσμά τους".

Στην πρώτη ανακοίνωση της ΝΔ για την πρωθυπουργική πρωτοβουλία, η έμφαση δινόταν - όχι βέβαια τυχαία - στην εξαγγελία του Α. Παπανδρέου για την ανακίνηση της αναθεώρησης του Συντάγματος. Αφού επισημαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ αντιδρούσε επί ένα χρόνο στην πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, επιχειρείται να εμφανιστεί ως δικαιωμένη η ηγεσία της ΝΔ και μάλιστα, "σε όλες τις εθνικές επιλογές". Παρόλο που η εξαγγελία του πρωθυπουργού για αναθεώρηση του Συντάγματος εντάσσεται στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ωστόσο, ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα, από την πλευρά της, η ηγεσία της ΝΔ σπεύδει να παρουσιάσει την ερχόμενη Δευτέρα την πρότασή της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γενικές κατευθύνσεις που έχει ανακοινώσει ο Μ. Εβερτ, θα διέπεται από το σύνθημα "έξω τα κόμματα από τη Δικαιοσύνη, την Ανώτατη Εκπαίδευση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους συνεταιρισμούς", καθώς και τη θεσμική κατοχύρωση της συναίνεσης μέσω διαφόρων οργάνων, όπως συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, οικονομίας, παιδείας κλπ.

  • Στο θέμα της ΑΓΕΤ επικέντρωσε την παρέμβασή του ο Στ. Μάνος."Η υπόθεση της ΑΓΕΤ χρειάζεται καθαρή λύση, που μπορεί να προκύψει είτε με ειλικρινή έκφραση μεταμέλειάς του για τα όσα μέχρι σήμερα έγιναν από το ΠΑΣΟΚ, είτε δικαστικώς, οπότε η πρόταση του κ. Παπανδρέου θα πρέπει να καταψηφιστεί από ολόκληρη τη Βουλή".
  • Ανακοινώθηκε χτες και επίσημα ο διορισμός του βουλευτή Στ. Δήμα στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ. Αναπληρωτής του είναι ο Αρ. Καλαντζάκος.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμμονή στα καλπονοθευτικά συστήματα (2000-09-28 00:00:00.0)
Συναίνεση σε ευρωπαϊκούς "πυλώνες" (1998-04-09 00:00:00.0)
Φαλκιδεύονται τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού (1997-11-19 00:00:00.0)
Συναίνεση έξω, ρήξη μέσα (1995-03-21 00:00:00.0)
Συνεννοημένοι είναι..; (1995-03-15 00:00:00.0)
Απόφαση συμψηφισμού (1995-01-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ