• Συστηματικό ξεκαθάρισμα των διαφωνούντων στη "βάση", προμηνύει συνολικότερη ρήξη
  • - Εμπρακτη και άμεση υπήρξε η ανταπόκριση της ηγεσίας της ΝΔ στις πρόσφατες πρωθυπουργικές συναινετικές πρωτοβουλίες, η οποία ταυτόχρονα προσπαθεί ναπροκαλέσει και να ενθαρρύνει την κυβέρνηση να... - 1995-03-21 00:00:00.0"/>
  • Συστηματικό ξεκαθάρισμα των διαφωνούντων στη "βάση", προμηνύει συνολικότερη ρήξη
  • - Εμπρακτη και άμεση υπήρξε η ανταπόκριση της ηγεσίας της ΝΔ στις πρόσφατες πρωθυπουργικές συναινετικές πρωτοβουλίες, η οποία ταυτόχρονα προσπαθεί ναπροκαλέσει και να ενθαρρύνει την κυβέρνηση να... - 1995-03-21 00:00:00.0" /> Συναίνεση έξω, ρήξη μέσα | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 21 Μάρτη 1995
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 8
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    Συναίνεση έξω, ρήξη μέσα
    • "Εκ των ων ουκ άνευ η συναίνεση στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την παιδεία", δηλώνει ο Μ. Εβερτ, καταθέτοντας στη Βουλή την πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος
    • Συστηματικό ξεκαθάρισμα των διαφωνούντων στη "βάση", προμηνύει συνολικότερη ρήξη

    Εμπρακτη και άμεση υπήρξε η ανταπόκριση της ηγεσίας της ΝΔ στις πρόσφατες πρωθυπουργικές "συναινετικές πρωτοβουλίες", η οποία ταυτόχρονα προσπαθεί να"προκαλέσει" και να ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει προς το νεοσυντηρητικό "θεσμικό εκσυγχρονισμό".

    Στα πλαίσια αυτά η ηγεσία της ΝΔ κατέθεσε χτες στη Βουλή τη γνωστή πρότασή της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία δεν "εμπλουτίστηκε" από το διάλογο με τους διάφορους φορείς, ενώ παραμένει "άθικτος" ο συντηρητικός και αυταρχικός χαρακτήρας του.

    Ταυτόχρονα ο Μ. Εβερτ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρότασης δήλωνε κατηγορηματικά ότι θα συμμετέχει στις διακομματικές επιτροπές που εξάγγειλε ο Α. Παπανδρέου, γιατί "η συναινετική διαδικασία στα μεγάλα εθνικά θέματα όπως η εξωτερική και η αμυντική πολιτική και τα θέματα παιδείας είναι εκ των ων ουκ άνευ". Ο πρόεδρος της ΝΔ αποδοκίμασε την έμμεση απόρριψη από τον Ε. Βενιζέλο της πρότασης του κόμματός του για την αναθεώρηση του συντάγματος, λέγοντας ότι "δίνει το βαθμό της συναινετικής πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση". Η απάντηση όμως του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν πτόησε τον Μ. Εβερτ, ο οποίος αν και υποστήριξε ότι "η συναινετική πολιτική χρησιμοποιείται για να δοθεί σωσίβιο στον κ. Παπανδρέου", επέμεινε στην υλοποίηση της "θεσμικής συναίνεσης" και θα περιμένει, όπως είπε, τις επόμενες μέρες να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις νόμου.

    Επίδειξη πυγμής

    Ταυτόχρονα όμως η ηγεσία της ΝΔ προχωρά σε ένα συστηματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους εσωκομματικούς αντιπάλους σε μια σειρά τομείς, όπως η ΔΑΚΕ, η ΟΝΝΕΔ, τοπικές οργανώσεις κ.ά..

    Η τακτική του Μ. Εβερτ, η οποία στηρίζεται στην επίδειξη πυγμής απέναντι στους διαφωνούντες, έχει ως στόχο την αποδυνάμωση των ερεισμάτων τους σε όλους τους τομείς και την πολιτική τους εξόντωση. Ηγετικά στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι μετά την εκκαθάριση σε μεσαίο στελεχικό επίπεδο θα έρθει και η σειρά των διαφωνούντων βουλευτών και ηγετικών στελεχών, οι οποίοι διαρκώς "στριμώχνονται στη γωνία".

    Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Μ. Εβερτ βρίσκονται σε προφανή αδυναμία να αντιδράσουν στην εξοντωτική επίθεση που δέχονται καθώς κάθε δήλωση και κίνηση αντίδρασής τους βαπτίζεται από την ηγεσία ως "ενέργεια που ρίχνει νερό στο μύλο του ΠΑΣΟΚ". Ταυτόχρονα και οι ίδιοι έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι είναι υπέρ της διατήρησης των μεγάλων κομμάτων και των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, γεγονός που διευκολύνει την ηγεσία του κόμματος να παίζει εκ του ασφαλούς και "εντός έδρας".

    Ενδεικτική των προθέσεων των εσωκομματικών αντιπάλων του Μ. Εβερτ είναι η εντολή που φέρεται να έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης στην "παλιά" ηγεσία της ΔΑΚΕ(Καραμπίνης), να παραμείνει στη ΔΑΚΕ έστω και αν δεν εκλεγεί (!).

    Ομως η διαμάχη απλώνεται και στο χώρο της ΟΝΝΕΔ, όπου απροσχημάτιστα αποκλείονται "μη αρεστές" οργανώσεις από την ανάδειξη εκλεκτόρων, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην εκλογή του προεδρείου της οργάνωσης, τον ερχόμενο Μάη. Μόνο στο Λεκανοπέδιο Αττικής αποκλείστηκαν με ελάχιστα δημοκρατικές διαδικασίες 24 οργανώσεις της ΟΝΝΕΔ, γεγονός που έχει πυροδοτήσει ένταση στους κόλπους της ήδη τραυματισμένης οργάνωσης, ενώ αρκετοί κάνουν λόγο για επικείμενη διάσπαση.

    Τέλος, χτες διαψεύονταν τόσο από την εταιρεία όσο και από το περιβάλλον του Κ. Μητσοτάκη η πληροφορία που διοχετεύτηκε περί δημοσκόπησης, που παράγγειλε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ στην οποία περιέχονταν και το ερώτημα για "επιστροφή ή μη του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ". Ανάλογη διάψευση έγινε και για ύπαρξη ερωτήματος περί μετακίνησης της Ντ. Μπακογιάννη από την Ευρυτανία στην Αθήνα. Η "διαρροή" αποδίδονταν από τους "μητσοτακικούς" βουλευτές σε πισώπλατα μαχαιρώματα από την ηγεσία του κόμματος.

    Π. Κ.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ