Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣΠΕΡΤ
Κυβερνητική επιλογή ο αντικομμουνισμός της ΝΕΤ
  • Παρέμβαση του Μ. Κοψίδη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Ζητάει και τα ρέστα ο Π. Παναγιώτου

Κυβερνητική επιλογή είναι ο ολισθηρός δρόμος που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα ένα τμήμα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και συγκεκριμένα η ΝΕΤ. Αυτό υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Κοψίδης,παρεμβαίνοντας χτες στο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ και στη συμβολή των εργαζομένων στην πορεία της ΕΡΤ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Γιώργος Μαγγανιάς,ανοίγοντας τις εργασίες του 15ου Συνεδρίου. Τίποτα, όπως τόνισε, δεν μπορεί να γίνει, εάν οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην απέναντι όχθη και αυτό "όλοι πρέπει να το αντιληφθούν, ιδιαίτερα σήμερα που η ΕΡΤ βρίσκεται στο ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας". Σκιαγραφώντας την εικόνα των ιδιωτικών καναλιών, είπε ότι η ύπαρξη και η λειτουργία τους έχει "ισοπεδώσει τα πάντα στο όνομα της τηλεθέασης", ενώ η ανθρώπινη υπόσταση έχει γίνει "είδηση και ακρόαση, κομματιασμένα σώματα, αίματα, σατανισμοί, πατροκτονίες, βιασμοί και πορνεία". Ασκησε κριτική στη διοίκηση της ΕΡΤ και ειδικότερα στον πρόεδρο της ΕΡΤ Π. Παναγιώτου, λέγοντας ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν χωρίς να προηγηθεί διάλογος και ότι υπάρχει ανυπαρξία "πολιτικής αξιοποίησης των δημιουργικών δυνατοτήτων των εργαζομένων" και "συνειδητή επιλογή υποτίμησής τους".

Γρανάζι της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης

"Αυτό που γίνεται στη ΝΕΤ το τελευταίο διάστημα, τόνισε ο Μάκης Κοψίδης,δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται στο ότι η ΝΕΤ μετατρέπεται σε γρανάζι της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής της κυβέρνησης ούτως ώστε να περάσει την πολιτική της.Αλλωστε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είπε ότι τα ΜΜΕ επιδιώκουν να χειραγωγήσουν τις συνειδήσεις και την κοινή γνώμη. Αν αυτό μπορούν να το κάνουν, μπορεί να το κάνει και η κυβέρνηση για λογαριασμό της πολιτικής της μέσω των κρατικών ΜΜΕ. Είναι φανερό λοιπόν πως η κυβέρνηση, χειραγωγώντας ΜΜΕ και δημοσιογράφους, επιδιώκει να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη για να περάσει την πολιτική της, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αυτό που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα με τη ΝΕΤ, όπου παρατηρούμε φαινόμενα τα οποία δεν είχαν εμφανιστεί ξανά μετά τη μεταπολίτευση. Και δεν είναι μόνο η επίθεση κατά του ΚΚΕ. Διαστρεβλώνεται και συκοφαντείται ο αγώνας του ηρωικού λαού της Κούβας, παραποιείται η ιστορία του τόπου. Για παράδειγμα σε εκπομπή για την προδικτατορική περίοδο αποσιωπήθηκε εντελώς η παρουσία της ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Εδώ και τέσσερις βδομάδες έχουμε ένα μπαράζ εκπομπών παραποίησης της ελληνικής ιστορίας. Βέβαια αυταπάτες δεν έχουμε ότι η ΕΡΤ θα πάψει να είναι κυβερνητική. Πιστεύουμε όμως ότι η πορεία της ΝΕΤ μπορεί να ανακοπεί και πρέπει να ανακοπεί, αν θέλουμε η κρατική ραδιοτηλεόραση να πρωταγωνιστήσει θετικά στο χώρο των ΜΜΕ για δημοκρατική ενημέρωση και πολιτιστική αναβάθμιση".

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Αναλύοντας περισσότερο το ζήτημα του πρωταγωνιστικού ρόλου που μπορεί να παίξει η ΕΡΤ στη δημοκρατική ενημέρωση και την πολιτιστική αναβάθμιση, ο Μ. Κοψίδης σημείωσε ότι αυτός ο ρόλος δεν έχει αναληφθεί μέχρι σήμερα, με ευθύνη κύρια της κυβέρνησης που αφήνει στο απυρόβλητο τους μηχανισμούς υπονόμευσης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και ενισχύει την ασυδοσία των ιδιωτικών καναλιών. Σαν παράδειγμα έφερε τη δράση της περιβόητης πολυεθνικής εταιρίας μέτρησης τηλεθέασης, τη γνωστή AGB, που - όπως χαρακτηριστικά είπε - ακόμη και με πλαστές μετρήσεις "διοχετεύει δισεκατομμύρια από τη διαφήμιση στα ιδιωτικά κανάλια". Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ πρότεινε τη δημιουργία δημοσίου φορέα μέτρησης της τηλεθέασης ή τουλάχιστον - αν η κυβέρνηση δε θέλει δημόσιο φορέα - τη θέσπιση αυστηρού ελέγχου από το κράτος πάνω στις τηλεμετρήσεις, με την αξιοποίηση ειδικών επιστημόνων δίπλα στο ΕΣΡ. Κατόπιν ο ομιλητής αναφέρθηκε στα τεράστια χρέη που έχουν στο δημόσιο τα ιδιωτικά ΜΜΕ (έφερε για παράδειγμα τον ΑΝΤ1 που χρωστάει πάνω από 30 δισ.), τονίζοντας ότι πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να προχωρήσει στην είσπραξή τους. Το ίδιο, δε, πρέπει να κάνει και με τα πρόστιμα που έχει επιβάλει στα ιδιωτικά κανάλια - πρόκειται για ποσό πάνω από 1 δισ. - το ΕΣΡ.

Ο Μ. Κοψίδης δεν άφησε ασχολίαστη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί ανταγωνιστικής στα ιδιωτικά κανάλια ΕΡΤ. "Δεν μπορεί, είπε, να γίνεται λόγος για ανταγωνισμό όπως τον εννοούν τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Αυτού του είδους ο ανταγωνισμός αναπαράγει την τηλεοπτική αθλιότητα και δεν υπηρετεί τη δημοκρατική ενημέρωση και την πολιτιστική αναβάθμιση. Αν όμως θέλουμε τη δημοκρατική ενημέρωση και την πολιτιστική αναβάθμιση, αυτό σημαίνει κόστος, το οποίο πρέπει να το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός".

Οχι πάνω από τους εργαζόμενους

Αναφερόμενος στα ζητήματα των εργαζομένων της ΕΡΤ, ο Μ. Κοψίδης σημείωσε πως για το ΚΚ είναι απαράδεκτο ο όποιος εκσυγχρονισμός, η όποια ανάπτυξη, το όποιο νοικοκύρεμα της εταιρίας να περάσει πάνω από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. "Εμείς, σημείωσε, δε δεχόμαστε να πληρώσουν οι εργαζόμενοι το κόστος της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή. Σήμερα η κυβέρνηση στρέφεται σαφώς εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων, εφαρμόζοντας και στην κρατική ραδιοτηλεόραση την περιβόητη "Λευκή Βίβλο", ελαστικοποιώντας τις εργασιακές σχέσεις, ανατρέποντάς τες ριζικά κι όπως πάμε μετά το 2000 να μην υπάρχει στην εταιρία εργαζόμενος με σύμβαση αορίστου χρόνου. Δηλώνουμε καθαρά ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ - ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις που έχουμε για το έργο της - θα μας βρει αλληλέγγυους στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων".

Τα άλλα κόμματα

Το συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ χαιρέτισαν επίσης με παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,εκπροσωπώντας την κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, κάνοντας λόγο για "θετικό απολογισμό που δεν έχει προηγούμενο". Κατά τ' άλλα ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα θέσει υπόψη της Ομοσπονδίας ένα πρόγραμμα συνταξιοδοτήσεως των εργαζομένων. Επίσης ξεκαθάρισε ότι η κυβερνητική πολιτική στοχεύει στην αναδιάρθρωση του προσωπικού, στην οικονομική εξυγίανση και στην αξιοποίηση της περιουσίας της εταιρίας.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Η. Βεζδρεβάνης ζήτησε να νοικοκυρευτεί η ΕΡΤ και να αξιοποιήσει το προσωπικό της χωρίς αποκλεισμούς.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Λ. Βάσσης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι για το κόμμα του είναι σαφές πως η εφαρμογή εκσυγχρονιστικού σχεδίου στην ΕΡΤ σημαίνει πως κάποιοι θα θιγούν, κάποιοι θα απολυθούν κτλ. Αυτό, τόνισε, είναι αποδεκτό, αρκεί να υπάρχει ένα πλαίσιο αρχών.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Γ. Δημαράς υπεραμύνθηκε του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δε συγκρούεται με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, με αποτέλεσμα αυτά να ευνοούνται σε βάρος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Δικαιολογίες για τον αντικομμουνισμό της ΝΕΤ

Παρέμβαση στο συνέδριο έκανε και ο πρόεδρος της ΕΡΤ Π. Παναγιώτου,ο οποίος μεταξύ άλλων θέλησε να δικαιολογήσει τον κατήφορο που έχει πάρει η ΝΕΤ με το μπαράζ αντικομμουνιστικών και αντιιστορικών εκπομπών του τελευταίου διαστήματος. Κατ' αρχήν αρνήθηκε προκλητικά ότι γίνεται αντικομμουνισμός, σημειώνοντας πως "επί των ημερών αυτής της διοίκησης δεν έχει θέση στην ΕΡΤ ο αντικομμουνισμός", αλλά "θέση έχει η πολυφωνία, οι αντίθετες απόψεις που καμιά φορά δυσαρεστούνται και κόμματα". Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ο Π. Παναγιώτου τα αποσαφήνισε πλήρως, αναφερόμενος στην εκπομπή για τον Α. Βελουχιώτη. Είπε χαρακτηριστικά: "Είναι μια πλευρά της ιστορίας του τόπου ο Α. Βελουχιώτης. Ξέρουμε ότι υπήρχε μια ιστορική διαφωνία με το ΚΚΕ εκείνη την εποχή. Υπάρχουν και άλλες απόψεις γύρω από αυτά τα ζητήματα και εν πάση περιπτώσει στην εκπομπή ήταν ο πρώην γραμματέας του ΚΚΕ Γρ. Φαράκος. Πού κάναμε λοιπόν το λάθος;"!!!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαθαίνει περισσότερο η κρίση στο χώρο του Τύπου... (2012-01-11 00:00:00.0)
Ξεκινούν οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου της ΠΟΣΠΕΡΤ (2001-07-03 00:00:00.0)
Η ΕΡΑ στην περιφέρεια (1998-12-15 00:00:00.0)
Στάση εργασίας στην ΕΡΤ (1997-05-22 00:00:00.0)
Αρση της πλήρους απασχόλησης στην ΕΡΤ (1996-11-26 00:00:00.0)
"Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την ανάπτυξη της ΕΡΤ" (1996-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ