Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Φαλκιδεύονται τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού
  • Με την προσαρμογή του Συντάγματος στις απαιτήσεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών ασχολήθηκε χτες η Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος
  • Αχ. Κανταρτζής: Πλήττεται παραπέρα η λαϊκή κυριαρχία

Με τη συζήτηση των άρθρων 28 και 36 του Συντάγματος συνεχίστηκε χτες στη Βουλή η συνεδρίαση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, συζήτηση που ήταν αρκούντως αποκαλυπτική, καθώς η αναμόρφωση των συζητούμενων άρθρων αφορά την "προσαρμογή της χώρας μας" στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή την ακόμα μεγαλύτερη απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε η πλήρης ταύτιση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να παρακαμφθούν οι όποιοι σκόπελοι υπάρχουν ακόμα στο Σύνταγμα και παρεμποδίζουν την πλήρη ενσωμάτωση της χώρας στις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, ενώ στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΣΥΝ. Μάλιστα η ΝΔ, εκπρόσωποι της οποίας χαιρέτισαν την πρόσδεση όλων - πλην ΚΚΕ - στο άρμα της ΕΕ, πρότεινε να κατοχυρωθεί με συνταγματική διάταξη η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι αυτή η ταύτιση των κομμάτων αποδείχνει την κατεύθυνση που θέλουν να δώσουν στην αναθεώρηση του Συντάγματος και σχολιάζοντας τις ανέξοδες κορόνες τους για υπεράσπιση των δικαιωμάτων της χώρας μας μέσα στην ΕΕ υπενθύμισε την αρνητική τους στάση στην πρόταση του ΚΚΕ για δημοψήφισμα για την έγκριση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Σχολιάζοντας τις προτεινόμενες αλλαγές, τόνισε ότι τυχόν υιοθέτησή τους πρακτικά σημαίνει την πλήρη υπεροχή του Κοινοτικού Δικαίου, ακόμα και έναντι του Συντάγματος της χώρας. Σημαίνει φαλκίδευση του δημοκρατικού δικαιώματος του λαού να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον της χώρας, καθώς η συνταγματική κατοχύρωση της υποταγής θα δεσμεύει οποιαδήποτε κυβέρνηση στο μέλλον. Στο σημείο αυτό θύμισε στην επιτροπή ότι και η είσοδος στην ΕΟΚ έγινε χωρίς να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός, στάση που ακολουθήθηκε και κατά την επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. "Είμαστε αντίθετοι όχι μόνο γιατί εναντιωνόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά γιατί ουσιαστικά φαλκιδεύονται τα δικαιώματα του ελληνικού λαού" τόνισε ο Αχ. Κανταρτζής, λέγοντας ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης εδώ και καιρό ζητούν οι διάφορες ντιρεκτίβες, που εκπονούν, να ισχύουν χωρίς να κυρώνονται απαραίτητα από την Ελληνική Βουλή.

Ο Αν. Πεπονής,που ήταν ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, πρότεινε "να κατοχυρωθεί η εθνική υπόσταση της χώρας μας" και προχώρησε σε μία σειρά από ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας, για αφαίρεση δικαιωμάτων από την Ελληνική Βουλή και για απόσταση των λαών της Ευρώπης από τα κέντρα λήψης των αποστάσεων. Πάντως συμφώνησε και αυτός με την πρόταση του Ε. Βενιζέλου για τροποποίηση του άρθρο 28 με ερμηνευτική δήλωση που θα "διασφαλίζει την εθνική ταυτότητα και τα δημοκρατικά δικαιώματα".

Οπως είναι φυσικό, οι εκπρόσωποι της ΝΔ διεκδίκησαν τα "πρωτεία" της πρόσδεσης της χώρας μας στην ΕΕ, ενώ ο Φ. Κουβέλης εκ μέρους του ΣΥΝ, αφού δήλωσε το "δεδομένο ευρωπαϊκό χαρακτήρα του ΣΥΝ", ζήτησε να προηγούνται δημοψηφίσματα πριν από την έγκριση των συνθηκών της ΕΕ. Ο Τ. Ιντζές,εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει το Κοινοτικό Δίκαιο να υπερισχύει του Συντάγματος της χώρας.

Οι δευτερολογίες της πρώτης ενότητας άρθρων

Της συζήτησης για τα άρθρα 28 και 36 είχαν προηγηθεί οι δευτερολογίες για την πρώτη ενότητα άρθρων που συζητήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα. Και εδώ η σύμπτωση των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) ήταν εμφανής, παρά τις κάποιες διαφωνίες σε ορισμένα θέματα. Η ΝΔ διαφωνεί με την πρόβλεψη για εναλλακτική θητεία των αντιρρησιών συνείδησης (τη στηρίζει και ο Ε. Γιαννόπουλος), ζητάει να ιδρυθούν ιδιωτικά ΑΕΙ με αναθεώρηση του άρθρου 16, ενώ βουλευτές της θέλουν να παραμείνει η θανατική ποινή για τους εμπόρους ναρκωτικών.

Ο Αχ. Κανταρτζής επανέλαβε τις θέσεις του ΚΚΕ για αυτήν την ενότητα άρθρων, ζητώντας μεταξύ άλλων το χωρισμό εκκλησίας και κράτους, πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής και την κατοχύρωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα Βουλή αποφασίζει μόνο για το ποια άρθρα του Συντάγματος θα αναθεωρηθούν και όχι για την ουσία των προτεινόμενων αλλαγών. Το ποια κατεύθυνση θα έχει η αναθεώρηση είναι θέμα της επόμενης Βουλής και του συσχετισμού δυνάμεων που τότε θα υπάρχουν.

Ο Μ. Εβερτ

Συνεχίζοντας την τακτική της "αυτόνομης" πολιτικής παρουσίας, ο τέως πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ διαφοροποιήθηκε χτες από την επίσημη κομματική γραμμή, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Αναθεώρησης δική του πρόταση για την αναθεώρηση των άρθρων 27 και 28 του Συντάγματος. Μάλιστα, για να δώσει μεγαλύτερη δημοσιότητα στην πρότασή του και επειδή το πρωί όταν τοποθετήθηκε είχαν φύγει οι τηλεοπτικές κάμερες, το απόγευμα έδωσε συνέντευξη στο γραφείο του στη Βουλή.

Σύμφωνα με την πρόταση του Μ. Εβερτ, η Βουλή για την ψήφιση νόμων για "περιορισμούς στην άσκηση εθνικής κυριαρχίας και για μεταβολή στα όρια της Επικρατείας" θα πρέπει να αποφασίζει με πλειοψηφία 180 βουλευτών και όχι με 150 όπως τώρα. Ο Μ. Εβερτ διευκρίνισε ότι τέτοιου είδους συμφωνία θεωρεί και την όποια συμφωνία έρθει στη Βουλή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ