Τρίτη 21 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας

Για "κλίμα εκτόνωσης" μιλούν στο κυβερνητικό κόμμα, αν και είναι δεδομένο ότι το ζήτημα των "διαφωνούντων" θα συζητηθεί στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ, στην οποία έχουν κληθεί να παραβρεθούν οι Β. Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλος, Δ. Τσοβόλας και Γ. Παπασπύρου και ενώ το κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος δείχνει να εκτονώνεται. Εκτόνωση, στην οποία αποβλέπει και η "μεσολαβητική" προσπάθεια των Απ. Κακλαμάνη και Κ. Λαλιώτη, καθώς και δηλώσεις ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γ. Χαραλαμπόπουλος.Πάντως, εκείνο που σε μεγάλο βαθμό θα μετρήσει ως προς τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού και των αντιμαχόμενων εσωκομματικών τάσεων, είναι οι επιδιώξεις των αρχιτεκτόνων της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού, που σε καίριο βαθμό καθορίζουν τις εξελίξεις εντός του κόμματος. Ωστόσο, η κατάληξη της αυριανής συνεδρίασης είναι άδηλη, καθώς είναι σίγουρο ότι το όλο θέμα, όπως προανήγγειλε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, θα απασχολήσει την ΚΕ. Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο το ζήτημα θα φτάσει στην ΚΕ. Αν, δηλαδή, η Επιτροπή Δεοντολογίας θα περιοριστεί σε μια απλή επίπληξη ή σε εισήγηση για επιβολή ποινής προς τους "διαφωνούντες". Εξέλιξη, που, εφόσον υπάρξει, σε κάθε περίπτωση θα αφορά τον Θ. Πάγκαλο, ενώ ανάλογες αναφορές γίνονται και για την Β. Παπανδρέου.

Οι τελευταίοι, καθώς και οι Δ. Τσοβόλας και Γ. Παπασπύρου, χωρίς να έχουν προσδιορίσει επισήμως τη στάση τους, το πιθανότερο είναι να παραβρεθούν στη συνεδρίαση,σε μια προσπάθεια να μετριάσουν το εναντίον τους "κατηγορητήριο". Οπως, άλλωστε, λεγόταν από στελέχη του κόμματος, η παρουσία τους στην Επιτροπή θα καταγραφεί στα "θετικά", ενώ οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούσαν πως οι δηλώσεις των διαφωνούντων τις τελευταίες μέρες κινούνται σε ηπιότερους, σε σχέση με το παρελθόν, τόνους.

Ο Θ. Πάγκαλος, σε δηλώσεις του, κάλεσε τον Α. Παπανδρέου να αποδεχτεί την κριτική του, είπε πως δεν είναι εκείνος που θα διασπάσει το ΠΑΣΟΚ, ενώ έβαλλε και πάλι - με πιο "στρογγυλεμένο" τρόπο - κατά των Α. Τσοχατζόπουλου και Κ. Λαλιώτη. Ανεξάρτητα, πάντως, από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο πρώην υπουργός έχει προγραμματίσει να μιλήσει σήμερα στο Ροταριανό Ομιλο. Οσο για την Βάσω Παπανδρέου, που χτες μίλησε στην Πάτρα προσκαλεσμένη από Τομεακή Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, σε νέες της τοποθετήσεις επανέλαβε ότι ουδέποτε θα έθετε θέμα ηγεσίας με πρωθυπουργό τον Α. Παπανδρέου...

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και το προηγούμενο τριήμερο το πλήθος των δηλώσεων κυβερνητικών και άλλων στελεχών για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι "δε μας ταιριάζει, ούτε η σιωπή των αμνών, ούτε η κραυγή των λύκων", ενώ συμπλήρωσε ότι "δε θα ήταν έξυπνο από κανένα στέλεχος να προετοιμάσει συνθήκες αποχώρησης με όρους δημιουργίας καινούριου πολιτικού κόμματος. Ούτε τώρα είναι η ιστορική στιγμή που ευνοεί τέτοια πειράματα". Ο Α. Τσοχατζόπουλος μίλησε για "πολιτική και ιδεολογική ενότητα" του ΠΑΣΟΚ, η οποία "δεν κινδυνεύει", για να συμπληρώσει, επαναφέροντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί "ύβρεων", ότι "άλλα πράγματα κρίνονται" στα αρμόδια όργανα. Από την πλευρά του, ο Γ. Χαραλαμπόπουλος έκανε λόγο για "κλίμα εκτόνωσης", ενώ εμφανίστηκε σύμφωνος με το να κουβεντιαστεί το θέμα που ανέκυψε στην ΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ